Wandelreis door Vietnam Een ontmoeting tussen moeder en dochter in Hanoi

De reis begint met een ontmoeting tussen dochter en moeder in het levendige Hanoi. Jet  ter Halle is in 9 maanden tijd van Nederland over land naar Vietnam gereisd, waar haar moeder haar komt bezoeken en ze samen dit bijzondere land ontdekken. Lees hier hun ervaringen!

Foto's en tekst door Jet ter Halle.  

Levendig Hanoi

In Hanoi heerst een enorme bedrijvigheid. Dat kan ook haast niet anders in een stad met 8 miljoen mensen en zo’n 6 miljoen scooters. Het verkeer is één grote chaos, maar leuk om de scooters en wat hier allemaal mee vervoerd wordt te bewonderen. Verder is het genieten geblazen van alle streetfood tentjes, winkeltjes, en koffietentjes!

Het lijkt wel de jungle

Na onze eerste nacht in een homestay vlakbij het Ba Be meer beginnen we met een boottocht. Een prachtige start van de dag, omringd door water, prachtige bomen en hier en daar spotten we een vogel. Na deze heerlijke boottocht begint onze eerste echte wandeltocht. Met de kleurrijke vlinders, bananenbomen en enorme varens wanen we ons in de jungle. Onderweg bezoeken we twee dorpen, Na Ban en Na Nghe, waar de Tay en Dzao minderheden grotendeels zelfvoorzienend leven. We strijken neer in één van de rijstvelden, delen onze koeken en bekijken hoe de rijst geoogst wordt.

Rijst en noedels

Het land telt gigantisch veel rijstvelden en afhankelijk van het gebied wordt er twee tot vier keer per jaar geoogst. Naast rijst zijn noedels hét voedingsmiddel van Vietnam. Onderweg stoppen we onverwachts wanneer we allerlei ‘platen’ zien waar de noedels op aan het drogen zijn. Nieuwsgierig stappen we uit en we worden verwelkomd door een familie die ons een inkijkje geeft in het proces. De dag telt nog meer verrassingen, want even later komen we terecht op een bruiloft. De mensen zijn prachtig gekleed en uiteraard moet er met rijstwijn getoost worden op het bruidspaar!

Bergen en authentieke dorpjes

In Dong Van verwonderen we ons over het verschil in landschap. Het kastplateau is ruig, stenig en een stuk donkerder. Hoewel de mensen graag in de bergen wonen, is het een zwaar bestaan. Er is een te kort aan water, het aantal gewassen dat hier groeit is beperkt – geen rijst, wel maïs – en de kinderen gaan vaak niet naar school maar helpen mee op het land. De reis voert ons verder via het toeristische en mooie Sapa naar het nog relatief onbekende Nghia Lo. De mensen zijn vriendelijk en nieuwsgierig, kinderen komen uit alle hoeken tevoorschijn. De rijstvelden zijn hier misschien wel op zijn mooist.


 

Een fantastische reis

De wandelreis zit er op en we keren weer terug naar ons startpunt, Hanoi. Hier brengen we onder meer nog een bezoek aan het Ho Chi Minh-museum, een echte aanrader! Afsluitend kijken we terug op een heerlijke vakantie vol mooie wandelingen door een divers landschap en leuke contacten met de Vietnamese bevolking. Het land heeft zich razendsnel ontwikkeld, en wat ons opvalt is, is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Iedereen werkt samen, of het nu gaat om het aanleggen van een weg of het plukken van theeblaadjes. Het zijn harde werkers, er is veel bedrijvigheid en we hebben veel respect voor de wederopbouw en het optimisme van de Vietnamezen.