Noorwegen - Rondane, 8 dagen Wandelen langs Seters en Fjellstues

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandeltrektocht langs fjellstue en seters

Unieke trektocht aan de rand van het Rondane Nationaal Park met grootse vergezichten. De sfeervolle onderkomens liggen op fraaie plekken in de natuur. Het zijn fjellstue's, Noorse berghotels, of seters, oude zomer boerderijen. Omdat de afstanden tussen de onderkomens relatief kort zijn, is de tocht ook geschikt voor gezinnen. Maar je kan ook een lanfere route over een bergtopje kiezen Onderweg kom je regelmatig langs een beek of meertje. Een zeer afwisselende week in de zomerse Noorse bergen.

Uniek aan deze reis

 • Leuke, zeer verschillende, onderkomens
 • Korte of lange tochten
 • Gastvrije eigenaren
 • Noorse bergwildernis
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Noorwegen - Rondane

Beknopt programma van deze reis:

 • Dag 1 aankomst in Hovringen
 • Dag 2 dagtocht in de omgeving
 • Dag 3 naar Putten Seter
 • Dag 4 dagtocht rond Putten Seter
 • Dag 5 naar Smuksjo Seter
 • Dag 6 dagtocht rond Smuksjo Seter
 • Dag 7 naar Hovringen
 • Dag 8 terug naar huis

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1 Aankomst in Hovringen

Aankomst in Høvringen, een op ca. 1000 m hoogte boven het Gudbrandsdalen gelegen nederzetting.

Overnachting in

Høvringen

Dag 2

Hovringen is een uitgestrekte nederzetting van verspreid staande huisjes en fjellstue's met wandelroutes er doorheen. Vroeger was dit de plek waar de boeren uit het dal de koeien in de zomer naar toe brachten. Terwijl ze in het dal hooi voor de lange winter verzamelden, konden de koeien hier ongestoord grazen. Op de seters werden ze gemolken en werd er kaas gemaakt, net als in de Alpen op de almen. Omdat er geen grote bomen in Hovringen staan heb je weids uitzicht over de bergen in de omgeving, bv. de karakteristieke Blåhøi met grote zendmast (1668 m). Je maakt een tocht vanuit en door Hovringen rondom de Vardfjell (1116 m), met een min of meer platte bovenkant. Aan de andere kant daal je af naar de Dovrehytta, een leuke plek om wat te drinken, helaas maar enkele weken per seizoen geopend. Terug door het dennenbos. Wandeling ca. 12 km, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Høvringen

Dag 3

Je klimt vanuit Hovringen naar de top van de Karihaugen (1277 m). Mooie afdaling langs enkele bergmeertjes en al snel krijg je zicht over het weidse Gudbrandsdal. Je daalt af in een elandenbos en gaat op zoek naar Utsikten. Hier kijk je recht naar beneden in het brede dal, met de rivier en enkele boerderijen in de diepte. Het is dan niet ver meer naar het gezellige Putten Seter. Putten Seter stamt uit 1875 en was de zomerboerderij die behoorde bij een boerderij op de bodem van het Gudbrandsdal, recht onder Utsikten. Wandeling 12 km, 500m stijgen en dalen (evt. met 5 km in te korten).

Overnachting in

Putten Seter

Dag 4

Vanuit Putten Seter beklim je met een mooie omweg de kale berg Formokampen. Vanaf de top op 1424 m schitterend uitzicht over Rondane en half Noorwegen. Vooral de door het landijs gevormde toppen van 2000+ m in het Rondane NP vallen op. Aan de andere kant daal je af en keert terug naar Putten Seter. Wandeling ca. 15 km, 475 m stijgen en dalen.
Het laatste stuk van de beklimming is vrij lastig en niet geschikt voor hoogtevrezigen en wordt bij slecht weer of slecht zicht sowieso afgeraden. Je kan dan tegen de route in naar de top lopen en de Formokampen vanuit het westen benaderen. En dan dezelfde weg terug, dit is eenvoudig wandelen, ca. 10 km met 475 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Putten Seter

Dag 5

Je wandelt door afwisselend terrein, langzaam stijgend naar de top van de Baksidevassberget (1327 m). Hier kijk je bovenop Smuksjoseter, gelegen aan een lang meer tussen twee bergen. Je hoeft alleen nog maar af te dalen naar je volgende onderkomen. Wandeling ca. 10 km, 375 m stijgen en 225 m dalen.
Je kan vlak voor Smuksjoseter nog beslissen om de wandeling te verlengen met een rondje om Solsidevassberget. Wandeling ca. 16 km, 600 m stijgen, 450 m dalen.

Overnachting in

Smuksjo Seter

Dag 6

Door de brede vallei met wat wilgenstruikjes langs de rivier loop je naar de Peer Gynt Hytte. Na een pauze loop je om de Solsidevassberget heen, door een steeds smaller dal, waar je met wat klauteren weer uit komt, terug naar de fjellstue. Wandeling ca. 12 km, 250 m stijgen en dalen.
De echte bikkels kunnen de Brakdalsbelgen van 1915 m beklimmen voor het mooiste uitzicht op de toppen van Rondane. Een pittige klauter wandeling van 16 km met 950m stijgen en dalen.

Overnachting in

Smuksjo Seter

Dag 7

Je loopt langs het meer en de beek richting Hovringen. Met slecht weer ben je hier in ca. 7 km. Bij mooi weer volg je de route naar de Kvannsladalsbue, 2 hutjes op 1300 m hoogte. Het uitzicht is hier fantastisch. Ga rustig op een steen zitten om na te genieten van deze mooie wandelweek. Dan begint een geleidelijke afdaling over de fjell terug naar Hovringen, waar dan opeens weer boompjes en huisjes staan. Wandeling: ca. 13 km, 250 m stijgen en 400 m dalen.

Overnachting in

Høvringen

Dag 8

Je verblijf in Høvringen eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De onderkomens op deze trektocht zijn alle drie zeer verschillend in een volledig andere omgeving.
Hovringen is een nederzetting met meerdere fjellstue's en vele houten huisjes. Er is een kleine 'winkel van sinkel' met wat levensmiddelen en andere zaken.
Putten Seter ligt beschut tussen de bomen, met in de omgeving nog wat huisjes en een leuk houten kerkje.
Smuksjoseter ligt aan een meer in een boomloos gebied, zonder verdere bebouwing.
De onderkomens zijn van binnen sfeervol ingericht en je overnacht overal in een kamer met eigen douche en wc.
In Putten Seter is het slaapverblijf wrs op 10-20 m lopen van het hoofdgebouw en slaap je in stapelbedden.
Je kan overal gebruik maken van de sauna.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Neem hiervoor een lunchtrommel en thermosfles mee. De thermosfles wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap. 
’s Avonds is er een lekkere avondmaaltijd. Na het eten is er natuurlijk koffie en thee in de sfeervol ingerichte zitkamer.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Elke dag ontbijt, lunchpakket en diner
 • 3x bagagevervoer (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Transfers Otta - Hovringen v.v. (optioneel)
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Het leuke van deze trektocht is dat de 3 onderkomens slechts ca. 8 km van elkaar liggen, maar toch geheel verschillend zijn en in een volledig ander landschap liggen. Bij mooi weer kan je een mooie, langere tocht maken, bv. over een uitzichtpunt. Bij slecht weer kan je relatief eenvoudig en snel naar het volgende adres komen. Bij extreem slecht weer, kan je meerijden met het bagagevervoer. Overleg bij twijfel met de accommodatiehouder.

Je maakt de tochten altijd met een dagtochtrugzak voorzien van lunchpakket, thermosfles en enige extra kleding. Het weer (wind, kou, regen) kan de zwaarte van de tocht sterk beïnvloeden, zeker omdat het grootste deel van de tochten boven de boomgrens is, waar het flink kan waaien. De routes volg je met de SNP navigatie-app op je smartphone of een GPS ontvanger. Ter plekke krijg je een topografische kaart. 

Extra dagen

Je kan (op aanvraag) overal een extra dag bijboeken, bv. als rustdag om een boek te lezen in de mooie zitkamer van de fjellstue of om een extra tocht te maken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Høvringen is ca. 1500 km, afhankelijk van de route die je kiest. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie. 
Er zijn meerdere goede veerverbinding, vaak met een nachtelijk verblijf aan boord. Bv. van Kiel naar Oslo of van Hirtshals naar Larvik (Color Line).
Maar de favoriet is de verbinding tussen Eemshaven/Emden en Kristiansand met Holland Norway Lines. Vanaf Kristiansand is het nog ca. 600 km naar Hovringen.

Op snelwegen en voor sommige tunnels betaal je in Noorwegen tol, die geïnd wordt door je op www.epass24.com aan te melden.

Trein informatie

 Je kan comfortabel naar Noorwegen met de nachtboot van Eemshaven/Emden naar Kristiansand, aankomst om 10.00 uur. Zowel in Eemshavan als Kristiansand meert de boot aan op loopafstand van het treinstation. Als de veerboot uit Emden vertrekt is er een shuttle bus vanaf het station van Groningen (zie www.hollandnorwaylines.com).
Je stapt 's middags op de boot van Holland Norway Lines. De volgende ochtend om 10 uur loop je van de boot naar het station van Kristiansand en neem je de trein en/of bus naar Otta (ca. 9 uur reistijd, kijk op Vy.no of Entur.no). Voor de laatste 25 km van Otta Stasjon naar Hovringen kun je via SNP een transfer bestellen.

Op de heenweg kan je vanuit Kristiansand meestal wel in één dag in Hovringen komen. Maar een overnachting onderweg in bv. Lillehammer, leuk plaatsje, maakt het meer ontspannen.
Voor de terugweg wordt het wrs. lastig om de vertrektijd van de boot (15 uur) in één dag te halen vanuit Hovringen,
Dan kan je het best een overnachting in Oslo invoegen; leuk om de Noorse hoofdstad te verkennen. 

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug. Je kan natuurlijk ook een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of na afloop van je reis.

Na aankomst in Oslo-Gardermoen reis je per trein (via Lillehammer) door naar Otta, reistijd ca. 4 uur. Het treinstation ligt onder de aankomsthal van het vliegveld. Boek je treinticket vooraf op www.vy.no.
In Otta kan je worden opgehaald door een taxibusje voor de laatste 25 km naar Hovringen. Deze transfers dien je bij boeking aan ons door te geven.

De terugweg gaat op dezelfde manier.

Je kan dit arrangement boeken van half juni tot eind september

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Rondane Zomertrek 314035

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rondane

Noorwegen - Rondane

Wandelen langs Seters en Fjellstues

Wandeltrektocht langs fjellstue en seters

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)