Kaapverdie

Kaapverdië - Santo Antão & São Vicente, 11 dagen Groepswandelreis op de Ihlas de Barlavento

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels en guesthouses

Kaapverdië is een fascinerende eilanden-archipel voor de kust van westelijk Afrika in de Atlantische Oceaan, die twee gezichten heeft. Terwijl zonaanbidders op de stranden van Sal en Boa Vista liggen, verkennen wij de ruigere parels van de Ilhas de Barlavento, ofwel de ‘Bovenwindse Eilanden’ Santo Antão en São Vincente. Een directe vlucht brengt ons in Mindelo, de economische hoofdstad van Kaapverdië, op het eiland São Vincente. Hier maak je kennis met de gastvrije Kaapverdianen en maak je een eerste wandeling naar een afgelegen en fraaie baai met een mooi strand en ruige golven. Dan is het tijd voor de korte oversteek naar Santo Antão, het ruige bergachtige eiland dat het wáre wandelparadijs van de archipel vormt. Op niet al te lange maar wel steile wandelingen, hoofdzakelijk dalend, soms flink stijgend, maak je kennis met het prachtig ruige oud-vulkanische berglandschap. Je daalt af langs steile bergflanken met kleine terrasvormige akkertjes, over eeuwenoude geplaveide, maar vaak grotendeels vervallen  paden. Je passeert droge hellingen, akkertjes met suikerriet en een enkele keer loop je door een groene vallei met mango- en guavebomen. Dorpjes liggen hier in ‘the middle of nowhere’. De ruige kusten worden weer afgewisseld door vrolijk gekleurde vissersbootjes in de haventjes. Hoogtepunt is een wandeling over een werkelijk spectaculair aangelegd kustpad! De oceaan is bijna overal wel te zien. Kaapverdianen, doorgaans vrolijk en vriendelijk, leven voornamelijk buiten. Kinderen ontmoet je op elk vlak veldje na schooltijd waar ze de nieuwe Ronaldo willen worden. Markten zijn er levendig en kleurrijk. We verblijven in vaak bijzonder mooi gelegen lodges en hotelletjes.

Uniek aan deze reis

  • Afrikaans land met Europees tintje
  • Door Portugezen aangelegde zigzag wegen
  • Kustwandeling Cha d'Igreja naar Ponta do Sol
  • Mix van Creoolse en Afrikaanse cultuur
  • Prachtige vallei van Paúl en Ribeira da Torre
  • Wandelen door spectaculair oud-vulkanisch berglandschap
Zwaarte
Comfort

Vriendelijk Kaapverdië

Kaapverdië heeft twee gezichten. Zonaanbieders kiezen voor de oostelijke eilanden; de veel ruigere westelijke eilanden zijn ideaal om te wandelen. 'Wacht met Kaapverdië niet te lang', tipt SNP-reisexpert Sandra van der Linden. Lees verder...

Dag tot dag

Kaapverdië - Kaapverdië - Santo Antão and São Vicente

In het kort ziet je programma voor de komende 11 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst in Mindelo (São Vicente), overnachting Mindelo
  • Dag 2: rondwandeling vanuit Mindelo via Praia de Salamansa , overnachting Mindelo
  • Dag 3: ferry naar Santo Antão, transfer naar Lagoa, wandeling naar Caibros overnachting Caibros
  • Dag 4: wandeling naar Cha de Igreia, overnachting Cha de Igreia
  • Dag 5: transfer naar Lagoa, wandeling naar Horta da Garca, transfer naar Cha de Igreia, overnachting Cha de Igreia
  • Dag 6: kustwandeling naar Ponta do Sol, overnachting Ponta do Sol
  • Dag 7: transfer via Ribeira Grande naar Piñao, wandeling naar Lombo Branco, overnachting Lombo Grande
  • Dag 8: transfer naar Pico da Cruz. Wandeling naar Janela, transfer naar Lombo Branco, overnachting Lombo Grande
  • Dag 9: transfer naar Cova de Paúl. Wandeling naar Vale de Paúl, transfer naar Lombo Branco, overnachting Lombo Grande
  • Dag 10: transfer naar Porto Novo, ferry naar Mindelo, overnachting Mindelo
  • Dag 11: terugvlucht vanuit Mindelo
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Mindelo op het kleine eiland São Vicente die zich ten zuidoosten van de havenplaats Mindelo bevindt. We worden begroet door onze lokale vertegenwoordiger en in een klein half uurtje naar ons hotel in het centrum van Mindelo gebracht, de economische hoofdstad de Kaapverdische eilanden. De vrolijke stad, met de kleurrijke huisjes aan de haven, staat bekend om de muziek, die vanuit de kroegjes door de straten klinkt. De muziek is swingend en melodramatisch tegelijk, met Afrikaanse en Portugese invloeden. Het hotel ligt in het centrum en dichtbij de haven, die met zijn lokale markt beslist een bezoek waard is! 

Overnachting in

Mindelo (São Vicente)

Dag 2

Ter kennismaking maken we vandaag een rondwandeling vanaf de rand van de stad Mindelo naar het afgelegen strand van Salamansa. Het landschap gaat gebukt onder de hier vaak strak waaiende Noordoostpassaat. Het landschap is kaal en haast woestijnachtig. En dat maakt van de stranden aan de noordkust van São Vicente geliefde surfplekken. Het kleine strandje van João d’Évora is een heerlijke pauzeplek. Hoog boven de kust en tenslotte door witte duinen en over een mooi strand wandelen we naar het vissersdorpje Salamansa, dat de laatste jaren door surfers ontdekt is.  Het strandtenje verzorgt heerlijke crèpes en een duik in de oceaan is hier een aanlokkelijk en verfrissende intermezzo. De terugtocht voert over een pas waarbij we uitzicht hebben op de hoogste berg van het eiland, de Monte Verde, en in de afdaling over de stad Mindelo. Lengte 10km, 350m stijgen en dalen, duur 4 uur. 

Overnachting in

Mindelo (São Vicente)

Dag 3

Na een vroeg ontbijt nemen we de veerboot vanuit Mindelo naar Porto Novo, op Santo Antão, hét wandeleiland van Kaapverdië. Aan de overkant wacht een busje dat ons in een klein uur hoog de bergen in brengt. Via een adembenemende oude Portugese weg - de Estrada da Corda - rijden we over de hoogste toppen langs diepe ravijnen. Op de hoogvlakte van Lagoa vangt de wandeling aan naar het gehuchtje Caibros.  We maken een wandeling die ons door diepe valleien en langs kleine gehuchtjes leidt. Eerst is de wandeling nog vlak en voert langs akkertjes en boererijtjes en bovenlangs een kloof die diep in dit landschap van vulkanisch gesteente is ingesleten. We maken gebruik van paadjes die al eeuwen door de lokale bevolking worden gebruikt om bij de kunstig aangelegde akkertjes te komen, of van het ene gehuchtje naar het andere.  In Caibros overnachten we in een eenvoudig maar gastvrij pension. Lengte 8,5 km, 150m stijgen en 1050m dalen, duur ca. 4,5 uur. 

Overnachting in

Caibros (Santo Antão)

Dag 4

We vervolgen onze tweedaagse tocht dwars door het binnenland van Santo Antão naar de spectaculair steile noordkust van het eiland.  We dalen eerst nog een stukje af tot het gehuchtje Boca de Ambas as Ribeiras dat onderin een diepe vallei ligt. Dan begint de pittige klim over een mooi slingerend pad naar de pas op de bergkam van Laideira da Garça. We passeren kleine boerderijtjes waarvan de meeste in de afgelopen decennia vanwege de droogte ontvolkt zijn geraakt.  Toch worden er op verschillende plekken nog papaja's verbouwd en zie je de johannesbroodbomen met hun zwarte peulen. We wandelen hoog boven het dal van Ribeira do Mocho, voordat we afdalen naar de groenere vallei van Cha de Igreja. Cha de Igreja is de 'hoofdplaats’ van de geïsoleerde vallei van Garça en heeft een paar mooie koloniale huizen en een aardig kerkje. Van hier is het nog even lopen tot onze ecolodge die pal op de loodrechte noordkust van het eiland ligt. Dit is werkelijk een adembenemende plek, aan het eind van de wereld. Deze lodge waar we de komende twee dagen verblijven is een groen oord van rust en comfort, waar we ons heerlijk in de watten laten leggen terwijl we genieten van het adembenemende uitzicht op de kliffen en de oceaan. Lengte 11km, 520m stijgen en 780m dalen, duur ca. 6 uur.  

Overnachting in

Cha de Igreia (Santo Antão)

Dag 5

De vallei van Garça, waarvan Cha de Igreja de 'hoofdstad’ is, een geïsoleerde micro-wereld in zichzelf. De boerenfamilies die hier al eeuwen wonen leven van de kleinschalige landbouw en verbouwen bananen, yam en suikerriet. Na een lange rit van 1,5  terug naar de hoogvlakte van Lagoa, maken we een korte, maar pittige wandeling die ons eerst licht stijgend via de ondiepe en met akkertjes gevulde krater Espadaná  naar de rand van de hoogvlakte voert. Na van het adembenemende panorama te hebben genoten begint de lange afdaling naar de diepe vallei van Garça en naarmate de afdaling vordert wordt het landschap groener en naarmate we Horta de Garça naderen geraken we tussen de akkertjes van bananenplanten, rietsuiker, papayabomen, suikerbroodbomen, guavestruiken, mangobomen etc.  Horta betekent dan ook 'tuin'. , Na de wandeling is het nog een half uurtje rijden om weer in Cha de Igreja te geraken, waar we nogmaals in de mooie ecolodge dineren en overnachten. Lengte 8 km, 100m stijgen en 1000m dalen, duur 4 uur. 

Overnachting in

Cha de Igreia (Santo Antão)

Dag 6

Vandaag wacht een van de hoogtepunten van de reis: de werkelijk spectaculaire kustwandeling via Cruzinha naar Ponta do Sol. De route is een klassieker op wandeleiland Santo Antão. Het spectaculair in de steile kliffen aangelegde en deels met kiezels geplaveide pad gaat steeds op en neer en verbindt kleine baaitjes, vissershuisjes en droge kloven met elkaar en biedt telkens waanzinnige uitzichten. Onderweg kom je fraaie gehuchtjes  tegen zoals Chã da Mar, Formuingas, Corvo en Fontainhas. Tijdens het eerste gedeelte zie je het fraaie zandstrand Ribeira Seca met zijn zwarte zandduinen en versteende plantenwortels. Vooral na  Chã de Mar, waar alleen nog wat verlaten huisjes te vinden zijn, wordt pad het spectaculair en zwaarder. De tocht eindigt in het grotere dorp Ponta do Sol, op de uiterste noordpunt van het eiland. Hier slapen we in een hotel dat pal aan zee ligt en gaan we uit eten in een restaurantje in het dorp.  Wandeling: 17 km, 6,5 uur. Stijging 670m, daling 720 m, duur ca 6,5 uur.  

Overnachting in

Ponta do Sol (Santo Antão)

Dag 7

Na het spektakel van gisteren, doen we het vandaag wat kalmer aan. Na een kort ritje kunnen we in Ribeira Grande, de hoofdstad van het eiland waar je meerdere historische gebouwen ziet, wat lunchinkopen en versnaperingen inslaan. Daarna rijden we nog een half uurtje bergop over een klein en stenig weggetje, tot het gehucht Pinhão.  Daar begint onze wandeling naar het gehuchtje Lombo Branco, waar we de laatste dagen van ons verblijf op Santo Antão verblijven.  Dit stuk van het eiland is dankzij de passaatwolken die hier vaak tegen de berghellingen hangen, relatief groen en vochtig. De wandeling gaat voortdurend op en af en we passeren kleine huisjes met rieten daken, enkele drakenbloedbomen en cipressen en kleine bosjes van tamarinden. Halverwege kunnen we iets drinken en is er op ene verborgen plek gelegenheid voor een verfrissend pad in een waterbassin. Nadat we diverse valleitjes zijn doorgestoken wacht ons nog een laatste steile klim tot we in het dorpje Lombo Branco de weg weer bereiken. Daar wacht nog ene korte afdaling en kijken we van een afstandje uit op onze accommodatie, die hoog boven zee ligt. Lengte 7 km, 550m stijgen en 750m dalen, duur 4,5 uur. In Lombo Branco kunnen we genieten van het adembenemende uitzicht vanaf het terras en de 'infinity pool' van onze accommodatie, die hoog boven zee ligt. 

Overnachting in

Lombo Branco (Santo Antão)

Dag 8

Via de merkwaardige krater Cova de Paúl, die hoog in de  bergen van Santo Antão verscholen ligt, rijden we naar het kleine dorpje Pico da Cruz, dat verscholen in de naaldbossen onderaan de 1585m gelijknamige top ligt. Als we over de goed begaanbare kinderkopjesstraat wandelen hebben we steeds Als de passaatwolken het uitzicht niet belemmeren kunnen we eerst naar de top lopen en genieten van het 360 graden panorama vanaf de Pico da Cruz; bij helder weer een hoogtepunt van de reis. Het schitterende uitzicht leidt onze blik over de relatief vochtige en groene noordzijde van het eiland en de veel drogere zuidkant. Ver in zee zien we de bergen van het eiland São Vicente. Na deze top beginnen we aan de lange en eerst nog geleidelijke afdaling die door naaldbossen voert Verderop wordt het pad steeds steiler. Het nu smallere pad volgt de bergkam en uiteindelijk bereiken we het dorpje Faja da Janela, dat hoog op ene kam ligt en door gemotoriseerd verkeer niet te bereiken is. Een zigzaggend pad dat op bijzondere wijze tegen de verticale wand is aangelegd brengt ons uiteindelijk tot in de bodem van de vallei van Janela. Als we eindelijk aan zee staan, waar een kleine bar is,  wacht het busje om ons terug te brengen naar Lombo Branco. Lengte 8,5 km, 1520m dalen, duur 5 uur (incl. de top van de Pico da Cruz, 40 minuten, 80m stijgen en dalen en 1,5 km extra). . 

 

Overnachting in

Lombo Branco (Santo Antão)

Dag 9

Met een busje rijden we het hoogland weer in over de oude weg naar Cova de Paúl. In deze oude krater (ca. 3 miljoen jaar geleden voor het laatst actief) vangt onze laatste en spectaculaire wandeling aan die ons via een slingerend pad onderin de groene en vruchtbare vallei van Paúl brengt. Het is een van de meest populaire wandelingen op de Kaapverdische eilanden, en met recht, want de uitzichten en het landschap zijn onafgebroken prachtig. Koffie- en bananenplantages bepalen het beeld van deze tropisch aandoende vallei. De vallei is omgeven door hoge bergen en rotsen. In de vallei wordt vooral heel veel suikerriet verbouwd voor de beroemde grog die gestookt wordt op Kaapverdië. Lager in het dal met haar indrukwekkende steilwanden passeren we kleine dorpjes. Onderweg kom je een restaurantje tegen om even bij te komen en wat te eten of drinken. Onderin de vallei hebben we de mogelijkheid om deze korte wandeling nog te verlengen met een extra ronde van 1,5 uur langs akkertjes en boerderijen achterin de vruchtbare vallei waar je overal water hoort stromen. Of kies je voor een laatste stuk over de geplaveide weg door de vallei, zodat het wandelen wat makkelijker gaat en we uiteindelijk de kust bereiken bij het dorpje Vila das Pombas.  Een kort ritje brengt ons weer in ons hotel in Lombo Branco. Wandeling: de korte afdaling: 5,5 km, 100m stijgen en 850m dalen, 3 uur (uit te breiden met 2 km, 1,5 uur en 200m stijgen en 300m dalen extra, of met 7 km, 150 m stijgen en 700 m dalen en 3 uur extra). 

Overnachting in

Lombo Branco (Santo Antão)

Dag 10

Na een vroeg ontbijt wacht ons een rit van een uur naar de haven van Porto Novo, vanwaar we de ferry terug naar São Vicente nemen. 's Middags hebben we nog volop gelegenheid om naar het strand te gaan, op een terrasje te relaxen of nog eenmaal het centrum van Mindelo te bezoeken. ‘s Avonds wacht een goed slotdiner in een restaurant in de stad.  

Overnachting in

Mindelo (São Vicente)

Dag 11

Na het ontbijt worden we naar het vliegveld van Mindelo gebracht, voor de rechtstreekse terugvlucht naar Nederland. 

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Mindelo op São Vicente slapen we de eerste twee nachten en de laatste nacht in een relatief modern en comfortabel stadshotel in het centrum van de stad en op een paar honderd meter lopen van het strand. Het hotel heeft comfortabele kamers, een restaurant en een ommuurde tuin met zwembad. 
Dan verblijven we op Santo Antão 1 nacht in het gehuchtje Caibros in een klein pension. Vervolgens 2 nachten aan de kust bij Cha de Igreia in een sfeervolle en prachtig gelegen ecolodge on moderne chalets met uitzicht op zee.  Deze lodge heeft een goed restaurant waar met lokale producten wordt gekookt.  Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt de bouw van deze lodge geweest. Het is de eerste ecologische lodge op de Kaapverdische eilanden waar duurzaamheid centraal staat: energie wordt geheel uit zonnecellen gehaald en water komt uit een lokale bron en zeewater wordt gefilterd in de eigen ontziltingsinstallatie. Er wordt vrijwel alleen gekookt met producten van het eiland en bijna alle personeel komt van het eiland. de chalets staan in het groen en er zijn overal tropische planten. 
In Ponta do Sol slapen we 1 nacht in een standaard hotel, pal aan zee.  
De laatste drie nachten op Santo Antão slapen we eenvoudige chalets met eigen badkamer op het terrein hoog op een klif boven zee, met een prachtig uitzicht over de oceaan.  Het complex beschikt over een restaurant en een terras met een infinity pool.  

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen. Meestal dineren we in het restaurant van het hotel, pension of lodge waar we verblijven.  In de grotere plaatsen gaan we een paar keer uit eten in een restaurant. Ook zijn de meeste picknicks in het veld inbegrepen: op dag 3, 4, 5, 6, 8 en 9.  Op de overige dagen heb je gelegenheid om zelf in de wat grotere plaatsten wat spullen te kopen voor de lunch.

De Kaapverdische dis is een echte fusion keuken. Gezien de strategische ligging tussen Afrika en de Caribische archipel en haar koloniale verleden vind je Creoolse, Portuguese, Afrikaanse en zelfs Braziliaanse invloeden die een stempel op de Kaapverdische keuken hebben gedrukt. Het nationale gerecht is cachupa, een bonenschotel met maïs en worst. De groenten die lokaal worden verbouwd (wortel, zoete en gewone aardappel, pompoen en courgette) zie je vaak terug in de diners. Er wordt vanzelfsprekend veel vis gegeten en rijst ontbreekt nooit op tafel, maar ook vlees en kip is bijna altijd op het menu te vinden. Voor vegetariërs is de keuze beperkt, maar dat wordt steeds beter. Op alle eilanden zijn tropische vruchten als papaya, guava, mango en cocos verkrijgbaar die in sapjes en nagerechten hun weg weten te vinden, smullen maar! 

Neem snacks uit Nederland mee voor onderweg, want met name op Santo Antão zijn er op de plekken waar we verblijven geen supermarkten, alleen piepkleine winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen.

Duurzaamheid

Mami Wata ecolodge in Cha de Igreja is een accommodatie waar alles in het teken van duurzaamheid staat. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt de bouw van deze lodge geweest. Het is de eerste ecologische lodge op de Kaapverdische eilanden waar duurzaamheid centraal staat: energie wordt geheel uit zonnecellen gehaald en water komt uit een lokale bron en zeewater wordt gefilterd in de eigen ontziltingsinstallatie. \er wordt vrijwel alleen gekookt met producten van het eiland en bijna alle personeel komt van het eiland. 

Inbegrepen

  • alle overige transfers per minibus volgens programma 
  • alle overnachtingen (incl. 10x ontbijt) 
  • 10x diner 
  • 6x packed lunch (dag 34, 5, 6, 8 en 9) , 
  • toeristenbelasting (€ 2 pp per nacht) 
  • ticket veerboot São Vicente-Santo Antão v.v 
  • lokale Engelssprekende gids tijdens wandelingen 
  • SNP-reisleider 
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis en aansluitende transfers (optioneel) 
  • beveiligingstoeslag (Airport Security Fee-TSA)
  • overige maaltijden voor zover niet inbegrepen
  • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)
  • eventuele entrees

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen op Kaapverdie zijn qua afstand meestal niet lang (6 tot 12 km), maar toch pittig vanwege het grillige vulkanische berglandschap enerzijds en de warmte anderzijds. Alleen de kustwandeling op dag 6 is langer; 18 km. De wandelpaden bestaan veelal uit geplaveide paden bestaande uit (ongelijkmatige) natuursteen (cobble stones), die tot op de dag van vandaag door de lokale bevolking worden gebruikt, om van het de ene vallei in de andere te geraken, of om vanuit de dopen naar hooggelegen akkertjes te komen.  Vaak zijn ligt er op deze paden wel stenen of gruis of zijn ze met gras begroeid, wat het lopen verzwaart. De afdalingen zijn vaak erg steil, en daarom worden wandelstokken dan ook ten zeerste aanbevolen. De meeste wandelingen kennen vooral langere afdalingen en minder meters klimmen. Op een aantal dagen daal je tot 1500 meter, maximale totale stijging per dag is 750m. Twee wandelingen gaan steeds op en af.  De eerste wandeling kent de minste stijgingen en dalingen. De meeste paden zijn niet hoogtevreesgevoelig omdat het pad breed is of omdat er muurtjes langs het pad gebouwd zijn, maar een enkel kort stukje dat voor sommigen wel wat spannend kan zijn, komt op een aantal dagen wel voor (o.a. dag 3, 4, 8 en 10). 

 

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Als je op eigen gelegenheid reist ontmoet je de groep op het vliegveld van São Vicente of in de eerste accommodatie in Mindelo. 
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen dan vlieg je met TUI Fly rechtstreeks van Amsterdam naar Mindelo en weer terug.

Heenreis
Amsterdam v. 08.45 - São Vincente a. 13.55

Terugreis
São Vincente v 14.10 - Amsterdam a. 00.35*

*aankomst de volgende dag

Het vliegschema is onder voorbehoud. Het definitieve vliegschema wordt enkele weken voor vertrek bekend gemaakt. 

Een belangrijk kenmerk van de Kaapverdische eilanden is dat het er vaak droog is en dat de zon uitbundig schijnt. De zonintensiteit is hoog, soms heb je dat niet door omdat het ook regelmatig flink waait. De dagtemperatuur varieert van gemiddeld 24-25 °C in de winter tot aan 29-30 °C in september. ‘s Nachts daalt de temperatuur in de winter tot 18-19 °C en in de zomer tot 23-24 °C. In de wintermaanden kan het klimaat alle kanten op. Het is niet altijd een stralend blauwe lucht, maar kou en regen zul je zelden ervaren. Neem voor de zekerheid altijd een trui of een fleece vest mee. De meeste kans op regen is er tussen augustus en oktober, vooral op Santo Antão. Als het regent kan er een flinke bui vallen en kunnen paden glad worden om te wandelen. Het gehele jaar door is er te reizen, maar het ideale wandelseizoen loopt van oktober tot aan mei (lagere temperaturen en luchtvochtigheid).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kaapverdië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

De Kaapverdische Escudo (CVE) is de nationale munteenheid. Tijdens deze reis kun je alleen betalen met de lokale valuta, de Escudo. Je kunt ook pinnen (met VISA card € 2 per transactie) of steeds vaker met je 'normale' pinpas.  Soms lukt het echter niet en zul je binnen in de bank met paspoort geld moeten afhalen. Slechts enkele hotels accepteren een Visa creditcard. Geld opnemen met je creditcard kan ook. Neem voor de zekerheid ook wat contante euro’s mee, die kun je op de luchthaven van Mindelo kunt inwisselen tegen Escudo’s.

Ter plaatse dien je te rekenen op enkele bijkomende kosten:

  • paar lunches en diners (€ 20-25 per diner)
  • drankjes (frisdrank/biertje € 1,50-2,- / fles water € 1) 
  • toeristenbelasting (€ 2,20 p.p. per nacht vanaf 16 jaar of ouder)
  • Airport Service Tax (zie voor meer informatie het kopje 'Visum Kaapverdië')
  • fooien (ongeveer € 30-40)
  • persoonlijke uitgaven  (o.a. souvenirs)
In Kaapverdië is een toeristenbelasting van kracht die ten gunste zal komen aan de ontwikkeling van het toerisme in Kaapverdië. De belasting bedraagt CVE 220 per dag (ca. € 2) met een maximum van 10 dagen voor alle toeristen vanaf 16 jaar en ouder. 

Alle transfers worden uitgevoerd met een minibus of taxi's. De oversteek tussen  São Vincente Santo Antão en vice versa gaat per veerboot.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

  • Weekendtas
  • dagrugzak
  • Stevige wandelschoenen (goed profiel, hoogsluitend tot boven enkels)
  • Lichte schoenen voor 's avonds
  • Wandelstokken i.v.m. hoogteverschillen
  • Warme fleece/vestje voor de avond 
  • Wind- en waterdicht jack
  • Luchtige kleding
  • Blouses/sweatshirts met lange mouwen (bescherming tegen de zon)
  • Regenkleding
  • Zwemkleding
  • Waterfles/bidon
  • Zonnebrandolie
  • Zonnebril
  • Hoed/pet (die niet kan wegwaaien)
  • Goede zaklamp
  • Bril voor contactlensdragers i.v.m stof
  • Eventueel verrekijker
  • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
  • Veldfles (min. 1,5 liter)
  • Lippencreme met UV-filter
  • EHBO-benodigdheden
  • GELDIG paspoort (nog 6 maanden geldig bij terugkeer in Nederland)

Je wandelt met een dagrugzak met daarin ruimte voor een picknick, drinkwater, een warme trui en regenkleding. Een rugzak van 20 liter volstaat. 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een bezoek aan Kaapverdië heb je een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn bij binnenkomst van het land. Bij een langer verblijf is er een belasting verschuldigd die bij vertrek moet worden voldaan. Er is geen visum nodig voor ingezetenen van één van de ECOWAS-landen. Ook voormalige inwoners van Kaapverdië en hun familieleden hebben geen visum nodig.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren. 

N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kaapverdië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Airport Security Fee (TSA)

Voor een verblijf van maximaal 30 dagen in Kaapverdië heb je geen visum nodig, maar dien je wel een zogenoemde Airport Security Fee (=TSA) te betalen. Dit is een beveiligingstoeslag die dient ter dekking van de kosten van grensbewaking, preventie en veiligheid. Meestal zijn deze kosten in het internationale vliegticket verwerkt, echter voor Kaapverdië niet. 

Om de Airport Security Fee te kunnen betalen, dien je je verplicht te registreren via het online platform Ease.gov.cv. Doe dit minimaal 5 dagen voor vertrek naar Kaapverdië.

Omdat de registratie nog niet altijd vlekkeloos verloopt via dit platform, kun je de beveiligingstoeslag ook bij de immigratie bij aankomst op Kaapverdië betalen (cash of per credit card). Er geldt wel een kleine toeslag. Bij de registratie zal men vragen naar je paspoortgegevens, vluchtnummer, datum van aankomst en vertrek, en je verblijfplaats in Kaapverdië. Bij aankomst op de luchthaven in Kaapverdie dien je het bewijs van de registratie te tonen. Indien je dit niet kunt tonen, dien je je alsnog te registreren en het bedrag van de beveilingstoeslag te voldoen.

Bedrag van TSA

Bij aankomst vanaf buiten Kaapverdië betaal je CVE 3.400 (ongeveer € 31) voor de TSA. Voor binnenlandse vluchten is CVE 150 (ongeveer € 1,40) normaliter inbegrepen in de prijs van het vliegticket.

Paspoort

  • Je paspoort moet minstens twee lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.
  • Reizigers onder de 18 jaar zijn verplicht een kopie van de geboorteakte aan te leveren.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Kaapverdië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Kaapverdië zijn minder ontwikkeld dan in Europa. Medische faciliteiten zijn niet altijd direct aanwezig.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm weer 2 liter drinkwater per persoon mee.
  • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Kaapverdië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Kaapverdië zelf komt geen Gelekoorts voor. Als u over land Kaapverdië binnenkomt, is een Choleraverklaring nodig.

Aanbevolen
Malaria komt plaatselijk voor. Goede bescherming tegen muggenbeten wordt sterk aanbevolen, wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In de maanden augustus t/m november komt in Kaapverdië malaria voor op de eilanden Santiago en Boavista. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen(herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt weinig tijd. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kaapverdie

Kaapverdië - Santo Antão & São Vicente

Groepswandelreis op de Ihlas de Barlavento

Wandelvakantie vanuit hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).