banner 02 Antisana vulkaan

Ecuador - Highlands & Amazone, 18 dagen Rondreis door de Sierra & Selva

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis langs hotels

Kijk vanuit je lodge uit over de rustig stromende Arajuno rivier met aan weerszijden primair regenwoud. Ontdek haar geheimen en de leefgewoonten van quichua-indianen. Laat je diner oplichten door olielampen en kaarslicht en luister naar de geluiden van het regenwoud. Hoe groot is het contrast lopend op de flanken van de Chimborazo met zijn 6310 meter. Verken de koloniale steden Quito en Cuenca tot aan Baños, een stadje aan de voet van de imposante Tungarahua vulkaan. De contrasten in dit kleine Andes-land op de evenaar zijn groot. Reizen in Ecuador is alsof je door meerdere landen reist. Reis met een mix aan openbaar vervoer en privé transport over goede wegen. Deze rondreis is prima te verlengen naar de Galápagos archipel!

Uniek aan deze reis

 • Bezoek Quichua-familie op eiland Anaconda
 • Indiaanse markt Otavalo
 • Op balsavlot afdrijven naar kleinschalige lodge in Amazonewoud
 • Thermaal badencomplex Papallacta
 • UNESCO-steden Quito en Cuenca
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Ecuador - Highlands & Amazone

Alexander von Humboldt, de Duitse natuurvorser uit het begin van de 19e eeuw, noemde het reizen in Ecuador door de avenida de los vulcanos een van de mooiste belevenissen. Terecht! De vulkanen Cotopaxi, Chimborazo, Tungurahua en El Altar dwingen respect af al reizende tussen de gekleurde lappendekens waar de hooglandindianen hun akkers bewerken.

Vanuit de koloniale hoofdstad Quito reis je af naar het dorpje Peguche in de ‘indiaanse’ provincie Imbabura. Vanuit een kleurrijk pension wandel je in de landelijke omgeving en verken je de bruisende indiaanse zaterdagmarkt van Otavalo. De oostelijke Andes leent zich perfect voor de eerste verkenning van de páramo, het barre landschap dat zich tussen de 3800 en 4500 meter hoogte bevindt. Het verblijf is top in de Termas de Papallacta, de plek om geest en lichaam te verwennen door een van de vele thermale baden te bezoeken. Enkele baden zijn slechts voorbehouden voor de gasten. Met een bezoek aan het Amazonewoud - 50% van Ecuador's landoppervlakte bestaat hieruit - maak je kennis met de mega diverse flora en de cultuur van haar bewoners. Vanuit Salcedo, verkent u de kleurrijke indiaanse markt van Saquisilí en de Cotopaxi, misschien wel Ecuadors mooiste vulkaan. Na even in Baños op adem te zijn gekomen reis je naar Riobamba, de springplank om allerlei outdoor-activiteiten te ondernemen. Door de prachtige provincies Cañas en Azuay reis je verder naar de Cuenca, naast Quito de 2e Unesco-stad van Ecuador. In deze koloniale stad heerst een prettig klimaat met veel studenten die overdag en 's avonds de stad een gezellige sfeer geven.  Vanuit Cuenca verken je het nabij gelegen nationale park El Cajas. Afgestemd op je wensen en uithoudingsvermogen verken je dit duizelingwekkend mooie natuurgebied met zijn vele meren (cajas) die tijdens de laatste ijstijd zijn gevormd. Páramo, nevelwoud en de meren vormen het decor van kleurrijke kleine plantjes die zich op beschutte plaatsen in stand weten te houden. Met de busreis naar Guayaquil maak je de prachtige afdaling van ruim 4400 meter naar zeeniveau. De hitte en vochtigheid zal weer even wennen zijn. Op de prachtige promenade zie je alle bevolkingsgroepen van jong tot oud passeren en flaneren. In de oude gerestaureerde straatjes op de heuvel Santa Anna krijg je een blik hoe Guayaquil er eens heeft uitgezien. De stad heeft met zijn eens vele houten huizen twee grote stadsbranden gekend waardoor slechts weinig originele huizen bewaard zijn gebleven. 

Deze reis wordt met gedeeld privé vervoer en met openbare bus aangeboden. Indien je deze reis geheel met privé vervoer wilt maken, dan regelen wij dat graag. 

Verlenging naar de Galápagos archipel? Uiteraard kun je  vanaf Guayaquil je reis verlengen naar de Galápagos-archipel. Klik hier voor een van de vele reisarrangementen die SNP aanbiedt naar de Galápagos archipel. Onze reisadviseurs Klaas, Cindy en Sandra adviseren je graag over wat je waar het mooiste kunt waarnemen, de beste reistijd, de lengte van je reis en het soort jacht dat past bij je wensen. 

Dag 1

Bij aankomst op het vliegveld - dat op ca. 35 km buiten de hoofdstad Quito ligt - word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Een privé transfer (met Engelssprekende gids) breng je in maximaal een uur (afhankelijk van de verkeersdrukte) naar het zeer aangename boutique hotel in de chique wijk La Floresta. De bijnaam 'de eeuwige stad van de lente' dankt Quito aan zijn milde klimaat met door het jaar heen ca. 5-7 zonuren per dag. De stad ligt op 2850 meter hoogte. 

Quito is één van de mooiste steden van Latijns-Amerika. Het oude koloniale centrum van Quito is in zijn geheel door de Unesco uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. Verken de oude binnenstad, die uit vele kleine straatjes met statige Spaanse huizen bestaat, op je gemak. Bijna een kwart van de bevolking bestaat uit indianen. Het kleurt het straatleven op prachtige wijze. Daarnaast heeft Quito vele markten, pleinen, kerken en musea die een bezoek meer dan waard zijn.

Overnachting in

Quito

Dag 2

Quito is één van de mooiste steden van Latijns-Amerika. Het oude koloniale centrum van Quito is in zijn geheel door de Unesco uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. Verken de oude binnenstad, die uit vele kleine straatjes met statige Spaanse huizen bestaat, op je gemak. Bijna een kwart van de bevolking bestaat uit indianen. Het kleurt het straatleven op prachtige wijze. Daarnaast heeft Quito vele markten, pleinen, kerken en musea die een bezoek meer dan waard zijn.

Quito is één van de mooiste steden van Latijns-Amerika. Verken de oude binnenstad die in zijn geheel op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat. Vanaf de heuvel Panecillo met het markante Mariabeeld, ontvouwt zich de stad aan je voeten. Bezoek het altijd levendige Onafhankelijkheidsplein met zijn kathedraal en regeringspaleis en verken de kerken van La Companía en San Francisco, versierd met gouden ornamenten en schilderijen. Het particuliere museum Del Alabado, gevestigd in een elegant huis uit de koloniale tijd biedt moderne displays met een indrukwekkende verzameling van pre-Colombiaanse kunstvoorwerpen. Slenter door een van de mooie straatjes La Ronda waarin de huizen fraai zijn gerestaureerd. Mocht je van moderne kunst houden, dan is een bezoek aan de Fundacion de Guayasamin een absolute aanrader. Deze Ecuadoriaanse schilder heeft prachtige vaak schrijnende schilderijen en beelden gemaakt die je raken. Doe het vandaag rustig aan, je lichaam zal even aan de hoogte moeten wennen.

Overnachting in

Quito

Dag 3

Vanaf je hotel word je opgehaald om naar het busstation te gaan vanaf waar je met de openbare bus (kaartje en zitplaats worden gereserveerd) naar Otavalo, een rit van ca. 2,5 uur. Terwijl je de evenaar passeert zie je rechts - bij helder weer - de imposante sneeuwkap van de Cayambe vulkaan (5790m), de derde hoogste berg van Ecuador. Bij aankomst in Otavalo, op 2400 meter hoogte gelegen, kom je terecht in een bedrijvige plaats waar de Otavaleños de handel drijven en in de middenstand werkzaam zijn. Otavalo ligt in de provincie Imbabura waar de bevolking voor een groot deel uit Indiaanse hooglandindianen bestaat.

Optionele dagexcursies! Voordat je naar Otavalo afreist, kun je je verblijf in Quito met een dag verlengen om een van onderstaande dagexcursies te maken. Verken het zeldzame Andes nevelwoud van Pasochoa of rijdt naar de flanken van wellicht Ecuador's meest iconische vulkaan, de Cotopaxi.

Overnachting in

Otavalo

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

pasochoa_nevelwoud.jpg

Pasochoa nevelwoud

Pasochoa is een uniek nevelwoud reservaat, waar je veel verschillende vogels kunt zien. In het reservaat zijn verschillende wandelingen uitgezet. De wandelingen - niet moeilijk en duidelijk aangegeven - worden begeleid door een lokale Engelssprekende gids die je uiteraard veel uitl;egt over de flora en fauna van het Pasochoa reservaat. Bij deze excursie is een boxlunch inbegrepen.

rtr8501att78.jpg

Cotopaxi dagexcursie

Het Cotopaxi Nationaal Park ontleent haar naam natuurlijk aan de kegel van de 5897 meter hoge vulkaan Cotopaxi. Rijdend vanuit Quito over de 'avenida der vulkanen' rijd je met je eigen reisgezelschap naar deze tweede hoogste berg van Ecuador. Langs het Limpiopungo meer de puinhellingen op tot een hoogte van 4500 meter. Vanaf hier volgt het korte, maar pittige duidelijk gemarkeerde pad omhoog tot aan de berghut op 4800 meter. De inspanning wordt beloond met een adembenemend uitzicht!

Bij deze dagexcursie is inbegrepen:

 • privé vervoer Quito - Isinliví 
 • Engels sprekende gids/chauffeur
 • lokale gids
 • lunchbox

Dag 4

Deze vrije dag staat in het teken van een van de meest kleurrijke markten van Ecuador, die in Otavalo. Op zaterdagen verandert half Otavalo in een kleurrijke en gezellige markt waar je rond kunt slenteren op zoek naar ‘couleur locale’. De hooglandindianen, de Otavaleños, wonen rond het dorp van Otavalo en reizen de hele wereld af om hun wol en textielprodukten te verkopen. Bij zonsopkomst is het een drukte van belang bij de dierenmarkt aan de rand van de stad. Iedereen heeft z'n eigen dieren aan touwen vastgebonden en je zult er ongetwijfeld in aanraking komen met het geluid van een ontsnappend, gillend speenvarken. Pas later komt de handel in kunstnijverheid, fruit en groente op gang. Op woensdag is er ook een markt, maar dan wat kleiner. 

In de middag kun je bijvoorbeeld het nabij gelegen reservaat Cotacachi-Cayapas bezoeken voor een makkelijke wandeling met uitzicht op het meer van Cuicocha of maak er een boottochtje op. Je vaart dan rondom twee eilandjes waar je de fumarolen kunt waarnemen, een teken van de vulkanische activiteit. Ook zou je een paardrijtocht kunnen maken of een educatieve excursie langs indiaanse werkplaatsen waarmee je een goed inzicht krijgt hoe de hooglandindianen niet alleen boer zijn maar ook nog vele andere ambachten uitvoeren.

Optionele dagexcursie! Wil je je lekker inspannen en genieten van prachtige vergezichten en de lokale flora, maak dan een pittige wandeling rond het meer van Cuicocha. Klik voor meer informatie hieronder op de dagexcursie 'wandeling Cuicocha'. 

Overnachting in

Otavalo

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

laguna_de_cuicocha.jpg

Wandeling Cuicocha

Verken het kratermeer Cuicocha op 3100 meter hoogte in het Cotacachi-Cayapas reservaat. De diepblauwe kleur, de weidse uitzichten en de bloemrijke Andes en páramo vegetatie maken een wandeling rondom de kraterrand een geweldige dagexcursie voor elke natuurliefhebber. 's Ochtends vroeg rijd je met privé transport in ca. drie kwartier naar de entree van het Cotacachi-Cayapas Ecological Reserve waar je de wandeling start van ca. 4 uur. Je wandelt op hoogtes die varieren tussen de 3100 en 3500 meter. Onderweg geniet je van de grote biodiversiteit, het fraaie uitzicht op het Cuicocha kratermeer met zijn twee eilandsjes en op de de vallei waarin Otavelo ligt. Ook zie je de vulkanen Cotacachi, Imbabura en Cayambe liggen. Deze wandeling eindigt met een heerlijke lunch in het leuke stadje Cotacachi dat bekend sdtaat om zijn ambachteklijk gemaakte lederwaren. Rond 15.00 uur ben je weer terug in Otavalo. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd ca. 2 uur en wandeltijd ca. 4 uur.

lagunas-de-mojanda.jpg

Wandeling Laguna Mojanda en Fuya Fuya vulkaan

Maak een prachtige dagwandeling rondom het Mojanda meer (3700 m.) en beklikm de Fuya Fuya vulkaan (4200 m.), een perfecte acclimatisatieberg indien je nog meer op hoogte wilt wandelen. Je wordt door een Engelstalige gids begeleid. Je bevindt je in een authentiek páramo landschap met haar kenmerkende ‘ichu’ grassen. Er zijn ook nog resten van de kreupelwoud zone, de hoogste boomvegetatie op de páramo. De wandeling naar de top gaat over een goed begaanbaar pad. Geniet onderweg van bloemen zoals verschillende soorten gentianen. Bovenop de Fuya Fuya heb je met helder weer een geweldig uitzicht op de Mojanda meren, nevelwouden richting de kust, Quito, de vulkanen Cotacachi en Imbabura en de omgeving van Otavalo. Ook de vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi, die het landschap in zuidoostelijke richting domineren, kun je wellicht zien. De wandeling naar beneden gaat over hetzelfde pad terug naar het Mojanda meer. Van hier word je weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd is ca. 1,5 uur en wandeltijd ca. 3,5-4 uur.

imbabura.jpg

Wandeling Imbabura

Beklim de gedoofde Imbabura vulkaan (4610 m) en geniet van weidse uitzichten op de vallei tussen Otavalo en Ibarra en de besneeuwde vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi. Vertrek vroeg in de ochtend onder begeleiding van een Engelssprekende gids. De rit naar de voet van de Imbabura vulkaan gaat via de stad Ibarra en de hoger gelegen dorpjes La Esperanza en San Clemente. In ca. 1,5 uur reis je over onverharde wegen naar het begin van de wandeling bij het dorpje Casha Pampa (3.300m). Het pad, afwisselend steil en minder steil maar nergens technisch, gaat door hoge páramo grassen. Hogerop volgen we de oostgraat door een gevarieerd terrein van vegetatie en rotsen. Het kan hier flink waaien. Na de graat kom je uit bij de voortop van de Imbabura. Voel je je fit genoeg en staat je conditie het toe, wandel dan verder rondom de kraterrand tot aan de hoofdtop op 4610 m. Voor de wandeling omhoog staat ca. 5 uur gepland. De terugweg gaat via dezelfde route en neemt ca. 3 uur in beslag. Je wordt vervolgens weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht waar je in de namiddag weer aankomt. Bij deze dagwandeling is het hebben van een goede conditie een vereiste. Het goed volbrengen van de wandeling op dag 3 (reis 265101) geeft een goede indicatie dat je deze dag aankunt. Tevens heb je dan een goede acclimatisatiedag gehad. De totale wandeltijd is ca. 5 uur stijgen en minimaal 3 uur dalen. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd ca. 2,5 uur en wandeltijd ca. 8-9 uur.

Dag 5-6

In de ochtend heb je de tijd voor jezelf. Na de lunch geniet je van privé transport om in circa 3 uur te rijden door de centrale Andes-vallei naar Papallacta. Net even voorbij dit plaatsje ligt een kleinschalige lodge in een privé reservaat. De lodge is bekend onder vogelliefhebbers omdat er maar liefst 14 kolibrisoorten zijn geteld. Vanwege de feeders die bij de lodge zijn geplaatst, is dit de perfecte plek om van hun schoonheid en gezoom te genieten. Rondom de lodge kun je een wandeling maken door het weelderige nevelbos. Mocht je je lichaam willen verwennen, de warmwaterbaden in Papallacta zijn vlakbij. In de onherbergzame páramo van Papallacta kom je onderweg wellicht nog roofvogels tegen als de caracara en de arend. Dit alles tegen de adembenemende achtergrond van de met sneeuw bedekte top van de Antisana (5704 m). In de namiddag vindt er in de lodge een kookles plaats waar men zoveel mogelijk met lokale ingrediënten werkt. Op beide dagen dat je hier verblijft is het diner inbegrepen.

Overnachting in

Papallacta

Dag 7

Van Papallacta reis je vandaag met een privé chauffeur via Baeza naar Tena. Na zo’n 20 minuten rijden kom je langs het privé reservaat van de Guango Lodge waar je optioneel (tegen geringe kosten) een paar goed gemarkeerde wandelingen zelf kunt maken. Rondom de lodge kun je ruim 10 verschillende soorten kolibries waarnemen op korte afstand, waaronder de zeldzame zwaardsnavel kolibrie. De route voert verder door de nevelwouden van de oostelijke Andes en langzaam daal je af naar het vochtige Amazonewoud. Na ruim 2,5 uur rijden kom je aan in het jungle-stadje Tena dat bekend staat als de ‘deur naar de Amazone’. De bevolking uit deze omgeving staat bekend als de ‘Quichuas’ van de Amazone. Vanaf Tena daal je af tot de gemeenschap Puerto Barantilla. Hier wordt de auto verwisseld voor de gemotoriseerde kano voor de laatste 10 minuten naar de mooie Liana Logde. 

Overnachting in

Amazonewoud; oevers van de rustige Arajuno rivier - Liana Lodge

Dag 8-9

De komende twee dagen zijn er van allerlei activiteiten mogelijk. Je kunt gaan zwemmen bij watervallen, de rivier afgaan in grote banden en een indiaanse familie bezoeken. Onder begeleiding van het geoefende oog van een lokale Quichuagids kun je een korte wandeling maken en speuren vanaf de rivier naar dieren op de oevers. Hier leven onder meer veel vogelsoorten zoals ara's, parkieten en toekans. Maar ook kun je verschillende soorten apen tegenkomen, wilde varkens of miereneters. Omdat het nooit precies is te zeggen welke dierlijke regenwoudbewoners je pad zullen kruisen, kun je ook een bezoek brengen aan een opvangcentrum voor regenwouddieren. Alle spannende activiteiten, de fantastische regenwoudomgeving met haar geuren en geluiden en de ruime, sfeervolle lodge maken dit regenwoudbezoek tot een indrukwekkende ervaring.

Overnachting in

Amazonewoud; oevers van de rustige Arajuno rivier - Liana Lodge

Dag 10-11

Met een privé transfer rijd je in een half uur naar Tena alwaar de reis verder gaat met openbare bus (kaartjes worden geregeld) naar Baños (rit ca. 5 uur). De weelderige natuur verraadt een aangename temperatuur in de stad die op 1800 meter hoogte ligt, ingeklemd tussen de uitlopers van de Andes. De groene omgeving en de ontspannen sfeer die in deze stad heerst geven je een ander Ecuador-gevoel.

Ook al is de imposante Tungurahua vulkaan niet vanuit Baños zichtbaar, hij domineert de omgeving wel. Deze actieve vulkaan zorgt ervoor dat er veel mineraalrijke warmwaterbaden zijn, vandaar de naamgeving van de stad. De baden geven je de mogelijkheid heerlijk te ontspannen na de nodige activiteiten. Voor de volgende dag staat er een fietstocht op de mountainbike gepland vanaf Baños naar 'El Pailon del Diablo' waarbij de rivier Pastaza zich wringt door een nauwe kloof wat uiteraard een prachtige waterval oplevert. De fietstocht gaat voornamelijk downhill, dus een vaste grip op de remmen en weten hoe je moet sturen is het devies. De omgeving leent zich verder perfect om te paard en te voet te verkennen. In het SNP informatiepakket adviseren we je welke reisorganisatie leuke tours organiseren. De komende twee nachten verblijf je nabij het centrum in een aangenaam hotel met ruime kamers, een heerlijke tuin om te relaxen, goed ontbijt en overal wifi.

Overnachting in

Baños

Dag 12

Per openbare bus reis je in circa 2 uur door de laan der vulkanen naar de op 2750 meter hoogte gelegen stad Riobamba aan de voet van de Chimborazo. Deze 'puist' van 6310 meter, Ecuador's hoogste berg, prikt menigmaal door de wolken naar de hemel. Je overnacht in een centraal gelegen kleinschalig hotel op loopafstand van het treinstation. Riobamba is de gemoedelijke hoofdstad van de provincie Chimborazo, de provincie met de hoogste concentratie hooglandindianen. Vanwege de centrale ligging van Riobamba is het een prima uitvalsbasis om van allerlei leuke excursies te ondernemen. Je kunt een excursie maken naar Puñin, een plaats waar ze fossielen hebben gevonden. Guano is bijzonder om zijn kunstnijverheid, er worden vele tapijten geweven. Ook bevindt zich in Guano een klein museum geheel gewijd aan een gemummificeerde priester die in de muren van een klooster lag begraven totdat een aardbeving het graf blootlegde. Zeer interessant en boeiend om te zien hoe men met de nodige financiële hulp dit museum heeft opgezet en hoe men haar cultureel erfgoed behoudt voor de toekomstige generaties.

Overnachting in

Riobamba - Mansion Santa Isabella

Dag 13

Een vrije dag waarop je zelf bepaalt wat je gaat doen. Indianen bepalen de sfeer van het landschap met hun bewerkte akkers die tezamen een lappendeken vormen. De hoogvlakte rondom de Chimborazo is een kaal gebied gevormd door winderosie waarin diverse afzettingslagen zichtbaar worden. Vicuñas, de meest zeldzame niet gedomesticeerde lamasoort leeft op de haast kale flanken van de uitgedoofde vulkaan. Maak een van de volgende excursies in een kleine groep met maximaal 10 deelnemers of met je eigen reisgezelschap vanaf 2 deelnemers:

 • de hoogste berg en vulkaan van Ecuador, de Chimborazo (6263m.) vormt het decor van een spectaculaire afdaling met de mountainbike. Voor meer info over deze excursie 'Hidden Valley's' klik op het mapje 'Extra's'. 

 • maak op 3800-4200 meter hoogte een wandeling en verken de geheimen van het Polylepis-bos; bij helder weer heb je een prachtig uitzicht op de vulkanen Chimborazo, Altar, Sangay, en de met sneeuw bedekte toppen van de Cubillines. De betoverende Polylepis-bomen, ook bekend als 'papierboom', is een inheemse boomsoort die boven de 4000 meter groeit. Daarnaast maak je kennis met typische páramo planten en is er een kans op het zien van vicuñas, de kleinste lama-achtige.
 • maak per MTB een spectaculaire 47 km lange downhill rit mee vanaf Ecuador's mooiste hooglandmeren. Fiets vanaf 3500 meter hoogte op een rustige weg dwars door het Nationaal Park Sangay van nevelwoud naar tropisch regenwoud met onderweg tal van watervallen en weelderige vegetatie. 

Wil je vooraf zekerheid hebben om deel te nemen aan een excursie, geef dit dan op bij je boeking. We regelen dit graag voor je. Alle excursies worden in het SNP-reispakket uitgebreid beschreven.

Genieten van een ultieme inspanning! Verleng je reis in Riobamba en waag een poging de Cotopaxi te beklimmen Andes Noord * Cotopaxi Beklimming (reiscode 265502) of wandel naar 4300 meter hoogte met prachtig uitzicht op besneeuwde toppen en het groengekleurde kratermeer op de flanken van de El Altar (Andes Centraal * El Altar Trekking (reiscode 265900)). Ook kun je vanaf hier de Andes Centraal * Carihuairazo-Chimborazo Trekking (reiscode 265908) maken. De kampeertrektocht Andes Centraal * Inca-trail naar Ingapirca (reiscode 265904) voert je naar de belangrijkste Inca-ruïne van Ecuador.   

 

Overnachting in

Riobamba - Mansion Santa Isabella

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

de_top_van_de_chimborazo_in_zicht.jpg

Hidden Valleys

Met 6263 meter hoogte (onlangs in 2016 door de Franse expeditie 'Mision Geodesica' bijgesteld), is de Chimborazo niet alleen Ecuadors hoogste berg, maar het vormt ook het decor van een spectaculaire downhill met de mountainbike. Je rijdt door traditionele dorpjes waar paarden nog een gangbaar vervoermiddel zijn. Het hooggebergte met gigantische rotsformaties en kleine watervallen wordt doorsneden door groene valleien. Het eerste deel van de afdaling gaat per mountainbike (8 km over een onverharde weg van 4800 m naar 4230 m). Hierna rijd je 10 minuten in de auto tot aan het startpunt van het tweede deel (46 km.). De route over een rustige weg eindigt in een buitenwijk van de stad Ambato, op 2500 m. hoogte.

Tijdens deze fietstour - die in een internationale groep plaatsvindt (tegen meerprijs maak je deze excursie met je eigen reisgezelschap; vanaf 2 deelnemers) - kun je optioneel eerst de wandeling van berghut Carrel op 4800 m. hoogte naar de Whymper hut op 5060 m. maken. Vanaf Ambato rijd je terug naar Riobamba of je zet je reis zelf voort naar Baños, Latacunga of Quito.

Belangrijke informatie vooraf

 • De excursie vindt in een internationale groep plaats, tegen meerprijs kan deze ook privé worden aangeboden vanaf 2 deelnemers.
 • Minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar.
 • Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, gemiddelde ligt tussen de 4 en 8 deelnemers.
 • Aankomst in Riobamba rond 17.30 uur.

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • privé-vervoer / bezemwagen tijdens de afdaling
 • lunch en koffie, thee, gezuiverd drinkwater
 • mountain bike met helm, knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, bivakmuts en skibril
 • entree permit Chimborazo Reservaat

Chimborazo Hike en Bike

Chimborazo Hike & Bike

Met 6263 meter hoogte (onlangs in 2016 door de Franse expeditie 'Mision Geodesica' bijgesteld), is de Chimborazo niet alleen Ecuadors hoogste berg, maar het vormt ook het decor van een  spectaculaire downhill met de mountainbike. Deze dagexcursie is iets lichter dan de 'Hidden Valleys'.

In de ochtend vertrek je vanuit Riobamba. We rijden door het schilderachtige landschap van de Andes-hooglanden naar het Chimborazo Reservaat. We doorkruisen El Arenal, een woestijnachtig gebied waar je vicuña’s (een niet gedomesticeerde lama-achtige) kunt observeren, en rijden verder omhoog tot aan de eerste berghut op 4850 m. hoogte. Vanaf hier kun je over een duidelijk wandelpad de optionele wandeling maken naar de Whymper hut op 5060 m. hoogte. Na de wandeling starten we de afdaling per mountainbike. Vanaf 4850 m. dalen we af naar 3100 m. hoogte, over een afstand van 33 km waarvan de eerste 8 km een onverharde weg is, de rest van de route volgt een asfaltweg. Geniet van de schitterende uitzichten op de Chimborazo en zie hoe het landschap verandert naarmate je verder afdaalt. De lunch vindt in het dorpje San Juan plaats. De lokale gids en een volgwagen blijven tijdens de afdaling in de buurt om indien nodig assistentie te verlenen.

Belangrijke informatie vooraf

 •  De excursie vindt in een internationale groep plaats, tegen meerprijs kan deze ook privé worden aangeboden vanaf 2 deelnemers. 
 • Minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar.
 • Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, gemiddelde ligt tussen de 4 en 8 deelnemers.
 • Aankomst in Riobamba rond 15.30 uur.

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • privé-vervoer / bezemwagen tijdens de afdaling
 • lunch en koffie, thee, gezuiverd drinkwater
 • mountain bike met helm, knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, bivakmuts en skibril
 • entree permit Chimborazo Reservaat

Dag 14

Vanuit Riobamba reis je per openbare bus (zie NB Programma) naar Cuenca waar je tegen het einde van de middag aankomt. Je verblijft de komende nachten in een prachtig gerestaureerd koloniaal hotel, centraal gelegen in het oude centrum van Cuenca.

Optioneel vervoer met privé auto en chauffeur naar Cuenca! Tegen een meerprijs kun je de openbare bus vandaag verruilen voor privé vervoer met een lokale Engelssprekende gids, tevens chauffeur. Je rijdt door een prachtige lappendeken waar de Andes in de Chimborazo-provincie uit bestaat. De eenvoudig levende boeren verbouwen hun akkers en de kinderen en vrouwen zorgen ervoor dat het vee elke dag naar grazige weidegronden wordt geleid en 's avonds weer veilig terugkeert naar de kraal. Onderweg bezoek je het oudste kerkje van Ecuador, Balbanera. Via de plaats Guamote rijd je naar een van de weinig overgebleven gerestaureerde overblijfselen van een Inca-fort; Ingapirca. Het ligt wonderschoon op 3300 meter hoogte met een fraai uitzicht over een landschap dat eruit ziet als een lappendeken. Ingapirca zou ongeveer 50 jaar voor de Spaanse invasie zijn gebouwd onder de laatste Incakoning Atahualpa, die in 1533 door de Spanjaarden werd omgebracht. Het monument zou voor religieuze en ceremoniële, maar ook voor strategische doeleinden van belang zijn geweest. Het centrale bouwwerk, de Tempel van de Zon, laat het unieke vakmanschap van de Inca’s zien: ongelijkvormige bouwstenen met absolute precisie in elkaar laten passen zonder gebruik van mortel. De entreeprijs is inclusief. Tegen het einde van de middag word je door de chauffeur/gids bij het koloniale hotel afgezet.

Overnachting in

Cuenca

Dag 15

Cuenca: voor velen de mooiste stad van Ecuador. Nog sterker dan in Quito kom je hier het koloniale verleden tegen. Op deze vrije dag kun je het koloniale centrum van Cuenca verkennen. In het jaar 2000 is het door de Unesco uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. De nieuwe kathedraal met haar hoge azuurblauwe koepels is een plaatje. Qua grootte is deze kathedraal de 3e van de wereld na die van het Vaticaan en de St. Paul's in Londen. Cuenca is verder een belangrijk cultureel centrum en herbergt een aantal interessante kunstgalerijen en musea. Ook kun je een bezoek brengen aan enkele indiaanse dorpjes in de omgeving die bekend staan om hun warme baden en handgemaakte sieraden en textiel.

Overnachting in

Cuenca

Dag 16

Vandaag een vrije dag om Cuenca verder te verkennen of een optionele excursie te maken naar de authentieke voornamelijk door Indíginas bewoonde dorpjes Chordelec en Sigsig te bezoeken. 

Optionele dagexcursie! Ook kun je een optionele excursie maken naar het Parque Nacional El Cajas, zie hieronder voor meer informatie.

Overnachting in

Cuenca - Posada del Angel

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

parque_nacional_el_cajas.jpg

El Cajas NP

Parque Nacional El Cajas is een uniek gebied op slechts 30 km van Cuenca dat bekendheid geniet vanwege zijn ruige, vrijwel onaangetaste páramo-landschap met daarin verspreid zo’n 235 kleine meertjes. Het park ligt op een hoogte van tussen de 3500 en 4200 meter. Kenmerkende planten voor dit gebied zijn de stekelige puya’s, een soort bromelia’s. Het park staat verder bekend om zijn vreemd uitziende Polylepis-bossen, kronkelige bomen met een schilferige rode bast en volop begroeid met mossen en korstmossen en kleine orchideeën. De boomgrens ligt rond de 4000 m. Er leven vele soorten vogels waaronder de zeldzame condor, symbool van de Andes. Maak samen met een gids een wandeling van ongeveer vier uur (boxlunch gaat mee). ‘s Middags rijd je dan weer terug naar het hotel in Cuenca.

Dag 17

Per openbare bus rijd je in ruim 3 uur naar Guayaquil, Ecuador's belangrijkste havenplaats. De weg hier naartoe is er een om in te lijsten! Via de westelijke Andesketen steek je een pas over van ruim 4000 meter. Vervolgens daal je in amper twee uur af naar zeeniveau. De vegetatie verandert onder je ogen al rijdend langs de vegetatiezones parámo, nevelwoud tot aan tropisch regenwoud. Omdat warme lucht vanaf de kust en de Grote Oceaan condenseert tegen de Andeshellingen, rijd je een gedeelte van het traject in de mist. In Guayaquil overnacht je in een kleinschalige gezellige hosteria op ca. 10 minuten rijden (per taxi) vanaf het centrum en de Malecon.

Guayaquil ligt langs de Guayas rivier, de grootste rivier van Ecuador. In haar haven vindt zo’n 90% van alle export en import van het land plaats. De boulevard - de Malecon - langs de Guayas rivier is een aangename plek om te flaneren en het lokale leven van de soms uitbundige ‘costeños’ te observeren. Je treft er het standbeeld 'La Rotonda' aan dat de ontmoeting symboliseert van Latijns-Amerika's grootste vrijheidsstrijders, Simón Bolívar en José de San Martín. Aan de noordzijde van de Malecon bevindt zich de koloniale wijk 'Las Peñas' dat prachtig is opgeknapt en uitnodigt om er 's avonds wat te drinken. Op een paar straatblokken vanaf de Guayas-rivier ligt het Parque Bolivar, kenmerkend vanwege zijn gemoedelijke sfeer waarbij de landleguanen je gadeslaan. De grote kathedraal nodigt beslist uit voor een kijkje binnenin. Mocht je graag in het koloniale centrum willen verblijven, dan regelen we dit graag voor je.

Optioneel privé vervoer naar Guayaquil met bezoek El Guabo plus lunch!
 Dat regelen we graag voor je. Onder begeleiding van een Engelssprekende chauffeur (tevens gids) rijd je naar Guayaquil waarbij je onderweg het 'El Guabo' bananenproject bezoekt. Je wordt verwelkomd met een drankje en bananencake! Ecuador is een van de grootste producenten en exporteurs van bananen. Je krijgt uitleg over een duurzame project waarbij alle werknemers op een sociaal rechtvaardige manier worden behandeld. Tijdens deze wandeling tussen de bananenbomen door krijg je uitleg over hoe bananen groeien, hoe ze worden beschermd, wanneer ze worden geoogst, hoe ze worden gesneden, getransporteerd naar de kleine fabriek, gewassen, gewogen en verpakt. Op de plantage bevinden zich ook cacaobomen, sinaasappels, papaya's, limoenen, kaneel, bamboe, ananas en nog veel meer. Na de lunch rijd je door naar Guayaquil waar je voor de deur van je accommodatie wordt afgezet. 

 

Overnachting in

Guayaquil

Dag 18

Na het ontbijt vindt de privé transfer plaats naar de luchthaven van Guayaquil waar deze rondreis eindigt. 

Verlenging naar de Galápagos archipel! Uiteraard kun je vanaf Guayaquil je reis verlengen met een bezoek aan één van de vele reisarrangementen die SNP aanbiedt naar de Galápagos archipel. Vraag een goed advies en offerte aan voor een programma en een jacht dat bij je wensen past. De verre reisspecialisten van SNP adviseren je graag.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

NB Programma

 • Als je de zaterdagmarkt in Otavalo wil meemaken (er is ook een kleinere markt op woensdag) dan dient de eerste reisdag een donderdag te zijn.
 • De reis is in 2020 verlengd met een extra dag verblijf in Quito, tevens verblijven we in Quito nu in een boutique hotel en in Otavalo (ipv Peguche) in een stadshotel. De accommodatie nabij het plaatsje Papallacta is gewijzigd naar de Guango Lodge, een lodge waarbij alles draait om buitenactiviteiten én je krijgt er nog een leuke kookworkshop bij! In Cuenca zijn we verhuisd naar een prachtig boutique hotel in koloniale stijl op slechts 4 blokken gelegen vanaf het Plaza Calderón, het centrale plein. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een mix aan accommodaties waarbij alle kamers beschikken over eigen sanitair. In Quito en Cuenca verblijf je in boutique hotels. Nabij Papallacta verblijf je op de oostelijke Andes-flank op 2700m hoogte in een kleinschalige lodge, bekend om haar vele kolibri-soorten en orchideeën. In Baños en Otavalo verblijf je in goede middenklasse hotels. In Guayaquil verblijf je in een modern zaken- en toeristenhotel op twee blokken van het Plaza Bolivar, beter bekend als het Parque de las Iguanas vanwege de vele landleguanen die hier prima gedijen.

Inbegrepen

 • Transfers luchthaven - hotel
 • Overnachtingen o.b.v. ontbijt
 • Verblijf Amazonewoud (dag 7-9) o.b.v. volpension, Engelssprekende gids en alle excursies 
 • Privé vervoer dagen 5 en 7
 • Openbare bussen (5 trajecten) met gereserveerde stoelen
 • Kookles in lodge (dag 8)
 • Fietstocht per mountainbike Baños - Pailon del Diablo
 • Kaart Ecuador (1:650.000)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • optionele excursies
 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard

Extra's

Excursies

lagunas-de-mojanda.jpg

Wandeling Laguna Mojanda en Fuya Fuya vulkaan

Maak een prachtige dagwandeling rondom het Mojanda meer (3700 m.) en beklikm de Fuya Fuya vulkaan (4200 m.), een perfecte acclimatisatieberg indien je nog meer op hoogte wilt wandelen. Je wordt door een Engelstalige gids begeleid. Je bevindt je in een authentiek páramo landschap met haar kenmerkende ‘ichu’ grassen. Er zijn ook nog resten van de kreupelwoud zone, de hoogste boomvegetatie op de páramo. De wandeling naar de top gaat over een goed begaanbaar pad. Geniet onderweg van bloemen zoals verschillende soorten gentianen. Bovenop de Fuya Fuya heb je met helder weer een geweldig uitzicht op de Mojanda meren, nevelwouden richting de kust, Quito, de vulkanen Cotacachi en Imbabura en de omgeving van Otavalo. Ook de vulkanen Cayambe, Antisana en Cotopaxi, die het landschap in zuidoostelijke richting domineren, kun je wellicht zien. De wandeling naar beneden gaat over hetzelfde pad terug naar het Mojanda meer. Van hier word je weer terug naar het hotel in Otavalo gebracht. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd is ca. 1,5 uur en wandeltijd ca. 3,5-4 uur.

laguna_de_cuicocha.jpg

Wandeling Cuicocha (vanaf € 84,- per persoon)

Verken het kratermeer Cuicocha op 3100 meter hoogte in het Cotacachi-Cayapas reservaat. De diepblauwe kleur, de weidse uitzichten en de bloemrijke Andes en páramo vegetatie maken een wandeling rondom de kraterrand een geweldige dagexcursie voor elke natuurliefhebber. 's Ochtends vroeg rijd je met privé transport in ca. drie kwartier naar de entree van het Cotacachi-Cayapas Ecological Reserve waar je de wandeling start van ca. 4 uur. Je wandelt op hoogtes die varieren tussen de 3100 en 3500 meter. Onderweg geniet je van de grote biodiversiteit, het fraaie uitzicht op het Cuicocha kratermeer met zijn twee eilandsjes en op de de vallei waarin Otavelo ligt. Ook zie je de vulkanen Cotacachi, Imbabura en Cayambe liggen. Deze wandeling eindigt met een heerlijke lunch in het leuke stadje Cotacachi dat bekend sdtaat om zijn ambachteklijk gemaakte lederwaren. Rond 15.00 uur ben je weer terug in Otavalo. Als je deze optionele dagexcursie bijboekt, dien je tevens een extra nacht in Otavalo bij te boeken. Reistijd ca. 2 uur en wandeltijd ca. 4 uur.

Chimborazo Hike en Bike

Chimborazo Hike & Bike (vanaf € 117,- per persoon)

Met 6263 meter hoogte (onlangs in 2016 door de Franse expeditie 'Mision Geodesica' bijgesteld), is de Chimborazo niet alleen Ecuadors hoogste berg, maar het vormt ook het decor van een  spectaculaire downhill met de mountainbike. Deze dagexcursie is iets lichter dan de 'Hidden Valleys'.

In de ochtend vertrek je vanuit Riobamba. We rijden door het schilderachtige landschap van de Andes-hooglanden naar het Chimborazo Reservaat. We doorkruisen El Arenal, een woestijnachtig gebied waar je vicuña’s (een niet gedomesticeerde lama-achtige) kunt observeren, en rijden verder omhoog tot aan de eerste berghut op 4850 m. hoogte. Vanaf hier kun je over een duidelijk wandelpad de optionele wandeling maken naar de Whymper hut op 5060 m. hoogte. Na de wandeling starten we de afdaling per mountainbike. Vanaf 4850 m. dalen we af naar 3100 m. hoogte, over een afstand van 33 km waarvan de eerste 8 km een onverharde weg is, de rest van de route volgt een asfaltweg. Geniet van de schitterende uitzichten op de Chimborazo en zie hoe het landschap verandert naarmate je verder afdaalt. De lunch vindt in het dorpje San Juan plaats. De lokale gids en een volgwagen blijven tijdens de afdaling in de buurt om indien nodig assistentie te verlenen.

Belangrijke informatie vooraf

 •  De excursie vindt in een internationale groep plaats, tegen meerprijs kan deze ook privé worden aangeboden vanaf 2 deelnemers. 
 • Minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar.
 • Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, gemiddelde ligt tussen de 4 en 8 deelnemers.
 • Aankomst in Riobamba rond 15.30 uur.

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • privé-vervoer / bezemwagen tijdens de afdaling
 • lunch en koffie, thee, gezuiverd drinkwater
 • mountain bike met helm, knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, bivakmuts en skibril
 • entree permit Chimborazo Reservaat

de_top_van_de_chimborazo_in_zicht.jpg

Hidden Valleys (vanaf € 134,- per persoon)

Met 6263 meter hoogte (onlangs in 2016 door de Franse expeditie 'Mision Geodesica' bijgesteld), is de Chimborazo niet alleen Ecuadors hoogste berg, maar het vormt ook het decor van een spectaculaire downhill met de mountainbike. Je rijdt door traditionele dorpjes waar paarden nog een gangbaar vervoermiddel zijn. Het hooggebergte met gigantische rotsformaties en kleine watervallen wordt doorsneden door groene valleien. Het eerste deel van de afdaling gaat per mountainbike (8 km over een onverharde weg van 4800 m naar 4230 m). Hierna rijd je 10 minuten in de auto tot aan het startpunt van het tweede deel (46 km.). De route over een rustige weg eindigt in een buitenwijk van de stad Ambato, op 2500 m. hoogte.

Tijdens deze fietstour - die in een internationale groep plaatsvindt (tegen meerprijs maak je deze excursie met je eigen reisgezelschap; vanaf 2 deelnemers) - kun je optioneel eerst de wandeling van berghut Carrel op 4800 m. hoogte naar de Whymper hut op 5060 m. maken. Vanaf Ambato rijd je terug naar Riobamba of je zet je reis zelf voort naar Baños, Latacunga of Quito.

Belangrijke informatie vooraf

 • De excursie vindt in een internationale groep plaats, tegen meerprijs kan deze ook privé worden aangeboden vanaf 2 deelnemers.
 • Minimum leeftijd voor deelname is 12 jaar.
 • Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, gemiddelde ligt tussen de 4 en 8 deelnemers.
 • Aankomst in Riobamba rond 17.30 uur.

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • privé-vervoer / bezemwagen tijdens de afdaling
 • lunch en koffie, thee, gezuiverd drinkwater
 • mountain bike met helm, knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, bivakmuts en skibril
 • entree permit Chimborazo Reservaat

parque_nacional_el_cajas.jpg

El Cajas NP (vanaf € 206,- per persoon)

Parque Nacional El Cajas is een uniek gebied op slechts 30 km van Cuenca dat bekendheid geniet vanwege zijn ruige, vrijwel onaangetaste páramo-landschap met daarin verspreid zo’n 235 kleine meertjes. Het park ligt op een hoogte van tussen de 3500 en 4200 meter. Kenmerkende planten voor dit gebied zijn de stekelige puya’s, een soort bromelia’s. Het park staat verder bekend om zijn vreemd uitziende Polylepis-bossen, kronkelige bomen met een schilferige rode bast en volop begroeid met mossen en korstmossen en kleine orchideeën. De boomgrens ligt rond de 4000 m. Er leven vele soorten vogels waaronder de zeldzame condor, symbool van de Andes. Maak samen met een gids een wandeling van ongeveer vier uur (boxlunch gaat mee). ‘s Middags rijd je dan weer terug naar het hotel in Cuenca.

pasochoa_nevelwoud.jpg

Pasochoa nevelwoud (vanaf € 281,- per persoon)

Pasochoa is een uniek nevelwoud reservaat, waar je veel verschillende vogels kunt zien. In het reservaat zijn verschillende wandelingen uitgezet. De wandelingen - niet moeilijk en duidelijk aangegeven - worden begeleid door een lokale Engelssprekende gids die je uiteraard veel uitl;egt over de flora en fauna van het Pasochoa reservaat. Bij deze excursie is een boxlunch inbegrepen.

rtr8501att78.jpg

Cotopaxi dagexcursie (vanaf € 227,- per persoon)

Het Cotopaxi Nationaal Park ontleent haar naam natuurlijk aan de kegel van de 5897 meter hoge vulkaan Cotopaxi. Rijdend vanuit Quito over de 'avenida der vulkanen' rijd je met je eigen reisgezelschap naar deze tweede hoogste berg van Ecuador. Langs het Limpiopungo meer de puinhellingen op tot een hoogte van 4500 meter. Vanaf hier volgt het korte, maar pittige duidelijk gemarkeerde pad omhoog tot aan de berghut op 4800 meter. De inspanning wordt beloond met een adembenemend uitzicht!

Bij deze dagexcursie is inbegrepen:

 • privé vervoer Quito - Isinliví 
 • Engels sprekende gids/chauffeur
 • lokale gids
 • lunchbox

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Quito en de terugvlucht vanaf Guayaquil.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

In principe kunt u in Ecuador het gehele jaar door reizen. Omdat het land op de evenaar ligt ontbreken de vier seizoenen. Het weer laat zich meer indelen naar droge en natte perioden en is sterk afhankelijk van waar u zich bevindt: de kuststreek, de Andes of het tropisch regenwoud. Omdat een beste reistijd voor geheel Ecuador niet bestaat leest u hierna meer over de drie belangrijkste klimaatgebieden van Ecuador.

 • Het kustgebied kent door de nabijheid van de zee de sterkte seizoensinvloeden. In maanden juli t/m oktober domineert de koude Humboldt golfstroom het kustgebied. De luchtmassa’s die over zee het land bereiken zijn koel en bevatten relatief weinig vocht waardoor het niet regent. Temperaturen overdag schommelen tussen de 20 en 35°C afhankelijk van de mate van bewolking. De nachten zijn over het algemeen zwoel tot ’s ochtends vroeg zeer fris. Van december tot maart wint de warme El Niño golfstroom aan kracht en verdringt de Humboldt-stroom. In deze periode is het aan de kust heet, vochtig en kan het er flink regenen.
 • In de Andes is de invloed van de golfstromen merkbaar maar in mindere mate dan aan de kust. Hier zijn lokale klimaatverschillen veel belangrijker dan seizoensinvloeden. In grote lijnen geldt voor het gebergte dat regen en zon elkaar voortdurend afwisselen. De temperatuur varieert van ongeveer 10 tot 20°C op een gemiddelde hoogte van 2500 m. De lucht is ijl op deze hoogte en de straling van de zon sterk.
 • In het tropisch regenwoud, dat ongeveer 50% van de totale landoppervlakte beslaat van Ecuador, is het gehele jaar door warm en vochtig. De neerslag valt echter voor het overgrote deel in de vorm van hoosbuien die meestal van korte duur zijn. Deze buien worden in alle seizoenen afgewisseld met zonnige perioden

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ecuador ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

SNP en haar partner  

Onze partner in Ecuador is lid van het ‘Q’ certificeringsprogramma van Quito Turismo, een instelling die toeristische ondernemingen assisteert bij het uitzetten van hun duurzaamheidsbeleid. Ze zijn gehuisvest in een duurzaam onderkomen opgetrokken uit zoveel mogelijk lokale en duurzame materialen en moderne technologieën om de CO2 uitstoot te reduceren. De inrichting is voorzien van een energiezuinige lift, bewegingssensoren voor het licht en energie wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Het water wordt volledig verwarmd door het opwekken van energie middels zonnepanelen. Het jacht ‘Galapagos Odyssey’, die de agent beheert en exploiteert, is voorzien van nieuwe energiezuinige motoren. Onze partner is altijd op zoek naar  nieuwe projecten die ten gunste komen aan de natuur en de maatschappij. 

 

 

 

 

Een aantal bijkomende kosten als maaltijden, optionele excursies en fooien zijn niet bij de reissom inbegrepen. Wij adviseren u minimaal US$ 600 aan zakgeld mee te nemen. Mocht dat niet toereikend zijn, dan is het altijd mogelijk om in veel plaatsen geld te pinnen (Cirrus, Mastercard en Visa logo). Uitgaven van persoonlijke aard (souvenirs, kaarten, fooien et cetera) dient u bij het vermelde minimale zakgeldbedrag nog op te tellen.

Deze reis vindt afwisselend plaats per openbare bus, taxi's en met privé vervoer. Op de dagen 4 en 6 staat je privé vervoer ter beschikking. Op de volgende trajecten reis je met de openbare bus, de kaartjes hiervoor worden voor je geregeld:

 • dag  2: openbare bus Quito - Otavalo (taxi Otavalo - Peguche)
 • dag  9: openbare bus Tena - Baños
 • dag 11: openbare bus Baños - Riobamba
 • dag 13: openbare bus Riobamba - Cuenca
 • dag 16: openbare bus Cuenca - Guayaquil

Daarnaast zijn de luchthaventransfers in Quito (dag 1) en Guayaquil (dag 16) inbegrepen.

Voor deze reis is geen bijzondere conditie vereist. Omdat je met twee dagexcursies op grote hoogte komt (Cotopaxi 4800 m. en Chimborazo op 5000m.) is deze reis gekwalificeerd met niveau 1-2. Een goede basisconditite is voldoende om optimaal te genieten van deze rondreis tesamen met goed ingelopen wandelschoenen. Nergens overnacht je met deze reis boven de 3000 meter hoogte.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Rugzak/weekendtas
 • Bergschoenen
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Eventueel verrekijker/fototoestel/videocamera
 • Zaklamp
 • Veldfles
 • Handdoek
 • Lippencreme met UV-filter

Omdat je tijdens deze reis voornamelijk op grote hoogte overnacht (2000 - 3300 meter) en soms boven de 4000 meter wandelingen maakt, raden wij je aan om warme kleding mee te nemen die in lagen kunt aandoen en weer uitdoen. Je hoeft nergens tijdens de reis met bagage te wandelen. Overal waar nodig wordt voor bagagevervoer gezorgd. Houd rekening met het meenemen van schoenen die de enkels goed omsluiten en een soepele zool met goed profiel hebben. Dit verhoogt je wandelplezier aanzienlijk.

Vanaf 1 mei 2018 is het verplicht om bij aankomst op de internationale luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je verzekerd bent voor minimaal medische kosten. Mocht dit bewijs niet kunnen worden overlegd, dan dien je ter plaatse verplicht een medische verzekering af te sluiten. 

Voor een verblijf in Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, met name in gebieden lager gelegen dan 2300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil en Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1500 m hoogte en op de Galápagos eilanden komt geen malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)

Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, Thuisvaccinatie.nl biedt hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hooglanden_van_ecuador.jpg

Ecuador - Highlands & Amazone

Rondreis door de Sierra & Selva

Actieve rondreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten