Vietnam - Wandelreis, 17 of 20 dagen 'Soft trekking' langs kleurrijke bergdorpen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Avontuurlijke wandelvakantie langs guesthouses, homestays en hotels

Neem de tijd voor een uniek wandelavontuur en ontdek het prachtige noorden van Vietnam. Want te voet dring je pas werkelijk door in de essentie van een land!  Kleurrijke bergvolkeren, gifgroene rijstvelden, authentieke markten, en bizarre berglandschappen. Bezoek de mooiste uithoeken van het noorden tijdens de vele wandelingen. Je lokale, Engelssprekende gids begeleidt je over de paden en brengt je in contact met de plaatselijke bewoners. Je overnacht in kleine hotels, guesthouses en zes nachten in een homestay bij de families thuis. Door deze unieke contacten met de bevolking en de ontspannen manier van reizen leer je het land op een atthentieke manier kennen.

De basisreis duurt 17 dagen. Door toevoeging van een actief verblijf in de prachtige Lan Ha Bay maak je je reis compleet en creëer je een 20-daagse.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek de mooiste onontdekte valleien van het noorden
 • Slaap twee nachten in een ecolodge
 • Slaap zes nachten in een homestay bij een lokale familie
 • Unieke dagtochten - bagage wordt vervoerd
 • Wandelend ontmoet je de lokale bevolking
Zwaarte
Comfort

Wandelreis door Vietnam

De reis begint met een ontmoeting tussen dochter en moeder in het levendige Hanoi. Jet ter Halle reisde in 9 maanden tijd van Nederland over land naar Vietnam, waar haar moeder haar komt bezoeken. Lees hier hun ervaringen...

Dag tot dag

Vietnam - Wandelreis

Unieke wandelvakantie door de noordelijke berggebieden van Vietnam. De reis start in de bruisende hoofdstad Hanoi met haar kleine straatjes, tempels en meren. Per privé-auto word je naar Ba Be Lake gebracht voor een boottocht en wandeling naar de befaamde Dau Dang-watervallen. Er volgt een mooie rit naar het bijzondere Dong Van Karst Plateau tegen de grens met China, waar je voor het eerst de wandelschoenen aantrekt. Via Bac Ha en Sapa, met hun beroemde kleurrijke zondagsmarkten, reis je verder naar het westelijke Mu Cong Chai-district. Hier komen nog nauwelijks toeristen terwijl je er wel de mooiste rijstterrassen van Vietnam aantreft. De wonderschone Mai Chau-vallei vormt de perfecte afsluiting van deze reis, waar je in een comfortabele ecolodge overnacht.

Tijdens deze reis maak je alle wandelingen met een lokale Engelssprekende gids die alle gebieden goed kent. Alle transfers in het programma vinden plaats met een privé-auto met chauffeur. Je verblijft in de steden en grotere dorpen in comfortabele hotels of guesthouses, en slaapt zes nachten bij mensen thuis in een authentieke homestay: de kans om echt in contact te komen met de lokale bergvolken.

NB: er is een 17-daagse en 20-daagse variant van deze reis mogelijk. Lees verder bij beschrijving dag 17 en volgende.

Dag 1

Aankomst in de ochtend in Hanoi. Je wordt verwelkomd door gids en chauffeur en naar je hotel in de binnenstad van Hanoi gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding. Je zult merken dat Hanoi een prettige, bruisende stad is. Franse, Chinese en Russische invloeden zijn in alle uithoeken terug te vinden. Het oude stadscentrum ten noorden van het Hoan Kiem-meer is een wirwar van kleine kronkelige straatjes met een bijzonder bont en druk straatleven. Overal is kleinschalige bedrijvigheid. De kooplui vervoeren hun waren overwegend te voet met een juk over de schouder. Het is heel leuk om op je gemak de oude wijk te verkennen. Buiten het centrum worden grote grijze communistische gebouwen afgewisseld met kapitale Franse villa’s. Grote stadsmeren geven Hanoi een open karakter en laten haar letterlijk ademen.

Optionele uitbreiding
Veel vluchten komen aan in de ochtend en dit geeft je tijd om de stad in de middag kort te bezichtigen. Wil je meer tijd doorbrengen in de stad of als je vlucht later op de dag pas aankomt, dan is het raadzaam een extra nacht in Hanoi toe te voegen.

Overnachting in

Hanoi - La Dolce Vita Hotel

Dag 2

Vroeg vertrek per auto naar de bergen in het noorden. Het landschap verandert snel en je rijdt langs rijstvelden waar de mensen aan het werk zijn met hun typische rieten punthoeden. Een rit van ongeveer zes uur brengt je vandaag naar Ba Be, een schitterend meer gelegen tussen de heuvels. Onderweg stop je voor de lunch in Bac Can Town. Je verblijft twee nachten in een traditionele paalwoning (homestay). Je bent te gast bij de lokale bevolking thuis, aan de rand van het meer in het kleine dorpje Pac Ngoi. In de namiddag kun je alvast een korte wandeling maken in de omgeving en zien hoe de mensen hier leven van de landbouw, handarbeid (weverij) en visserij.

In deze homestay heb je de beschikking over een privé slaapkamer, met gedeeld sanitair op de gang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Ba Be

Dag 3

Na het ontbijt maak je een twee uur durende boottocht over Ba Be Lake, onderdeel van een beschermd nationaal park. Het meer is een oase van rust. De hellingen zijn dichtbegroeid en worden bewoond door vele vogels en verschillende soorten apen. Hierna maak je een vier tot vijf uur durende wandeling langs de dorpen Coc Toc en Khau Qua waar de Tay- en Mhong-minderheden wonen. Deze groepen leven nog deels zelfvoorzienend. Je luncht onderweg in het veld met een meegebracht lunchpakket. Daarna loop je verder naar de Dau Dang-waterval, een van de mooiste en krachtigste van het land, om vervolgens terug te varen naar dezelfde homestay in Pac Ngoi.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Ba Be

Dag 4

Je neemt afscheid van je gastheer en gastvrouw en gaat op pad naar een volgende streek, het Dong Van Karst Plateau, in het uiterste noorden nabij de Chinese grens. De rit er naartoe is in twee dagen opgesplitst. Vandaag staat een transfer van 160 km (toch bijna 5 uur rijden...) op het programma. Onderweg strek je de benen enige uren en bezoek je onder andere de Hua Ma Cave. Je slaapt in een homestay in Khuoi Khon Vllage in Bao Lac.

In deze homestay heb je de beschikking over een privé slaapkamer, met gedeeld sanitair op de gang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Bao Lac

Dag 5

Het tweede deel van de verplaatsing, een rit van 110 km (3 uur rijden) brengt je in Dong Van, een van de grotere plaatsen in dit zeer ruige, afgelegen gebied. Toerisme is hier nauwelijks, wat borg staat voor een authentieke ervaring. In het oude centrum zijn nog enkele oude lemen huizen te zien. Na de lunch maak je een 2,5 uur durende wandeling (5,5 km; 140 m klimmen en 330 m dalen) naar een Mong- en Tay-dorp in de omgeving. Het landschap is spectaculair, met diepe dalen en rotsige hellingen. De Chinese grens is erg dichtbij! De komende twee nachten verblijf je in een eenvoudig hotel (guesthouse) in Dong Van. Op zondag is er in Dong Van een kleurrijke markt. Wil je die meemaken dan moet je daar met je planning rekening mee houden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Dong Van

Dag 6

Vandaag maak je een wandeling van ongeveer vijf uur door de heuvels rondom Dong Van. Dit gebied wordt bewoond door de Tay- en de Hmong-minderheden. Vanwege het ruige landschap en het tekort aan water is rijst verbouwen hier niet mogelijk. In plaats daarvan is het belangrijkste gewas mais. Bij de maaltijd wordt hier dan ook geen rijstwijn gedronken maar maiswijn! Lunchen doe je vandaag in het veld met een meegebracht lunchpakket. Aan het einde van de wandeling word je opgehaald door je chauffeur en teruggebracht naar je guesthouse in Dong Van.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Dong Van

Dag 7

Vandaag rijd je in vier tot vijf uur door het fenomenale karstlandschap naar Ha Giang. Vanaf de Ma Pi Leng-bergpas heb je een mooi uitzicht op China in het noorden en op de Nho Que-rivier diep onder je op de dalbodem. Onderweg kom je langs de 'Heavenly Gate' en langs een oud Hmuong-paleis. Langzaam verandert het landschap. De ruige droge hellingen maken plaats voor een meer open en groen landschap. De eindbestemming van vandaag is het kleine dorpje Ha Thanh, niet ver van Ha Giang. In de omgeving van dit Tay-dorpje kun je nog een korte wandeling maken van enige uren. Je overnacht in een mooi gelegen homestay in een traditioneel huis.

In deze homestay overnacht in in een gezamenlijke dormitory (mits er andere gasten zijn), met gedeelde sanitair op de gang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Ha Thanh

Dag 8

In de ochtend maak je een rondwandeling van ongeveer 3 uur vanuit het dorp, door de magnifieke Tay Con bergketen. Na een lunch wordt je naar Bac Ha gebracht, een rit van ongeveer 4 uur rijden, waar je overnacht in een guesthouse.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Bac Ha

Dag 9

Bac Ha is zeer bekend om haar zondagsmarkt, die een must is om te bezoeken. Probeer je reis dan ook zo te plannen dat deze dag op een zondag valt! Maar, Bac Ha heeft nog meer te bieden. In deze omgeving maak je vandaag een dagwandeling naar Tha Van Chu Village. Een wandeling van ongeveer vijf uur door naaldbos, maisakkers en mooie valleien. In deze regio wonen de Flower Hmuong, met hun zilveren sieraden en kleurrijke klederdracht. Onderweg kom je ook langs een oud paleis gebouwd door de Fransen en de Chinezen in de jaren twintig van de vorige eeuw.
Je overnacht nogmaals in hetzelfde guesthouse.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Bac Ha

Dag 10

In de ochtend staat er een drie uur durende transfer naar Sapa op het programma. Sapa werd begin twintigste eeuw ontdekt door de Fransen, die er een toevluchtsoord van maakten om aan de hitte van het laagland te ontsnappen. In het centrum is er permanent een markt die voornamelijk door de Flower Hmuong en door de Black Hmuong wordt bemand. Een ideale plek om souvenirs te kopen, maar al met al wel behoorlijk toeristisch (een groot verschil met de voorgaande dagen).

Vlak boven Sapa ligt Mount Ham Rong, een uitzichtpunt over het vaak in mist gehulde stadje. 's Middags maak je een twee uur durende wandeling naar het dorp Ta Phin, waar de Red Dzao wonen. De wandeling voert over kleine paadjes met mooie uitzichten. De komende twee nachten verblijf je in een goed hotel in Sapa.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Sapa - Sapa Relax Hotel

Dag 11

De omgeving van Sapa loont zich perfect voor een dagvullende wandeling. Maar direct rondom Sapa is het behoorlijk druk met toeristen, dus we zoeken het wat verder op in de bergen.
Je start in Hang Da Village en langs kunstig aangelegde terras rijstvelden naar Xa Xeng Village. Na de lunch die je in een lokaal huis krijgt geserveerd trek je verder naar Hau Thao en Giang Ta Chai waar je op een warme dag kunt afkoelen in de rivier. Eind van de middag brengt de auto je terug naar Sapa.

Wandeling: 14-16 km

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Sapa - Sapa Relax Hotel

Dag 12

Via Than Uyen rijd je in vier uur naar Mu Cong Chai. Vanaf Sapa gaat het steil omhoog naar de Tram Ton Pass, met 1900 meter de hoogste van het land. De Hoang Lien Son-bergketen met de 3148 meter hoge Fansipan ligt nu ook in het zicht. Na de afdaling te hebben volbracht buig je af naar het zuiden, naar het Mu Cong Chai-district. Dit is een zeer weinig bezocht gebied van Vietnam, terwijl in dit district naar verluidt de mooiste rijstterrassen van Vietnam liggen. 's Middags maak je een drie tot vier uur durende wandeling naar de H'Mong-dorpen Na Hang en Trong Sua. Je verblijft vannacht wederom in een homestay.  

In deze homestay overnacht in in een gezamenlijke dormitory (mits er andere gasten zijn), met gedeelde sanitair op de gang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Mu Cong Chai

Dag 13

Na het ontbijt in je homestay neem je afscheid en ga je op pad met de auto naar Muong Lo. In deze omgeving start je de wandeling van ongeveer 5 uur (14 km) naar La Pan Tan Village. Dit landschap is onvergetelijk mooi en het leven hier is nog puur en authentiek. Je zult merken dat de mensen hier nog niet gewend zijn aan toeristen en daardoor zeer verlegen zijn. Als je aan het einde van de dag in Nghia Lo aankomt, wordt de vallei veel breder. Het gebied rond Nghia Lo wordt al meer dan zevenhonderd jaar bewoond door het Thai-volk. Overnachting in een homestay vlakbij Nghia Lo.

In deze homestay overnacht in in een gezamenlijke dormitory (mits er andere gasten zijn), met gedeelde sanitair op de gang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Nghia Lo

Dag 14

Vandaag kunnen de voeten even rusten want er staat een flinke transfer op het programma. In ongeveer zeven uur rijd je naar de Mai Chau-vallei. Hierbij steek je de De Da rivier, oftewel Rode rivier, over per veerboot. Tussen mei en juni kan deze boot niet varen vanwege laag water en moeten we een klein stukje omrijden naar een brug. Op het Moc Chau-plateau zie je landbouw die iets grootschaliger is dan op andere plekken in Noord-Vietnam. Hier worden op grote schaal mais en thee verbouwd. De Mai Chau-vallei is sprookjesachtig mooi met spectaculaire steile kalkrotsen die boven de groene rijstvelden uittorenen. Vanavond overnacht je in een bijzonder mooie en luxe ecolodge met uitzicht over de vallei, een comfortabel toetje van je vakantie!

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Mai Chau - Mai Chau Eco Lodge

Dag 15

Na het ontbijt word je in vijftien minuten naar het dorp Na Meo gebracht. Hier start een wandeling langs de dorpen Na Mo, Te en Kha. Deze valleien worden bewoond door de Witte Thai. Onderweg stoppen we regelmatig en drinken thee met hen om zodoende over hun leven te leren. De wandeling duurt ongeveer vier uur. 's Avonds kun je in de lodge genieten van een traditionele dansvoorstelling.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Mai Chau - Mai Chau Eco Lodge

Dag 16

Na het ontbijt rijd je in de loop van de ochtend in drie tot vier uur terug naar Hanoi. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in een goed hotel in het centrum van de stad.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Hanoi - La Dolce Vita Hotel

Dag 17

Programma 17-daagse reis 

Na het ontbijt eindigt het programma. Afhankelijk van de terugvlucht of verdere programma's word je naar de luchthaven gebracht.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Programma 20-daagse reis

Lekker rustig opstaan, genieten van je ontbijt en de koelte van de ochtend in de stad. Loop op eigen gelegenheid wat rond totdat je chauffeur je naar Cat Ba Island brengt, ongeveer 3 rijden. Hierbij neem je een veerboot. Je overnacht in een heerlijke lodge, prachtig gelegen. Rondom de ecolodge zijn diverse korte wandelingen die je in de middag op eigen gelegenheid kunt maken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Cat Ba Island - Cat Ba Spring Garden Homestay

Dag 18

Programma 20-daagse reis

Na het ontbijt word je naar de pier gebracht, waar de boot om 9.15 uur vertrekt. Je maakt met een groep een tocht door de schitterende Lan Ha Bay. Dit is het evenbeeld van de wereldberoemde Ha Long Bay, maar dan nog veel stiller omdat het nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Zodra je met de boot een mooi afgelegen plekje hebt gevonden ga je per kajak verder, onder leiding van je gids. Je peddelt langs kalkstenen kliffen die hoog uit het turquoise water oprijzen. Na een uitgebreide lunch op de boot ga je verder met je kajaktocht. Op de terugweg naar de haven bezoek je een drijvend dorp en maak je een 'praatje' met enkele vissers. Al met al een actieve en boeiende manier om dit geweldige landschap te ontdekken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Cat Ba Island - Cat Ba Spring Garden Homestay

Dag 19

Programma 20-daagse reis

Cat Ba National Park is een prachtig natuurpark dat een groot deel van het eiland beslaat. Je kunt vandaag op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het park. Begin dan met het bezoekerscentrum van waaruit een paar trails de jungle in leiden. Wie weet zie je de Langur aap in de bomen. Ook is het mogelijk naar een top te klauteren voor een spectaculair uitzicht. 
Ook is het mogelijk een van onderstaande begeleidde excursies te boeken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Cat Ba Island - Cat Ba Eco Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Vietnam * Full day hiking Cat Ba National Park

Na het ontbijt wordt je naar de ingang van het Cat Ba National Park gebracht. Met je gids maak je een 4 uur durende pittige wandeling van 14 km door de jungle. De paden zijn dan weer glibberig, dan weer steil, dan weer moet je wat klauteren met handen en voeten. Kortom het wordt flink zweten op deze avontuurlijke tocht. Dan opent het woud zich en bereik je de nederzetting Viet Hai. Nadat je wat rondgekeken hebt pak je een fiets die hier voor je klaar staat. Een verkoelende 5 km lange fietstocht, ietwat afdalend, brengt je aan de kust. Hier neem je een boot die je zigzaggend tussen de rotseilandjes door terug brengt naar de haven van Cat Ba. Tenslotte brengt een taxi je van de haven terug naar de lodge waar je wederom overnacht. Excursie is inclusief lunchpakket. 

Vietnam * Soft hiking Half day Cat Ba National Park

Een halve dagtocht, wandeling van ongeveer 7 km door de jungle en begeleid door een lokale gids. Je klimt naar de top van Ngu Lam voor een mooi uitzicht over de kalkpieken, en bezoekt Hospital Cave. Cat Ba Island was in de oorlog een goed strategisch uitkijkpunt, maar dat betekende ook dat er veel bombardementen plaats vonden. Daarom bouwde ze de Hospital Cave. Een ziekenhuis in een grot!

Dag 20

Programma 20-daagse reis

Afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht word je op tijd in 3 uur naar de luchthaven van Hanoi gebracht. Einde arrangement.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Overnachtingen in middenklasse (**-***) hotels en kleinschalige guesthouses op tweepersoonskamers met eigen sanitaire voorzieningen. Deze accommodaties zijn vaak niet erg gezellig en nogal zakelijk ingericht. Gedurende 6 nachten slaap je in een homestay, bij de Vietnamese bevolking thuis. Een unieke kans om een kijkje te nemen in het leven van de lokale bevolking. De voorzieningen in deze 'homestays' zijn eenvoudig. Op 3 nachten heb je hier wel een privé slaapkamer, de overige 3 nachten slaap je op een meerpersoonskamer, maar altijd met gemeenschappelijk sanitair. Er zijn muskietennetten aanwezig maar niet altijd douches. Er zijn eenvoudige matrassen en dekens aanwezig. Zorg zelf voor een lakenzak en kussensloop voor in de warmere gebieden en warmere maanden, plus een slaapzak voor de koudere maanden. Twee nachten slaap je in een bijzonder fraaie en zeer comfortabele eco-lodge (met zwembad) met privé sanitaire voorzieningen.

Over de maaltijden

De Vietnamese keuken is erg smakelijk. De pho (met sjalotjes en peterselie gekruide miesoep geserveerd met varkensvlees of kip) wordt door de lokale bevolking als ontbijt, lunch en avondeten gegeten. Andere populaire ontbijtgerechten zijn kleefrijst, rijstepap, gebakken deeg en rijstkoeken met ei in het midden, maar voor ons zijn brood of pannenkoeken ook verkrijgbaar als ontbijt. In de vroege ochtend staan overal langs de straten krukken en lage tafeltjes waar de arbeiders en schoolkinderen aanschuiven om van een ontbijt te worden voorzien. Een van de meest traditionele gerechten in Vietnam is de loempia. Bij de meeste maaltijden wordt de nuoc mam, gegiste vissaus, gebruikt. Rijstschotels met een keur van al klaargemaakte en roergebakken gerechten worden veel als lunch en diner gegeten. In Hanoi zijn zaken als appels, sinaasappels, bananen, stokbrood, smeerkaas, vis, vlees en een groot assortiment aan groentes verkrijgbaar. Verder naar het noorden neemt de diversiteit iets af. Stokbrood bijvoorbeeld is er nauwelijks meer te koop. Op de dagwandeltochten neem je de lunch mee in je dagrugzak. Op sommige dagtochten zul je genoegen moeten nemen met fruit, biscuits en noten. Op andere dagen kun je zelf een geschikte lunchgelegenheid zoeken. Vrijwel overal kun je gesteriliseerd water kopen, en daarnaast zijn frisdranken en bier ook vrijwel overal verkrijgbaar. Hanoi biedt een keur aan restaurants aan waar je smakelijke Vietnamese gerechten kunt verkrijgen. De overige plaatsen waar je verblijft, hebben beduidend minder keuzemogelijkheden. In de homestays zijn de maaltijden eenvoudig maar hygienisch bereid en smakelijk.

Duurzaamheid

De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie financiert bijvoorbeeld matrassen en dekens en tevens met de financiering van een toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 uitstoot zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam (zie http://www.asiaticafoundation.com/?lang=fr voor meer informatie). Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen volgens programma
 • alle maaltijden volgens dag-tot-dag programma 
 • begeleiding door lokale Engelssprekende gids tijdens de gehele reis
 • alle transfers volgens programma per privé-auto of minibus met chauffeur
 • alle wandelingen en excursies volgens programma met eigen gids
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • internationale vlucht
 • overige maaltijden

Ter plaatse te betalen

 • alle entreegelden (ca. € 30 per persoon)
 • drankjes, fooien en persoonlijke uitgaven
 • visumkosten Vietnam

Over de activiteiten

Tijdens deze rondreis maak je onder leiding van een lokale gids een zestal hele dagtochten van 4-6 uur en daarnaast nog 4 halve dagtochten van 2-3 uur, die vaak gecombineerd worden met een transfer.  De paden leiden je door rurale landschappen van akkertjes en rijstvelden, waar je de lokale bevolking aan het werk ziet, afgewisseld met stukjes jungle en ander natuurgebied. De zwaarte wordt neit zozeer bepaald door de lengte van d etochten en de hoogteverschillen, maar voor een belangrijk deel bepaald door warmte en nattigheid. De tropische buien maken de paden, die ook door de lokale bevolking gebruikt worden, glad en lastig begaanbaar. Stevig ingelopen hoge wandelschoenen mét goed profiel zijn noodzakelijk vanwege de soms modderige en met boomwortels overgroeide jungle- en bergpaden. Een paar wandelstokken zijn dan ook een goed hulpmiddel om niet uit te glijden.

Extra dagen

Tijdens deze reis kun je ervoor kiezen verlengingsnachten in te bouwen. Indien je ergens extra overnachtingen boekt komen er mogelijk meerkosten bij voor je gids en/of chauffeur. Deze meerkosten zijn op aanvraag en worden na de boekingsaanvraag met je gecommuniceerd.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heen- en terugvlucht op Hanoi. Houd er bij de planning van zowel de heen- als terugreis rekening mee, dat je- door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op je bestemming.

Bij binnenlandse vluchten mag je maar 1 stuk bagage, max 23 kg, inchecken, naast 1 stuk handbagage.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Door zijn uitgestrektheid is Vietnam te verdelen in drie klimatologische zones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden.

 • Het zuiden (Mekong) kent een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen valt ongeveer van mei tot oktober. Dit houdt in dat er dan vaak korte, hevige buien zijn, meestal in de namiddag. Het droge seizoen is van november tot april. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar 30-35 graden..
 • Het regenseizoen in het centrale deel van het land loopt van november tot februari. Dan zijn de dagtemperaturen gemiddeld 27 graden. Het droge seizoen is van juni tot oktober, hoewel ook dan af en toe een regenbui mogelijk is. Aan de kust is het dan warm, met dagtemperaturen van 32-35 graden.
 • In het noorden zijn de winters (november tot april) koel (overdag 20-25, 's nachts 12-19), in de bergen zelfs koud (overdag 13-15, 's nachts 7-13), en er valt weinig neerslag . Februari is een prachtige maand vanwege de perzik en pruimenbomen in bloesem. De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen (overdag 30-32 en 's nachts 20-24) en korte, hevige buien.

In het natte seizoen zullen de paden modderiger zijn, zul je met name op junglepaden bloedzuigers kunnen tegenkomen (geheel ongevaarlijk alleen beetje akelig om te zien, aangeraden wordt om dan speciale 'sokjes' te dragen) en kunnen wegen tijdelijk omgeleid worden. Maar de regen brengt ook verfrissing en het is overdadig groen.
Verblijf op het strand kun je beter niet in een nat seizoen plannen. In de zomermaanden kun je dan het beste in midden-Vietnam een strandverblijf plannen, in Zuid-Vietnam het beste in de wintermaanden.

Algemeen kan gesteld worden dat deze reis het gehele jaar gemaakt kan worden, waarbij de meest geschikte maanden oktober tot en met april zijn. Van 24-29 januari 2020 is Lunar Tet, nieuwjaar. Het wordt afgeraden in deze periode te reizen omdat het overal zeer druk is en de services minder. Vanaf 30 januari is alles weer normaal geworden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Vietnam ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Vietnam wandelreis 226400 A en B

Onze lokale partner in Vietnam 

De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie co-financiert de aanschaf van matrassen en dekens en helpt tevens met de financiering van de aanleg van toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 footprint zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam. Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.
Om plastic afval te beperken krijg je per dag geen wegwerpflesjes water mee, maar staat er in de auto een 20 liter waterfles voor zuiver en veilig drinkwater. Als je een eigen veldfles meeneemt kun je die steeds blijven aanvullen.

Travelife

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

Deze partner van SNP heeft een introductie cursus Travelife gevolgd en is daarmee 'engaged'. Het staat in de planning voor 2019 om de volledige Travelife certificering door te lopen.

Na aankomst kun je in Hanoi op het vliegveld of downtown pinnen of geld (USD of EU) wisselen. Voor maaltijden die niet in de reissom zijn inbegrepen moet je rekenen op € 2 - € 10 per maaltijd. De ervaring leert dat je aan € 250 genoeg hebt voor deze reis voor maaltijden, drankjes, entrees en fooien. 
In een land als Vietnam is het gebruikelijk fooien te geven. Voor de gids is 7-8 USD per gewerkte dag een mooie fooi. Voor een chauffeur is dit 5-6 USD per gewerkte dag. Iemand die de bagage naar je kamer brengt kun je USD 1 geven, in een restaurant geef je eigenlijk niets. Deze bedragen geef je het beste in Vietnamese Dong, als reisgezelschap samen en niet per persoon. 
Neem eventueel vanuit Nederland een bedrag euro's of USD mee in contanten. In praktisch alle steden en op het vliegveld kun je pinnen en geld wisselen.

Je reist tijdens deze reis per privé-auto of minibus met chauffeur. Tijdens alle transfers is ook een lokale Engelssprekende gids aanwezig. Ook de airporttransfers zijn inbegrepen.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Bergschoenen
 • Inschuifbare wandelstokken (vanwege glibberige paden)
 • Lakenzak en kussensloop
 • Slaapzak, alléén voor de maanden december tot en met februari
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort en visum
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Anti-insektenmiddel
 • Lippencreme met UV-filter

Tijdens de wandelingen loop je alleen met een dagrugzak. De overige bagage wordt per auto vervoerd. In Hanoi kom je op het einde van de reis weer in hetzelfde hotel terug als aan het begin van de reis. Naast een dagrugzak is het aan te raden je bagage in een grote rugzak of duffelbag mee te nemen, aangezien je af en toe moet sjouwen met je bagage. Natuurlijk is het ook mogelijk gewoon een koffer mee te nemen, maar maak hem niet te zwaar ivm mogelijk stukjes sjouwen van auto naar accommodatie.

Ga je binnenkort op reis naar Vietnam bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/vietnam. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Vietnam kun je een e-visum aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (juli 2023: US$ 25) volgens de instructies op de website.

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt 

Je krijgt vervolgens een individuele code om op de website te controleren wat de status van de aanvraag is, en voor het afdrukken van de E-visa wanneer deze is verstrekt. De Vietnamese immigratiedienst kan een e-visum afgeven voor een verblijf van maximaal 90 dagen met multiple entry (je kunt dus het land verlaten en terugkomen binnen hetzelfde e-visum). Het e-visum is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City. 

De geldigheid van je paspoort dient minimaal 1 maand langer te zijn dan de datum waarop de geldigheid van je visum afloopt, Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over e-tickets voor de heen- en terugreis.

NB! Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Vietnam (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Visum voor reizen Zuid-Vietnam en Cambodja
Indien je Vietnam verlaat middels een boottocht over de Mekong River (zoals bij de Individuele fietsreis 726005 Zuid-Vietnam en Cambodja) van Chau Doc naar Pnomh Penh, dan moet je bij het invullen van je Vietnam e-visum formulier voor het vertrekpunt de Song Tien Landport gebruiken.

Indien je van Vietnam over land of water de grens met Cambodja overgaat krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een Visa On Arrival voor Cambodja. Hiervoor moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn, je moet 2 paspoortfoto's bij hebben en je moet US$ 35 contant en gepast betalen in briefgeld (1x 20, 1x 10 en 5x 1).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Vietnam zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Met de hygiëne in Vietnam is het niet zo slecht gesteld. Men kookt vrijwel altijd het water, gebruikt in de meer ontwikkelde gebieden ijskasten om voedsel/drank in te bewaren en ook de persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. Wees voorzichtig met oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Vegetariërs kunnen voldoende aan hun trekken komen met oa. tofu (tahu), noten en vis. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater (ca. € 0,60/l). Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Vietnam binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Vietnam zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Vietnam van meer dan 2 weken. Laat je informeren over de risico’s op besmetting met mazelen en Japanse Encefalitis.

Malaria en Knokkelkoorts (Dengue)
In Vietnam komt het hele jaar malaria voor, m.u.v. de grote steden, de vallei van de Rode rivier en de kustgebieden van Midden-Vietnam. Op de centrale hoogvlakte beneden 1.500 m hoogte en ten zuiden van 18° NB, de provincies Dak Lak, Gia Lai en Kon Tum, en in de zuidelijke provincies Ca Mau, Bac Lieu en Tay Ninh is een hoog risico op Malaria.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria, Knokkelkoorts en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Een westerse vrouw kan zonder problemen alleen door het land reizen. Een van de redenen is dat de vrouw thuis meer te zeggen heeft dan de man, hoewel de man het hoofd is van het gezin.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelaar.jpg

Vietnam - Wandelreis

'Soft trekking' langs kleurrijke bergdorpen

Avontuurlijke wandelvakantie langs guesthouses, homestays en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.