Wandelen langs het Comomeer in Italie

Italië - Lombardije, 7 dagen Wandelen langs het Comomeer

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Het prachtige Comomeer is al sinds de Romeinse tijd een geliefde vakantiebestemming. De steile oevers en bergpieken rondom doen eerder denken aan een Noors fjord dan aan een meer in Noord-Italië. Op de westoever baden luxe villa's en fraai aangelegde tuinen in de mediterrane zon. Op de onbekendere en rustiger oostoever volgt het Sentiero del Viandante een oud muilezelpad met schitterend uitzicht op het Lago di Como en Lecco. Geniet van het landschappelijk schoon, de subtropische vegetatie en het aangename klimaat. Bezoek schilderachtige dorpjes met gekleurde huizen en geniet van de lokale keuken.

Uniek aan deze reis

 • Schitterende uitzichten op Comomeer en bergen
 • Heerlijk klimaat
 • Verblijf in fraai Varenna
 • Goed onderhouden muilezelpaden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Italië - Lombardije - Comomeer

In het kort ziet je programma voor de komende dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Lecco, overnachting Lecco
 • Dag 2: trein naar Abbadia Lariana, wandeling naar Lierna, trein naar Lecco, overnachting Lecco
 • Dag 3: trein naar Lierna, wandeling naar Varenna, overnachting Varenna
 • Dag 4: boot naar Bellagio, wandeling Bellagio, overnachting Varenna
 • Dag 5: wandeling naar Dervio, overnachting Dervio
 • Dag 6: wandeling naar Colico, overnachting Colico
 • Dag 7: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Lecco, fraai gelegen aan de zuidoostpunt van het Comomeer. Lokaal wordt deze 'tak' van het Comomeer ook wel Lago di Lecco genoemd. Kijk alvast wat rond in het stadje en geniet van de uitzicht op de Alpentoppen rondom.

Overnachting in

Lecco

Dag 2

Na een korte rit met de lokale trein start je de wandeling in Abbadia Lariana. Als je fris wilt beginnen kun je overwegen eerst het meer in te plonzen vanaf het mooie strandje vlakbij het station. De wandeling naar Lierna voert grotendeels over een goed onderhouden muilezelpad op de oostoever van het Comomeer. De uitzichten op het meer zijn prachtig. Neem in Mandello een kijkje in de prachtige kerk van San Giorgio, met fresco's uit de 15e eeuw. Aan het eind van de wandeling neem je in Lierna de trein terug naar Lecco. Je kunt er evt. voor kiezen om het gehele traject vanuit Lecco te wandelen. In dat geval wandel je ca. 8 km extra over bospaden tot Abbadia Lariana (350 m extra stijgen en dalen)
Wandeling: 11 km, 400m stijgen en dalen

Overnachting in

Lecco

Dag 3

Qua hoogteverschillen is dit de zwaarste wandeling van de reis. Je neemt eerst de trein naar Lierna, waar je gisteren bent geëindigd. De wandeling begint op een muilezelpad dat later overgaat in een pad door de bossen. Een uitzichtpunt met zicht op het Comomeer en Bellagio aan de overkant is de perfecte plek voor een picknick. Voor je de afdaling naar Varenna begint is het sterk aan te raden een bezoek te brengen aan Castello di Vezio. Het meer dan 1000 jaar oude kasteel is gebouwd in opdracht van de koningin van Lombardije. Het is gebouwd op een heuveltop op het punt waar het Lago di Lecco en Lago di Como samen komen en biedt dan ook een fantastisch 180 graden uitzicht. Je eindbestemming vandaag is het lager gelegen Varenna, een parel van een dorp pal aan het meer.
Wandeling: 10 km, 850 m stijgen en dalen

Overnachting in

Varenna

Dag 4

Een dagje in Varenna geeft je de mogelijkheid het bootje te pakken naar Bellagio. Maak hier een korte rondwandeling. Je start op de punt van het schiereiland. Na het dorpje Pascallo beklim je via geplaveide wegen de heuvel achter Bellagio. Je wandelt terug via het dorpje St. Giovanni. In dit dorp bevinden zich de kleurrijke tuinen van de Villa Melzi d’Eril.
Wandeling: 7 km, 220 m stijgen en dalen

Overnachting in

Varenna

Dag 5

Je kunt de benen even opwarmen tijdens het eerste deel van de wandeling, pal langs het meer. De klim het dorp uit is pittig; het Sentiero del Viandante voert je door een cultuurlandschap met prachtig uitzicht op het Comomeer en de omringende bergen. Halverwege de wandeling bereik je Bellano. Bezoek zeker de wonderlijke “Orrido di Bellano”, een kloof uitgesneden door de Pioverna. Vanaf het wandelpad door de kloof zie je watervallen en peilloos diepe gaten in de rotsen. Na een middagpauze in Bellano - in het centrum vind je diverse restaurants - loop je over een oud muilezelpad verder naar je overnachtingsadres in Dervio.
Wandeling: 11 km, 575 m stijgen en dalen

Overnachting in

Dervio

Dag 6

Waren de uitzichten tot nu toe al fraai, tijdens deze laatste etappe wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Op de wandeling naar Colico kom je talloze picknickplekken met panorama tegen. Vanuit Dervio klim je over een stenen trap bergopwaarts om vervolgens geleidelijk weer af te dalen naar Colico aan het meer. Vanaf ongeveer halverwege zie je de besneeuwde toppen op de Zwitsers-Italiaanse grens aan de overzijde van het meer. In Colico nodigt het strand in het centrum uit voor een duik. Als je vroeg aankomt kun je wellicht nog de Priorij van Piona bezoeken, prachtig gelegen op de punt van het schiereiland Olgiasca. Net als de cisterciënzer monniken die er nog altijd leven, kun je er genieten van de rust en de natuur.  
Wandeling: 13 km, 675 m stijgen en dalen

Overnachting in

Colico

Dag 7

Na het ontbijt zit je wandelvakantie aan het Comomeer er helaas weer op.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels en B&B's in het centrum van dorpjes aan het Comomeer. Je kamer is altijd voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een ontbijt op je te wachten. Voor de lunch kun je in een eethuisje neerstrijken of lunchinkopen doen in de dorpjes onderweg. In alle overnachtingsplaatsen zijn meerdere restaurants op loopafstand van je accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • wandelroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2 p.p.p.d.)
 • treinkaartjes dag 2 en 3 (ca. EUR 8 p.p. in totaal)
 • bootticket dag 4 (ca. EUR 10 p.p., heen en terug)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je loopt afwisselend over graspaden, stenige paden, onverharde wegen, bospaden en een onvermijdelijk stukje asfalt. Vanwege de steile berghellingen rond de meren dien je elke dag rekening te houden met wat klimmen en dalen. De klimmen zijn echter nooit lang, behalve op dag 3. We hebben de zwaarte van de reis ingeschaald op niveau 2, maar dag 3 neigt door de hoogteverschillen meer naar niveau 3 Bij nat weer kunnen de stenige paden glad worden en is het op de steile stukken even oppassen geblazen. Wandelstokken kunnen dan handig zijn.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken is.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Alle overnachtingsplekken zijn geschikt om wat langer te blijven. Vanuit Colico kun je op een extra dag bv. met de boot naar de Priorij van Piona, prachtig gelegen op de punt van het schiereiland Olgiasca.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Lecco is ca. 1030 km; vanaf Brussel rijd je in ca. 900 km naar Lecco. Je kunt je auto gedurende de reis betaald parkeren in een openbare parkeergarage in Lecco. 
Aan het eind van de reis neem je vanuit Colico de trein terug naar Lecco. Je bent ca. 45 minuten onderweg.

Klik hier voor de dienstregeling van de trein van Colico naar Lecco.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een je een treinreis heen naar Lecco, terug vanaf Colico.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode begin april - eind oktober. Het merengebied heeft een heel eigen, zeer mild klimaat in de beschutting van de hoge bergen rondom, waardoor subtropische bloemen, planten en bomen er weelderig groeien. In voorjaar en herfst heerst er een rustige en gemoedelijke sfeer, waarbij de lokale bevolking graag de tijd neemt om een praatje met je te maken. Maar zelfs in de zomer kom je buiten de dorpen maar weinig mensen meer tegen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Lombardije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Carmacal 312280 Lombardije

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelvakantie langs het Comomeer in Italië

Italië - Lombardije

Wandelen langs het Comomeer

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten