Portugal - Zuidwest Madeira , 8 of 12 dagen Wandelvakantie langs zonnige levadas en kliffen.

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs goede hotels

Avontuurlijke trektocht in Madeira’s zonnige zuiden. Je start in het weinig bezochte westen van het eiland en wandelt hoog boven de kust met spectaculaire uitzichten op de imposante kliffen. Soms daal je via oude paden af naar een ‘fajã’ en een klein dorpje aan zee om de vulkanische rotsformaties van onderaf te bewonderen. Je eindigt de tocht in de levendige hoofdstad Funchal, waar je langs de meest fraaie (sub-)tropische tuinen wandelt en af kunt sluiten bij de oostelijke kaap van Ponta de São Lourenco. De beste wandelvakantie op Madeira in het winterhalfjaar! Optioneel kun je een dolfijn- en walvisexcursie maken en je reis verlengen met een aantal dagen op het kleine eiland Porto Santo, waar je naast een heel ander landschap een kilometerslang zandstrand aantreft.

Uniek aan deze reis

 • Genieten van het zonnigste deel van Madeira
 • Wandelen buiten de drukte
 • Onze lichtste trektocht op Madeira
 • Optioneel bezoek tuinen van Funchal of dolfijnexcursie
 • Slapen op bijzondere locaties
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Reisverhaal 'Dol op Madeira'

De beste manier om Madeira te leren kennen is met wandelschoenen aan je voeten. Dirk Wijnand deelt zijn ervaring over dit prachtige eiland. Lees het verhaal.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Visit Madeira Portugal.

Dag tot dag

Portugal - Zuidwest Madeira en Porto Santo

Een kort overzicht van het dagprogramma van deze wandelreis langs de zuidkust van Madeira:

 • Dag 1: aankomst en transfer naar West-Madeira, overnachting Ponta do Pargo of Porto Moniz
 • Dag 2: rondwandeling met levada en uitzichtspunten, overnachting Ponta do Pargo of Porto Moniz
 • Dag 3: hoog boven de kust langs Levada Nova naar Prazeres, overnachting Prazeres
 • Dag 4: rondwandeling naar zee bij Paul do Mar via oude paden, overnachting Prazeres
 • Dag 5: korte transfer, langs Levada do Norte naar uitzichtspunt Cabo Girão, overnachting Funchal
 • Dag 6: wandeling van Palheira Gardens naar Monte en de tropische tuinen, overnachting Funchal
 • Dag 7: activiteit naar keuze, dolfijnexcursie, wandeling of bezoek oude centrum Funchal, overnachting Funchal
 • Dag 8:
  - einde reis en transfer naar vliegveld OF
  - per ferry in 2,5 uur naar Porto Santo, wandeling Pico do Castelo, overnachting Vila Baleira
 • Dag 9: wandeling Pico de Espigão en strand, overnachting Vila Baleira
 • Dag 10: wandeling Terra Châ, Miradouro da Portela, overnachting Vila Baleira
 • Dag 11: vrije ochtend, ferry naar Funchal, overnachting Funchal
 • Dag 12: einde reis en transfer naar vliegveld

Voor meer details over de betreffende dag kijk je bij de beschrijving in het dag tot dag programma.

Dag 1 Aankomst en transfer West-Madeira

Op het vliegveld word je opgewacht en in een klein uur naar het uiterste westen van Madeira gebracht. Je overnacht nabij de westelijke kaap in Ponta do Pargo of in het noordwesten nabij de zeezwembaden van Porto Moniz.

Overnachting in

Ponta do Pargo of Porto Moniz

Dag 2 Rondwandeling West-Madeira

Vanaf Ponta do Pargo: vanaf het dorpje stijg je naar de levada, die je door een half open landschap makkelijk lopend vervolgt. Dan volgt een steile afdaling naar een kapel en fraai uitzichtpunt over de kliffen. Bovenlangs de kust terug naar Ponta do Pargo.
Wandeling: 14,5 km, 510 m stijgen en dalen, 5 uur.

Vanaf Porto Moniz: langs de steile hellingen omhoog naar de Levada da Ribeira da Janela. Via een aansluitende levada volg je de agrarische hoogvlakte alvorens je via de oude ‘Camino Real’ weer afdaalt naar Porto Moniz. Steil, maar fantastisch uitzicht.
De eerste klim kun je omzeilen door een taxi omhoog te nemen.
Wandeling: 10,5 km, 570 m stijgen en dalen, 4,5 uur. 

Overnachting in

Ponta do Pargo of Porto Moniz

Dag 3 Langs de Levada Nova naar Prazeres

Als je de tocht helemaal loopt begin je bij de vuurtoren op de westpunt van Madeira. Over kleine paden loop je door een verlaten streek tot je naar de Levada Nova klimt. Het voetpad langs deze rustige levada loopt vrijwel vlak en volg je helemaal tot in Prazeres. Onderweg is er afwisselend beschutting van mooie bossages of kijk je ver omlaag naar de oceaan. Per bus kun je de wandeling inkorten.
Wandeling: maximaal 21,5 km, 580 m stijgen en 370 m dalen, 6,5 uur. 

Overnachting in

Prazeres

Dag 4 Langs de kliffen naar zee bij Paul do Mar

Wellicht de meest spectaculaire dag van de reis. Je start makkelijk door via het dorp en het levadapad naar Raposeira te lopen. Dan daal je via een weinig gelopen oud slingerpad af naar de Fajã van Paul do Mar. Je bereikt de zee dwars door een bananenplantage. In het dorpje kun je bijkomen van de afdaling en je voorbereiden op de klim terug omhoog. Neem de tijd om over het geplaveide steile zigzagpad terug naar Prazeres te lopen. Dit is zonder twijfel één van de mooiste voetpaden van Madeira. Onderweg zie je de meest fantastische rotsformaties en drie watervallen. Paul do Mar verdwijnt langzaam onder je.
Wandeling: 12,5 km, 720 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Prazeres

Dag 5 Via de Levada do Norte naar Cabo Girão

Na een korte transfer start je de wandeling in Boa Morte. Vandaag na de pittige tocht van gisteren een rustiger wandeling. Je volgt zonder al te grote hoogteverschillen het door diepe dalen en langs terrashellingen slingerende levadapad van de Levada do Norte. Via een korte tunnel neem je afscheid van de levada bij Cabo Girão. Na alle rust is het even wennen aan de drukte bij dit indrukwekkende uitzichtplatform, maar je wilt dit ook niet missen! Hier kun je een bus naar Funchal nemen.
Wandeling: 11 km, 250 m stijgen en 250 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Funchal

Dag 6 Van Palheiro naar Monte via de Levada dos Tornos

Op de hellingen rond Funchal vind je enkele prachtige tuinen. Je begint in de rustige tuinen van Palheiro en volgt de bloemrijke Levada dos Tornos en een dichtbegroeide kloof naar het hooggelegen resort Monte. In de zomer is het hier aangenaam koel, maar mensen komen hier vooral voor de uitgestrekte tropische tuinen: een aanrader! Heerlijk lunchen kan er ook! Per kabelbaan of bus kun je terug naar Funchal of de beroemde botanische tuinen.
Wandeling: 9 km, 240 m stijgen en 240 m dalen, 3 uur (inclusief beide tuinen + ca. 4 km en tot 100 m stijgen en dalen en 1 uur extra).

Overnachting in

Funchal

Dag 7 Vrije dag, wandelen of dolfijnexcursie

Het centrum van Funchal met haar mooie straatjes, overdekte markt, Sé-kathedraal en boulevard is zeker de moeite waard en anders is er van gisteren nog vast één van de parken niet bezocht….. Het is ook leuk om een dolfijn/walvisexcursie te maken. We raden aan die bij de reis te boeken (zie 'extra's).
Maar je kunt ook wandelen; het mooiste is om naar de bontgekleurde kliffen van het meest oostelijke schiereiland Ponta de São Lourenco te gaan (waarmee je wandelreis op Madeira van west naar oost compleet is). Je kunt hier per bus komen (ca. 1 uur reistijd).
Wandeling Ponta de São Lourenço: ca. 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur (extra topje mogelijk met 1,5 km en 120 m extra hoogteverschil).

Overnachting in

Funchal

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Madeira

Dolfijnexcursie Madeira - halve dag

Tijdens je verblijf in of nabij Funchal kun je een dolfijnexcursie maken; die vertrekt vanuit de haven. Deze duurt ca. 3 uur. We reserveren een plek voor je op een 12 tot 18-persoons excursieboot. Dit zijn snelle en wendbare 'riptop' boten. Er gaan twee Engels sprekende begeleiders mee die in contact staan met een uitkijkpost op de vaste wal, die walvissen en dolfijnen lokaliseert. Hoewel er geen garanties zijn dat je iets zult zien, is zeker de kans op het spotten van dolfijnen heel groot. Maar er is ook een kans dat je walvissen kunt zien, waaronder de imposante potvis.

 • Om er zeker van te zijn dat er plaats is, dien je deze excursie vooraf te boeken, samen met de reis. De prijs is per persoon.

NB: De excursie wordt afgeraden voor mensen met ernstige rugklachten of hartklachten. Omdat je nat kunt worden, krijg je een regenpak en uiteraard een reddingvest. SNP werkt samen met een verantwoorde dier- en milieuvriendelijk werkende organisatie ter plekke. Je kunt desnoods de excursie ook zelf ter plekke boeken, maar deze excursies zijn zeer geliefd en dus is de kans aanwezig dat er dan geen plaats meer is.

Dag 8 Einde reis of verder naar Porto Santo

Na het ontbijt eindigt je 8-daagse wandelreis op Madeira. Of toch niet? Er zijn drie opties:

 • 8-daagse variant: vandaag word je naar het vliegveld gebracht, voor de terugvlucht naar huis.
 • 12-daagse variant: je wordt naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis. Na een transfer naar het centrale deel van Porto Santo, vanwaar je via de Pico de Castelo (met 460m de hoogste top van het eiland) een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je loopt al dalend met mooi uitzicht terug naar je hotel.
  Wandeling: 6,5 km, 190 m stijgen, 430 m dalen, 2-3 uur.
 • Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken.

Overnachting in

(12 daagse reis) Porto Santo, Vila Baleira

Dag 9 Pico de Espigão en Miradouro dos Flores

Je wandelt vandaag op het zuidwestelijk deel van het eiland vanaf een mooi gelegen kapel naar de Pico de Espigão en uitzichtpunt Miradouro dos Flores, boven de zuidwestelijke kaap. Een wandeling naar een stukje eiland, waar niet veel toeristen zich wagen met onderweg bizarre rotspartije en steeds fraaie uitzichten op verscholen baaitjes. Een prachtig uitzichtpunt met 'uitzichtschommel' nodigt uit tot een langere pauze. Je kunt na afloop langs het strand relaxed terugwandelen of een taxi bestellen (eigen kosten). 
De wandeling over de kam vergt tredzekerheid en niet teveel hoogtevrees; daarom is er ook een makkelijker alternatief en je kunt natuurlijk ook kiezen om vandaag te relaxen of een strandwandeling te maken.
Wandelingen: 11,5 of 11 km, 4 of 3,5 uur, beide varianten ca. 280 m stijgen en 330 m dalen.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 10 Wandeling Terra Châ en Pico Branco

Een laatste volle dag op Porto Santo. Vanaf het hotel is er een transfer naar het noordwesten van Porto Santo voor de koningsetappe van het eiland. Je begint met een pittige wandeling naar de Pico Branco en Terra Chã, wellicht het mooiste stukje Porto Santo! Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud, heerlijke uitzichten en goed bewaarde oorspronkelijke vegetatie maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard. Vervolgens over de hellingen rond de toppen van de Pico do Facho en de Pico do Castelo via het uitzichtpunt Miradouro da Portela over het strand terug naar Vila Baleira en je hotel.
Wandeling: 13,5 km, 350 m stijgen en 530 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Porto Santo, Vila Baleira

Dag 11

Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om Porto Santo te genieten. Je kunt nog een dag relaxen of een strandwandeling maken.

Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen, maar anders kom je vandaag terug in Funchal, waar je naar een hotel in het centrum gebracht wordt. Transfers op Porto Santo en bij aankomst Funchal zijn inbegrepen. Dan is er vast nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

Overnachting in

Funchal

Dag 12 Einde arrangement

Vandaag eindigt met een transfer naar het vliegveld ook de 12-daagse wandelreis op Madeira en Porto Santo. Je kunt natuurlijk je verblijf in Funchal verlengen om nog wat meer tijd voor de stad en omgeving te hebben.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op drie zeer uiteenlopende plekken nabij de west- en zuidkust van Madeira. Gemeenschappelijk is een mooie en rustige ligging, kwalitatieve kamers en voorzieningen van gemiddeld 4* niveau en op één of twee locaties een zwembad. We werken met meerdere accommodaties van gelijkwaardig niveau en waar je precies overnacht hangt af van de beschikbaarheid. Madeira is enorm populair, dus hoe vroeger je boekt, hoe meer kans op de leukste accommodaties!

 • Het westen: Hier overnacht je landelijk nabij het dorpje Ponta do Pargo. Op een avondwandeling kun je bij mooi weer de zon zien ondergaan in de oceaan bij de vuurtoren.
  Indien hier geen beschikbaarheid is, wijken we uit naar het kleine badplaatsje Porto Moniz in het noordwesten, nabij zee en de zeezwembaden.
 • Landelijke zuidkust: Meestal overnacht je in een boven de kliffen gelegen hotel nabij Prazeres of een kleinschalige accommodatie op de groene hellingen bij Calheta.
 • Funchal: Afzijdig van stadse drukte verblijf je hier in een stijlvolle quinta of goed hotel met mooie tuin en (meestal) een zwembad met niveau 4* of 5*.
 • Porto Santo (12 daagse variant): op Porto Santo is het verblijf een prima 4* hotel, direct aan of vlakbij het grote zandstrand. Geniet van comfort en ligging.
 • 12 dagen: de laatste nacht in Funchal slaap je in een eenvoudig stadshotel in het centrum.
N.B. De meeste accommodaties op Madeira hebben kamers met gescheiden bedden. Indien je een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt, kunnen we dat niet overal garanderen.

Over de maaltijden

Elke ochtend wordt er een ontbijt(buffet) voor je verzorgd. Je kunt zelf inkopen doen voor een lunchpakket, maar ook onderweg neerstrijken in een eethuisje. In Madeira kun  in elk barretje sandwiches naar keus (om mee te nemen) laten klaarmaken. Tijdens de wandelingen kom je niet altijd veel horeca tegen.
Voor het avondeten kun je op verschillende plekken terecht. In de dorpjes en Funchal is er keuze aan eetgelegenheden; in het hotel in Prazeres en soms ook in het hotel in Funchal is een eigen restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • taxitransfers conform programma op dag 1 t/m 6
 • transfer van Funchal naar vliegveld op de laatste dag
 • bagagevervoer
 • entree Palheiro Gardens
 • 12 daagse reis: ferry Porto Santo v.v., incl transfers; transfers naar wandelingen
 • digitale reisinformatie
 • originele (wandel)kaart van Madeira (ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele transfers
 • openbaar vervoer
 • overige entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je wandelt grote delen van de wandelingen langs grotendeels vlakke levadapaden zonder hoogtevreesgevoelige stukken. Soms moet er wel enig, meestal steil, hoogteverschil overwonnen worden om bij de levada te komen. De rondwandeling naar de kust op dag 4 is bijzonder, maar wat zwaarder met een steile afdaling en dito klim over smalle zigzagpaden. Verder loop je door landbouwgebied met kleine akkertjes en veel verspreid staande huizen. Hier volg je meestal kleine weggetjes of restanten van oude (trappen)paden. De lange, maar niet heel zware, wandeling van dag 4 laat zich per bus inkorten. 
Ter plekke ontvang je een kaart van het eiland die goed te gebruiken is bij (het overzicht van) de wandelingen (schaal 1: 60.000) en verder nog informatie over oa. busvervoer geeft.

NB. Hoewel deze tocht over het meest droge deel van Madeira loopt, kan het altijd voorkomen dat een pad langs een levada beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving; door regen kunnen paden (erg) glad worden. Tredzekerheid en goede stevige wandelschoenen zijn daarom ook op deze reis nodig.

Geschikt voor kinderen

Het wandelprogramma stelt geen bijzondere eisen aan kinderen, behalve het hebben van uithoudingsvermogen. Wandelen op Madeira is bovendien zo spectaculair, dat het ook voor kinderen zeker een belevenis is. Zwemmogelijkheden onderweg zijn beperkt tot een zwembad bij de accommodatie of de grote publieke zeezwembaden bij de boulevard in Funchal.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Uiteraard is er in en om Funchal het meeste te ondernemen. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Excursies

Madeira

Dolfijnexcursie Madeira - halve dag (vanaf € 77,- per persoon)

Tijdens je verblijf in of nabij Funchal kun je een dolfijnexcursie maken; die vertrekt vanuit de haven. Deze duurt ca. 3 uur. We reserveren een plek voor je op een 12 tot 18-persoons excursieboot. Dit zijn snelle en wendbare 'riptop' boten. Er gaan twee Engels sprekende begeleiders mee die in contact staan met een uitkijkpost op de vaste wal, die walvissen en dolfijnen lokaliseert. Hoewel er geen garanties zijn dat je iets zult zien, is zeker de kans op het spotten van dolfijnen heel groot. Maar er is ook een kans dat je walvissen kunt zien, waaronder de imposante potvis.

 • Om er zeker van te zijn dat er plaats is, dien je deze excursie vooraf te boeken, samen met de reis. De prijs is per persoon.

NB: De excursie wordt afgeraden voor mensen met ernstige rugklachten of hartklachten. Omdat je nat kunt worden, krijg je een regenpak en uiteraard een reddingvest. SNP werkt samen met een verantwoorde dier- en milieuvriendelijk werkende organisatie ter plekke. Je kunt desnoods de excursie ook zelf ter plekke boeken, maar deze excursies zijn zeer geliefd en dus is de kans aanwezig dat er dan geen plaats meer is.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Funchal. 

Transavia vliegt een paar keer per week rechtstreeks naar Funchal. TAP Portugal vliegt dagelijks met overstap op Lissabon. 

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op dag 1 is er een transfer per taxi (40-50 min) van het vliegveld van Funchal naar het hotel bij Ponta do Pargo of Porto Moniz. Op de laatste dag van het arrangement wordt je naar het vliegveld teruggebracht (15-20 min).

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 december. Het hele jaar door heerst er op Madeira een mild klimaat met heerlijk wandelweer., als is wat regen nooit uit te sluiten. En dat geldt zeker voor de zuidelijke kustregio's, waar deze reis zich afspeelt. Via de levada's (waterkanalen) wordt het water van de vochtige noordkant naar de drogere zuidkant van het eiland geleid, hetgeen overal een bijzondere bloemenpracht mogelijk maakt. In de winter is het weer ook aan de zuidkant vochtiger maar blijft er meer kans op zon en aangename temperaturen dan aan de noordkant of in de bergen.

Flowerfestival (mei)
Elk jaar wordt er een groots bloemenfestival gehouden op Madeira met Funchal als belangrijkste locatie. De data wisselen, maar zijn steeds gedurende ca. 3 weken in mei. Gedurende met name de eerste week van die periode geldt voor alle hotels in Funchal een minimum verblijfsduur van ca. 4 tot 7 nachten; exacte data en aantal nachten wisselt per hotel. Bij een overnachting in de reis zal een alternatief zo dichtbij mogelijk gezocht worden, voor verlengingsnachten in Funchal raden we aan minimaal 4 nachten aan te vragen. Data vind je op de website van VisitMadeira, onder tab 'events'.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

SNP zorgt voor alle noodzakelijke transfers per taxi. Alleen op dag 5 en 6 reis je vanaf het eindpunt op eigen gelegenheid per bus (of taxi) naar Funchal. Voor de optionele activiteiten op dag 7 zijn eventuele transfers voor eigen rekening. Openbaar vervoer waarmee je soms de wandeling kunt inkorten staat beschreven bij de betreffende dag en betaal je zelf.

23-04-2024
Najaar 2023 hebben er op het westelijk deel van het eiland branden gewoed. Inmiddels zijn de wandelpaden voor deze reis weer toegankelijk. Wel kun je onderweg op diverse plaatsen nog brandschade kunnen zien. Verreweg het meeste is inmiddels echter weer mooi en groen.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Madeira

Portugal - Zuidwest Madeira

Wandelvakantie langs zonnige levadas en kliffen.

Wandelvakantie langs goede hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.