Wandelen langs het Comomeer in Italie

Italië - Lombardije, 7 dagen Wandelen langs het Comomeer

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Het prachtige Comomeer is al sinds de Romeinse tijd een geliefde vakantiebestemming. De steile oevers en bergpieken rondom doen eerder denken aan een Noors fjord dan aan een meer in Noord-Italië. Op de westoever baden luxe villa's en fraai aangelegde tuinen in de mediterrane zon. Op de onbekendere en rustiger oostoever volgt het Sentiero del Viandante een oud muilezelpad met schitterend uitzicht op het Lago di Como en Lecco. Geniet van het landschappelijk schoon, de subtropische vegetatie en het aangename klimaat. Bezoek schilderachtige dorpjes met gekleurde huizen en geniet van de lokale keuken.

Uniek aan deze reis

 • Schitterende uitzichten op Comomeer en bergen
 • Heerlijk klimaat
 • Verblijf in fraai Varenna
 • Goed onderhouden muilezelpaden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Italië - Lombardije - Comomeer

In het kort ziet je programma voor de komende dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Lecco, overnachting Lecco
 • Dag 2: trein naar Abbadia Lariana, wandeling naar Lierna, trein naar Lecco, overnachting Lecco
 • Dag 3: trein naar Lierna, wandeling naar Varenna, overnachting Varenna
 • Dag 4: boot naar Bellagio, wandeling Bellagio, overnachting Varenna
 • Dag 5: wandeling naar Dervio, overnachting Dervio
 • Dag 6: wandeling naar Colico, overnachting Colico
 • Dag 7: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Lecco, fraai gelegen aan de zuidoostpunt van het Comomeer. Lokaal wordt deze 'tak' van het Comomeer ook wel Lago di Lecco genoemd. Kijk alvast wat rond in het stadje en geniet van de uitzicht op de Alpentoppen rondom.

Overnachting in

Lecco

Dag 2

Na een korte rit met de lokale trein start je de wandeling in Abbadia Lariana. Als je fris wilt beginnen kun je overwegen eerst het meer in te plonzen vanaf het mooie strandje vlakbij het station. De wandeling naar Lierna voert grotendeels over een goed onderhouden muilezelpad op de oostoever van het Comomeer. De uitzichten op het meer zijn prachtig. Neem in Mandello een kijkje in de prachtige kerk van San Giorgio, met fresco's uit de 15e eeuw. Aan het eind van de wandeling neem je in Lierna de trein terug naar Lecco. Je kunt er evt. voor kiezen om het gehele traject vanuit Lecco te wandelen. In dat geval wandel je ca. 8 km extra over bospaden tot Abbadia Lariana (350 m extra stijgen en dalen)
Wandeling: 11 km, 400m stijgen en dalen

Overnachting in

Lecco

Dag 3

Qua hoogteverschillen is dit de zwaarste wandeling van de reis. Je neemt eerst de trein naar Lierna, waar je gisteren bent geëindigd. De wandeling begint op een muilezelpad dat later overgaat in een pad door de bossen. Een uitzichtpunt met zicht op het Comomeer en Bellagio aan de overkant is de perfecte plek voor een picknick. Voor je de afdaling naar Varenna begint is het sterk aan te raden een bezoek te brengen aan Castello di Vezio. Het meer dan 1000 jaar oude kasteel is gebouwd in opdracht van de koningin van Lombardije. Het is gebouwd op een heuveltop op het punt waar het Lago di Lecco en Lago di Como samen komen en biedt dan ook een fantastisch 180 graden uitzicht. Je eindbestemming vandaag is het lager gelegen Varenna, een parel van een dorp pal aan het meer.
Wandeling: 10 km, 850 m stijgen en dalen

NB: Zolang als de wandeling van Lierna naar Varenna niet mogelijk is (je checkt dit ter plaatse bij de VVV van Lecco) kun je i.p.v. de reis per trein en boot evt. een andere wandeling maken aan de westkant van het Comomeer tussen Mennagio en Rezzonico. 

Overnachting in

Varenna

Dag 4

Een dagje in Varenna geeft je de mogelijkheid het bootje te pakken naar Bellagio. Maak hier een korte rondwandeling. Je start op de punt van het schiereiland. Na het dorpje Pascallo beklim je via geplaveide wegen de heuvel achter Bellagio. Je wandelt terug via het dorpje St. Giovanni. In dit dorp bevinden zich de kleurrijke tuinen van de Villa Melzi d’Eril.
Wandeling: 7 km, 220 m stijgen en dalen

Overnachting in

Varenna

Dag 5

Je kunt de benen even opwarmen tijdens het eerste deel van de wandeling, pal langs het meer. De klim het dorp uit is pittig; het Sentiero del Viandante voert je door een cultuurlandschap met prachtig uitzicht op het Comomeer en de omringende bergen. Halverwege de wandeling bereik je Bellano. Bezoek zeker de wonderlijke “Orrido di Bellano”, een kloof uitgesneden door de Pioverna. Vanaf het wandelpad door de kloof zie je watervallen en peilloos diepe gaten in de rotsen. Na een middagpauze in Bellano - in het centrum vind je diverse restaurants - loop je over een oud muilezelpad verder naar je overnachtingsadres in Dervio.
Wandeling: 11 km, 575 m stijgen en dalen

Overnachting in

Dervio

Dag 6

Waren de uitzichten tot nu toe al fraai, tijdens deze laatste etappe wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Op de wandeling naar Colico kom je talloze picknickplekken met panorama tegen. Vanuit Dervio klim je over een stenen trap bergopwaarts om vervolgens geleidelijk weer af te dalen naar Colico aan het meer. Vanaf ongeveer halverwege zie je de besneeuwde toppen op de Zwitsers-Italiaanse grens aan de overzijde van het meer. In Colico nodigt het strand in het centrum uit voor een duik. Als je vroeg aankomt kun je wellicht nog de Priorij van Piona bezoeken, prachtig gelegen op de punt van het schiereiland Olgiasca. Net als de cisterciënzer monniken die er nog altijd leven, kun je er genieten van de rust en de natuur.  
Wandeling: 13 km, 675 m stijgen en dalen

Overnachting in

Colico

Dag 7

Na het ontbijt zit je wandelvakantie aan het Comomeer er helaas weer op.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels en B&B's in het centrum van dorpjes aan het Comomeer. Je kamer is altijd voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt op je te wachten. Voor de lunch kun je in een eethuisje neerstrijken of lunchinkopen doen in de dorpjes onderweg. In alle overnachtingsplaatsen zijn meerdere restaurants op loopafstand van je accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • wandelroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2 p.p.p.d.)
 • treinkaartjes dag 2 en 3 (ca. EUR 8 p.p. in totaal)
 • bootticket dag 4 (ca. EUR 10 p.p., heen en terug)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je loopt afwisselend over graspaden, stenige paden, onverharde wegen, bospaden en een onvermijdelijk stukje asfalt. Vanwege de steile berghellingen rond de meren dien je elke dag rekening te houden met wat klimmen en dalen. De klimmen zijn echter nooit lang, behalve op dag 3. We hebben de zwaarte van de reis ingeschaald op niveau 2, maar dag 3 neigt door de hoogteverschillen meer naar niveau 3. Bij nat weer kunnen de stenige paden glad worden en is het op de steile stukken even oppassen geblazen. Wandelstokken kunnen dan handig zijn.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Alle overnachtingsplekken zijn geschikt om wat langer te blijven. Voor een extra dag in Varenna vind je in de Route App een wandeling op de westelijke oever van het Comomeer, van Menaggio naar Rezzonico. Dit is een eenvoudige wandeling van 9 km, 300 m stijgen en dalen. Om vanuit Varenna in Menaggio te komen neem je de boot, via Bellagio. Aan het eind van de wandeling pak je in Rezzonico de bus terug naar Menaggio en de boot naar Varenna. Vanuit Colico kun je op een extra dag bv. met de boot naar de Priorij van Piona, prachtig gelegen op de punt van het schiereiland Olgiasca.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Lecco is ca. 1030 km; vanaf Brussel rijd je in ca. 900 km naar Lecco. Je kunt je auto gedurende de reis betaald parkeren in een openbare parkeergarage in Lecco. 
Aan het eind van de reis neem je vanuit Colico de trein terug naar Lecco. Je bent ca. 45 minuten onderweg.

Klik hier voor de dienstregeling van de trein van Colico naar Lecco.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een je een treinreis heen naar Lecco, terug vanaf Colico.

Je kan zelf je treintickets boeken via www.nsinternational.nl

 SNP kan wel de nachttrein naar Zurich voor je boeken. Vanaf daar ga je zelf per trein verder naar Lecco of reis je aan vanaf Colico. Daarbij geldt het volgende schema:

Amsterdam - Zurich 20:28 - 08:39
Zurich - Amsterdam 21:34 - 09:05

Je kan ook in Utrecht en Arnhem opstappen.

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode begin april - eind oktober. Het merengebied heeft een heel eigen, zeer mild klimaat in de beschutting van de hoge bergen rondom, waardoor subtropische bloemen, planten en bomen er weelderig groeien. In voorjaar en herfst heerst er een rustige en gemoedelijke sfeer, waarbij de lokale bevolking graag de tijd neemt om een praatje met je te maken. Maar zelfs in de zomer kom je buiten de dorpen maar weinig mensen meer tegen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Lombardije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Carmacal 312280 Lombardije

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelvakantie langs het Comomeer in Italië

Italië - Lombardije

Wandelen langs het Comomeer

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.