Ecuador - Avontuur in de Amazone Blog

Door Jos Lenders en Patricia Elferink

Op een prachtig plekje diep in de Ecuadoraanse Amazone ligt een mooie houten lodge. Een sfeervol gebouw omringt door het dichte regenwoud en zijn geluiden. Tijdens onze rondreis door Ecuador staat een verblijf in de Amazone hoog op ons lijstje. Een paar stevige hikes door het ondoordringbare groen van het grootste junglegebied ter wereld. Onze gids Roberto is geboren en getogen in dit gebied en vertelt ons bij aankomst meteen wat interessante weetjes over de natuur. Hij toont ons een harige tarantula die een nest heeft vlakbij de lodge, jakkes. Zelf spotten we een prachtige grote neushoornkever. Poeh, veelbelovend... we hebben er zin in!

Wandelen in de regen

Het oerwoud heeft altijd iets mysterieus, de geuren, ritselende takken, geluiden die je niet helemaal kunt thuis brengen en dan die mist... er hangt een magische sfeer en we staan dan ook te popelen als we ‘s morgens vroeg eindelijk op pad kunnen gaan. Het regent flink, maar dat mag de pret niet drukken. We kunnen er toch niets aan doen. Daarnaast kunnen de temperaturen hier flink oplopen als de zon eenmaal gaat schijnen, dus regen betekent afkoeling.

Door de rivier

Alles in de jungle is groot, hoge bomen, reusachtige insecten en dikke regendruppels. We hiken nu al een paar uur door de regen en terwijl we met onze laarzen door de diepe modder banjeren genieten we met volle teugen. Volop genieten van kleine mistige doorkijkjes tussen de bomen en de geur van het vochtige groen. Het ene moment glij je onderuit in de modder en het andere moment worstel je je door een snelstromende rivier. Die kaplaarzen zijn toch geen slecht idee. We gieten het water eruit en vervolgen onze weg. Haha wat een avontuur!

Rare insecten

We spotten de raarste insecten die tevoorschijn komen tijdens de regen. Gifkikkers, dikke torren en ander gespuis. Een boom bezaaid met harige rupsen, een enorme duizendpoot en zelfs een gigantische regenworm. Hij heeft zeer kort geleden de strijd met een onbekende tegenstander verloren en ligt daar nagenoeg levenloos op de grond. Dik als een bezemsteel en de lengte van m’n arm. Alsof hij in een horrorfilm thuishoort. We vragen ons af wat hier nog allemaal leeft dat wij niet kunnen zien...

De beloning

Het is een best pittige route. De stappen door het modderige gebied zijn zwaar en de bush is soms lastig te doordringen. Af en toe trekt er een tak aan m´n kleding en vangt m´n haar wat blaadjes of een spinnenweb.  Na zo´n drie en een half uur ploegen en klimmen hebben we de top van de berg bereikt en kijken we uit over een dal dat compleet gevuld is met een dikke mist. Tijd voor een sappig appeltje. Het is eindelijk gestopt met regenen en heel langzaam trekt de zon de bewolking open als een gordijn. Er verschijnt een adembenemend uitzicht over de Amazone en de Napo rivier. Wat een beloning!

Op je gat in de modder

Gelukkig is het nog steeds droog en zodra we na onze korte pauze weer doorlopen, kunnen we genieten van hele andere dingen. De vlinders dansen vrolijk in het zonlicht en de vogels zingen er op los alsof de lente net is aangebroken. De geur van vlierbloesem trekt ons vooruit en onze gids Roberto vertelt ons van alles over de planten en hun bijzondere eigenschappen.

We hoeven nu alleen nog maar omlaag te lopen. Niet makkelijker maar wel minder vermoeiend. Het is nog steeds erg modderig en het duurt daarom niet lang voordat er weer iemand uitglijdt. Op je billen, in de modder... gelukkig zijn we bijna terug bij de lodge. 

Rambo met een grote glimlach

Onze laarzen soppen maar we stralen van geluk. Een hike door een belangrijk en immens groot natuurgebied als de Amazone geeft me het gevoel heel klein te zijn, maar ondertussen voel ik me een hele vent. Als een stel rimboe krijgers in camouflage pak bereiken we na zes uur de lodge. Moe en dolgelukkig. Kleding vol modder, haar vol blaadjes en een hoofd vol herinneringen. Wat een onvergetelijke ervaring!

Over Jos en Patricia

Jos en Patricia genieten al jaren van de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen, maar zijn in april 2017 begonnen aan hun grote droom; een wereldreis over alle continenten. Gewapend met een camera en een paar wandelschoenen verkennen ze de wereld en voelen zich helemaal in hun element in de diverse culturen, de afwisselende natuur en de leuke mensen die ze ontmoeten. Hun motto: let op de details, dan gaat de tijd veel langzamer.