Italië - Toscane, Charming Chianti, 8 dagen De wijnheuvels tussen Florence en Siena

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs goede hotels en agriturismo's

Te voet van Florence naar Siena. Van de hoofdstad van de kunst naar de stad met het mooiste plein van Italië, door het arcadische heuvelland van de Chianti. Wijngaarden, bossen en olijfboomgaarden waaruit kostelijke producten gewonnen worden: dé trots van Toscane. Tijdens deze trektocht overnacht je in met zorg uitgekozen, comfortabele en sfeervolle hotels en agriturismo's, zodat je optimaal kunt genieten van de bijzondere sfeer van de streek. Je hebt meer dan dan genoeg tijd om stadjes te verkennen of neer te strijken op het terras.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere overnachtingsplekken
 • Florence en Siena
 • Klassiek wijngebied
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen over witte wegen in de Chianti

Vuurvliegjes! We zien ze in de Chianti, in de tuin van wijnlandgoed San Donato, even buiten San Gimignano. Betoverend, hoe ze heen en weer dansen. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Toscane, Charming Chianti

De glooiende heuvels van de Chianti in Toscane zijn volgens Italiaanse smaak omgevormd tot één van de mooiste landschappen ter wereld. Mooie loofbossen, afgewisseld met wijn- en olijfboomgaarden, gemarkeerd door donkere cipressen en kleine dorpen. Ze dragen bij aan het unieke en langzaam geconstrueerde evenwicht van natuurlijke rijkdom en menselijk ingrijpen. Begrensd door de onvergetelijke steden Florence en Siena voert deze gevarieerde route je via de typische ’strade bianche’ door valleien en over heuvels, met vergezichten op fraaie villa's of stadjes. Je trekt door het warme hart van de Chianti met haar gezegende klimaat, en overnacht passend bij de typische sfeer van de Chianti in comfortabele en mooi gelegen accommodaties. In de steden in een klassieke villa en op het platteland daartussen in een sfeervolle agriturismo op een heuveltop, met werelds uitzicht.

Dag 1

Aankomst in Florence. Als je vroeg arriveert kun je nog een mooie stadswandeling maken.

Overnachting in

Florence - Hotel Park Palace (Florence)

Dag 2

Over asfaltweggetjes wandel je de stad uit. De wandeling van vandaag is vrij lang, maar ook zeer gevarieerd. Na Grassina volg je de gelijknamige beek over smalle bospaadjes door een stille vallei. Na een laatste pittige klim bij Grassina Vecchia wandel je naar Impruneta.
Wandeling: 19 km, 470 m stijgen en 260 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Impruneta - Hotel Bellavista

Dag 3

Na het ontbijt is er een korte transfer naar Strada in Chianti. Vervolgens wandel je verder door ‘la campagna’ (het platteland) met regelmatig mooie uitzichten. Het eerste gedeelte voert je door de olijfgaarden in het dal van Strada. Vanuit Chiocchio wandel je over een rustig asfaltweggetje naar Mugnana. Kort daarna klim je door het bos over vooral stenige paden omhoog naar de ‘hoogvlakte’ San Giusto. Je daalt geleidelijk af langs de verspreid gelegen huizen van Rugliana en La Ripa. Je ziet het levendige wijnstadje Greve in Chianti beneden je in het dal al liggen. Even voor Greve passeer je nog het wijnkasteel van Uzzano. 
Wandeling: 19 km, 600m stijgen en dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Greve in Chianti - Albergo del Chianti

Dag 4

Vandaag kan je het rustig aan doen. Er is een korte wandeling over typische 'strade bianche' (steenslagwegen) door wijngaarden en langs olijfbomen, uitgezet. Je klimt geleidelijk aan de heuvelrug achter Greve op en hebt een formidabel uitzicht op het vestingdorpje Montefioralle. Een bezoek aan deze middeleeuwse 'borgo' completeert je vakantie aan het Toscaanse platteland. Terug in Greve, de 'hoofdstad van de Chianti', met haar unieke marktplein, kan je de dag afsluiten met een bezoek aan wijnmuseum en proeflokaal 'le Cantina' of gewoon op een terrasje. Wandeling: 6,5 km, 190 m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Overnachting in

Greve in Chianti - Albergo del Chianti

Dag 5

Korte transfer naar het kleine bergdorpje Badiaccia. Hier begin je met een geleidelijke afdaling door een prachtige, beboste vallei. Een korte klim brengt je in Volpaia met zijn kasteel, een opmerkelijk mooi gelegen dorpje van de Chianti. Enkele prima restaurants en een ‘enoteca’ verleiden je hier tot een lange pauze. Het tweede deel van de dag voert je door het karakteristieke landschap van de Chianti en langs de mooie kerk van Santa Maria Novella naar het middeleeuwse stadje Radda. Wandelduur: 14 km, 400m stijgen, 560 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Radda - Hotel Palazzo San Niccolò

Dag 6

Start op het centrale plein in Radda voor een rondwandeling via Vertine. De soms steile wijnhellingen zullen je doen zweten, maar de omgeving is fraai. Beloon jezelf na afloop met een heerlijke 'bruschette' die in het cafeetje op het plein van Radda worden geserveerd. Je kunt uiteraard ook helemaal niet gaan wandelen vandaag...
Wandeling: 15 km, 430 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Radda - Hotel Palazzo San Niccolò

Dag 7

Vandaag kun je nog volop genieten van de klassieke schoonheid van de Chianti. Langs afgelegen hoeves en slaperige gehuchten met klinkende namen als als ‘S. Giusto’ en ‘S. Polo in Rosso’ wandel je over 'strada bianche' en bospaden naar het dorp Corsignano Vagliagli. Je reist vervolgens per lijnbus (op zon- en feestdag per taxi) verder naar Siena, waar je de rest van de dag kunt genieten van de heerlijke sfeer op het schitterende Piazza del Campo.
Wandeling: 16 km, 450m stijgen, 480 m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Siena - Hotel Chiusarelli (Siena)

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Wellicht heb je nog tijd om het oude stadscentrum te bezoeken. Siena, de stad van de beroemde paardenwedstrijd ‘palio’, van het mooiste plein van Europa, volgens kenners, en de zwartwit gemarmerde dom, die eigenlijk niet meer dan een zijbeuk blijkt te zijn. Kortom een van de gaafste middeleeuwse stadscentra van Italië. In het informatiepakket is een interessante stadswandeling beschreven.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze wandelvakantie in de Chianti overnacht je in bijzondere accommodaties. Uiteraard beschik je overal over een kamer met privé badkamer. Klik voor meer informatie en een foto-impressie op de link in het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Italiaans ontbijt voor je klaar. De lunch koop je zelf in de dorpjes waar je overnacht. Voor het diner kun je op loopafstand een leuk restaurantje uitzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer 
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting Florence (ca. EUR 7 p.p.p.d.)
 • toeristenbelasting overige plaatsen (ca. EUR 2 p.p.p.d.)
 • bus Vagliagli - Siena (dag 7) of taxi (op zon- en feestdagen)

Over de activiteiten

Niet al te zware wandelingen door heuvelachtig terrein, doorgaans over goede (bos)paden en (on)verharde weggetjes. Aangezien er weinig gewandeld wordt in deze regio, zijn de paden soms moeilijk te vinden en/of overgroeid. We raden daarom aan de SNP route-app te gebruiken. 

Extra dagen

Je kunt overal een extra (rust)dag boeken. Florence en Siena worden uiteraard aanbevolen (musea zijn op maandag gesloten). In beide steden is een stadswandeling beschreven. Greve in Chianti is een levendig wijnstadje, waar het prettig toeven is.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Bologna (Pisa)

Hotel Bologna is gelegen in het historisch centrum van Pisa, op 500m van het treinstation. Het stijlvolle herenhuis ligt op wandelafstand van de dom, de scheve toren en hoofdstraat. In inrichting is warm en typisch Toscaans met zachte kleurschakeringen van oker, perzik en groen. Je kamer beschikt over TV, kluis, minibar en gratis wifi. In het hotel vind je een bar, leeszaal en een bewaakte parkeerplaats. Je ontbijt met vers fruit, brood en gebak van de bekendste traditionele bakker van de stad. Drink voor het diner een aperitief op de aangename binnenplaats, beschut door cipressen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Siena is ca. 1445 km. Je kunt je auto tijdens de reis tegen betaling parkeren in startpunt Florence of op eindpunt Siena, kosten ca. € 10.- - € 20.- per dag. Je kunt per snelbus (1,5u) terugreizen van Siena naar Florence.
Klik hier voor de dienstregeling van de snelbus (zoek naar Linea Regionali in Toscane). 

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Florence en terug vanaf Siena

Je kunt zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Vanaf station Florence kun je een taxi nemen naar het hotel. Vanuit Siena reis je per trein terug naar huis.

 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Pisa of Florence.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis op Pisa (PSA):
Na aankomst op het vliegveld van Pisa reis je per bus of trein verder door naar Florence. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen. Vanaf het vliegveld van Pisa is het ca. 50 km naar Florence. Neem eerst shuttletrein Pisa Mover naar treinstation Pisa Centrale. Vanaf hier vertrekken rechtstreekse treinen naar Florence. Je stapt uit bij het treinstation Santa Maria Novella. Je kan ook gebruik maken van een speciale shuttlebus van vliegveld Pisa naar Florence treinstation Santa Maria Novella. Deze bus bereikt in 70 minuten Florence en vertrekt zo’n 10 maal per dag.

Heenreis op Florence (FLR):
Je reist per tram of bus van het vliegveld van Florence naar station Santa Maria Novella. De tram gaat zeer regelmatig, je bent ca. 20 minuten onderweg. De bus van SITA gaat elk uur. Reistijd: ca. 30 min.

Terugreis:
Aan het einde van je vakantie reis je vanaf Siena terug naar Pisa (trein, ca. 2.5 uur) of het vliegveld van Florence (snelbus, ca 1.5 uur). Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een verlengingsnacht in Pisa of Florence boeken vooraf of na afloop van je reis.

Informatie treinen: klik hier.
Informatie bus Pisa - Florence: klik hier
Informatie bus Siena - Florence: klik hier, zoek naar Linea Regionali in Toscane.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week vanaf begin april tot eind oktober. De wandeltemperaturen zijn in Toscane het aangenaamst in het voorjaar, de vroege zomer en het najaar.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Toscane ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

jytjtyjtyj

Italië - Toscane, Charming Chianti

De wijnheuvels tussen Florence en Siena

Wandelvakantie langs goede hotels en agriturismo's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.