4x de mooiste fietsroutes in Spanje

Spanje is een magnifieke bestemming voor je fietsreis op de vakantiefiets of op de mountainbike. Fijne temperaturen, heerlijk eten en indrukwekkende landschappen die uitnodigen tot relaxte fietstochten door groene beekdalen en langs de kust tot pittige ritten op de mountainbike door de sierras, de bergen van Spanje. Vier tips voor de mooiste routes.

1. Camino de Santiago

Pelgrimsroutes vanuit heel Europa leiden naar bedevaartsoord Santiago de Compostela in Spanje. Voor fietsers is er de 330 kilometer lange Camino de Santiago, langs Astorga, Molinaseca, Ponferrada, Villafranca del Bierzo, O Cebreiro, Samos, Sarria, Poromarin en Arzúa. Startpunt is de kathedraal van Léon, eindpunt is het graf van Jacobus Matamoros in de kathedraal van Santiago. Ontspannen fiets je langs groene beekdalen, graanvelden en stille dorpjes. Pittiger wordt de fietsvakantie in de Sierra de Léon en de Cordillera de Cantabrica. Na de Castiliaanse hoogvlakte rol je via de heuvels van Galicië Santiago de Compostela in. In de ‘Portico de la Gloria’ van Santiago's kathedraal is je pelgrimsfietstocht volbracht.

Bekijk deze reis

Foto: Marjolein van Rotterdam

2. Fietsparadijs Mallorca

Het mooie Mallorca, Balearen-eiland in de Middellandse Zee, is een paradijs voor fietsers. Tientallen fietsroutes voeren over autoluwe fietswegen met goede markering. Op je fietsvakantie kun je alle kanten op. Kies pittige slingerweggetjes door het Tramuntana-gebergte of toer ontspannen langs fruitgaarden met citrusvruchten en abrikoosbomen. Typisch Mallorca zijn de stranden, maar in het binnenland kun je fietsen langs akkers, windmolens, kloosters op heuveltoppen en door natuurgebied Albufeira. Onder de mooie stadjes ook Petra, Sineu, Llujmajor, Montuiri, Alaró, Santa Eugenia en Ruberts, een goede uitvalsbasis voor je fietsreis, net als het fraaie Pollença, dé plek voor een duik in zee na een dag fietsen.

Bekijk deze reis

Foto: Liesbeth Muurling

3. De vía verde naar Valencia

Valencía is een prachtige regio voor een fietsvakantie. De kust, Costa Blanca, bestaat uit vruchtbare akkers, fruitgaarden met amandelbomen en sinaasappelbomen en bij Albufera uit ongerept moerasland. Ook het achterland is een plaatje: bloemrijke heuvels met steil oprijzende kalkmassieven. Wil je op je fietsvakantie al die landschappen zien, start dan in Biar, fiets over een oude spoorlijn, vía verde, naar Bocarient, doorkruis natuurpark Serra de Mariola en toer via Alcoi en Villalonga naar Gandia. Onderweg spectaculaire panorama’s over de kalksteenmassieven van Benicadell en Montcabrer en een vía verde door de kloof van Río Serpis. Stap in Valencía niet af, de stad aan de Middellandse Zee is beroemd om de kathedraal, de markt en om Calatrava's bouwwerken maar ook als fietsstad.

Bekijk deze reis

4. Door de Sierra de Morena

De steden Sevilla, Granada en Cordoba, witte dorpen, een fantastische kust, de Costa del Sol en Costa de la Luz, plus de Sierra Nevada. Andalusië is dé regio voor een fietsvakantie. Voor mountainbikers is er de Sierra Morena, een pittig gebergte, met rust en ruimte en prachtige dorpen als Zufre, Aracena en Alajar. Het landschap op je fietsvakantie of mountainbikereis? Heuvels met steeneikbossen, olijfboomgaarden, valleien met watervallen, grotten, kloosters en Moorse kastelen. Toplocatie voor mountainbikers zijn natuurparken Sierra Norte de Sevilla en Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Pittig maar niet té technisch deze streek van de beroemde Iberico-ham.

Bekijk deze reis

 

Op fietsvakantie zonder gedoe? Het aanbod is groot, voor fietsers, e-bikers en mountainbikers, ook in Spanje.

Bekijk het aanbod van SNP

 

Door: Nanda Raaphorst