Over de accommodaties
Tijdens deze reis slaap je in een combi van 2*,3* en 4* hotels. In Phrao verblijf je in een kleinschalig guesthouse. In alle accommodaties heb je een privékamer met douche en toilet op de kamer. Vrijwel alle accommodaties beschikken over airconditioning, TV op kamer. WIFI is in alle hotels beschikbaar, in de meeste gevallen ook op de kamer. De accommodatie in Fang beschikt alleen over ventilatoren maar alle ramen zijn voorzien van horren. Voor de eigen gemoedsrust zou je eventueel een klamboe mee kunnen nemen.
In alle accommodaties zijn eenpersoonskamers beschikbaar (op aanvraag en tegen meerkosten). In ongeveer de helft van de accommodaties zijn zwembaden aanwezig. Tevens is het op de meeste plekken mogelijk om een Thaise massage te bestellen waardoor je optimaal kunt herstellen van de inspanningen van het fietsen.
De hotels zijn gekozen vanwege de handige ligging t.o.v. de fietsroute maar ook vanwege de locatie. Diverse accommodaties zijn landelijk gelegen tussen de rijsvelden. In deze accommodaties zijn goede restaurants aanwezig waar je kunt genieten van heerlijke gerechten uit de Thaise en regionale keuken. In de grotere dorpskernen is gekozen voor centraal gelegen accommodaties met diverse restaurantopties in nabije omgeving.
Over de maaltijden
De Thaise keuken behoort tot de beste van Azië. Hou je van de Aziatische keuken dan wordt je reis door Thailand één groot culinair avontuur. De basis van vrijwel iedere maaltijd, of het nu ontbijt, lunch of diner is, is rijst. En die komt in Thailand in vele variëteiten. Gewone rijst wordt geserveerd onder de naam Khao suoy, gebakken rijst als Khao pad en Khao niaw is kleverige rijst die met de hand wordt gegeten. Rijstgerechten met vis (plaa), varkensvlees (muu), rundvlees (neua) of kip (kai). Beroemd zijn de Thaise curries en soepen. Curries zijn veelal gebaseerd op kokosmelk en vele groenten en variërend van mild tot zeer pittig. Op menukaarten wordt die gradatie vaak aangegeven met aantal rode pepertjes. Hou je niet van pittig eten geef dit dan aan door te zeggen ‘Mai Ped’. De curry schep je over een de witte rijst op je bord.
Voor de vegetariër zijn er best veel gerechten zonder vlees maar bedenk dat een standaard ingrediënt vrijwel altijd vissaus is. Probeer zeker ook eens de Tom Kha, een heerlijke milde kokossoep. Ook noodles worden veel gebruikt, een invloed vanuit de Chinese gemeenschap. Pad Thai noodles wordt veel aangeboden in straatstalletjes.
In desserts wordt zelfs ook nog rijst verwerkt, zoals met mango en kokosmelk. Heerlijk!
Bij salades moet je zeker even oppassen. Niet omdat ze ‘onveilig’ zouden zijn maar omdat salades vaak een zeer pittige dressing krijgen. En natuurlijk zal fruit vaak op je menu staan. Bij het ontbijt wat vers fruit, als dessert of zomaar tussendoor. Meest aangeboden worden banaan, ananas, watermeloen, papaya maar probeer ook eens dragon fruit, doerian en jackfruit.
In de meeste hotels wordt ’s ochtends een westers en een Thais ontbijt geserveerd. Voor lunches onderweg ben je veelal aangewezen op kraampjes en restaurantjes onderweg. De kwaliteit is doorgaans goed aangezien de meeste Thai zelf ook buiten de deur eten.
Op een reis door Thailand moet je veel water drinken. Zeker niet uit de kraan! Neem zelf een stevige fles/bidon mee zodat je die steeds kunt aanvullen en minder plastic flesjes verbruikt. Fruit smoothies en vruchtensappen zijn erg populair. Kokosmelk wordt aangeboden uit een kokosnoot met een rietje. Erg lekker ook. Goede koffie vind je zeker nog niet overal. Vaak wordt de zeer sterke oploskoffie aangelengd met gecondenseerde zoete melk. En een goede dorstlesser, Thais bier, luistert naar de merknaam Singha, Chang of Leo.
Inbegrepen
- Alle overnachtingen
- Maaltijden conform dag-tot-dag-programma
- Gebruik volgauto met chauffeur voor transfers en bagagevervoer
- Dagexcursie Chiang Mai incl lunch en diner
- Gehele route gedetailleerd in GPS
- Leen telefoon met lokale SIMkaart
- Eenvoudige Nederlandstalige routebeschrijving en overzichtskaart
Niet inbegrepen
- Heen- en terugreis naar Chiang Mai
- Overige maaltijden
- Vaccinaties, verzekeringen
- Entrees, fooien en persoonlijke uitgaven
- Fietshuur (zie materiaalhuur)
Over de activiteiten
Je fietst gemiddeld zo'n 40-50 km per dag, met enkele uitschieters naar ca. 65 km. Omdat je veelal in de rivierdalen fietst zijn de etappes grotendeels licht glooiend tot vlak. Gemiddeld klim je zo'n 250-300 m per dag. Een enkele keer moet er wat meer geklommen worden, zoals het eerste deel van de etappe op dag 3 naar Mae Taeng (625 m), op dag 4 naar Phrao (480 m) en het laatste (optionele) stuk op dag 10 naar Chiang Khong (470 m). Aangezien de hoogteverschillen met GPS zijn getraceerd, is ieder bultje geregistreerd. Onze ervaring is dat in de praktijk het gevoelsmatig minder lijkt dan wat de GPS aangeeft, omdat je de kleine bultjes niet of nauwelijks merkt in je beleving. In Thailand rijdt men links.
Je fietst grotendeels over verharde wegen, veelal c en d wegen. Je fietst door zeer landelijk gebied waardoor de route grotendeels autoluw is. Circa 10% van de route gaat over onverharde wegen. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen goed maar ook de verharde wegen kunnen soms hobbelig zijn of een enkele kuil bevatten.
Overal in Thailand zijn loslopende honden. Deze doen in principe niets en liggen vaak zelfs gewoon op de weg te slapen. Wel kunnen ze soms plotseling oversteken. Dit betekent voor de fietser extra alert zijn. De meeste honden zijn vriendelijk en reageren niet op je, maar er zijn er altijd die wel even achter je aan willen rennen. Indien je overmatige angst voor honden hebt dan kun je deze reis beter niet doen.
De fietsroutes zijn geheel in GPS uitgezet en dus dien je je eigen GPS/minitablet/fietscomputer mee te nemen en hier ook goed mee om weten te gaan. Hoewel grote delen ook met de routebeschrijving te rijden zijn is het beter deze als back-up te gebruiken. Op diverse plaatsen in de route volg je kleine weggetjes die lastig te beschrijven zijn. Op die plaatsen biedt de GPS uitkomst. Daarom moet je op GPS fietsen, waarvoor je de tracks kunt downloaden vanaf Mijn SNP.
Op de route maak je diverse keren gebruik van transfers. Deze zijn gepland om drukke en/of te heuvelachtige trajecten te vermijden. De gehele reis blijft deze volgauto beschikbaar. De chauffeur zorgt voor het bagagevervoer. Ook is er drinkwater voorradig in de auto. Op een aantal plaatsen in de route kan de auto niet volgen. Dan rijdt de chauffeur naar een volgend punt op de route om je daar op te wachten. Tevens ontvang je bij aankomst een telefoon met lokale SIMkaart met een tegoed. Hiermee kun je steeds je chauffeur bereiken indien je iets met hem wilt afspreken, bijvoorbeeld als je de route wilt afbreken of pech hebt.
Hoewel de afstanden en de relatief geringe hoogtemeters wellicht een eenvoudige fietstocht doen vermoeden moet de warmte niet worden onderschat. Temperaturen van 30 graden of hoger en een hoge luchtvochtigheid maken de route zwaarder dan hij wellicht lijkt.
Extra dagen
Je kan in alle accommodaties extra nachten boeken om de reis wat rustiger te maken.
Fietsverzekering
Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.
Meer informatie over onze verzekeringen