België - West-Vlaanderen, 4 dagen Fietsen door de Frans-Vlaamse grensstreek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Toffe fietsvakantie door het mooie Vlaamse Heuvelland. Ontdek de rijke architectuur van kerken, abdijen en kastelen op de Frans-Vlaamse taalgrens. Fiets door een lieflijk landschap van akkers, verwilderde weilanden en beboste heuveltoppen. Bezoek onderweg interessante musea en proef de bourgondische sfeer in restaurants en cafés. Je maakt ook kennis met de diepe wonden die de Eerste Wereldoorlog in deze streek heeft geslagen. Bomkraters, overblijfselen van tunnels en loopgraven en vele oorlogsmonumenten houden de herinnering levendig. Je verblijft in twee sfeervolle hotelletjes in hartje Ieper en op de Rode Berg.

Uniek aan deze reis

 • Abdijen met kaas en bier
 • Gastronomische verwennerij
 • Historie van WO I
 • Wederopgebouwd Ieper
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Balanceren tusen Frankrijk en België

Joris Verbeure ging je voor over "De Schreve". Hij vertelt je graag over zijn fietstocht over de grens tussen Frans- en West-Vlaanderen. Lees hier verder...

Dag tot dag

België - West-Vlaanderen

In het zuidwesten van Vlaanderen op de Frans-Vlaamse taalgrens ligt het mooie Vlaamse Heuvelland. Namen als Vidaigneberg, Rodeberg en Zwarteberg geven de indruk van een waar bergmassief. Geen bergpieken echter, maar fraaie uitzichten op beboste heuvels in een lieflijk landschap vind je hier. Je fietst langs akkers, verwilderde weilanden en met eiken-, beuken- en kastanjebomen beboste heuveltoppen, in het voorjaar gekleurd door een purperen tapijt van hyacinten. Dit schone landschap heeft echter ook andere verhalen te vertellen; hongersnoden, veldslagen en schrijnende armoede. De Eerste Wereldoorlog heeft diepe wonden in deze streek geslagen. Drie hevige veldslagen zijn in dit gebied uitgevochten. Bomkraters, overblijfselen van tunnels en loopgraven en vele oorlogsmonumenten houden de herinnering levendig. Iedere avond wordt in Ieper de Last Post geblazen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Dag 1

Aankomst in Ieper. Wandel door het historische centrum langs de intacte stadswallen en onder de Menenpoort, waar nog iedere avond in stijl als nagedachtenis aan de gesneuvelden de Last Post wordt geblazen. Bezoek de historische lakenhallen, het stadshuis of het oorlogsmuseum In Flanders Field. Of ga alvast fietsend Ieper en omgeving verkennen. Laat je 's avonds gastronomisch verrassen door streekgerechten en streekbier op het Grote Marktplein.

Overnachting in

Ieper

Dag 2

Van Ieper naar de Rodeberg (45 km, 420 m stijgen en 307 m dalen)
Vandaag staat in het teken van de grens België/Frankrijk, ofwel de 'schreve'. De landgrens is hier in de geschiedenis meerdere malen verschoven. Je volgt de frontlinie van W.O. I. door glooiend bosrijk gebied, door kroongebied de Palingbeek en door tabaksvelden. In het voorjaar en de zomer groeit de tabak op het land. In het najaar zie je de tabak te drogen hangen onder de overkapping van de boerenschuren. Je passeert plaatsen met aparte namen zoals Zillebeke, Hollebeke en Wulvergem. Via glooiende graanakkers en weilanden aan de voet van de Kemmelberg bereik je aan het einde van de dag je tweede 'berg': De Rode Berg.

Overnachting in

Rodeberg, Westouter

Dag 3

Rondrit Rodeberg (52 km, 420 m stijgen en dalen)
Van de Rode Berg fiets je via de flanken van de Zwarte Berg naar de Catsberg in Frankrijk. Op de top heb je een panoramisch vergezicht, 360 graden rond. Een bezoek aan de Abdij Mont des Cats, met zijn eigengemaakte trappistenkaas, raden we je zeker aan. Je verlaat de hoge heuvels en fietst verder door glooiend landschap naar brouwers- en artiestendorp Watou, met haar vele kunstgalerijen en gezellige cafés. Laat je lunch op één van de terrassen vergezellen door een Watou's Wit, uiteraard in Watou gebrouwen. Via de Abdij van St. Sixtus (bierverkoop en proeflokaal) fiets je de hopvelden binnen. Metershoge staken aan weerszijden verraden de hoogte van de plant. In de stad Poperinge eet je in het seizoen Poperingse hopscheuten en zijn net als in Ieper historische plekken en monumenten te bezoeken. Je kan ook een bezoek brengen aan het Hopmuseum. Een korte, pittige klim brengt je terug op de groene (vanwege haar bronnen) 'Rode (vanwege haar ijzergehalte) Berg'.

Overnachting in

Rodeberg, Westouter

Dag 4

Van de Rodeberg naar Ieper (17,5 km, 70 m stijgen en 180 m dalen)
Vandaag keer je terug naar Ieper. In het begin nog in glooiende heuvels, maar via de Dikkebus-vijver volg je een schelpenpaadje door vlakke weilanden. Ieper rijst op. Het is een waardige afsluiting van een veelzijdige streek.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Ieper verblijf je in een klein, sfeervol familiehotel in het centrum, vlakbij de Menenpoort. Je kamer beschikt over TV, koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer. Hierna verblijf je twee nachten in een knus hotelletje op de Rodeberg. Je verblijft hier op comfortabele kamers voorzien van douche en toilet.
Beide hotels bieden wifi op alle kamers.

Over de maaltijden

Het ontbijt is in beide hotels inbegrepen. Verder krijg je van het hotel in Westouter tweemaal een lunchpakket mee. In Ieper zijn vele restaurants te vinden voor het diner. In Westouter wandel of fiets je naar een restaurantje in de buurt.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2x lunchpakket
 • Bagagevervoer
 • Toeristenbelasting
 • Fietsroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (bij te boeken)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De fietsetappes voeren overwegend over goed begaanbare asfaltweggetjes maar ook, vooral op dag 3, over halfverharde paden. De tochten zijn stevig te noemen maar zijn op allerlei manieren in te korten of uit te breiden. De hoogteverschillen zijn vooral op dag 2 en 3 aanwezig. Op deze dagen maak je meerdere korte stijgingen en dalingen. De hellingen zijn nooit erg lang. Wel kom je af en toe korte, vrij steile stukken tegen. Het is dan ook geen schande om af en toe af te stappen en lopend naar boven te gaan. Vele profwielrenners zijn je voorgegaan. In het voorjaar kunnen de onverharde en verharde wegen nogal modderig zijn en als de modder is opgedroogd kunnen ze erg stoffig zijn. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan in beide hotels extra dagen bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

ergerg

E-bike (vanaf € 154,- per persoon)

Je kunt voor dit arrangement een goede e-bike huren huren met 21 versnellingen, bagagedrager, reparatiesetje en slot. De accu heeft een actieradius van ca. 100km. De fiets wordt afgeleverd en opgehaald bij het hotel in Ieper.

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan. 

ergg

Hybride fiets (vanaf € 110,- per persoon)

Je kunt voor dit arrangement een goede stadsfiets huren met 21 versnellingen, bagagedrager, reparatiesetje en slot. De fiets wordt afgeleverd en opgehaald bij het hotel in Ieper.

Voorwaarden: Geef de huurfiets bij boeking aan. 

Aanvullende opties

Reserveren parkeerplaats

Reservering voor een parkeerplaats op de bewaakte privéparkeerplaats van het hotel in Ieper.

Voorwaarden: Je dient dit bij boeking aan te geven. Je betaalt ter plaatse, ca. EUR 11,- per dag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ieper is ca. 260 km. Je kan betaald parkeren op het parkeerterrein van het hotel (reserveren aanbevolen) of op een openbaar parkeerterrein in de buurt van je accommodatie.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Het hotel in Ieper ligt op een kwartiertje lopen van het treinstation.

 

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 Over de accommodatie

Het hotel op de Rode Berg heeft prijzen gewonnen voor de duurzame bedrijfsvoering. Water voor de keuken en douche wordt zoveel mogelijk door de zon verwarmd. Door speciale warmtemuren, kurkisolatie en zonnecollectoren is het energieverbruik teruggedrongen. Regenwater wordt hergebruikt en de maaltijden bestaan zoveel mogelijk uit biologische streekproducten.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Belgie-0130.jpg

België - West-Vlaanderen

Fietsen door de Frans-Vlaamse grensstreek

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.