Spanje - Camino de Santiago , 10 dagen Fietsen in het spoor van de pelgrims

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Op de fiets van de kathedraal van Léon, een Gotisch meesterwerk, via de Camino de Santiago naar het graf van Jacobus in Santiago. Van de droge hoogvlaktes van Castilla-Léon over de bergen van de Montes de Léon en de Cordilliera Cantabrica naar de groene heuvels van Galicië. Ontelbare voeten gingen je voor. De bedevaart naar het graf van apostel Jacobus is al vanaf de negende eeuw een begrip. Deze pelgrimstocht fietsend afleggen, is een minstens even indrukwekkende ervaring. Een e-bike huren is ook mogelijk!

Uniek aan deze reis

 • Begin bij de kathedraal van Léon en einde bij de kathedraal van Santiago
 • Culturele hoogtepunten langs de Camino de Santiago
 • Fietsen over eeuwenoude pelgrimswegen
 • Huur e-moutainbike mogelijk
 • Met zorg geselecteerde en comfortabele hotels
 • Pittige fietstochten door de bergen van Sierra Cantabrica en de heuvels van Galicia
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Camino de Santiago

Je pakt de route op in de middeleeuwse stad Léon en doorkruist het uitgestrekte Castiliaanse landschap van groene beekdalen en goudgele graanvelden. Langs rustige binnenweggetjes, stille dorpjes, eeuwenoude bruggen en kerkjes nader je het berglandschap van de Sierra de Léon en de Cordillera de Cantabrica, die de begrenzing vormt van de droge Castiliaanse hoogvlakte. Na een aantal pittige passen die een wijds panorama bieden, vervolg je je tocht door het groene heuvelland van Galicië. Onderweg herinneren ontelbare kerkjes, kapelletjes en kloosters aan de voetzolen die hier passeerden. Romaanse kerken en kloosters liggen op regelmatige afstand aan de route naar het graf van Jacobus ‘Matamoros’. De laatste etappes voeren door het groene en glooiende Galicische landschap. Na zo’n 330 fietskilometers en flink wat hoogtemeters te hebben overbrugd, fiets je Santiago de Compostela binnen. Pas als je het fameuze portaal ‘Portico de la Gloria’ van de kathedraal betreedt, is je legende een feit en de reis volwaardig besloten.
Je bagage wordt uiteraard voor je vervoerd en je verblijft in met zorg geselecteerde sfeervolle en comfortabele hotels, waar je geniet van de prima lokale keuken. Wie wil, kan ook een e-bike huren.

Dag 1

Aankomst in Léon. In de elfde en twaalfde eeuw was Léon het belangrijkste christelijke centrum van het Iberisch schiereiland en dat blijkt wel uit het grote aantal kerken en kloosters in de stad. Wellicht heb je nog tijd voor een stadswandeling langs onder meer het oude klooster van San Marcos en langs de Real Colegiata San Isidoro met haar prachtige pantheon en schatkamer. De kathedraal, een van de grootste Gotische meesterwerken ter wereld, mag zeker niet gemist worden.

Overnachting in

Léon

Dag 2

Na het ontbijt (en eventueel ook nadat de huurfietsen zijn afgeleverd, getest en afgesteld) ga je op pad, voor een 48,5 km lange rit (totaal 280 m stijgen en 250 m dalen) over de uitgestrekte hoogvlakte die de Castiliaanse stad Léon omgeeft. Doel is Astorga, dat in de Romeinse tijd al een bedrijvig stadje was, vanwege de delving van goud in de naburige bergen en de ligging aan de Via de la Plata. In dit ommuurde stadje bouwde Gaudí een aartsbisschoppelijk paleis in modernistische stijl. Onderweg passeer je bij Hospital de Órbigo een prachtige middeleeuwse brug.

Overnachting in

Astorga

Dag 3

Vandaag wacht je een echte bergetappe als je door de verstilde Maragatos-streek trekt, die zeer verschillend is van de rest van Castilië wat betreft landschap, architectuur en levensstijl. Een lange, pittige klim brengt je op het hoogste punt van de Camino, de legendarische pas Cruz de Ferro op de Monte Irago (1500 m), waar elke pelgrim volgens de traditie een steen bijlegt op de grote hoop. Hier komt de ruigheid van de Montes de Léon goed tot z'n recht. Dan daal je af door sterk uitgesleten groene dalen die nauwelijks bevolkt zijn, naar het mooie dorpje Molinaseca. Lengte 49,5 km, 720 m stijgen en 1000 m dalen. 

Overnachting in

Molinaseca

Dag 4

Na de inspanningen van gisteren wacht vandaag een rustige tocht. Je passeert het stadje Ponferrada, dat door de Romeinen is gesticht om de nabijgelegen goudmijnen te kunnen exploiteren. Het meest indrukwekkende monument is zonder twijfel het reusachtige twaalfde-eeuwse Tempelierskasteel. Je hebt tijd genoeg om dat te bezoeken. Na Ponferrada fiets je door een golvend landschap naar het mooie plaatsje Villafranca del Bierzo, dat met trots de bijnaam ‘Klein Santiago’ draagt vanwege de vele religieuze gebouwen en monumenten. Lengte 29,5 km, 300 m stijgen en 370 m dalen.

Overnachting in

Villafranca del Bierzo

Dag 5

Vandaag wacht de stevige klim naar de 1294 m hoge pas O Cebreiro, waar je de bergrug Cordillera Cantabrica oversteekt en Castilië achter je laat. De groene heuvels van Galicië liggen nu voor je.  Eerst volg je een voormalige hoofdweg, waarna je de keuze hebt uit de korte maar steile Camino of stug doortrappen langs de oude doorgaande asfaltweg. Op de pas, eeuwenlang een van de belangrijkste halteplaatsen voor de pelgrims langs de Camino, ligt het gehucht O Cebreiro. In deze voormalige Keltische nederzetting vind je een prachtig negende-eeuws pre-Romaans kerkje en een herberg die in de twaalfde eeuw werd opgericht door een Franse orde met de prozaïsche naam San Giraldo de Aurillac. Lengte 29 of 33 km, 700 m of 860 m stijgen en 80 m dalen.

Overnachting in

O Cebreiro

Dag 6

Na een korte klim daal je vandaag voortdurend geleidelijk af, terwijl je kunt genieten van de vergezichten over de met bos en heide bedekte heuvels van de provincie Lugo. Onderweg passeer je het indrukwekkende Benedictijnse klooster in Samos, dat in de zesde eeuw gesticht is en daarna vele malen herbouwd (de laatste keer in de achttiende eeuw). Na een laatste korte klim bereik je het stadje Sarria. Lengte 47,5 km, 380 m stijgen en 1210 m dalen.

Overnachting in

Sarria

Dag 7

Vandaag wacht een lange tocht door het heuvelachtige en afwisselende Galicische landschap. Je passeert geregeld boerderijen, gehuchtjes en dorpjes met kleine cafés en restaurantjes, waar je ervaringen kunt uitwisselen met de andere pelgrims. In Portomarin passeer je de brede Rio Miño. Hier ligt de Iglesia de San Nicolás, de indrukwekkende Romaanse vestingkerk uit de twaalfde eeuw, die steen voor steen werd afgebroken en weer opgebouwd vanwege de aanleg van een stuwmeer. Na Portomarin wacht weer een stevige klim. Om het hotel te bereiken voor de komende nacht, in Palas del Rei, moet je even een stukje van de Camino afwijken. Maar, dan verblijf je wel op een prachtige locatie. Lengte 54 km, totaal 840 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Palas del Rei

Dag 8

Een rustige fietstocht door het golvende landschap dat het grensgebied vormt tussen de provincies Lugo en A Coruña. Alle dorpjes die je passeert staan geheel in het teken van de Camino de Santiago en bieden tal van voorzieningen voor de passerende pelgrim. Aan het einde van de dag verblijf je in een prachtige, traditionele Galicische hoeve, een ‘pazo’. Lengte 31,5 km, 470 m stijgen en 580 m dalen

Overnachting in

Arzúa

Dag 9

Vandaag wacht de laatste etappe van de Camino de Santiago, die eindigt bij de Puerta del Perdón van de Kathedraal van Santiago, waar het graf van Jacobus ‘Matamoros’ ligt. Om genoeg tijd over te houden voor een bezichtiging van de stad kozen we voor de kortste route via het vliegveld, de buitenwijken en de Monte del Gozo, het traditionele uitzichtpunt waar de pelgrims eindelijk Santiago konden zien liggen. Lengte 39 km, 480 m stijgen en 560 m dalen. De kathedraal en het bijbehorende museum zijn zeker een bezoek waard. De bemoste granieten stad staat vol Gotische bouwwerken en de door arcaden geflankeerde smalle straten zijn een lust voor het oog. Santiago is een bezoek van een dag méér dan waard. ’s Avonds kun je  samen met de andere pelgrims de speciaal voor hen dagelijks opgedragen mis in de kathedraal meemaken.

Overnachting in

Santiago de Compostela

Dag 10

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht prima hotels, historische huizen en een boerenhoeve, die met zorg zijn geselecteerd en liggen allemaal aan de Camino de Santiago.

 • De eerste nacht verblijf je in het historische centrum van Léon ligt in een bijzonder sfeervol ****-hotel, dat gesitueerd is in een voormalig gastenverblijf voor pelgrims, een zogenaamde hospederia, dat onderdeel vormt van het indrukwekkende gotische complex van de Real Colegiate de San Isidoro. Geheel gerestaureerd en sinds 2005 als hotel geopend biedt deze plek de gasten een unieke combinatie van modern comfort en de unieke sfeer van de pelgrimages van weleer. Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant. De kamers zijn smaakvol ingericht en van alle gemakken voorzien.
 • In Astorga verblijf je binnen het ommuurde stadscentrum in een onlangs smaakvol gerestaureerd 18e eeuws huis, met stijlvol ingerichte kamers, een mooie tuin en een bibliotheek annex zitkamer met open haard.
 • In Molinaseca verblijf je in een traditionele en klassieke Castiliaanse stijl ingerichte posada, die veel pelgrims ontvangt.
 • In Vilafranca del Bierzo ben je te gast in een historisch huis aan het Plaza Mayor. De kamers zijn strak en modern ingericht.
 • In het hooggelegen O Cebreiro verblijf je in een klein hotel dat in een traditioneel en eeuwenoud huis is gesitueerd. De kamers zijn klassiek ingericht en netjes.
 • In Sarria verblijf je in een groot en modern **** hotel met goede en comfortabele kamers.
 • In Palas de Rei verblijf je in een eeuwenoud historische boerderij, die stijlvol is gerestaureerd en waar je uitstekend dineert. De kamers zijn stijlvol en op traditionele wijze ingericht.
 • In Arzúa verblijf je in een prachtig gerestaureerde 18e eeuwse boeren landhuis, omgeven door een mooie tuin. De kamers zijn ruim en zeer smaakvol ingericht en het complex beschikt over een goed restaurant.
 • In Santiago de Compostela, tenslotte ben je te gast in een hotel dat gesitueerd in een 18e eeuws pand aan de rand van het oude centrum en op een paar minuten lopen van de kathedraal. Het huis behoorde ooit tot een klooster van de Jezuïetenorde. Het hotel heeft comfortabele kamers, die van alle gemakken zijn voorzien en die zijn verdeeld over het historische 18e eeuwse pand en een modern 20e eeuws pand. Er is een tuin en een a la carte restaurant.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen, plus de 4 diners in de kleinere Molinaseca, O Cebreiro, Palas de Rei en Arzúa, waar de keuze aan restaurants beperkt is.

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers met douche en toilet
 • Alle ontbijten
 • 4x diner
 • Bagagevervoer (max 1 tas van rugzak van 15 kg pp)
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige transfers
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)
 • Fietshelm

Over de activiteiten

U fietst in totaal 328 km, verdeeld over 8 fietsdagen. Het landschap en type weg varieert tijdens de reis. De route begint met een vlakke dag over de hoogvlakte van Léon, dan volgen enkele ‘bergetappes’ door de bergen van Montes de Léon en de Cordilliera Cantabrica. Dan volgen fietstochten door het heuvelland van Galicië, war het terrein steeds op en af gaat. De route waar je over fiets is voor ca 10% ongeasfalteerd, over brede grindwegen. Deze stukken kunnen vermeden worden. Verder fiets je afwisselend over stille weggetjes, maar  wat drukkere stukken zijn af en toe niet te vermijden, met name in de omgeving van steden.

Aangezien je tijdens deze reis ruim 300 km aflegt, kun je aan het einde in Santiago je 'compostela' halen; een bewijs dat je deze tocht als pelgrim hebt gemaakt en daarvoor minimaal 200 km per fiets hebt afgelegd. Stel je prijs op dit certificaat, dan dien je onderweg wel steeds op vaste plaatsen een stempel te halen en liefst ook een introductiebrief te kunnen overleggen van een religieuze of culturele instelling. U kunt de Pelgrimcard op verschillende plekken (bijvoorbeeld toeristen informatie kantoren, kerken en de association of the Camino friends) ter plaatse aanschaffen. In deze link vindt u een overzicht van waar u de kaart kunt aanschaffen. De benodigde introductiebrief krijgt u bij de stempelkaart (Pelgrimcard). 

Extra dagen

U kunt alleen in Léon en in Santiago, dus aan het begin en aan het eind, extra nachten bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Miau (Madrid)

Het gebouw van het hotel in Madrid, met neoklassieke façade, dateert uit de 18de eeuw. Een groot aantal kamers biedt uitzicht op het Santa Ana-plein. De kamers zijn voorzien van alle moderne gemakken.

Transfers

Santiago de Compostela - vliegveld Santiago de Compostela (vanaf € 31,- per boeking)

Optionele transfer van de accommodatie in Santiago de Compostela naar het vliegveld van Santiago de  Compostela

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs geldt voor een gezelschap van max. 4 personen.

Santiago de Compostela - vliegveld La Coruñaa (vanaf € 121,- per boeking)

Optionele transfer van de accommodatie in Santiago de Compostela naar het vliegveld van La Coruña.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs geldt voor een gezelschap van max. 4 personen.

Vliegveld Oviedo - Léon (vanaf € 204,- per boeking)

Optionele transfer van het vliegveld van Oviedo-Asturias  naar de accommodatie in Léon.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. Prijzen zijn per rit (1 tot 4 personen).

Fietshuur

e-bike (vanaf € 413,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-mountainbike huren.  Deze fiets is van het type Moustache Samedi 27. Deze mountainbikes hebben een krachtige Bosch elektrische motor (250 w), en sterke accu (300-400 wh) met een actieradius van 60 tot 100 km.

E-bikes zijn inclusief: Helm, fietstassen, waterdichte hoes, gereedschap, luchtpomp, gelzadel, stuurtas vooraan, kaarthouder en kilometerteller. De e-bikes hebben een losse accu die u los kunt koppelen om op te laden.

 

 

Voorwaarden: U dient fietsreservering bij boeking aan te geven. 

Hybride fiets (vanaf € 242,- per persoon)

Voor deze reis kunt u een hybride mountainbike/trekkingfiets huren met 24 tot 27 versnellingen, met verende voorvork die geblokkeerd kan worden, banden die zowel geschikt zijn voor asfalt als gravelwegen, plus bagagedrager (max gewicht 25 km) en twee fietstassen (2x 20 kg), stuurtas (3 liter), flessenhouder. De fiets is van het merk Bergamont vitos, GT Avalanche, Orbea Dakar, Peugeot CM22 of Stevens tonga. Leverbare framematen: 15" (XS), 17"(S), 19"(M), 22"(L) en 23"(XL).

De huur is inclusief: Helm, fietstassen, waterdichte hoes, gereedschap, luchtpomp, gelzadel, stuurtas vooraan, kaarthouder en kilometerteller

Voorwaarden: U dient fietsreservering bij boeking aan te geven. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Léon is ca. 1675 km. In Léon kunt u voor ca. € 6,- per dag parkeren, er zijn meerdere parkeergarages in de stad en op loopafstand van het hotel. U kunt dagelijks in 5 tot 6 uur met de trein terug reizen van Santiago de Compostela naar Léon (1 overstap). Voor meer informatie over de treindienstregeling klik je hier.

Als u uw eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegestaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt toegestaan. Meer informatie hierover vindt u hier: http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/bicicletas.html

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Madrid, Valladolid of Oviedo en een terugvlucht van Santiago de Compostela of La Coruña.

(Terugvliegen vanaf Oviedo, Valladolid of Madrid betekent een reis per openbaar vervoer van respectievelijk 4,35 uur, 8 uur of 9,30 uur. Dit raden wij daarom af.)

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

HEENREIS

Vlucht op Oviedo-Asturias Airport
Er gaan dagelijks gemiddeld 8 tot 10 bussen naar Léon. De eerste vertrekt om 07.00 uur, de laatste om 23.20 uur. De reistijd is 3,15  tot 4,15 uur, afhankelijk van de route die de bus neem. In sommige gevallen moet u overstappen in Gijon of Oviedo. De kosten bedragen ca € 20,- pp. Ga voor verdere info naar: www.alsa.es en kies "Nacional" en dan Origen - "Aeropuerto de Asturias" en Destination - "Léon".

Vlucht op Valladolid
De ALSA bussen gaan gemiddeld 5 tot 6 keer per dag van Valladolid airport naar Léon. Eerste vertrek is om 07.00 uur en laatste vertrek om 20.20 uur. De rit duurt tussen 1,30 en 1,45 uur. De kosten bedragen ca € 10,- pp. Ga voor verdere info naar: www.alsa.es en kies "Nacional" en dan Origen - "Aeropuerto Valladoloid" en Destination - "Léon".

Vlucht op Madrid
Vanaf Madrid-Barajas airport terminal T4 gaat er gemiddeld 4 tot 5x per dag een bus naar Léon. De eerste vertrekt om ca 13.45 uur en de laatste om 24.00 uur.  De reisduur is gemiddeld 4,30 tot 5 uur. De kosten bedragen ca € 25,- tot € 40,- pp. Ga voor verdere info naar: www.alsa.es en kies "Nacional" en dan Origen - "Madrid Aeropuerto" en Destination - "Léon".
Let op: als je op een andere terminal land dan terminal 4, reken dan minstens op 30 tot 45 minuten extra reizen om bij het busstation bij T4 te komen. 

TERUGREIS

Vlucht van Santiago Airport (Labacolla)
Er gaan elke 30 minuten bussen van het centrum van Santiago naar het vliegveld. De eerste bus gaat om 06.20 uur, de laatste om 23,50 uur. De kosten bedragen ca € 3,- pp.

Vlucht van A Coruña Airport (Alvedro)
Vanaf het busstation van Santiago gaat er tussen 06,30 en 19,30 uur elk uur een bus naar A Coruña centrum. De ritduur is 1 tot 1,20 uur. Zie: www.monbus.es.
Van het centrum van A Coruña naar het vliegveld neemt u de City Link bus (lijn 443). Deze bus rijdt op weekdagen elk half uur van 07,15 tot 21,45 uur, en op zaterdag en zondag elk half uur van 08,30 tot 22,30 uur. Reistijd 30 minuten. De totale kosten bedragen ca € 7,50 pp. Zie www.autoscalpita.es.  

Bustijden en -tickets
Kijk voor actuele bustijden op www.alsa.es. Je kan op deze website de buskaartjes zelf kopen of deze laten reserveren en betalen via SNP (met een toeslag). Wij kunnen dit aanbieden voor de busrit voor de busritten van Asturias-Oviedo airport naar Léon, van Santiag de Compostela naar A Coruña Airport en van Santiago de Compostela naar Santiago Airport. Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is raadzaam om hiervan gebruik te maken, aangezien de bussen vaak vol zitten.

Als u uw eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegestaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt toegestaan. Meer informatie hierover vindt u hier: http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/bicicletas.html

U kunt dit arrangement starten op elke dag van 1 april t/m 25 oktober. Hou er rekening mee dat mn de maand augustus erg druk is en accommodaties vaak al lang vantevoren vol zijn. Tijdig boeken is voor deze periode essentieel.
De klimaatverschillen tussen de hoogvlakte van Léon. waar de tocht begint, en Galicië, waar de tocht eindigt, zijn groot. Op de Castiliaanse hoogvlakte heerst een landklimaat met hete, droge zomers, waar dagtemperaturen in de zomer tot boven de 35°C kunnen oplopen. In het voor- en najaar zijn de temperaturen hier aangenaam, tussen 20 en 25°C. In de zomer regent het hier zelden, in voor en najaar is er kans op een bui. In Galicië heerst een veel milder zeeklimaat met temperaturen in de zomer van 20 tot 25°C en in het voor en najaar tussen de 15 en 20°C. In de zomer is er kans op een enkele bui of regenachtige dag, in het voor- en najaar is die kans groter. Je dient met de keuze van je kleding dus zowel met warm weer als koel weer rekening te houden en zonwerende middelen en regenkleding zijn beide noodzakelijk.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Camino de Santiago ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Spanje is bij het fietsen buiten de bebouwde kom het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht. Als u een fiets huurt via SNP is de helm inbegrepen.

U mag per persoon maximaal 1 stuks bagage à  15 kg meenemen.  Voor elk stuk extra bagage betaalt u ter plekke een toeslag (ca € 80,- per stuk).

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

St_James_Way_Cyclist_meets_walkers-C.jpg

Spanje - Camino de Santiago

Fietsen in het spoor van de pelgrims

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.