Oostenrijk - Grossarltal, 8 dagen Dagtochten in Nationaal Park Hohe Tauern

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit hotel

In het Grossarltal, aan de rand van Nationaal Park Hohe Tauern, ligt het gastvrije hotel Rattersberghof. Dagelijks maak je prachtige wintertochten over de mooiste almen van het hooggelegen dal. Wat te denken van de Filzmoosalm, de Kleinwildalm en de Spatalm? Iedere dag kan je na de winterse inspanning genieten van de sauna en 's avonds is er natuurlijk een heerlijk diner!

Uniek aan deze reis

 • Comfortabel en gastvrij familiehotel
 • Nationaal Park Hohe Tauern
 • Prima keuken
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Oostenrijk - Grossarltal

Eeuwenlang heeft de boerenbevolking de hooggelegen berghellingen van het Oostenrijkse Grossarltal als hooi- en weidegrond gebruikt. In primitieve boerderijtjes werd daar de zomer doorgebracht te midden van het vee. ’s Winters stonden de koeien lekker warm op stal beneden in het dal en warmde de boer zich aan de knusse ‘Siegelofen’ in de ‘Stube’. Gelegen diep verscholen in de oostelijke Alpen heeft het dal veel van haar oorspronkelijke karakter en landschappelijke schoonheid behouden. Het 'dal der almen' is een eldorado voor de sneeuwwandelaar, met prachtige routes over glooiende alpenweiden en ruige alpine toppen. Genietend van een bakje thee kijk je na een inspannende klim vanaf de Kieserl uit over de besneeuwde bergwereld van almen, sparrenbossen en de indrukwekkende toppen van de Radstädter en Hohe Tauern. Na de welverdiende pauze vervolg je je weg over een brede bergkam en via een mooi aangelegde Höhenweg daal je langzaam weer af naar Grossarl. We maken dagelijks prachtige wintertochten, waarbij de postbus en het taxibusje onze actieradius vergroten en we de mooiste almen van het Grossarltal bezoeken. Wat te denken van de Saukaralm, de Kleinwildalm en de Spatalm? Iedere dag kan je na de winterse inspanning genieten van de sauna en de heerlijke avondmaaltijd. Dat is wintersport op sneeuwschoenen in het Grossarltal!

Dag 1

Indien je de treinreis hebt bijgeboekt reis je met de dagtrein naar St. Johann, volgens het treinschema dat je vindt onder  'heen- en terugreis'. Met minibusjes worden we aan het begin van de avond naar Großarltal gebracht (30 min rijden).

Overnachting in

Großarltal - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 2

Met een taxibusje rijden we vanmorgen wat verder het dal in en bij Aschau trekken we de sneeuwschoenen aan. Over een breed bospad beginnen we rustig aan de klim naar de Hubalmbach en vervolgens lopen we langs de beek naar de verlaten Hubgrundalm. Na de lunch volgt een korte klim en heb je een mooi uitzicht op de kam van de Kreuzkogel. Vervolgens dalen we heel geleidelijk naar Hüttschlag, waar we weer het busje terug nemen naar Grossarl.
Tochtinformatie: duur: 6 uur, afstand: 14,5 km, hoogteverschil: 800 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Großarl - Rattersberghof (Grossarl)

Dag 3

Na het ontbijt worden we door het Ellmautal omhoog gebracht naar het gehucht Grund. Hier doen we de sneeuwschoenen aan en volgen de gedeeltelijk bevroren Ellmaubach. Langzaam slingert het brede pad zich omhoog en stijgen we boven de boomgrens. Op het verlaten terras van de Loosbühelalmhut lunchen we. Een prachtig uitzicht over het dal is onze beloning. Bij mooi weer kunnen we een topje meepikken. Terug gaan we cross country over de almen en door de bossen en dalen weer af naar het Ellmautal. Busje terug naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, afstand: 12 km, hoogteverschil: 800 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Großarl

Dag 4

Met een taxibusje worden we vanmorgen naar de Breitenebenalm (1420 m) gebracht. Door de bossen lopen we naar de Grosswildalm (1778 m) en over de flanken van de Penkkopf wandelen we naar de Oberwandalm. Na de lunch, natuurlijk met een heerlijk uitzicht, dalen we via de Karseggalm weer af naar de Breitenebenalm. Busje terug naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 13 km, hoogteverschil: 850 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 5

Een korte taxirit brengt ons na het ontbijt naar de Jaitlehem. Door de bossen wandelen we over het langzaam stijgende brede bospad naar de Bichlalm. Na een welverdiende rust maken we een rondje om de Bichlkopf. Via het Himmelsleiter dalen we naar de Finsterwald en verder naar het leuke dorp Grossarl. Nadat we hier even rondgekeken hebben en mogelijk wat gedronken, brengt het taxibusje ons terug naar het hotel. 
Tochtinformatie: duur: 5-6 uur, afstand: 11,5 km, hoogteverschil: 550 m stijgen en 850 m dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 6

We lopen van het hotel naar de gondelbaan en glijden omhoog naar de Kieserl. Op ongeveer 1900 m hoogte begint de wandeling over een brede graat naar het Arltörl (1797 m). Eerst zitten we midden in het wintersportcircus maar daarna wordt het steeds stiller.  Als de omstandigheden optimaal zijn klimmen we een stuk richting de Schuhflicker en heb je vandaag een prachtig uitzicht over de bergen van het nationale park Hohe Tauern en natuurlijk over het Grossarltal. Een lange afdaling brengt ons terug bij het hotel.
Tochtinformatie: duur: 4-5 uur, afstand: 11 km, hoogteverschil: 300 m stijgen en 1200 m dalen.

Overnachting in

Großarl

Dag 7

Met de taxibusjes worden we een kort stukje weggebracht. Over alpenweides en later door het bos klimmen we naar de Igltal alm (1507 m), gelegen op de bergweiden onder de Tennkogel. We kunnen nog een stukje hogerop het dal verkennen, maar komen altijd weer terug bij de Igltal alm. Ook als deze gesloten is een mooie plek om pauze te houden.We vervolgen onze weg naar de Viehausalm (1640 m) en Mooslehenalm (1449 m) alvorens af te dalen naar de bewoonde wereld. Hier haalt de taxi ons weer op. Tochtinformatie: Ca. 13 km, max 800 m stijgen en 700m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Großarl

Dag 8

Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Treinreizigers worden naar het station van St. Johann gebracht.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Rattersberghof in het bergdorpje Grossarl is een perfect uitgangspunt voor een week sneeuwwandelen. Je combineert deze week de inspanningen van het bergwandelen met het comfort van een uitstekend, bijzonder gastvrij en schitterend gelegen hotel. Hotel Rattersberg in het bergdorpje Grossarl is een goed en sfeervol ingericht hotel, dat door zijn afgezonderde en hoge ligging boven het dorp nog één geheel vormt met de stallen en andere gebouwen op het erf van de familie Laireiter. Het uitzicht over het Grossarltal is prachtig.
De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De meeste kamers hebben een balkon en de service is uitstekend. Het hotel beschikt over een bar, lobby, sauna, solarium en stoombad en een prima restaurant. Er is overal internetverbinding.
De loopafstand naar het dorp is 20 minuten (en 160 m dalen). Dagelijks word je naar het beginpunt van de wandeling gebracht en aan het einde van de middag weer opgehaald.

Over de maaltijden

Het hotel beschikt over een prima restaurant en de kok zorgt voor een smakelijk viergangendiner, waarbij je dagelijks keuze hebt uit meerdere menu's.  's Ochtends wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet, meest met biologische producten uit de streek en zelfgebakken brood. Je kan dagelijks zelf je lunchpakket klaarmaken. Neem hiervoor een lunchtrommel en thermosfles mee.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden van diner op dag 1 t/m ontbijt op de laatste dag
 • Gebruik sauna
 • Gebruik lawineuitrusting
 • Transfers volgens programma
 • SNP-sneeuwwandelinstructeur

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis, incl. aansluitende transfer naar Grossarl v.v. (optioneel boekbaar)
 • Huur sneeuwwandeluitrusting
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon wandelen en afhankelijk van de sneeuwcondities. Bij het uitzetten van de tocht is hiermee rekening gehouden. Je maakt meestal tochten van 4 tot 6 uur, met flinke hoogteverschillen. Een goede conditie is dan ook een vereiste. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist voor deze winterreis.
Op de meeste dagen laten we ons wegbrengen/ophalen door minibusjes.

De wandelroutes zijn veilig en de SNP reisleider is opgeleid om lawinegevaar te herkennen en vermijden. Toch krijg je een lawine uitrusting mee, omdat dit min of meer verplicht is al je wat hoger in de bergen komt in de winter. Ter plekke ontvang je de lawine uitrusting bestaande uit sneeuwschep, sonde en een 'pieps', een zendertje waarmee je mensen onder de sneeuw kunt zoeken en terugvinden.
De reisleider zal met de groep oefenen in het gebruik van deze spullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij het hotel in Großarl.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Großarl is ongeveer 1015 km, vanaf Brussel 1060 km.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen, boek de reis dan bij ons inclusief treinreis met onderstaand schema aan. Treintickets kun je ook zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je in dat geval aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Na aankomst word je per minibus naar de accommodatie gebracht.

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS – St. Johann im Pongau 07:35 - 18:03 3
 St. Johann im Pongau – Arnhem CS 10:58 - 20:57 of 22:13 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.euWij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Großarltal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn. 

De sneeuwwandeluitrusting kun je ter plaatse huren. De huurprijs is ongeveer € 10,- per dag.

Paklijst:

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO sporttape 
 • Dagrugzak (35 liter) stevig en groot genoeg om eventueel je sneeuwschoenen op te vervoeren.
 • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan je rugzak
 • Bergschoenen
 • Slippers voor binnen
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts en evt. sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • Zonnebril
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
 • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
 • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Gamaschen om de sneeuw uit je schoenen te houden

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

sneeuwwandelen_in_het_grossarltal.jpg

Oostenrijk - Grossarltal

Dagtochten in Nationaal Park Hohe Tauern

Sneeuwwandelen vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.