Gezinsvakantie Zweden

Zweden - Klarälven, 5 of 8 dagen Avontuurlijke tocht met kano en zelfgebouwd vlot

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie met tenten en stuga

Bouw samen met je ouders je eigen stoere houtvlot en zak de prachtig kronkelende Klarälven rivier af. Zwemmen, vissen, wild spotten en zandbanken ontwijken….of juist niet? Na een dag hard werken heb je je eigen vlot gebouwd en kun je de rivier op. ’s Avonds zoek je de beste plek om aan te meren en kan je nog een uitstapje maken met de kano. Wild kamperen op mooie strandjes en een kampvuurtje bouwen. Kies je de lange variant dan kan je bijkomen van dit avontuur in een leuke Zweedse stuga met een welverdiende sauna op de laatste dag.

Uniek aan deze reis

  • Bouw je eigen houtvlot
  • Gedegen instructie
  • Met kano en vlot de rivier af
  • Wild kamperen
  • Naar keus verlengen met 3 dagen in een Stuga
  • Je hond mag mee
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Family special 10 jaar en ouder

Dag tot dag

Zweden - Klarälven

Het klinkt als een spannend jongensboek: met een zelf van boomstammen gebouwd vlot, een kalme, breed stromende rivier afzakken. Aan land voor een eenvoudig kampement op een van de oevers en een houtvuurtje waarop de zelfgevangen vis langzaam gaar wordt. Puur genieten van de stilte en de zuivere natuur samen met je kinderen. Dwars door het ongerepte hart van Zweden, in de provincie Värmland, stroomt de enige rivier in Europa waarop dit avontuur nog werkelijkheid kan worden: de Klarälven, ofwel de heldere rivier.

Tot 1950 werkten honderden mensen aan het stroomafwaarts laten zakken van, in enorme vlotten samengevoegde, boomstammen uit de houtkap. Het hout ging naar grote zagerijen tot in Karlstad aan toe. Dit oude ambacht herleeft nu in het moderne vlotvaren.

Na aankomst in Gunnerud krijg je een zorgvuldige instructie van onze lokale Zweedse partners voor de bouw van je eigen vlot, het bouwen daarvan is een avontuur op zich. Naast je vlot heb je de beschikking over een kano, handig om het vlot aan te meren en voor uitstapjes. Na vier avontuurlijke dagen op het vlot arriveer je weer in Gunnerud. Lichamelijk misschien best moe, maar geestelijk zeker helemaal uitgerust.

Als je kiest voor de 8-daagse variant dan verblijf je nog 3 dagen in je eigen houten stuga met keuken en toilet. Na nog een laatste kanotocht besluit je deze week met een welverdiende sauna. Over deze vakantie zullen je kinderen nog jaren napraten.....

Dag 1

Aankomst in de loop van de middag in Gunnerud. Rond 17.00 uur word je ontvangen door de locale organisatie, ontvang je informatie en krijg je via een film uitleg over materiaal en over het bouwen van een houtvlot. Je overnacht in een tent (van jezelf of gehuurd) op het terrein van de organisator aan de rivier. Het is geen echte camping. Er zijn toiletten maar geen douche.

Overnachting in

Gunnerud

Dag 2

Vroeg in de ochtend is er een transfer per minibus naar de bouwplaats van het vlot. Daar krijg je materiaal om het vlot mee te bouwen, de vlotuitrusting en mits geboekt, de tent, kookmateriaal en eten. Dezelfde dag nog vertrek je voor een bijzonder avontuur over de Klarälven. Maar eerst moet er nog wel een vlot gebouwd worden; reken maar op een flinke klus. Dat betekent dat je pas op het einde van de dag een kort stukje kunt varen. Totaal vaar je met het vlot 35-55 km, afhankelijk van de waterstand. De laatste jaren is het ook in Zweden droger. Bij een lage waterstand is de stroomsnelheid lager en kan je een minder grote afstand afleggen. Indien nodig wordt de plek om het vlot op te bouwen en af te breken veranderd en vaar je een korter traject.

Overnachting in

wildkamperen

Dag 3-4

Voortzetting van de tocht met je eigenhandig gebouwde vlot over de Klarälven.

Overnachting in

wildkamperen

Dag 5

De laatste vlotdag. In de loop van de dag arriveer je weer in Gunnerud (of een andere plek, afh. van de waterstand), in elk geval voor 17.00 uur. Je ontmantelt het vlot en maakt de spullen schoon. De boomstammen laat je wegdrijven. Ze worden stroomafwaarts opgevangen en tot 8x toe hergebruikt, daarna zijn de stammen echt versleten. Als alles ingeleverd is, is het korte arrangement afgelopen en vertrek je met de auto. 
Heb je de 8-daagse variant geboekt dan rijd je met je de auto naar een mooie camping (ca. 50 km), waar je nog 3 dagen in een blokhut verblijft. 

Overnachting in

Camping nabij Osebol

Dag 6

Er staat deze dag geen activiteit op het programma en je kunt dus even bijkomen van de vlottocht. Je kunt gaan vissen of zwemmen in de Klarälven. Bij de receptie van de camping ligt de beschrijving en kaart van enkele leuke wandelingen op 10 min rijden afstand. Je kan ook naar Varmlands Moose Park, als je onderweg nog geen elanden hebt gezien.

Overnachting in

Camping nabij Osebol

Dag 7

Vandaag krijgen jullie de beschikking over een kano (of twee kano's als je met vier of meer bent). Je kunt zo bij de camping de rivier op. Het is het prettigst eerst een stuk stroomopwaarts te varen en dan met de stroom mee terug te gaan. Wil je niet tegen de stroom op varen, dan is het mogelijk ter plekke een transfer van de camping naar Manäsbron te boeken (ca. 18 km stroomopwaarts), waarna je het hele stuk relaxed kunt terug kanoën.
Na afloop van deze dag kun je een heerlijke sauna nemen in de authenthieke houtgestookte saunahut op de camping. 

Overnachting in

Camping nabij Osebol

Dag 8

Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht op het houten vlot overnacht je in een tent (Hilleberg Nallo) en maak je de maaltijden zelf klaar. Je kunt bij boeking een voedselpakket bestellen (ontbijt, lunch, avondeten; snacks) of zelf onderweg in de dorpjes waar je langskomt inkopen doen; dit laatste vergt wel enige planning. Op het vlot is plaats voor maximaal 6 personen.

Uitrusting vlot: reddingslijn, peddel, reddingsvest, zeil, lucifers, eerste hulp doos, vuilniszakken, wc-papier, keukenrol, toiletspade, topografische kaart, watercontainer, opbergboxen. Op het vlot zijn dus geen brander en pannetjes aanwezig. Deze zitten in de kookuitrusting die je extra bij kunt boeken. Je dient zelf slaapzak en slaapmatjes mee te nemen of tegen een toeslag bij boeking te reserveren. Indien je geen eigen tent en kookuitrusting hebt, kun je die tegen een toeslag bijboeken.

Bij de 8-daagse variant overnacht je na de rafttocht nog 3 nachten in een 4-persoons houten blokhut (stuga) met eigen keuken, douche en toilet op een mooie camping. De maaltijden dien je hier zelf te verzorgen. Op de camping kun je enkele boodschappen doen en iets verderop is een supermarkt.
Boek je met 5 personen, dan kun je gebruik maken van een 5-persoons stuga. Hier zijn er echter maar twee van. Boek je met 6 personen dan krijg je twee 4-persoons stuga's

Over de maaltijden

Er zijn geen maaltijden inbegrepen. Je kan wel een goed voorzien maaltijdpakket bij bestellen. Doe je dat niet dan kan je vooraf inkopen doen. Onderweg is er af en toe ook een winkel waar je heen kunt lopen.

Inbegrepen

  • Uitgebreide instructie en begeleiding 
  • Uitrusting voor de 4-daagse rafttocht op een vlot, incl kano
  • Transfer dag 2
  • Digitale reisinformatie

Extra bij 8-daagse variant

  • Drie overnachtingen in een stuga (houten blokhut), incl. beddengoed.
  • Saunagebruik (2 uur)
  • Gebruik kano (1 dag)
  • Eindschoonmaak van de stuga

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Tent en kampeeruitrusting (bij te boeken)
  • Maaltijden (deels bij te boeken)
  • Optionele transfer dag 7 (ca. SEK 110 per persoon)
  • Persoonlijke uitgaven
  • Verzekeringen

Over de activiteiten

De Klarälven is normaal gesproken een rustig stromende rivier, zonder stroomversnellingen. De stroomsnelheid bedraagt 1-3 km/uur. Het besturen van het vlot is doorgaans niet moeilijk, maar bij hoge, en ook lage, waterstanden vereist het wel kracht. Ook het aanleggen aan de oever kost kracht en behendigheid. De bijgeleverde kano is daarbij een handig hulpmiddel. Ook moet het vlot af en toe langs obstakels gemanoeuvreerd worden, hetgeen pittig werk is.
Per vlot zijn minimaal twee volwassenen nodig en iedereen moet kunnen zwemmen. Je kunt de reis dus niet boeken als een ouder met een kind. Indien kinderen de zwemkunst nog niet goed machtig zijn dienen ze een reddingvest te dragen (ter plekke verkrijgbaar). Hiermee kan de tocht met kinderen vanaf ca. vier jaar gemaakt worden. Om actief mee te kunnen helpen moeten ze echter minimaal een jaar of 7-8 zijn.

Je begint met het zelf bouwen van een houtvlot, dat is een flinke klus waar je bijna de hele dag mee bezig zult zijn. Iets waarvoor twee volwassenen nodig zijn. Grotere kinderen (vanaf ca. 10 jaar) kunnen natuurlijk wel goed meehelpen. Op de oever ligt een grote hoeveelheid boomstammen. Je krijgt een hoeveelheid touw en uitleg hoe de boomstammen aan elkaar moeten worden geknoopt. Het vlot bouw je in de rivier en volwassenen krijgen lieslaarzen. Langzaamaan groeit het vlot. Met een paalconstructie voor een tent (soort van wigwam die beschermt tegen de zon en de regen) is het helemaal af. Uiteraard is er tijdens het bouwen iemand aanwezig om aanwijzingen geven om een veilig vlot te bouwen. Einde van de dag trossen los en gaan....

De laatste twee dagen (alleen 8-daagse variant) maak je een kanotocht en heb je een vrije dag. 

Vóór vertrek kan je thuis al video's bekijken om de kunstjes te leren. Na boeking krijg je een inlogcode. 
Van SNP krijg je informatie over het vlotvaren in het Nederlands. Ter plekke krijg je aanvullende informatie in het Engels.

Extra dagen

Het is niet mogelijk om tijdens de reis extra nachten bij te boeken; dit kan alleen na afloop van de 8-daagse variant in de stuga.

Extra's

Aanvullende opties

Provisiepakket (vanaf € 124,- per persoon)

Voor de dagen dat je per vlot onderweg bent kun je een compleet verzorgd provisiepakket boeken, voor de maaltijden en ook wat snacks voor onderweg.
Het voedselpakket is gebaseerd op hetgeen een gemiddeld Zweeds gezin zal eten. Het eten is gekocht in kleine lokale winkeltjes, ter ondersteuning van de lokale economie. De samenstelling van het pakket is afhankelijk van het seizoen en overige omstandigheden, maar er wordt geprobeerd zoveel mogelijk ecologisch voedsel te krijgen. Voor de eerste nacht in Gunnerud is er een kleine snack en voor het eerste ontbijt op dag 2 is gezorgd. Rond lunchtijd van dag 2 krijg je de rest van het voedselpakket.

Voorwaarden: Dieetwensen meteen bij boeking doorgeven. De prijzen zijn per persoon, maar gebaseerd op een gemiddeld gezin dat dit voedselpakket afneemt. Je bestelt voor het hele gezin proviand, niet voor maar een deel van het gezin.

Kookuitrusting (vanaf € 24,- per persoon)

Je kunt voor de duur van het arrangement een complete kookuitrusting huren van goede kwaliteit. De kookuitrusting bestaat uit een spiritusbrander met brandstof (die het ook doet als het waait), een barbecue, bestek, bekers en pannen.

Slaapzak en slaapmatje (vanaf € 24,- per persoon)

Je kunt voor de duur van het arrangement een slaapzak en een slaapmatje huren.

Tenthuur (vanaf € 64,- per persoon)

Tijdens de vlottocht kampeer je de nachten op de oever. Je kunt ter plaatse een uitstekende lichtgewicht tunneltent huren. De tenten zijn officieel voor maximaal 4 personen geschikt, maar vanwege bagage vinden wij het maximum 3 personen. Wil je er echt comfortabel in verblijven dan raden we zelfs aan om per 2 personen een tent te huren.

Voorwaarden: De opgegeven prijs is per tent.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Gunnerud is ca. 1400 km (via ferry Putgarden-Rodby en de brug Kopenhagen-Malmo). Tijdens de reis heb je je eigen auto nodig voor een verplaatsing. Bij het beginpunt in Gunnerud is ruime en veilige parkeergelegenheid.

Een comfortabele en leuke veerboot verbinding naar Zweden is de Stena Line nachtboot van Kiel naar Oslo of Göteborg.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen of Scandinavian Mountains Airport

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Met een huurauto is het van Oslo Gardermoen ca. 200 km naar Gunnerud.
Vanaf  Scandinavian Mountains Airport ca. 165 km.

 

Deze tocht is van begin juni tot eind augustus te starten op de aangegeven dagen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Klarälven ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.
Bij de transfer op dag 2 mag je hond niet mee in het busje. Je zult je viervoeter zelf naar het begin van de vlottocht moeten brengen.

Let op: voor de hond is er geen reddingsvest ter plaatse aanwezig.

  • waterdicht hoesje voor je telefoon, power bank en evt. zonne oplader
  • slaapzak (isolerend tot 0°C)
  • slaapmatje
  • zaklamp
  • zwemkleding en kunststof handdoek
  • regenkleding
  • warme en luchtige kleding
  • surfschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden
  • wandelschoenen (die droog blijven)
  • biologisch afbreekbare vloeibare zeep, tevens afwasmiddel
  • toiletpapier
  • zonnebril, zonnehoed, zonnebrandcrème en lippencrème
  • muggenolie en eventueel muskietennetje (hoofdnetje)
  • EHBO-benodigdheden zoals sporttape, snelverband en pijnstillers
  • stevige werkhandschoenen voor iedereen
  • bord, mok, bestek, kunststof keukendoekje
  • lucifers
  • waterfilter, bv van Grayl
  • 2 plastic kratten met waterdichte onderkant van bv 40x50 cm
  • evt. visuitrusting (ook te koop in Arvika)
Verpak je spullen in plastic (vuilnis)zakken en sluit dit af met elastiekjes. Het is erg handig als je 2 of meer plastic kratten (met in ieder geval een waterdichte onderkant) meeneemt om eten en andere spullen in te doen. De kratten til je makkelijk op en af het vlot of in de kano.

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

leven_op_het_vlot.jpg

Zweden - Klarälven

Avontuurlijke tocht met kano en zelfgebouwd vlot

Gezinsvakantie met tenten en stuga

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).