Sri Lanka - Individuele fietsreis, 13 of 16 dagen Van de highlands naar de zee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels, guesthouses en safaritenten

Het voormalige Ceylon is een prachtig eiland met een lang en rijk verleden, waar de boeddhistische cultuur nadrukkelijk een stempel drukt op het dagelijks leven. Wat is er mooier dan op een originele manier, per fiets, het land te verkennen. In je eigen tempo en door landelijk gebied ontmoet je de lokale bevolking en leer je het authentieke Sri Lanka kennen. De route die je volgt is uniek door SNP ontwikkeld en gaat veelal over kleine landweggetjes. Deze zijn zo grilig dat ze niet goed in een routebeschrijving zijn te vatten. Daarom fiets je met GPS navigatie. Je hoeft alleen maar het pijltje op je scherm te volgen! Je moet wel enige ervaring hebben in het gebruik van GPS en je eigen GPS meenemen. De gehele reis is er een back-up auto die je bagage vervoerd en in geval van pech ook jou en je fiets kan vervoeren. Bezoek de vele tempels en ruïnes in de oude hoofdsteden en ga op safari door de jungle waar luipaarden leven. Fiets door vogelreservaten, natuurparken en langs beroemde theeplantages. Volg de kustlijn en verblijf aan zonnige zandstranden met wuivende palmbomen.

De basisreis is 13 dagen. Door een verlenging in Yala National Park en de Sinharaja National Park toe te voegen creëer je een 16-daagse reis.


 

Uniek aan deze reis

  • 13-daagse en 16-daagse variant mogelijk
  • Backup auto in geval van nood
  • Bagagevervoer inclusief
  • Fietsroutes gemiddeld 50-60 km per dag
  • Goede hotels en guesthouses
  • Huurfiets of eigen fiets meenemen
  • Optionele wildsafari's
  • Unieke SNP route geheel in GPS
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fietsreis Sri Lanka

Het exotische Sri Lanka is een vakantiebestemming met stip. De beste manier om de tempels, zandstranden, rijstvelden en wildparken te bezoeken is op de fiets. Nanda Raaphorst reisde af naar Sri Lanka om dit zelf te ervaren. Lees op Op Pad over haar ervaring.

Dag tot dag

Sri Lanka - Individuele fietsreis

Deze bijzondere fietsreis laat je kennismaken met alle aspecten van het wonderschone Sri Lanka. Na aankomst op de luchthaven van Colombo word je opgehaald en naar Anamaduwe gebracht, waar je fietsavontuur begint. Via Wilpattu, waar je een optionele safari per jeep kunt maken, fiets je door naar de Culturele Driehoek van Sri Lanka: Anuradhapura, Polunnaruwa en Sigiriya. De oude ruïnes van paleizen, kloosters en stoepa's nemen je meer dan 2000 jaar terug in de rijke geschiedenis van het land. Ook maak je hier kennis met het boeddhisme, de religie die de meerderheid van de Sri Lankanen aanhangt. Een hoogtepunt tijdens deze vakantie Sri Lanka is de beklimming van de Leeuwenrots in Sigiriya, vanaf waar je over de prachtige beboste vlakte kijkt.
Via de grottempels van Dambulla fiets je nu het centrale heuvelland in met haar fotogenieke theeplantages, nevelwouden en klaterende watervallen. Hier op een hoogte van 1600 meter is het klimaat duidelijk koeler en door de flinke hoogteverschillen worden de benen getest. Via Udawalawe NP, hét olifantenpark van Sri Lanka, fiets je naar de zuidkust, waar je in de omgeving van de historische stad Galle deze onvergetelijke fietsvakantie afsluit onder de palmbomen aan het strand.
Je fiets alle trajecten zelfstandig, dus zonder begeleidende gids.

NB er is een 13- daagse en 16-daagse variant van deze reis mogelijk

Dag 1

Na aankomst op het Bandaranaike International Airport van Colombo/Negombo word je opgewacht door een vertegenwoordiger van ons agentschap en in ca. 1,5 uur noordwaarts gebracht naar Chilaw. Zorg dus voor een vlucht die aankomt in de ochtend of middag. Heb je een aankomst in de avond dan kun je overwegen een extra nacht toe te voegen zodat je relaxed kunt beginnen aan je fietsavontuur.

Overnachting in

Chilaw - Anantaya Resort

Dag 2

In de vroege ochtend begin je met een transfer van Chilaw naar Anamaduwe, ongeveer 1 uur rijden. Hier begint dan je fietsavontuur! Door het binnenland fiets je over vrij vlakke en stille wegen naar Nationaal Park Wilpattu, het grootste en één van de oudste Nationale Parken in Sri Lanka. Het park staat bekend om de vele natuurlijke meren, gevuld met regenwater, en om de populatie luipaarden, olifanten, krokodillen, apen, herten etc. Dagafstand fietsen: 57 km. Bijzonder is dat je in het park in een safaritent midden in de natuur overnacht.
Indien je vroeg vertrokken bent (dat is altijd aan te raden ivm de hitte) kun je in de middag (rond 14.00) een optionele jeepsafari maken (vooraf te boeken bij SNP) in het Wilpattu NP. Zie hieronder voor details.
Mocht je het rustiger aan willen doen dan kun je ook een extra nacht in het safarikamp bij boeken en dan pas de volgende ochtend (als het koel is) de jeepsafari maken.

Overnachting in

Wilpattu National Park - Big Game Camp

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Wilpattu5.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Wilpattu National Park

Wilpattu is het grootste Nationale Park van Sri Lanka. Decennia lang was dit park in het noordwesten van het eiland gesloten voor bezoekers vanwege de burgeroorlog. Maar sinds enkele jaren is Wilpattu weer veilig en mooier dan ooit: een natuurlijke oase aan rust waar nog maar weinig toeristen komen. In de bossen, savanne en wetlands zie je mogelijk luipaarden, olifanten en lippenberen. Maar ook de jakhals en talrijke vogelsoorten. Een 'must see'. Je maakt een safari van ongeveer 3-3,5 uur per jeep. Hierbij zijn de stoelen in de laadbak van een pickuptruck gemonteerd en meestal ook een cover zodat je in de schaduw zit.Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Dag 3

Na het ontbijt stap je op de fiets om over vlakke wegen naar de oude hoofdstad Anuradhapura te fietsen. Afhankelijk van hoe laat je aankomt kun je in de middag haar vele ruïnes bewonderen. Het bijzondere van deze plek is dat sommige tempels ook vandaag de dag nog een religieuze functie hebben. Vooral bij de grote witte stoepa van Ruvanvelisaya en bij de Sri Maha Bodhi Tree is het een komen en gaan van lokale pelgrims. Deze Bodhi Tree is een zaailing van de boom in Noord-India waaronder de historische boeddha 2500 jaar geleden de verlichting bereikte. Zonder meer is dit, samen met the Temple of the tooth relic in Kandy, de heiligste plek van het land. 

Dagafstand fietsen: 49 km.

Overnachting in

Anuradhapura - Heritage Hotel

Dag 4

Je begint de dag met een transfer per auto van ongeveer 45 km naar Galkulama. Daar stap je op de fiets en rijdt door een rustig gebied met vele meren naar het dorpje Habarana. Onderweg passeer je gehuchtjes waar je in stalletjes langs de weg fruit en drinken kunt kopen. Even buiten Habarana bereik je het hotel in Sigiriya.
Dagafstand fietsen: 67 km.

Overnachting in

Sigiriya - Kassapa Lions Rock Hotel

Dag 5

Vrije dag in Sigiriya.
Vandaag kan je op de fiets - of als je wil met de bagageauto- twee bekende bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken. Bezoek zeker de spectaculaire Leeuwenrots in Sigiriya, één van de bekendste plekken van het land. De wandeling vanaf de ingang naar de leeuwenrots is indrukwekkend, omdat de rots steeds groter en imposanter wordt. Via steile metalen trappen klim je naar de beroemde wandschilderingen die zich halverwege de rots bevinden. De klim naar de top start vanaf de zijkant van de rots, ook via een steile metalen trap: niet voor mensen met hoogtevrees! Het uitzicht vanaf de top is geweldig.
Ga verder naar Dambulla en breng een bezoek aan de Dambulla Cave Temple. Archeologen denken dat deze grotten al in de eerste eeuw voor onze jaartelling werden gebruikt door monniken. Later werden prachtige fresco's geschilderd op de wanden van de vijf grotten. Alhoewel het een druk bezochte plek is door zowel toeristen als lokale pelgrims, mag je de 160 meter hoge klim naar de grotten niet overslaan, al is het maar voor het uitzicht.

Maar natuurlijk kun je deze dag ook genieten van een welverdiende rustdag. Maak een klein fietstochtje in de directe omgeving en breng de middag door aan het heerlijke zwembad van het hotel.

Overnachting in

Sigiriya - Kassapa Lions Rock Hotel

Dag 6

Via de groene omgeving van de Giritale Tank, een enorm waterreservoir uit de 7de eeuw, fiets je naar de tempelruïnes van Polonnaruwa. Jonger en kleiner in omvang dan Anuradhapura is Polonnaruwa zeker niet minder interessant. De Quadrangle tempelgroep met de fenomenale Vatadage is zonder meer één van de mooiste archeologische plekken in Azië.
Dagafstand fietsen: 48 of optioneel 83 (met 350 m klimmen) km.

Overnachting in

Polonnaruwa - Hotel Mahanuge

Dag 7-8

Vandaag verlaat je de Cultural Triangle en fiets je richting het centrale heuvelland. Dat betekent dat het langzaam bergop gaat. Voor een groot deel fiets je over een dijk langs een irrigatiekanaal met mooie uitzichten over de rijstvelden. Er zijn onderweg weinig dorpjes. Tegen het einde van de rit krijg je uitzicht op de Knuckles Mountain Range, die zijn naam dankt aan de gelijkenis met de knokkels van een gesloten vuist. Het is een beschermd natuurgebied met een grote variëteit aan endemische flora en fauna. Bij Naula Junction staat je chauffeur je op te wachten voor een transfer naar Kandy, de grote stad in het bergland.
Dagafstand fietsen: 75 km en 300 meter klimmen.

Kandy is na Colombo de grootste stad van het land. Het is echter geen onprettige stad om rond te kijken, want er heerst een gemoedelijke sfeer. De bekendste toeristische plek van Kandy is de Temple of the Sacred Tooth Relic (Sri Dalada Maligawa). Hier wordt een tand van de historische boeddha bewaard die via veel omzwervingen in Sri Lanka belandde. Je hebt een hele dag ter vrije besteding in de stad, heerlijk!

Overnachting in

Kandy - Thilanka Hotel

Dag 9

Met de trein reis je (fiets en bagage gaan met taxibusje) verder door het centrale heuvelland naar het station van Nawalapitiya. Helaas zijn er geen zitplaatsen te garanderen en de kans is groot dat het druk is in de trein. Echter, het wordt een onvergetelijke ervaring! Na aankomst in Nawalapitiya fiets je door een sprookjesachtig landschap met watervallen, rotspartijen en heel veel theeplantages. Er dient flink geklommen te worden naar je verblijfplaats op ruim 1100m hoogte, prachtig gelegen in de mystieke heuvels. Te midden van de theeplantages heb je spectaculair uitzicht op Adam's Peak in de verte.
Dagafstand fietsen: 37 of optioneel 44 km, met 800 meter klimmen en 200 m dalen.

(NB Treintickets kunnen pas 1 maand voor de treinreisdatum geboekt worden. We proberen wel zitplaats 1e klas te boeken, maar indien vol dan wordt het 2e of 3e klas en dan heb je net als bij de NS uitsluitend een 'vervoersbewijs'. Indien 2e of 3e klasse wordt mogelijk een korter traject aangeboden. Indien geen ticket voor dit traject mogelijk dan proberen we Nuwara Elia naar Ella te boeken)


Overnachting in

Hatton - Royal Majesty Bungalow

Dag 10

Je bereikt vandaag het hoogst gelegen punt op deze fietsreis: 1633m. Vervolgens fiets je langzaam de heuvels uit richting Belihuloya dat nog op ongeveer 600 m hoogte ligt.
Dagafstand fietsen: 47 km, met 500 m klimmen en 1000 meter dalen. 


Overnachting in

Belihuloya - Landa Holiday Houses

Dag 11

Het begin van de etappe is nog flink heuvelachtig. Daarna fiets je de zuidelijke laagvlakte op met haar vele wildparken, waaronder je eindbestemming: Udawalawe NP. Dit park staat bekend om haar hoge dichtheid aan wilde olifanten. Dagafstand fietsen: 79 km, met 450 meter klimmen en 500 meter dalen. Wederom een nacht in een prachtig safarikampement in de natuur.

Overnachting in

Udawalawe - Big Game Camp

Dag 12

Programma 13-daagse reis

Lees verder bij dag 15

Programma 16-daagse reis

Je onderbreekt je fietsavontuur even. Met de auto wordt je vandaag naar Kataragama gebracht, ongeveer 75 km (1,5 uur) rijden. Dit dorp ligt aan de grens van het Yala National Park, in het uiterste zuidoosten van het eiland. Yala is waarschijnlijk Sri Lanka's bekendste nationale park en biedt je de meeste kans in Sri Lanka om luipaarden te zien. De jeepexcursie in Yala is dan ook inclusief (let op: meestal is Yala in de maand september gesloten. Als alternatief wordt dan een excursie gemaakt naar Lunganwehera National Park, omdat dat het meeste op Yala lijkt wat landschap betreft).

Naar verluidt is Yala National Park de beste plek in de wereld om luipaarden te zien. Met gemiddeld één luipaard per vierkante kilometer is de kans aanzienlijk dat je er een waarneemt. Garanties zijn er bij safari's natuurlijk nooit. Naast luipaarden komen hier wederom olifanten voor, lippenberen, wilde honden, krokodillen, diverse herten- en apensoorten, en honderden vogelsoorten. Een wonderbaarlijk mooi wildpark! Je maakt een 3-3,5 uur durende excursie achter op een jeep. Hier zijn stoelen op gemonteerd en een afdak tegen de zon. Vertrek is in de middag rond 14.30 uur en je komt rond zonsondergang terug.

Verder heb je de gelegenheid om het pelgrimsdorp Kataragama te verkennen en een bezoek aan de tempel en het pelgrimscentrum te brengen. Dit is een levendige en kleurrijke omgeving waar bloemen en fruitoffers worden gebracht en geldelijke donaties. Pelgrims uit het hele land komen naar deze heilige plek.

Na afloop van de excursie rijd je in een half uurtje naar je hotel in Tissamaharama.

 

Overnachting in

Tissamaharama - Kithala Resort

Dag 13-14

Programma 16-daagse reis

Vroeg uit de veren voor een ochtendlijke rit per auto van Tissamarahama terug naar Udawalawa, ongeveer 75 km (1,5 uur) rijden. Hier pik je bij je accommodatie  je fiets op en start je de fietsroute van vandaag. Door onbekend binnenland fiets je verder richting de kust. Eerst kom je nog wat lage heuvels tegen. In Panamure is het eindpunt van je fietsreis en wacht de chauffeur je weer op.
Dagafstand fietsen: 40 km, met 150 m klimmen en 200 m dalen. 

De fiets wordt ingeladen en je rijdt 60 km (2 uur) naar het Sinharaja National Park, waarvan het laatste stuk erg bochtig is. Dan bereik je via Deniyaya in de namiddag de zuidoostrand van het Sinharaja Rainforest National Park. Hier verblijf je 2 nachten in een fantastische ecolodge midden in de natuur. Sinharaja Rainforest National Park is het enige beschermde regenwoud van Sri Lanka en een UNESCO World Heritage Site. De flora en fauna in deze 'biodiversiteitshotspot' is zeer indrukwekkend.
Na incheck kun je op eigen gelegenheid rondkijken op het terrein waarna je aanschuift voor een goed diner. 

De volgende ochtend maak je samen met een lokale gids van de park service een halve dag excursie door het Sinharaja Forest Reserve. Sinharaja heeft - net als andere regenwouden - een zeer hoge biodiversiteit, alhoewel het waarnemen van (grote) dieren zoals luipaarden in een dicht bos als dit lastig is. Desalniettemin zal deze excursie onvergetelijk zijn: honderden plantensoorten, meer dan 160 vogelsoorten, 45 soorten reptielen en verder apen, eekhoorns, herten en nog veel meer. Tegen de middag keer je terug naar je accommodatie en heb je tijd voor jezelf.

Overnachting in

Sinharaha NP (alleen bij 16-daagse reis) - Sinharaja Rainforest Eco Lodge

Dag 15

Programma 13-daagse reis 

Door onbekend binnenland fiets je verder richting de kust. Eerst kom je nog wat lage heuvels tegen. In Panamure is het eindpunt van je fietsreis en wordt je met een taxibusje naar Galle gebracht aan de zuidelijke kust. Galle is een havenstad met een rijke historie. De Hollanders bouwden hier in de 17de eeuw het Galle Fort en binnen de muren van het Fort zijn nog talloze gebouwen in typische koloniale stijl te vinden die herinneren aan het verblijf van de VOC. De Dutch Reformed Church, oftewel de Groote Kerk, en de nabijgelegen overheidsgebouwen zijn goed bewaard gebleven. Maar ook de rest van het centrum is bezaaid met goed bewaard gebleven oude gebouwen. Wat betreft bouwstijlen de meest bijzondere nederzetting van het land.
Indien je graag wilt afsluiten met een dagje strand, dan kun je een extra nacht in Galle toevoegen en naar het mooie strand van Unawatuna gaan. Let wel, in onze zomermaanden is de zee hier te ruw om te zwemmen (moessontijd), maar je kunt nog altijd een mooie strandwandeling maken. In onze wintermaanden is de zee hier perfect.

Dagafstand fietsen: 40 km, met 150 m klimmen en 200 m dalen. 

Optionele uitbreiding
Het is mogelijk de dag te beginnen met een mooie jeepsafari in het Udawalawe National Park. Het landschap in Udawalawe lijkt veel op de Afrikaanse savannes. Je ziet vrijwel zeker de vele olifanten die hier leven. Excursie duurt van 5.30 tot ongeveer 9.00 dus het betekent wel dat je niet in de koelte van de ochtend kunt fietsen, maar de afstand is vandaag relatief kort.

Programma 16-daagse reis

Helaas komt er een einde aan je fantastische jungle-avontuur in het Sinharaja Rainforest. Na het ontbijt tref je de chauffeur weer die je naar Galle brengt, 100 km rijden (3 uur). Zie voor programma hierboven.

Overnachting in

Galle - Fort Bliss

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

SL_olifanten_uadwalawe_3_BN_WEB.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park is gecreëerd rondom het Udawalawe Reservoir en de Walawe River. Voorheen werd het nog bewoond door boeren die het land middels 'shifting cultivation' bewerkten. Nu een prachtig natuurgebied op de grens van het natte noorden en droge zuiden. Dit is een van de beste parken in Sri Lanka om de wilde olifanten te zien, maar rondom het water ook veel vogelsoorten en krokodillen. Je maakt een 3-3,5 uur durende excursie achterop een jeep. Hier zijn stoelen op gemonteerd en een cover tegen de zon. Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Dag 16

Geniet nog even na van je fijne fietstocht. Verken Galle verder of zoek het strand op, bij voorbeeld in Unawatuna. Een tuktuk kan je er in 20 minuten naar toe brengen. 

Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht wordt je met een transfer naar het vliegveld van Colombo gebracht, een rit van ongeveer 2,5-3 uur. Een prima terugvlucht is dan ook de nachtvlucht (rond 03.00 op dag 13) zodat je in de avond daarvoor al naar het vliegveld wordt gebracht.

Heb je de ochtendvlucht op dag 13 of 16 dan zou je een extra nacht moeten invoegen in Negombo.

NB Programma

De fietsroutes zijn geheel in GPS uitgezet en dus dien je je eigen GPS/minitablet/fietscomputer mee te nemen en hier ook goed mee om weten te gaan. Vanwege de vele kleine weggetjes die je volgt is het onmogelijk hiervoor een sluitende en eenduidige tekstuele routebeschrijving te maken. Daarom moet je op GPS fietsen, waarvoor je de tracks kunt downloaden vanaf Mijn SNP. De routebeschrijving moet je gebruiken als backup en ondersteuning. Het is onvermijdelijk dat je af en toe toch de weg moet vragen. Bijvoorbeeld als de GPS track even onduidelijk is, de weg afgesloten is, of je net in een ander accommodatie in de omgeving verblijft. Alternatieve accommodaties worden als aparte waypoint getoond, niet altijd opgenomen als route.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis slaap je in een combi van 3* hotels, 2* kleinschalige guesthouses, en safaritenten. In alle hotels heb je een privekamer met douche en toilet op de kamer, vrijwel altijd airconditioning, TV en wifi in het complex.
Voor alle zekerheid zou je toch een muskietennet kunnen meenemen, ook als ergens in de laaglanden een keer de airco uitvalt door bv stroomuitval.
Het douchewater is vaak lauw maar dat is in dit tropische klimaat zelden een probleem. Ook hebben alle hotels een eigen restaurant waar meestal overwegend de Sri Lankaanse keuken wordt gepresenteerd. Meeste hotels beschikken tevens over een zwembad. In alle accommodaties zijn eenpersoonskamers beschikbaar (op aanvraag en tegen meerkosten).
De safaritent heeft een tweepersoonsbed met goed matras, beddengoed en klamboe. Achterin je tent is een wasbak, wc en douche met meestal ook warm water. Er is verlichting in de tent, een ventilator, handdoek en toiletartikelen. Overdag is het best heet op het kampement en in de tenten, maar de avonden koelen goed af en kun je genieten van de geluiden van de wildernis en de sfeer van een met toortsen verlicht kampement.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen en op de safarikampen ook de diners. Lunches en overige diners zijn voor eigen kosten. Het Sri Lankes eten is echt overheerlijk. De specialiteiten zijn natuurlijk de verschillende milde tot 'spicy' curries met rijst als bijgerecht, verschillende kipgerechten zoals tandoori chicken of chicken massala en ook vegetarische maaltijden zijn in het boeddhistisch Sri Lanka geen probleem. Dineren doe je meestal in het hotel of in een nabijgelegen restaurant.

Lunches kun je onderweg nemen in een restaurantje alhoewel er niet altijd een goed restaurant op je route ligt. Beter is het om in ieder geval altijd zelf een lunch bij de hand te hebben. Daarvoor kun je inkopen doen in de dorpjes waar je verblijft of door komt. Wel kun je onderweg voldoende drinken of fruit kopen. Koop geen geschild fruit. En natuurlijk moet je heel veel drinken in dit klimaat!


Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle ontbijten
  • Diner in Wilpattu, Belihuloya en Udawalawe
  • Transfers volgens programma
  • Treinrit Kandy-Nawalapitiya
  • Digitale reisinformatie
  • Back-up auto voor bagagevervoer
  • Gebruik GSM telefoon met lokale SIMcard

Extra bij 16-daags programma

  • Jeepexcursie Yala National Park
  • Gegidste wandeling in Sinharaja National Park
  • Diner in Rainforest Ecolodge

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • eigen GPS/fietscomputer of minitablet
  • Visumkosten, vaccinaties en verzekeringen
  • Optionele fietshuur (zie materiaalhuur), reparatieset
  • entrees

Ter plaatse te betalen

  • Optionele jeepsafari's
  • Overige maaltijden
  • Entrees en fooien

Over de activiteiten

Je fietst gemiddeld zo'n 50-60 km per dag, met enkele uitschieters naar ca. 70km. De etappes zijn soms vlak, maar grotendeels licht glooiend tot heuvelachtig. Met name in de buurt van Kandy en Hatton moet er flink geklommen worden (enkele honderden meters met een uitschieter op dag 8 van 800 meter). Het hoogst gelegen punt dat je met de fiets bereikt ligt op ruim 1500m, maar je verkeert grotendeels tussen 100-200m boven zeeniveau. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen goed. Je fietst over afwisselend verharde en onverharde paden; ook de verharde wegen kunnen hobbelig zijn. In Sri Lanka rijdt men links.
 
Overal in Sri Lanka zijn loslopende honden. Deze liggen vaak zelfs gewoon op de weg te slapen of kunnen plotseling oversteken. Dit betekent voor de fietser extra alert zijn. De meeste honden zijn vriendelijk en reageren niet op je, maar er zijn er altijd die wel even achter je aan willen rennen. Indien je overmatige angst voor honden hebt dan kun je deze reis beter niet doen. Ook komen er regelmatig wilde olifanten op de weg. Deze mag je nooit passeren, maar wachten tot ze verdwenen zijn. Daar lees je meer over in je reispakket.
 
De fietsroutes zijn geheel in GPS uitgezet en dus dien je je eigen GPS/minitablet/fietscomputer mee te nemen en hier ook goed mee om weten te gaan. Vanwege de vele kleine weggetjes die je volgt is het onmogelijk hiervoor een sluitende en eenduidige tekstuele routebeschrijving te maken. Daarom moet je op GPS fietsen, waarvoor je de tracks kunt downloaden vanaf Mijn SNP. De routebeschrijving moet je gebruiken als backup en ondersteuning. Het is onvermijdelijk dat je af en toe toch de weg moet vragen. Bijvoorbeeld als de GPS track even onduidelijk is, de weg afgesloten is, of je net in een ander accommodatie in de omgeving verblijft. Alternatieve accommodaties worden als aparte waypoint getoond, niet altijd opgenomen als route.
 
De gehele reis blijft een auto ter beschikking. Deze rijdt niet achter je aan, maar vervoert je bagage en kan in nood ook personen en fietsen vervoeren. Je kunt dus ook met hem afspreken dat je de flinke klim op dag 8 niet fietst maar met de auto doet, heel flexibel! Je krijgt bij aankomst in Sri Lanka een GSM telefoon met lokale SIMcard uitgereikt van je chauffeur zodat je hem altijd kunt bereiken.
Op dag 5 kun je er mee naar Lions Rock. Voor overige transfers die niet standaard in het programma zitten, kan de chauffeur iets in rekening brengen.
 
Temperaturen van 30 graden of hoger en een hoge luchtvochtigheid ( in combinatie met ander eten) maken het fietsen in met name de laaglanden vermoeiend. In de hooglanden is de temperatuur prettiger, maar moet er weer meer geklommen worden. Al met al een pittige reis waarvoor een fysieke voorbereiding en een avontuurlijke instelling noodzakelijk zijn!

Extra dagen

Je kan overal extra dagen bij boeken. Een extra dag Polonnaruwa geeft je de kans deze koningsstad beter te leren kennen. Voor een rustdag aan het strand, boek je een extra nacht in Unawatuna.

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Suite 262 Hotel

Het Suite 262 Hotel is een klein 3 * boutique hotel, gelegen op 100 m van het strand van Negombo. Het is ongeveer 30 minuten rijden vanaf het internationale vliegveld van Colombo. De 12 kamers zijn modern ingericht, met airconditioning, ventilator, koffie-en theezetapparaat, wifi en een minibar. In het hotel wordt een ontbijt geserveerd dat inbegrepen is, en tevens beschikt het over een klein zwembad.

Excursies

Wilpattu5.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Wilpattu National Park (vanaf € 64,- per persoon)

Wilpattu is het grootste Nationale Park van Sri Lanka. Decennia lang was dit park in het noordwesten van het eiland gesloten voor bezoekers vanwege de burgeroorlog. Maar sinds enkele jaren is Wilpattu weer veilig en mooier dan ooit: een natuurlijke oase aan rust waar nog maar weinig toeristen komen. In de bossen, savanne en wetlands zie je mogelijk luipaarden, olifanten en lippenberen. Maar ook de jakhals en talrijke vogelsoorten. Een 'must see'. Je maakt een safari van ongeveer 3-3,5 uur per jeep. Hierbij zijn de stoelen in de laadbak van een pickuptruck gemonteerd en meestal ook een cover zodat je in de schaduw zit.Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

SL_olifanten_uadwalawe_3_BN_WEB.jpg

Sri Lanka * Jeepsafari Udawalawe National Park (vanaf € 64,- per persoon)

Het Udawalawe National Park is gecreëerd rondom het Udawalawe Reservoir en de Walawe River. Voorheen werd het nog bewoond door boeren die het land middels 'shifting cultivation' bewerkten. Nu een prachtig natuurgebied op de grens van het natte noorden en droge zuiden. Dit is een van de beste parken in Sri Lanka om de wilde olifanten te zien, maar rondom het water ook veel vogelsoorten en krokodillen. Je maakt een 3-3,5 uur durende excursie achterop een jeep. Hier zijn stoelen op gemonteerd en een cover tegen de zon. Vertrek is in de namiddag rond 14.30 of in de ochtend rond 5.30.

Fietshuur

Mountainbike (vanaf € 185,- per persoon)

Je huurfiets is een goede mountainbike van het merk Trek, type Marlin, met 27versnellingen, schijfremmen, voorvering, pomp, en bidonhouder.  Fietsen worden geleverd zonder tassen. We raden je aan zelf een klein dagrugzakje (evt. met camel bag) of een stuurtas mee te nemen, zodat je water, snacks en bv. een fotocamera mee kunt nemen tijdens het fietsen. Je krijgt 2 reserve binnenbanden mee, maar zelf moet je voor een reparatieset en multitoool zorgdragen.
De huurfiets wordt geleverd inclusief standaard helm, maar we raden je aan zelf een goed passende helm mee te nemen.

e-Mountainbike

Je huurfiets is een goede elektrische mountainbike van het merk Schnnel, type KF 303, met schijfremmen, voorvering, derailleur. Fietsen worden geleverd zonder tassen. We raden je aan zelf een klein dagrugzakje (evt. met camel bag) of een stuurtas mee te nemen, zodat je water, snacks en bv. een fotocamera mee kunt nemen tijdens het fietsen. Je krijgt 2 reserve binnenbanden mee, een pompje, een tweede accu (achterlaten in begeleidende auto) , maar zelf moet je voor een reparatieset en multitoool zorgdragen.
De huurfiets wordt geleverd inclusief standaard helm, maar we raden je aan zelf een goed passende helm mee te nemen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Colombo. Houd er bij de planning van zowel je heen- als terugreis rekening mee, dat je - door het tijdverschil - vaak pas een dag later aankomt op je bestemming. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene

Wij raden je aan om je vlucht tegelijkertijd met je arrangement te boeken. Informeer bij onze reiswinkel naar de mogelijkheden.

Fiets mee in het vliegtuig

Geef bij boeking duidelijk aan of je een fiets huurt of je eigen fiets wil meenemen in het vliegtuig. Indien je je eigen fiets meeneemt in het vliegtuig dien je dit bij boeking aan te geven onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken.

Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je kan het beste kiezen voor een vlucht met Emirates. Bij Emirates mag je standaard 30kg meenemen, inclusief fiets. Indien je fiets en bagage niet boven de 30kg uitkomen, hoef je voor de fiets niet bij te betalen. Bagageregelingen voor het meenemen van de fiets worden regelmatig gewijzigd. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van Emirates.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Bij aankomst op het vliegveld van Colombo word je opgewacht en (evt. met je fiets) naar het hotel in Anamaduwe gebracht. Je bent ca. 3 uur onderweg. Aan het einde van de reis heb je ook weer een transfer van Unawatuna terug naar het vliegveld van Colombo (ca. 3 uur rijden).

Sri Lanka kent een tropisch warm en behoorlijk vochtig klimaat. De gemiddelde temperatuur langs de kust ligt rond de 26-30 graden en in het binnenland in het heuvel- en bergland rond de 20 graden. De luchtvochtigheid schommelt, evenals in Nederland, tussen 80 en 90%. De dagen zijn over het algemeen zonnig en/of warm, zelfs tijdens de regentijd.  

Deze reis is het gehele jaar boekbaar. In de maanden mei t/m augustus is het regentijd in het zuiden en westen van het land. Door de regen is het dan iets koeler maar vooral veel natter, wat het fietsen van tijd tot tijd lastiger maakt. Tegelijkertijd is het in deze periode minder stoffig, wat weer een voordeel is. Ook is de zee in het zuiden dan te ruw om te zwemmen. Wil je dan een strandverblijf dan kun je beter een verblijf in Trincomalee toevoegen aan de oostkust. In de periode september t/m april is het regentijd in het noorden van het land (waar de fietsroute niet komt) en droge tijd in het zuiden en westen van het land. Temperaturen loopt dan wat verder op en wegen worden stoffiger. De zee bij Unawatuna is dan kalm voor een fijn strandverblijf.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sri Lanka ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Sri Lanka individuele fietsreis 772001 A en B

Onze lokale partner 

Onze lokale partner in Sri Lanka heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vandaar dat ze sinds begin 2017 geregistreerd staat als Travelife Partner. Op het gebied van duurzaamheid zijn ze koploper in Sri Lanka.  Losse plastic drinkflesjes in de wagen zijn vervangen door een hervulbaar waterreservoir met filtersysteem voor gegarandeerd zuiver drinkwater. Zo help je mee de hoeveelheid plastic te reduceren. De tented camps die we gebruiken worden op een duurzame manier gerund, er zijn eigen eco-guides in dienst die de safari's in de parken begeleiden en de unieke wandelingen die speciaal zijn uitgezet door onze partner verzorgen. 

Travelife

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

Deze partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. 

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Meteen op het vliegveld kunt u al pinnen en in de steden kunt u ook overal pinnen. Gemiddeld zult u aan ca. € 300,- voor uw persoonlijke uitgaven, maaltijden die niet inbegrepen zijn, drankjes, etc. voldoende hebben. Voor optionele excursies zijn nog extra kosten.
Denkt u er ook aan dat het gebruikelijk is je chauffeur een fooi te geven voor verleende diensten. Ga uit van gemiddeld 1750-2250 roepie (10-15 USD) voor een hele dag.

Het is noodzakeljk je eigen GPS, fietscomputer of minitablet mee te nemen. Denk ook aan bevestiging op het stuur, een regenhoes, oplader (of extra set batterijen bij GPS) en wereldstekker om van stopcontact gebruik te kunnen maken. De route volg je aan de hand van een GPS track die je in de 'Mijn SNP' omgeving kunt downloaden. Daarnaast is er een eenvoudige routebeschrijving. Eenvoudig, omdat vele kruisingen/afslagen nauwelijks te beschrijven zijn is het dus essentieel is om op de GPS track te fietsen.

Bagage wordt vervoerd. Zorg wel voor een dagrugzakje of fietstas en eventueel een stuurtas zodat je spullen voor overdag bij hebt.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Ook al zit er bij de fietshuur een helm, het is beter je eigen helm mee te nemen. Zorg zelf ook zeker voor een kettingslot, een reparatieset en multitool zodat je kleine reparaties zoals bandplakken zelf kunt uitvoeren, want fietsenmakers zijn schaars in dit land. Neem een potje/tube kettingolie/vet mee zodat je enkele keren onderweg de ketting wat kunt smeren.

Overige benodigdheden

  • GELDIG paspoort (maak een kopie van je paspoort, in geval van verlies)
  • Indien je geen fiets huurt: hybride fiets of mountainbike met stevige 'anti-lek' banden
  • Voor je eigen fiets: bidon, fietstas en stuurtas, slot met reservesleutel, kleine pomp, kilometerteller, bandenplakset, inbussleutel, (kruiskop)schroevendraaiertje, kleine tang, één of twee andere sleutels (o.a. voor je trappers), noodspaken (vraag advies bij de fietsenmaker: hij kan ze precies op maat voor je buigen, dan heb je geen pignonafnemer nodig), reserve binnenbanden en buitenband, extra rem- en derailleurkabel, enkele schroefjes en moeren, een klein stukje dun ijzerdraad, 2x extra set remblokjes voor natte en zandige omstandigheden, een rolletje tape, stukje fietsketting, eventueel kettingolie, kettingpons, tie-rips
  • Bij fietshuur: wel meenemen bidon, slot, reparatieset, multitool, stuurtas en/of fietsrugzakje/fietstas
  • Fietshelm
  • Geld, betaalkaarten en pasje, eventueel creditcard
  • Kopie reis- en ziektekostenverzekering
  • Zaklamp
  • Zonnebrandcrème, zonnebril, zonneklep of -pet
  • Dagrugzakje tijdens fietsen
  • Fietskleding en -handschoentjes
  • Fietsschoenen of gympen
  • Dunne warme trui, jack of fleece
  • Regenkleding
  • Zakmes
  • Kopje of beker voor frisdrank of sap onderweg
  • Enkele eenvoudige EHBO-middelen
  • Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

Voor de treinreis op dag 8 geldt het volgende. Er is een enorme vraag naar de treintickets ontstaan waardoor het zeer moeilijk is geworden om voor dit traject een ticket te bemachtigen. We doen ons uiterste best een ticket in de 1e (met zitplaats), 2e (zonder zitplaats) of zelfs 3e klasse (zonder zitplaats) te krijgen, maar het kan dus voorkomen dat dit niet lukt. Ook proberen we als alternatief de treinrit tussen Nuwara en Ella te reserveren. Als dit alles niet lukt dan zal de chauffeur ook nog op de dag zelf proberen een ticket te kopen. Houd er dus rekening mee dat de treinreis gewijzigd kan worden.

Ga je binnenkort op reis naar Sri Lanka bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/sri-lanka. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

E-visa
Voor een verblijf op Sri Lanka heeft u een visum nodig en de aanduiding hiervoor is Electronic Travel Authorization (ETA). Dit is eenvoudig vooraf te verkrijgen online via eta.gov.lk/slvisa/ De kosten bedragen USD 50 per persoon en zijn alleen met credit card te betalen. Deze ETA is ook bij aankomst te verkrijgen, alleen te betalen in USD, maar dan zijn de kosten hoger. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Sri Lanka (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Sri Lanka binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. Op Sri Lanka zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Sri Lanka.

Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis op Sri Lanka van meer dan 2 weken. Laat u informeren over de risico’s op besmetting met Mazelen en Japanse Encefalitis.

Malaria
Op Sri Lanka komt op dit moment geen malaria meer voor. Doch laat u altijd voorlichten door een GGD arts hierover.

Dengue en Rabies
Om besmetting met dengue of knokkelkoorts te voorkomen, moet u zich bescherm,en tegen muggenbeten. Rabies kan bij voorkomen bij zoogdieren. Vermijd contact hiermee.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Sri Lanka is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Sri Lanka rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

20141106_Fietsvakantie_Sri_Lanka_(902).JPG

Sri Lanka - Individuele fietsreis

Van de highlands naar de zee

Fietsvakantie langs hotels, guesthouses en safaritenten

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).