Yorkshire Dales

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – Oost, 11 dagen Van Kirkby Stephen naar Robin Hood’s Bay

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's, guesthouses, hotels en inns

Strik je wandelschoenen voor Alfred Wainwright’s meesterwerk! Dit is je kans om de beroemde Coast-to-Coast-walk te lopen, in twee etappes met de wind in de rug van de Ierse Zee naar de Noordzee. De oostelijke etappe gaat van de Pennines, via de het Swaledale in Yorkshire Dales National Park naar de heidevelden van North York Moors National Park en eindigt bij de Noordzeekliffen van Robin Hood’s Bay. Je wandelt over eindeloze heidevelden en door valleien en ommuurde weilanden. Onderweg passeer je talloze boerenhoeves, kleine dorpjes en marktstadjes, waarvan er vele een mooi traditioneel Engelse pub hebben! Je geniet van de gastvrijheid van de Engelsen en verblijft in sfeervolle kleine hotels, guesthouses of inns.  Gewapend met een Nederlandse routebeschrijving, uitgebreide Engelstalige achtergrondinformatie, detailkaarten en GPS-track is verdwalen bijna onmogelijk, en over je bagage hoef je je ook geen zorgen te maken: die wordt voor je vervoerd. En als je na 19 dagen beide etappes afgelegd hebt kun je volgens de traditie de kiezelsteentjes die je van het strand aan de Ierse zee hebt meegenomen voldaan in de Noordzee gooien…
 

Uniek aan deze reis

 • Bagage wordt vervoerd
 • De heidevelden van de Pennines en North York Moors
 • De klassieker onder de wandelroutes
 • De valleien van Yorkshire Dales
 • We volgen Wainwrights originele route zo nauwkeurig mogelijk
 • Zeer complete reisdocumentatie
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video - Coast to Coast

Sarah Meuleman heeft voor haar boek 'In mijn voetsporen' de Coast to Coast gewandeld, samen met haar man en filmmaker Mark Limburg. Een sfeerimpressie van de SNP-reis vind je in deze prachtige video. 

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast - Etappe Oost

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Kirkby-Stephen, overnachting Kirkby-Stephen
 • Dag 2: wandeling naar Keld, overnachting Keld
 • Dag 3: wandeling naar Reeth, overnachting Reeth
 • Dag 4: wandeling naar Richmond, overnachting Richmond
 • Dag 5: wandeling naar Danby-Wiske, overnachting Danby-Wiske
 • Dag 6: wandeling naar Osmotherley, overnachting Osmotherley
 • Dag 7: wandeling naar Clay Bank, transfer naar Great-Broughton, overnachting Great-Broughton
 • Dag 8: transfer naar Clay Bank, wandeling naar Blakey, overnachting Lion Inn, Blakey
 • Dag 9: wandeling naar Grosmont, overnachting Grosmont
 • Dag 10: wandeling naar Robin Hood’s Bay, overnachting Robin Hood’s Bay
 • Dag 11: einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

 

Dag 1

Aankomst in het vriendelijke marktstadje Kirkby Stephen, startpunt van de Oostelijke etappe van onze Coast-to-Coast route en pleisterplaats voor veel Coast-to-Coast wandelaars. Als je nog tijd hebt om het stadje te verkennen, bezoek dan zeker de Sint-Heddakerk met de 8e-eeuwse Loki-steen die betrekking heeft op de Noorse mythologie. Je verblijft in het stadje in een monumentaal Georgisch herenhuis vol karakter, met een vriendelijke, ontspannen sfeer.

Overnachting in

Kirkby Stephen

Dag 2

Deze eerste wandeling van de oostelijke etappe van de Coast-to-Coast route voert je over "The Backbone of England": de afgeplatte en verlaten heuvels van de Pennines. Een lange, geleidelijke klim voert je het stadje uit naar de kam van de Pennines (661m), waar de mysterieuze  ‘cairns’ van Nine Standards Rigg staan. De stenen obelisken vormen mogelijk een oude grensmarkering, maar de echte oorsprong is onbekend.  Het markeert de waterscheiding van Engeland: vanaf nu stroomt het water dat je passeert niet langer naar de Ierse Zee, maar naar de Noordzee.  Vervolgens steekt je de, bij slecht weer dreigend aandoende,  heidevelden over naar Keld in Swaledale. Als het een natte en koude dag is, kun je een alternatieve, lagere route volgen en op de boerderij van Ravenseat genieten van welkome beschutting, een scone en thee. Als je Keld nadert worden de heidevelden vriendelijker. Het dorpje Keld kent vele watervallen en oude stenen schuren. In de accommodatie waar je vanavond verblijft wordt traditionele Yorkshire ‘fayre’ geserveerd. Lengte 18,5 km, 550 m stijgen en 390 m dalen, duur 6 uur.

 

Overnachting in

Keld

Dag 3

Er zijn vandaag twee opties. Beide opties tonen je elk een eigen gezicht van het prachtige Yorkshire Dales National Park. De ene is een iets langere en hogere route over wilde heidevelden van Melbecks Moor en langs lang verlaten loodmijnen, die vooral voor liefhebbers van industriële erfgoed interessant zijn. Als je ongunstig weer hebt of gewoon liever een lagere route volgt, is er de mooie alternatieve route via Swaledale, dat met zijn door ontelbare stenen muurtjes omgeven weilanden hét klassieke plaatje van Yorkshire Dales vormt. Op deze route is er een erg leuke pub in Gunnerside. Je dag eindigt in Reeth, een aantrekkelijk groen dorp dat opbloeide op het hoogtepunt van het mijnbouwtijdperk en vandaag de dag goed populair is bij toeristen, vandaar een verzameling pubs en theewinkels. De hoge route is 18,5 km, 500 m stijgen en 620 m dalen, duur 6 uur; de lage route is 19 km, 160 m stijgen en 290 m dalen, duur 5,5 uur. 

Overnachting in

Reeth

Dag 4

Vandaag wandel je door het prachtige Swaledale, door weilanden en langs vriendelijke dorpjes en gehuchtjes als Marrick en Marks. Af en toe zoekt de route het wat hogerop zodat je mooi uitzicht over de vallei hebt. Je maakt geregeld gebruik van het typisch Engelse ‘right of way” dat je toestaat om over boeren erven en landerijen te wandelen, zolang je maar op de ‘public foothpaths’ blijft. Dat betekent wel dat je regelmatig via ‘stiles’(trapjes) en ‘kissing gates’ over of langs muurtjes of heggen van de ene wei naar de andere wandelt. Aan het eind van de wandeling wandel je onderlangs de mooie kalksteenwand van de Whitcliffe naar het stadje Richmond. Dit buitengewoon pittoreske stad Richmond, met zijn geplaveide marktplein en Normandisch kasteel, is een populaire bestemming voor bezoekers en veel Coast-to-Coast wandelaars houden er een dagje rust. Net buiten het stadje stroomt de River Swale over de Town Falls, die wanneer er veel water in de rivier staat behoorlijk indrukwekkend is. Lengte 17 km, 300 m stijgen, 360 m dalen, duur 5 uur.  Je verblijft in een zeer comfortabel guesthouse, op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Richmond.

Overnachting in

Richmond

Dag 5

Je laat de Yorkshire Dales achter je en begint aan de tweedaagse oversteek van het Yorkshire laagland dat zich tussen de Dales en de North York Moors uitstrekt. Dit is hoofdzakelijk agrarisch land en je wandelt over stille weggetjes, door weilanden en langs beekjes. Eerst volg je de rivier de Swale en wandel je door de velden naar de Catterick Race Course, en vervolg je je weg naar Bolton-on-Swale, waar je bij het kerkje een ideale lunchstop vindt. Dan wandel je langs kleine stroompjes, door weilanden en over rustige landweggetjes naar het dorpje Danby Wiske met zijn ‘green’ en enkele pubs. Lengte 23 km, 100 m stijgen, 190 m dalen, duur 6 uur.

 

Overnachting in

Danby Wiske

Dag 6

Vandaag wandel je hoofdzakelijk over stille landweggetjes, maar af en toe steek je ook een weiland over. Onderweg passeer je de ‘moat’ van East Harlsey, een door mensenhand opgeworpen heuvel waarop ooit een kasteel stond. Er zijn vandaag nauwelijks hoogteverschillen. Pas tegen het eind van de wandeling, als je na Ingleby Arncliffe aan de voet van de North York Moors staat, wachten er twee klimmetjes. Over een prachtig bospad klim via Mount Grace Priory (gebouwd in 1398) naar Osmotherley. Osmotherley is een schilderachtig heuveldorp op de rand van de North York Moors, met drie pubs om uit te kiezen, en de oudste nog functionerende Methodist Church van Groot-Brittannië uit 1754. Lengte 18,5 km, 230 m stijgen en 110 m dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Osmotherley

Dag 7

Deze eerste wandeling door North York Moors National Park is een ware ‘roller coaster’: het gaat na een eerste klim tot bovenop de Moors steeds op en neer door het golvende landschap van met heide bedekte heuvels. Nadat je van Scarth Wood Moor bent gekomen, wacht er een lange klim naar Live Moor en Carlton Bank (408 m) voordat je afdaalt naar Lord Stones Café, een ideale pauze plek, zeker als het koud en winderig was op de Moors... Daarna volgt de opeenvolging van heuveltopjes, valleitjes en prachtige uitzichtpunten: Cringle Moor, Broughton Bank en White Hill allemaal op of meer dan 400 meter hoogte. Tussen de toppen daal en klim je steeds 100 tot 200 meter, wat de wandeling inspannend maakt. White Hill is een gebied met zandstenen rotsblokken genaamd ‘The Wainstones’  waar je doorheen wandelt. Bij  helder weer heb je geweldig uitzicht over  de heuvel Roseberry Topping, Vale of Mowbray en terugkijkend helemaal tot de Pennines. Uiteindelijk bereik je de parkeerplaats van Clay Bank Top, vanwaar je naar je overnachtingsplek in Great Broughton wordt gebracht (in de omgeving van Clay Bank is immers geen accommodatie).  Lengte 17,5 km, 700 m stijgen, 620 m dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Great Broughton

Dag 8

Na het ontbijt wordt je weer teruggebracht naar de parkeerplaats van Clay Bank Top en vervolg je je route bovenlangs de noordrand van de North York Moors. Het pad volgt de met heide bedekte helling omhoog over Round Hill (454 m), waar je opnieuw prachtig uitzicht hebt. Daarna volg je het vlakke traject van de oude ontmantelde Rosedale-spoorlijn over de verlaten en weidse ‘moors’. In augustus bloeit de heide prachtig paars. Soms heb je uitzicht op de vruchtbare ‘upper valleys’ van  Farndale en Eskdale. Maar bij duister weer is de heide geheimzinnig en de diverse prehistorische ‘standing stones’ die je her en der in het veen ziet staan maken deze ‘wuthering heights’ nog mysterieuzer. En vooral onder dergelijke weersomstandigheden vormt de 400 jaar oude en afgelegen Lion Inn in Blakey een meer dan welkom toevluchtsoord tegen de elementen, en het is ook erg gezellig! Een bijzondere overnachtingsplek midden op de Moors! Lengte 14 km, 280 m stijgen en 120 m dalen, duur 4 uur. 

Overnachting in

Lion Inn, Blakey

Dag 9

Je vervolgt je tocht over de North York Moors en passeert verderop een markant wit kruis, Fat Betty.  De route voert over Glaisdale Moor en de heuvelrug Glaisdale Rigg, waar je uitkijkt over het lieflijke, groene Great Fryup Dale. Dan volgt een gemakkelijke golvende afdaling naar het prachtige beboste Eskdale.. Na het dorpje Glaisdale volg je een mooi pad door de bossen op de oevers van de rivier de Esk, waar je de ‘Beggars Bridge’ passeert, een parabolische stenen structuur met een verhaal over verloren liefde en hervonden liefde! De rivier is ook geliefd bij vliegvissers.  In dit charmante landschap aan de voet van de noordrand van de North York Moors ligt het dorpje Egton Bridge dat een kerk heeft met relikwieën van de katholieke martelaar, Oliver Postgate. Lengte 19 km, 130 m stijgen en 490 m dalen, duur 5 uur.

Overnachting in

Egton Bridge

Dag 10

Het slotakkoord van de Coast-to-Coast walk is een  pittige, maar heel afwisselende wandeling!  Als je vroeg op pad gaat kom je misschien op tijd in Grosmont aan de historische stoomtrein naar Pickering te zien vertrekken. Daarna volgt een steile klim door heidevelden tot je weer bovenop de Moors staat. Bovenop zie je in de verte Whitby en zijn abdij liggen…. De abdij ligt boven de kust, maar de zee en het einde van de tocht zijn nog steeds verder dan je zou denken, aangezien de route abrupt van koers verandert om de May Beck-vallei met zijn Falling Foss-waterval over te steken. Een laatste stuk hoogveen en het dorpje Hawsker leiden je uiteindelijk naar de kust De laatste 5 km over het klifpad bovenlangs de Noordzeekust naar Robin Hood’s Bay vormt het fraaie sluitstuk van de dag.  Het dorpje blijft lang voor het oog verscholen, maar als je eenmaal de eerste rode daken van het dorpje ziet is de euforie groot! Het dorpje is geclusterd rond de kleine haven aan de Noordzeekust en markeert het einde van deze 190 kilometer lange oversteek dwars door Engeland. Volgens traditie steek je je teen in de Noordzee en gooi je het kiezelsteentje dat je van het strand van St Bees hebt meegenomen  in zee, voordat je het voltooien van de Oostelijke etappe (of misschien wel de hele Coast-to-Coast) in de pub of tearoom viert! Lengte 26,5 km, 530 m stijgen en 560 m dalen, duur 7,5 uur. 

Overnachting in

Robin Hood's Bay

Dag 11

De reis eindigt na het ontbijt in Robin Hood's Bay.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in sfeervolle en gastvrije hotelletjes, B&B’s, guesthouses en inn’s,  die altijd aan of dicht bij de route liggen. Omdat de meeste accommodaties klein zijn en de route populair is, gebruiken we per locatie meerdere accommodaties van hetzelfde comfortniveau. Tijdig boeken is zeer aan te raden! 
B&B's zijn over het algemeen grotere woonhuizen, met enkele gastenkamers. Deze kamers zijn vaak allemaal verschillend (bv. in grootte en uitzicht). We proberen uiteraard de beste kamers voor je te reserveren, maar in het hoogseizoen worden de mooiste kamers gegeven aan mensen die langer blijven dan 1 of 2 nachten. Guesthouses zijn meestal wat groter met meer kamers.  In principe hebben alle kamers een eigen badkamer met douche en wc,  maar meestal geen bad. De belangrijkste reden is dat ze veel ruimte innemen. Hoewel we ernaar streven om  kamers met badkamer te reserveren, kan het voorkomen dat dit niet lukt. Op een aantal plaatsen tijdens de route kan het voorkomen dat je een badkamer moet delen, met name als je een eenpersoonskamer geboekt hebt. 

 

Over de maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen en bestaat uit een cooked breakfast met toast en jam en een buffet met fruit, zuivelproducten en cereals. Voor het avondeten is er steeds een pub of restaurant in de buurt. De lunch kun je dagelijks zelf inkopen of bestellen in de accommodatie als er geen winkels in de buurt zijn.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in B&Bs, guesthouses of hotels
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op alle dagen (max. 20 kg pp)
 • transfers op dag 7 (na de wandeling) en dag 8 (voor de wandeling)
 • 24/7 hotline voor noodgevallen (Engelstalig)
 • Ter plekke: Harvey’s Coast to Coast Map 1:40.000
 • digitale reisinformatie (met Nederlandse routebeschrijvingen en GPS tracks)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • eventuele  transfers
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Wainwright's Coast-to-Coast path is een populaire route, die veel gelopen wordt, maar is niet bewegwijzerd en alleen geschikt voor ervaren wandelaars met een goede wandelconditie. Het terrein kan op sommige stukken ruig zijn, de afstanden en hoogteverschillen soms aanzienlijk. Slecht weer kan een verzwarende factor zijn, die oriëntatie met name in de bergen en heuvels kan bemoeilijken. Ervaring met gebruik van kaart, kompas of GPS en een goed oriëntatievermogen zijn belangrijk. Daar staat tegenover dat je de beste route-informatie meekrijgt: Nederlandse routebeschrijvingen, GPS tracks, topografische kaarten en Engelse achtergrondinformatie. En omdat je van west naar oost loopt, wandel je hoofdzakelijk met de wind in de rug! 

Tijdens de oostelijke etappe loop je afwisselend door heuvelachtig terrein dat is bedekt met grasland, heide en veen en door valleien met ommuurde weilanden. De eerste dagen over de Pennines en door Yorkshire Dales National Park kennen de meeste hoogteverschillen. Daarna volgen een paar dagen door laagland met akkers en weilanden en tenslotte wandel je over de uitgestrekte heideplateau's van de North York Moors. Je doorkruist weilanden en klimt regelmatig via 'stiles' (trapjes) over omheiningen, hagen en muren. In de heuvels (fell's) ben je al snel boven de boomgrens en loop je over soms drassige paden door open weide-, heide- en veenland. De paden zijn goed te belopen, maar stenig en na regenval drassig. De wandelingen van Etappe-Oost lopen uiteen van 12 tot 26 km in lengte, 4 tot 7,5 uur wandelen en kennen hoogteverschillen die variëren van dagen met nauwelijks hoogteverschillen, tot dagen met tot 800m stijgen en dalen. 
N.B. doordat we gebruik maken van kleinschalige accommodaties kan het voorkomen dat de accommodatie nog een paar km vanaf het start- of eindpunt van de wandeling is gelegen. Het is dus mogelijk dat de wandelingen daardoor langer worden. 

Extra dagen

Je kunt in de eerste en laatste accommodatie van beide etappes een nacht bijboeken, en in Grasmere (etappe West) en Richmond (etappe Oost).  Tijdens etappe West is Grasmere een aardig plaatsje waar volop vertier is. Tijdens etappe Oost is Richmond een sfeervol marktstadje waar je een dagje zou kunnen bijboeken. 

Boek je beide etappes achtereen, zorg dan dat dag 1 van Etappe Oost  samenvalt met dag 9 van etappe West. Op deze manier heb je een rustdag in Kirkby-Stephen, wat beslist aan te raden is.

Extra's

Transfers

Transfer van Robin Hood's Bay naar Kirkby Stephen (vanaf € 58,- per persoon)

Je kunt bij boeking de transfer van Robin Hood's Bay, het eind van de Oostelijke etappe, naar het beginpunt van deze etappe, Kirkby Stephen, bijboeken. Deze speciale bus rijdt dagelijks op een vast tijdstip (vertrek 16.30 uur) om wandelaars terug naar het beginpunt van deze etappe te brengen. 

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit per persoon.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De autoroute naar Kirkby Stephen  is ca. 175 km vanaf de veerhaven van Newcastle of 320 km vanaf de veerhaven van Hull. Je kunt je auto parkeren op het bedrijventerrein aan de rand van het dorp waar het kantoor van onze agent is (bewaakt en betaald (kosten ca. GBP 60,- voor de duur van de gehele reis; kosten worden achteraf in rekening gebracht en moet vooraf via ons gereserveerd worden!) of bij het treinstation 2 km buiten het dorp (gratis en onbewaakt). Na het arrangement reis je vanaf Robin Hood’s Bay  per bus of taxi naar Scarborough (45 min.) en van daar per trein terug naar Kirkby Stephen (ca 3,5 uur, 2x overstap). De eerst haalbare trein gaat op werkdagen en zaterdag om 11.30, op zondag om 10.30 uur).
Je kunt ook een transfer per taxibusje bijboeken van Robin Hood’s Bay naar Kirkby-Stephen. Bedenk wel dat deze rit pas ’s middags gaat: om 16.30 uur.  Zie onder 'Extra's'.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je met de Eurostar via Brussel naar Londen-St.Pancras station. Vervolgens vanaf London-Euston station via Carlisle naar Kirkby Stephen. Deze reis duurt vanaf Amsetrdam ca. 12 uur (3 of 4x overstappen). Terug reis je per bus of taxi van Robin Hood’s Bay naar Carlisle (45 min.) en van daar naar London-Euston en verder vanaf Londen-St.Pancras via Brussel naar Nederland. We raden je onderstaand schema aan. 
Treinreizigers die niet via Londen willen reizen, raden we aan om de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle te nemen. Na aankomst in Newcastle reis je in ca. 4 uur per metro en trein naar Kirkby Stephen. 

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Klik hier voor treintijden.
Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

 

Veerboot informatie

De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle van DFDS Seawyas is een comfortabele verbinding met Noord-Engeland.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle is een comfortabele verbinding met Noord-Engeland.

Vanuit Newcastle ferry haven reis je per bus of metro naar het treinstation van Newcastle en van daar per trein naar Kirkby Stephen (ca. 4 uur reistijd). Van Robin Hood’s Bay reis je per bus of taxi naar Whitby (20 min.) en van daar per trein en metro in ca 3,5 uur naar de veerhaven van Newcastle.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Manchester of Newcastle.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:
Vanaf het vliegveld van Manchester neem je de trein naar Kirkby Stephen. Reistijd ca. 3,5 uur, met 1 overstap.
Vanaf het vliegveld van Newcastle neem je de metro en trein naar Kirkby Stephen. Reistijd ca. 3,5 tot 4,5 uur, met 2x overstap.

Terugreis:
Voor terugvlucht vanaf Manchester: Aan het eindpunt van het arrangement reis je per trein vanaf Robin Hood’s Bay per bus of taxi naar Scarborough (45 min), en van daar per trein naar Manchester voor je terugvlucht (3,5 uur, 1x overstap).
Voor terugvlucht vanaf Newcastle: Aan het eindpunt van het arrangement reis je per trein vanaf Robin Hood’s Bay per bus of taxi naar Whitby (20 min.) en van daar per trein en metro naar Newcastle airport voor je terugvlucht (3,5 tot 4 uur, 2x overstap).

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.
NB. op zon- en feestdagen rijdt het openbaar vervoer minder frequent

Je kunt dit arrangement starten van half april t/m half oktober. Het klimaat in Noord-Engeland is vergelijkbaar met dat van Nederland, maar dan wat koeler en over het algemeen wat natter.  Het weerbeeld is het hele jaar door wisselend en er kan het hele jaar door neerslag vallen. De zomermaanden zijn in het algemeen het droogst en meest stabiel.  De dagtemperaturen liggen in het voor- en najaar rond de 15° C , in de zomermaanden rond de 20° C. Bedenk echter wel dat op de hogere delen van de route aanmerkelijk kouder kan zijn, en dat daar door wind, neerslag en mist  aanmerkelijk zwaardere omstandigheden kunnen voorkomen, ook in de zomer.  Zorg daarom, óók in de zomermaanden, voor goede regenkleding en winddichte kleding.  Voordeel is wel dat je de route van west naar oost loopt, hoofdzakelijk met de wind in de rug.  

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze etappe is er na de wandeling op dag 7 een korte transfer per taxi naar de accommodatie voor je geregeld. De volgende ochtend word je na het ontbijt weer terug naar het startpunt van de wandeling gebracht voor het vervolg van de wandelroute. 

 

Tijdens de wandelingen wordt je bagage voor je vervoerd: maximaal 1 stuks bagage per persoon van maximaal 20 kg. Tijdens de wandeling draag je een dagrugzakje (max 15 tot 20 liter volstaat), met daarin een lunchpakket, drinken, extra warme kleding, regenkleding etc. Wandelstokken en gamaschen (Engels: gators) zijn aanbevolen.
Denk bij het inpakken van je bagage aan de volgende zaken:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (25 liter)
 • drinkfles (minimaal 1à 1,5 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • eventueel: klein zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
 • verloopstekker(s) UK
 • oplader(s)
 • voorts eventueel: zwemkleding en badhanddoek
 • eventueel: camera, verrekijker
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Yorkshire Dales Coast-to-Coast wandelen

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – Oost

Van Kirkby Stephen naar Robin Hood’s Bay

Wandelvakantie langs B&B's, guesthouses, hotels en inns

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.