wandelen Zuid-Limburg

Nederland - Dutch Mountain Trail, 6 of 7 dagen De enige echte bergwandeltrektocht van Nederland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs hotels

Wie zegt dat je in Nederland niet kunt bergwandelen heeft de Dutch Mountain Trail nog niet gelopen. De zwaarste wandelroute van ons land, die de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg, de 'seven summits', met elkaar verbindt! Meer dan 1500 meter klimmen en dalen in 6 bergetappes leiden je over de steile paadjes, langs hellingen vol bloemen, wijngaarden, door holle wegen en langs snelstromende beken. Je kijkt regelmatig in de verte, en in de diepte, en daalt af langs verticale rotswanden. Kortom het echte berggevoel is nooit ver weg! Onderweg doorkruis je lieflijke hellingdorpjes met vakhuizen, natuurstenen vierkantshoeven, landgoederen en kastelen. Je overnacht in prima hotels en herbergen en je bagage wordt voor je vervoerd.

NB van deze reis is een 6-daagse en 7-daagse variant mogelijk, Zie bij beschrijving dag 6.

Uniek aan deze reis

 • 1500 meter klimmen en dalen
 • beklim de 'seven summits'
 • De enige echte Nederlandse bergwandeltrektocht
 • Er is een 6- en 7-daagse variant mogelijk
 • Gezellige Limburgse hotels en terrasjes
 • Karakteristieke dorpjes
 • Vakwerkhuizen, vierkantshoeven en kastelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland - Dutch Mountain Trail

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

6-daagse variant

 • Dag 1 aankomst Kerkrade, rondwandeling, overnachting hotel
 • Dag 2 wandeling van Kerkrade naar Vijlen, overnachting hotel
 • Dag 3 wandeling van Vijlen naar Mechelen, overnachting herberg
 • Dag 4 wandeling van Mechelen naar Slenaken, overnachting herberg
 • Dag 5 wandeling van Slenaken naar Eijsden, overnachting herberg
 • Dag 6 wandeling van Eijsden naar Maastricht, trein terug naar Kerkrade voor auto of bagage ophalen, einde arrangement

7-daagse variant 

 • Dag 6 wandeling van Eijsden naar Maastricht, overnachting Maastricht
 • Dag 7 einde arrangement, met trein naar huis of naar Kerkrade om auto bij startpunt op te halen

Voor meer details klik je op de betreffende dag

Dag 1

Aankomst per trein of auto bij het hotel nabij Chevremont, Kerkrade. Kom je vroeg op de dag aan dan kun je in een eerste rondwandeling kennismaken met het Zuid-Limburgse landschap. Direct na het hotel passeer je het middeleeuwse Kasteel Erenstein en volg je de Anstelerbeek en Cranenweyermeer. Bij Oude Hopel ga je verder langs de Strijdhagerbeek en begint de beklimming van je eerste 'summit': de Wilhelminaberg (225 m). Geen natuurlijke berg, maar 'manmade' als steenstortberg van de Staatsmijn Wilhelmina (1906-1969). Vanaf de top zie je dat je eigenlijk in een groene zone binnen het stedelijke gebied wandelt, ingesloten tussen Heerlen en Kerkrade. Om je heen zie je veel meer steenstortbergen, 'terrils' genaamd in België, 'Halden' in Duitsland.

Wandeling: 11,5 km; 150 m klimmen en dalen

Overnachting in

Kerkrade

Dag 2

Je wandelt langs de rand van Kerkrade en steekt de grens over met Duitsland. Je passeert Wasserburg Haus Heyden, en ten zuiden van Horbach zie je de restanten van de Westwall/Siegfriedlinie. De betonnen obstakels, bunkers en muren vormden tezamen een verdedigingslinie van 600 km, gebouwd door Hitler, om eventuele aanvallen vanuit het Westen tegen te houden.
Bij Lemiers kom je het land weer binnen. Eventueel kun je hier een extra rondje toevoegen voor het beklimmen van de Schneeberg (257 m), anders gaat het verder naar het bergdorpje Vijlen, het hoogst gelegen kerkdorp van Nederland.

Wandeling: 18,5 km; 185 m klimmen en 130 m dalen
extra rondje Schneeberg:  5 km; 50 m klimmen en 110 m dalen

Overnachting in

Vijlen

Dag 3

Via enkele karakteristieke gehuchten wandel je Holset binnen met enkele eeuwenoude boerderijen en de natuurstenen Lambertuskerk. Voor een koffie is het goed toeven op het terras van de herberg Oud Holset. Dan begint de beklimming die je langzaam maar zeker bovenop het hoogste punt van Nederland brengt, de Vaalserberg (322 m), je tweede 'summit' en dus ook het hoogste punt van je trektocht. 
Nu is het hier een zeer toeristisch drielandenpunt, maar eens was het zelfs een vierlandenpunt met het ministaatje Moresnet, dat nu opgenomen is in België. Je volgt de grens een stukje en duikt dan het uitgestrekte Vijlenerbos in. Midden in dit hellingbos ligt 's lands enige berghut en café, Het Hijgend Hert. Ideaal voor een drankje op het terras, maar denk erom, er volgen nog 6 km te wandelen naar eindstation Mechelen!

Wandeling: 20,8 km; 350 m klimmen en 425 m dalen

Indien je alle 'seven summits' wilt beklimmen, kun je in Mechelen een extra dag toevoegen. Je maakt dan vanuit je verblijf in Mechelen een rondwandeling. Bij Wahlwiller wandel je langs de Selzerbeek, beklim je de Kruisberg en daal je af naar Eys. Hierna begint de beklimming van de Eyserberg (197 m), je derde 'summit' en volg je een stukje de rivier de Geul terug naar Mechelen.

Wandeling: 18,5 km; 285 m klimmen en dalen

NB Indien je in de standaard gebruikte accommodatie op een vrijdag of zaterdag wilt overnachten kan dat alleen maar als je 2 nachten blijft. Indien je maar 1 nacht wilt verblijven dan gebruiken we een andere accommodatie in Mechelen.

Overnachting in

Mechelen

Dag 4

Vanuit Mechelen langs de Geul naar het dorpje Partij, met nabijgelegen Klooster Wittem en Chateau Wittem. Een extra lusje brengt je op de top van de Gulperberg (157 m), de derde (of vierde) 'summit', voor een mooi uitzicht op het stadje Gulpen. Eerst daal je weer helemaal af naar het Geuldal, en dan gaat het weer stijgend, door het Kruisbosch, Onderste Bos en Bovenste Bos naar de Hakkenberg (252 m). Jawel, je vierde (of vijfde) 'summit' is bereikt! Je passeert de grens met de Belgische Voerstreek (Vlaamse 'exclave' in Wallonië) en daalt af naar het dorpje Slenaken aan de Gulp, wederom in Nederland.
Wandeling: 20,5 km; 435 m klimmen en 375 m dalen
NB In deze accommodatie kun je alleen (standaard) 1 nacht verblijven op een woensdag, donderdag of zondag. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis of eventuele extra nachten.
Plan je je aankomst op een vrijdag of zaterdag dan kan dat alleen met een extra nacht. Op maandag en dinsdag is deze accommodatie gesloten.

Alternatief wordt er verbleven in het nabijgelegen Teuven in de Belgische Voerstreek. Hier is het minimumverblijf altijd 2 nachten dus moet je altijd een extra nacht plannen.

Overnachting in

Slenaken

Dag 5

Al snel na het verlaten van Slenaken wandel je de Voerstreek weer in en bereik je via De Planck Sint-Martens-Voeren, aan de riviertjes de Veurs en de Voer. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog liep o.a. hier de beruchte Dodendraad op de grens. Deze elektrische draadversperring met 200 V erop was door de Duitsers gebouwd en heeft vele levens geëist.
Een korte, pittige klim brengt je op de Kattenroth (209 m), je vijfde (of zesde) 'summit' met matig uitzicht op het Limburgse dorp Noorbeek. Je steekt de vallei van de Noorbeek over met daarin Kasteel Altenbroek, vervolgens loop je een klein hoekje Nederland langs Mheer (ook met kasteel) en via de Voerstreek wandel je voor Eijsden Nederland weer binnen en dat is ook de plek waar je vannacht zult slapen.

Wandeling: 19 km; 280 m klimmen en 380 m dalen

Overnachting in

Eijsden

Dag 6-7

Programma 6-daagse variant 

Bij Kasteel Eijsden steek je de Maas over met een pontje en via de sluizen van het Kanaal van Lanaye begin je aan de klim naar D'n Observant (157 m), je zesde (of zevende) 'summit'. Geen echte berg, maar net als de Wilhelminaberg op dag 1 een door mensen gemaakte berg van de onbruikbare deklagen van de Sint Pietersberg, voordat aan de mergelwinning begonnen kon worden. Nu volgt een van de meest spectaculaire delen van de tocht. Je daalt af van de Sint Pietersberg en wandelt dwars door de voormalige ENCI-groeve. Een bizar landschap van witgele rotsen en blauwgroene meertjes. Een stalen trap, pal langs de kaarsrechte rotswanden, leidt je uit de groeve.
Via Fort Sint-Pieter, de rivier de Jeker en over de stadsmuren van Maastricht bereik je het prachtige hart van de sfeervolle stad, eindpunt van deze unieke bergwandeltrektocht. Een terras op het Vrijthof is een goede plek je 'overwinning' te vieren!
Vanaf Station Maastricht neem je de trein terug naar Chevremont om je bagage op te halen bij het eerste hotel die vanaf Eijsden hier naar toe is gebracht. Einde arrangement. Per auto of trein reis je huiswaarts.

Wandeling: 16,5 km; 200 m klimmen en dalen

NB: Het voetveer Eijsden-Ternaaien vaart tussen 1 april en 31 oktober. Indien je buiten deze periode reist, of bij extreem hoog water het pontje niet vaart, moet je als alternatief een korte taxirit maken van Eijsden naar Ternaaien (eigen kosten).

Programma 7-daagse variant

Op dag 6 overnacht je na beëindiging van de wandeling in een leuk stadshotel in Maastricht. Hier wordt dan ook de bagage vanuit Eijsden naar toe gebracht.
Op dag 7 reis je (met je bagage) per trein terug naar het eerste hotel in Chevremont om je auto op te halen indien ie daar geparkeerd is. Indien je met het openbaar vervoer bent gekomen kun je meteen vanuit Maastricht huiswaarts.

Overnachting in

Dag 6 Maastricht (alleen bij 7-daagse variant)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Nabij Kerkrade overnacht je in een fijn hotel met 45 kamers in een karakteristieke witte vierkantshoeve, gelegen tegen het middeleeuwse Kasteel Erenstein, waarin ook het restaurant is gevestigd.
In het bergdorpje Vijlen overnacht je in een kleinschalige familiehotel met slechts 14 kamers, een gezellig restaurant en panoramaterras.
In het dorpje Mechelen is je accommodatie in een traditionele vakwerkhoeve met 17 kamers. Moderne faciliteiten maar de karakteristieke bouw en elementen zijn bewaard gebleven.
De kleinschalige herberg in Slenaken beschikt over een prachtig terras en een goede keuken met streekgerechten.
In Eijsden aan de Maas vind je onderdak in een kleinschalige herberg die gevestigd is in de voormalige notariswoning uit 1898. Een familiebedrijf dat al sinds1938 in handen is van de familie Pachen. Het beschikt over een kleine bar en een ontbijtruimte, maar voor het diner moet je Eijsden in.
Bij de 7-daagse variant verblijf je een extra nacht in Maastricht, in een sfeervol designhotel nabij het NS Station, en dus ook op loopafstand van het oude centrum van de stad.

Over de maaltijden

Ontbijt is overal inbegrepen in je hotel of herberg. Inkopen voor de lunch kun je makkelijk onderweg doen in de dorpjes die je passeert, of je bestelt een lunchpakket in je hotel, of je doet een restaurant aan voor een middagmaaltijd. Er is op de meeste wandelingen genoeg horeca, ook voor koffie en een drankje. Tips daarvoor staan in je reisinformatie. Voor het diner kun je terecht in het hotel (behalve in Eijsden), of je zoekt een leuke plek in het dorpje waar je verblijft. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotel of herberg
 • alle ontbijten
 • toeristenbelasting
 • bagagevervoer
 • wandelroutes in SNP-route app
 • digitale reisinformatie

Boekingen gemaakt na 29 juni 2021:

 • diner in accommodatie in Slenaken (dag 4)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • terugreis per trein van Maastricht naar eerste hotel
 • lunches en diners
 • entrees en excursies
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Op deze bergwandeltrektocht kiezen we niet altijd voor de makkelijkste paadjes, maar waar mogelijk ook voor de meest uitdagende paadjes, met af en toe een stevige klim of afdaling. Ook zitten er 6 'toppen' in je route. Dit zijn de steilste heuvels van Zuid-Limburg. Met een extra nacht in Mechelen kun je ook de zevende top beklimmen, en heb je de 'seven summits' compleet. Hierdoor krijg je echt het gevoel een bergtocht te maken met in totaal meer dan 1500 meter klimmen en dalen!. Gemiddeld zijn de wandelingen 16-20 km lang, met 200-450 meter klimmen en dalen per dag.
Je wandelt heerlijk rustig over kleine onverharde paadjes, en regelmatig over een verharde weg om een dorp in of uit te komen. Het gaat door bossen en langs boerenland, fruit- en wijngaarden, langs snelstromende beken en door heuse almweides naar de toppen van de heuvels voor een mooi panoramisch uitzicht. De paden gaan vooral door natuur dus het kan op sommige dagen voorkomen dat je geen enkele horecagelegenheid treft onderweg. Neem dus altijd een lunch mee en koffie of thee voor onderweg! Net als in de bergen!
Bij nat weer kunnen onverharde paden behoorlijk glibberig worden door de Limburgse löss- en leemgrond of zich als kleine riviertjes gedragen.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Dat wandelt heel ontspannen en maakt verkeerd lopen vrijwel onmogelijk. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je digitale reispakket staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Je bagage wordt vervoerd zodat je met een dagrugzakje op pad kunt. Op de laatste dag maak je gebruik van het openbaar vervoer (niet inbegrepen) om terug te komen bij het beginpunt, dus zorg voor een OV pas.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Als je in Mechelen de extra nacht boekt kun je nog een extra uitgezette wandeling maken die je leidt naar de zevende bergtop en daarmee heb je je collectie 'seven summits' compleet. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Na aankomst in de eerste accommodatie kun je vanwege plaatsgebrek de auto niet de hele week laten staan. Het beste kun je hem plaatsen op het grote parkeerterrein tegenover het kasteel (100 m van hotel). Op de laatste dag pak je de trein terug vanuit Maastricht voor een rit van 45 minuten naar station Chevremont. Het is dan nog 20 minuten lopen naar het hotel waar je bagage is afgeleverd of waar je auto staat.

Trein informatie

Reis je heen met de trein, dan stap je uit op station Chevremont (nabij Kerkrade). Van daar is het 20 minuten lopen met je bagage naar het hotel, of je regelt een taxi. 
Bij 6-daagse variant: op de laatste dag pak je de trein terug vanuit Maastricht voor een rit van 45 minuten naar station Chevremont. Het is dan nog 20 minuten lopen naar het eerste hotel waar je bagage is afgeleverd. Bij de 7-daagse variant wordt je bagage in Maastricht afgeleverd en hoef je niet meer terug naar het eerste hotel.

Je kunt dit arrangement het gehele jaar door starten. De accommodatie in Slenaken is op maandag en dinsdag gesloten. Ook geldt hier dat bij aankomst op vrijdag of zaterdag 2 nachten noodzakelijk zijn en je dus een extra nacht moet bij boeken.

Het voetveer Eijsden-Ternaaien op dag 6 vaart tussen 1 april en 31 oktober. Indien je buiten deze periode reist moet je als alternatief een korte taxirit maken van Eijsden naar Ternaaien (eigen kosten).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zuid-Limburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Huisdieren meenemen is niet toegestaan.

Goed ingelopen wandelschoen met een stevig profiel zijn een must, liefst hoog, voor een betere ondersteuning. De paden kunnen erg modderig zijn vanwege de Limburgse klei en mergel, maar vaak ook vol losse stenen. Sommige paadjes gaan door wat hoger gras. Gammashen of een regenbroek zorgen er dan voor dat je voeten en broek droog blijven. Als je hem hebt, neem een verrekijker mee, er valt veel te spotten.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Per 28-6-2021

Je steekt in deze reis een paar keer de grens over naar Duitsland en naar België voor een wandeling. Houd de reisadviezen van de overheid in de gaten wat wel en niet mag.

 

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen Zuid-Limburg

Nederland - Dutch Mountain Trail

De enige echte bergwandeltrektocht van Nederland

Bergwandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten