Slow Travel in Italië Drie najaarstips voor levensgenieters

Tekst: Gert Nieuwboer 

 

Een weekje weg in het najaar. Nog even je koesteren aan de mediterrane zon en genieten van de overheerlijke Italiaanse keuken. Niet te fanatiek, vrijheid voorop met af en toe een rustige wandeling of fietstocht. Niets hoeft, alles kan… dat is de formule van onze Italiaanse rondreizen met huurauto in Toscane, Umbrië, Apulië, Cilento & Amalfi, Sardinië, Sicilië en natuurlijk, de bakermat van de Slow Food beweging, Piemonte.

Sinds ik zelf deze manier van Slow Travel heb ervaren, wil ik eigenlijk niets anders meer. Ik koester de vrijheid van het programma in combinatie met goed gekozen, stijlvolle accommodaties, vaak gelegen op prachtige en vooral rustige locaties. Het SNP reispakket staat vol tips voor korte rondwandelingen, fietstochten en bezienswaardigheden. De huurauto biedt het comfort van een flinke actieradius zodat je bijvoorbeeld  ’s avonds gemakkelijk uit eten kan gaan in een van de aanbevolen restaurants. En heb je een dag geen zin in actie, dan lonkt daar een luie tuinstoel en een goed boek. Drie tips wil ik je graag meegeven gebaseerd op eigen ervaring.

1. Procida, Ischia en Capri

Als ontspannen afsluiting van onze actieve rondreis door het zuid-Italiaanse Calabrië, hadden mijn vrouw en ik gekozen voor een vierdaags verblijf op Ischia & Procida, twee vulkanische eilandjes gelegen in de baai van Napels. Bij aankomst met de veerboot in het haventje van Ischia, stond een taxichauffeur ons al op te wachten om de koffers in te laden en naar ons hotel te brengen. Wij wandelden relaxed via een mooie SNP-route door het dorp en langs de kust en stonden na een uur oog-in-oog met de plek waar ons hotel was. Als een miniatuurversie van Mont-Saint-Michel, aan het einde van een strekdam, torende het imposante ‘Castello Aragonese’ uit zee omhoog. Deze sinds de vierde eeuw vóór Christus (sic!) bewoonde rots, werd in de 15e eeuw door koning Alphons van Aragón verstevigd tot een schier onneembare bolwerk; vandaag de dag is het een druk bezocht museum. 

 Helemaal boven op de rots is het middeleeuwse klooster van de Clarissen-orde recentelijk verbouwd tot een fantastisch boetiekhotel met een twaalftal kamers. Als hotelgasten konden we eenvoudig de lange rij bij de kaartjesverkoop onderaan de strekdam ontwijken en via een, in de vulkanische tufsteen uitgehakte, lift zoefden we omhoog waar onze koffers al keurig op de hotelkamer stonden te wachten. “Bezoek voor het avonddiner op ons panorama-terras ook nog even de fraaie moestuin", tipte de hoteleigenaar ons, "dan zie je waar de chef-kok vanavond zijn ingrediënten vandaan haalt”.

Zelden heb ik in Italië zo bijzonder gegeten; het uitzicht, de ambiance, de keur aan kleine gerechten en daarbij een fles wijn uit de eigen wijngaard. En dan de volgende ochtend wakker worden in een openluchtmuseum.  Tegen zo’n topervaring moest zelfs die fraaie kustwandeling van de volgende dag het onderspit delven.

--------------

In de golf van Napels kun je een 8-daagse rondreis maken waarbij je de bloemeneilanden Ischia, Procida en Capri bezoekt

2. Apulië & Basilicata

Nog verder zuidelijk, de hak van de Italiaanse laars vormend, ligt de landstreek Apulië. Vorig jaar oktober mocht ik daar een nieuwe trektocht voorlopen langs de Costa Salentino en werd direct gegrepen door deze nieuwe bestemming in opkomst. Ook hier zijn er prima low-cost verbindingen waarmee je zeer betaalbaar en rechtstreeks vliegt op bijvoorbeeld Brindisi of Bari. Vandaar reis je per huurauto verder naar de goed uitgekozen accommodaties behorende bij deze reis. Hoogtepunten zijn de kustwandelingen bij Otranto, het barokke universiteitsstadje Lecce en mijn persoonlijke favoriet Matera. Hier verblijf je in een boutique hotel gelegen in de Sassi, de wijk die is uitgehakt in de zachte steen en waar tot de 50-er jaren 15.000 mensen woonden onder erbarmelijke omstandigheden. Nu is het een UNESCO-site en een trekpleister voor grote aantallen bezoekers. Vanuit Matera kan je prachtig wandelen door de kloof van de Gravina di Matera die diep is ingesleten in het kalkplateau. Apulië verrast door de afwisseling van rustieke landschappen met eeuwenoude olijfboomgaarden en een fraaie nog relatief ongerepte kustljn.

 --------------

In Apulië & Basilicata kun je een 10-daagse rondreis met huurauto maken vanuit twee masseria’s, typisch Zuid-Italiaanse boerderijen verbouwd tot luxe agristurismi en een bijzonde boutique hotel, uitgehakt in de zachte kalksteen.

 

Foto: Lex van den Bosch

3. Sardinië

Misschien wel de beste ‘geheimtip’ vormen de twee rondreizen op het eiland Sardinië. Hier komt alles samen dat Italië groots maakt: een schitterend landschap, een eigenzinnige smaak en een vriendelijke bevolking. In de laatste 15 jaar is met hulp van Europees geld het Sardijnse binnenland goed ontsloten en zijn er tal van fraaie agriturismi en hotels verschenen waar het goed toeven is. Mijn favoriet is het kunstzinnige landhotel Su Gologone, gelegen aan de voet van de Supramonte. Het antipasti-buffet waarmee elk diner hier wordt begonnen is een ongekend palet aan geuren en kleuren waar je niet uitgekeken (en uitgegeten) op raakt.

Wandeltechnisch biedt Sardinië wel wat uitdagingen want het is geen makkelijke bestemming, maar we zijn er in geslaagd een mooi aanbod van rondwandelingen samen te stellen. Ook voor deze rondreis op Sardinië geldt dat er meerdere goedkope en rechtstreekse vluchten te boeken zijn met Ryanair en Easyjet op Alghero en Olbia in het noorden. Kortom, ideaal voor een korte najaarstrip.

--------------

Op Sardinië heb je de keuze uit een 8-daagse en een 15-daagse rondreis met huurauto.