Kaukasus

Georgië - Kaukasus, 15 dagen De geheimen van de Kaukasus

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelen vanuit guesthouses en hotels

Land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus, het hoogste gebergte van Europa. Hier vormde de Zijderoute de verbinding met Azië. Van halfwoestijnen met verborgen grotsteden, tot ongerepte wouden en verijsde vijfduizenders. Ontdek met lokale gidsen de fraaiste kunstschatten en leer zeden en gewoontes van de Svan kennen. Maak schitterende wandelingen naar de gletsjers van de Kazbek, de Usba en de Skhara.

Uniek aan deze reis

 • Afgelegen vallei van Svaneti
 • Indrukwekkende Kaukasus
 • Stevige bergwandelingen èn aandacht voor de cultuur
 • Zeer afwisselend programma
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Georgië - wandelvakantie

Georgiërs weten precies waarom hun land zo’n ongekende natuurpracht heeft: toen God de aarde had geschapen en over alle volkeren van de wereld verdeelde, kwamen de Georgiërs te laat. God vroeg hun waarom ze zo laat waren, waarop de Georgiërs antwoordden dat ze onderweg halt hadden gehouden om te drinken en te toasten op de Heer – een gebruik dat in Georgië zeer serieus wordt genomen en lang kan duren. God was zeer ingenomen met hun antwoord en daarom schonk Hij hun het stukje aarde dat hij eigenlijk voor Hemzelf had bestemd. Daarom is Georgië een waar natuurlijk paradijs!
Georgië is het land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus. Wie vroeger tijdens de aardrijkskundeles goed heeft opgelet, weet dat niet de Alpen het hoogste gebergte van Europa zijn, maar de Kaukasus. Het is een fascinerend bergmassief van verijsde vijfduizenders en van uitgestrekte en ongerepte wouden waar nog volop beren en wolven rondlopen. Je treft er valleien aan met boerendorpjes zonder elektriciteit of wegen, waar het vervoer nog voornamelijk te paard geschiedt en waar de eeuwenoude wachttorens de tand des tijds hebben doorstaan. In de luwte van machtige reuzen als de Skhara, de Usba, de Kazbek en de Diklos leven de eigenzinnige, trotse en buitengewoon gastvrije Tusheti en Svan. Zij begeleiden ons op onze dagwandelingen langs de gletsjertongen, watervallen en over de drieduizend meter hoge passen. Met trots tonen ze ons hun mysterieuze achthonderd jaar oude wachttorens en even zo oude kerkjes, die op de meest fotogenieke plekken liggen.
Georgië is een land van ongekende landschappelijke verscheidenheid, maar ook van een ongekend rijke historie en cultureel erfgoed: een van de eerste christelijke rijken, en een land waar de Zijderoute de verbinding tussen Europa en Azië vormde.
Op deze rondreis maken we niet alleen prachtige dagwandelingen, maar bezoeken we ook de culturele hoogtepunten: de grotsteden in het semi-woestijnlandschap in het zuiden, de kloosters aan de Military Highway, de prachtige hoofdstad Tbilisi en de kerken en kloosters rond Kutaisi, waar Jason en zijn Argonauten op zoek gingen naar het Gulden Vlies.
De reis wordt begeleid door een SNP Reisleider, een professionele Engelstalige Georgische reisleider en op de wandelingen worden we vergezeld door lokale gidsen, die de ideale intermediair tussen ons reizigers en de lokale bevolking vormen. We overnachten in eenvoudige pensions en hotels waar u kennis maakt met de rijke tradities, gastvrijheid en heerlijke Georgische keuken en de Georgische wijnen.

Dag 1

Vucht van Amsterdam naar Tbilisi, waar we in de namiddag aankomen. Aansluitend transfer naar het hotel in de stad. 

 

Overnachting in

Tbilisi

Dag 2

Na een rustig ontbijt leidt onze Georgische gids ons door het mooie historische centrum van Tbilisi. Het centrum bestaat uit een oud en een nieuw (negentiende- en twintigste-eeuws) deel, en biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, waarvan enkele zeer oude. Het centrum is niet groot, dus alles ligt op loopafstand. We beginnen bij de dertiende-eeuwse Metekhi-kerk, die op een klif boven de Mtkvari-river ligt: een van de fraaiste stadsbeelden. Dan wandelen we via de zeventiende-eeuwse Turkse sulfur-baden naar het Perzische Narikala-fort uit de vierde eeuw, een imposante burcht die de stad en de nauwe rivierengte domineert. Van daaruit wandelen we door het oudste deel van de stad, via de synagoge en de oeroude kleine Sioni-kathedraal en de Anchiskhati-kerk (beide zesde-zevende-eeuws). Na de lunch bezoeken we de indrukwekkende archeologische collectie van het Georgische Staatsmuseum. We bevinden ons nu in het nieuwere deel van het centrum, waar de statige Rustaveli Avenue sterk aan Parijs doet denken. Een wandeling door deze levendige en fascinerende metropool maakt duidelijk hoezeer deze stad op een kruispunt van culturen ligt, half Europees, half Aziatisch. ’s Avonds dineren we in een traditioneel Georgisch restaurant.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 3

We verlaten Tbilisi; een lange reis langs de vermaarde Georgian Military Highway wacht ons. In het begin van de negentiende eeuw is deze weg door de Russen met grote moeite aangelegd. Het is de enige verbindingsroute tussen Georgië en Rusland, die dwars over de bergen voert. Het strategische belang van de route was (en is) groot. En ook in een verder verleden was deze veel oudere handelsroute van groot belang. Vandaar dat de weg diverse forten en verstevigde kloosters met elkaar verbindt. De weg is goed we steken onder andere de 2379 meter hoge Dzhvaris-pass (de 'Kruispas') over. Onderweg stoppen we ook even bij een door de Sovjets aangelegd uitzichtpunt. Een opzichtige mozaïekwand markeert het fraaie uitzichtpunt op de Gudaur-kloof en de markante gestreepte Gud-Guraberg.
Maar, voordat we daar zijn, bezoeken we eerst twee van de belangrijkste culturele plekken van het land. Eerst bezoeken we het kleine Jvari-klooster (zesde eeuw), prachtig op een heuveltop gelegen boven de samenvloeiing van de Aragvi- en de Mtkvari-rivier. Beneden ons ligt de stad Mtskheta, waar de belangrijkste kerk van het land ligt: de elfde-eeuwse Svetitskhoveli-kathedraal. De stad en haar kerken behoren tot het Unesco-werelderfgoed. Dan gaan we naar de fotogenieke ommuurde kerk Ananuri (zeventiende eeuw). Het had weinig gescheeld of het water van de door de Sovjets aangelegde stuwdam had de kerk verzwolgen, maar een voor de Sovjet-Unie ongekend openlijk protest keerde het gevaar. Nadat we de Kruispas zijn overgestoken bevinden we ons in de afgelegen, wijde vallei van Kazbeg, een ruig berglandschap, midden in het hart van de Kaukasus.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 4

Na een rit van circa één uur door de afgelegen en spectaculaire Sno-vallei, bereiken we het bergdorpje Juta, dat op 2165 meter hoogte ligt. In de vallei leeft nog een grote populatie wolven. De inwoners van dit dorp, die tot de Khevsur behoren, hebben weinig van hun oorspronkelijke cultuur en gewoontes verloren. Zelfs op de steilste berghellingen rond het dorp wordt gehooid en op de akkertjes rond het dorp worden aardappelen verbouwd. De kachel wordt in de winter met gedroogde mest gestookt. Boven het dorp maken we een schitterende wandeling door de bloemenrijke bergweiden naar de voet van de scherpe, besneeuwde pieken van Mt. Chaukhebi (3852 meter). Hier ligt een klein bergmeertje onderaan de indrukwekkende morenes die hier door gletsjers zijn achtergelaten. Onderweg kunnen we pauze houden in een kleine berghut (wandeling: 4 uur, 450 m stijgen en dalen). Via hetzelfde pad keren we terug naar Juta, en rijden via de smalle bergweg weer naar Kazbegi.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 5

Het op 1800 meter hoogte gelegen bergdorp Kazbegi/Stepantsminda is het enige Georgische dorp dat zich aan de noordzijde van de waterscheiding van de Kaukasus bevindt. Het dorp ligt nietig verscholen onder grimmige wanden van de vierduizend meter hoge pieken. De omgeving is rijk aan roofvogels (waaronder steenarend en slechtvalk) en gierensoorten. Alle Europese gierensoorten komen hier voor. Hoog boven het dorp ligt de Gergeti Trinity-kerk, op een top van 2170 meter. Het silhouet van dit kerkje steekt scherp af tegen de besneeuwde, massieve top van Mt. Kazbek (5047 meter). Hier worden we ’s ochtends naartoe gebracht. Vanaf het kerkje heb je een schitterend uitzicht op de vallei van Kazbegi en de omringende bergen. De top van de lang gedoofde vulkaan Mt. Kazbek lijkt gevaarlijk dichtbij. We maken een wandeling door een vallei, door een geleidelijk steniger wordend berglandschap, tot we een pasje met een kleine shrine bereiken. Daar hebben we bij helder weer een adembenemend uitzicht op Mt. Kazbek  en de indrukwekkende Gergeti-gletsjer. We zijn hier op bijna drieduizend meter hoogte. Via hetzelfde pad dalen we af naar de Gergeti-kerk en vervolgens via een steil dalend pad verder, tot we weer in het dorp Kazbegi/Stepantsminda zijn. Lengte wandeling: 11,5 km, 750 m stijgen en 1200 m dalen, wandelduur 6 uur.

Overnachting in

Kazbegi

Dag 6

De bergwereld rond Kazbegi is een paradijs voor wandelaars. Vandaag maken we een wandeling door de brede en nog maar amper bewoonde vallei van Truso. We worden afgezet bij het kleine gehuchtje Almasani en klimmen eerst geleidelijk over een slingerende zandweg tegen de flank van de vallei. We hebben steeds een prachtig uitzicht over de vallei en de besneeuwde toppen en gletsjers van het Mt. Kazbek-massief. Als het pad vlakker wordt, krijgen we uitzicht op de bodem van de diepe Truso-kloof. Dan opent het panorama zich weer en dalen we af naar de bodem van de brede, door een gletsjer uitgesleten vallei. Onderin passeren we travertijn-bronnen en een bron waar het koolzuur opborrelt. IJzerhoudende bronnetjes kleuren het water rood. Vervolgens wandelen we langs de brede oever van de Tergi-rivier naar een oude wachttoren en het verlaten dorpje Keterisi. Hier wachten terreinwagens ons op om ons door de vallei terug naar de verharde weg te brengen, waar de bus wacht. Via de Kruispas bereiken we het skidorpje Gudauri, waar we in een wintersporthotel overnachten. Wandelduur 5,5 uur, 12 km, 375 m stijgen en 250 m dalen.

Overnachting in

Gudauri

Dag 7

Via de Georgian Military Highway verlaten we de bergen en rijden naar de stad Gori, geboorteplaats van Stalin. Op het plein van de stad stond tot 2010 zijn standbeeld, het enige ter wereld dat nog lang overeind stond. In het stadje is een museum dat aan het leven van Stalin is gewijd is. Je vindt er ook zijn geboortehuis. Als daar nog tijd voor is, rijden we 's middags naar de Uplistsikhe-grotnederzetting, die circa drieduizend jaar geleden al bewoond was. De grotwoningen en kerken bevinden zich in de zachte zandstenen helling van de Mtkvari-vallei. In de vijfde eeuw werd het een handelscentrum aan de Zijderoute en later werd het door monniken bewoond, tot de Mongolen het complex in de dertiende eeuw verwoestten. Aardbevingen hebben het complex grotendeels verwoest, maar het spreekt toch nog steeds tot de verbeelding. In de namiddag rijden we verder naar het westen, naar de provincie Imereti, het Land van het Gulden Vlies. Tegen de avond bereiken we Kutaisi, een stad die onder de Sovjets tot de tweede stad van het land uitgroeide.

Overnachting in

Kutaisi

Dag 8

In de ochtend bezoeken we eerst het Gelati-klooster, in de heuvels buiten de stad. Dit klooster is in de Gouden twaalfde eeuw gesticht door koning David ‘de Bouwer’. Het mooi gelegen complex en in het bijzonder de unieke fresco’s en Byzantijnse mozaïeken (twaalfde-eeuws, bestaande uit 2.500.000 steentjes!) staan op de Unesco-werelderfgoedlijst. Dan is het tijd om ons op te maken voor een lange rit. Via de steden Samtredia en Senaki bereiken we de broeierige stad Zugdidi. Hier beginnen we aan de drie uur durende rit door de immense Inguri-vallei, naar het hart van de afgelegen en nog zeer authentieke bergprovincie Svaneti. Het landschap is indrukwekkend. Naarmate de rit vordert, worden de bergen hoger en de nauwe, dicht beboste vallei wijder. Het bovenste gedeelte van de vallei, waar we in het kleine, groene dorpje Becho te gast zijn, is nooit door vreemde heersers bezet. Daarom is het land van de Svan nog rijk aan tradities en staan trots en gastvrijheid nog zeer hoog in het vaandel.

Overnachting in

Becho

Dag 9

Achter het dorpje Becho piekt de imposante dubbeltop van de Mt. Usba (4700 meter) naar de hemel: een van de mooiste en markantste bergen van de hele Kaukasus. Over een hobbelige zandweg rijden we een stukje naar de voet van de berg. We maken een adembenemende wandeling die ons langs een wild stromende rivier en door een open bos met een rijke ondergroei voert. Ons doel is de waterval die we al een tijdje voor ons zien liggen. Al klimmend hebben we een schitterend uitzicht over de Becho-vallei en het immense massief van de Lajla Lekheli-bergen in het zuiden. Via dezelfde route keren we naar de auto’s terug en rijden terug naar het hoofddal van Svaneti. Na een uur bereiken we uiteindelijk de ‘hoofdstad’ Mestia. Daar kunnen we het etnografische museum bezoeken, dat een rijke kunstcollectie heeft. Tijdens de Mongoolse invallen werden de belangrijkste Georgische kerkschatten in deze afgelegen dorpen verborgen. Een deel ervan heeft Svaneti sindsdien nooit meer verlaten. Wandelduur 5 uur, maximaal 800 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Mestia

Dag 10

Mestia bezit, net als de meeste dorpen in Boven-Svaneti, diverse karakteristieke wachttorens die nog steeds privé-bezit zijn. Ondanks hun ouderdom (800-1200 jaar) verkeren ze in opvallend goede staat. Een typisch Svanetisch bergdorp bestaat uit een cluster van leistenen huizen, gesitueerd rondom een twaalfde-eeuwse wachttoren, die meestal nog steeds in handen is van dezelfde familie. De meeste zijn 28 meter hoog (mogelijk gebouwd volgens een formule waarbij de hoogte gelijk is aan de som van de vier zijden). De constructie van de torens is in elk geval ijzersterk, want de meeste torens hebben de tand des tijds èn vele aardbevingen doorstaan. Het berglandschap, de dorpen en de twaalfde-eeuwse wachttorens van de Svaneti-vallei worden sinds enkele jaren beschermd als Unesco-werelderfgoed. ’s Middags maken we een rustige wandeling van het  dorpje Lakhiri, met een grote concentratie wachttorens, naar de bergkam Kackar. Van daar dalen we af naar Mestia door een mooi bos en langs akkers en hooilanden. Wandelduur 4 uur, 500 m stijgen en 550 m dalen.

Overnachting in

Mestia

Dag 11

Een twee uur durende rit met 4x4-terreinwagens over een hobbelige zandweg, voert ons over een beboste pas en door een stille vallei naar het hoogstgelegen permanent bewoonde dorp van het land: Ushguli. Nadat we onze intrek hebben genomen in een gasthuis, maken we een rustige wandeling door het dorp, dat samen met de gehele omringende vallei op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het dorp, dat zoals de meeste Svan-dorpen uit meerdere clusters van leistenen huizen bestaat, kent een grote concentratie wachttorens. We klimmen door naar de beboste bergtop waarop de Toren van Koningin Tamar prijkt, met een werkelijk adembenemend uitzicht op de hoogste berg van Georgië, de Mt. Skhara (5068 meter). Wandelduur maximaal 2,5 uur, maximaal 300 meter stijgen en dalen.

Overnachting in

Ushguli

Dag 12

Vandaag wandelen we naar Guro Mountain, die we via een steil pad beklimmen. Wanneer we de top bereiken, wacht ons een geweldig uitzicht van 360 graden. Van bovenaf kijken we neer op Ushguli en de omliggende bergen. Vanaf hier is er een opmerkelijk uitzicht op de hoogste top van Shkhara (5.201 m.), de op een na hoogste piek Jangha (5.059 nm.) en Tetnuldi (4.800 m.) Via hetzelfde pad keren we terug naar Ushguli. Afstand: 9 km; 850 m stijgen en dalen, 5 uur wandelen. 

Overnachting in

Ushguli

Dag 13

Vandaag wandelen we naar de Gorvashi Pass, een van de inspannender wandelingen van deze reis, maar ook een tocht die ons spectaculaire uitzichten oplevert! We klimmen naar de torens van Koningin Tamar, waar de mysterieuze koningin volgens de legende haar zomers doorbracht. We nemen een volgen een smal pad over de bergkam Gorvashi. Bij helder weer hebben we hier uitzicht over zowel het hoge deel als de lagere vallei van Svaneti, evenals de volgende toppen van de Kaukasus: Ushba (4.700 m), Tetnuldi (4.800 m), Shkhara (5.201 m), Jangha (5.059 m). Via dezelfde route dalen we weer af naar Ushguli. Lengte 9 km, 750m stijgen en daln, wandelduur 6,5 uur.  Na de wandeling rijden we in 4x4 terreinwagens via een hobbelige weg over de Zagaropas naar Lhenteki, een rit van ruim 2,5 uur over een prachtige bergweg.

Overnachting in

Lenteki

Dag 14

In de ochtend rijden we in circa 2,5 uur naar de stad Kutaisi, waar we een stop houden bij de resten van de elfde-eeuwse Bagrati-kathedraal, die op een heuvel boven de stad prijken. In 1692 ontdeden de Turken de prachtige kerk van haar dak, waarna de kerk in rap tempo verviel. Daarna rijden we in circa 3,5 uur naar Tbilisi terug. ‘s Avonds sluiten we de reis af met een feestelijk maal in een traditioneel restaurant.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 15

In de nacht worden we naar het vliegveld van Tbilisi gebracht, vanwaar we naar Nederland terug vliegen.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat u daar het beste de gastvrijheid en sfeer van Georgië kunt proeven. U verblijft in alle overnachtingsplaatsen op een- of tweepersoonskamers. In Tbilisi verblijft u de eerste 2 nachten en de laatste nacht in een goed stadhotel, op tweepersoonskamers met douche en wc. In het skidorpje Gudauri bent u te gast in een onlangs gerenoveerd wintersportchalet met goede tweepersoonskamers met douche en wc. In Mestia verblijft u 2 nachten in een nieuw klein hotelletje met eenvoudige maar goede slaapkamers met eigen badkamer. De overige nachten slaapt u in guesthouses waar u op tweepersoonskamers slaapt. Per accommodatie zijn er meestal 2 of 3 badkamers.  De kwaliteit van de kamers en de voorzieningen lopen zeer uiteen, maar de gastvrijheid en de uitstekende maaltijden en de vaak prachtige ligging in zeer authentieke dorpjes vergoeden veel.
Tegen betaling van een toeslag kunt u ook een eenpersoonskamer boeken (beschikbaar in alle accommodaties van de reis). Deze zijn beperkt beschikbaar.

Over de maaltijden

De reis is op basis van half pension. De meeste maaltijden worden verzorgd door de accommodatie. De lunches op dag 9, 12 en 13 zijn inbegrepen. Op dag 2 en dag 14 gaan we in Tbilisi uit eten in een uitstekend traditioneel restaurant.
De maaltijden die NIET zijn inbegrepen zijn: alle maaltijden op dag 1 en 15, lunch op dag 2 t/m 8, 10, 11 en 14. Op deze dagen kun je lunchinkopen doen in een winkeltje of op een markt, of kun je iets eten in een restaurant nabij een toeristische locatie. 
De Georgische keuken is bijzonder gevarieerd, kruidig en smakelijk. Meestal worden er diverse gerechten op tafel gezet en kunt u van alle platen een hapje meepikken, een soort buffet dus. Enkele typische gerechten zijn oa de kchachapuri (een kaaspastei), satsivi (kalkoen of kip in walnoot of knoflooksaus), tkemali (wilde pruimen compote), khinkali (noedels met gehakt rund- of varkensvlees). Groente en fruit komen uit eigen tuin en het vlees komt ook van de eigen kleine veestapel. Brood wordt zelf gebakken. In een land van wijn-liefhebbers -volgens Georgiërs heeft de wieg van de wijnproductie in hun land gestaan- vloeien wijn en thuis gebrouwen destillaten en bieren rijkelijk. De drankjes zijn overigens niet bij de reissom inbegrepen, als zal het geregeld gebeuren dat de gastheer ons een drankje ter verwelkoming aanbieden. Hierbij wordt uitgebreid getoast op het geluk en de gezondheid van de gasten.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • alle overige transfers conform programma per bus en 4x4 terreinwagens of minibusjes
 • bagagetransport
 • verblijf in hotels en bij gastgezinnen op tweepersoonskamers  (7 nachten op tweepersoonskamers met douche wc, de nachten in guesthouses met gedeelde wc's en badkamers)
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf ontbijt op dag 2 t/m diner op dag 14 
 • lunches op dag 9, 12 en 13
 • entrees conform programma
 • diensten 1 SNP reisleider, 1 Engelssprekende Georgische reisleider en diverse lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • maaltijden op dag 1 en 15,
 • lunches op dag 2 t/m 8, 10 , 11 en 14
 • overige entrees (o.a. Museum Stalin)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Reisdagen, onderbroken door diverse excursies, worden afgewisseld met wandeldagen. De wandelingen voeren door afwisselende landschappen: van heuvelachtige halfwoestijn tot alpiene landschappen. De paden zijn in de bergen stenig, en na regenval op sommige plaatsen modderig. De paden worden frequent door de lokale bevolking en hun vee gebruikt. Sommige wandelingen voeren deels over onverharde wegen. De wandelingen duren gemiddeld 4 tot 7uur, en overbruggen hoogteverschillen tot 900m stijgen en dalen. Vanwege de uitgestrektheid van de bergwereld van de Kaukasus voeren veel paden heen en terug via dezelfde route. Voordeel hiervan is, dat wanneer de wandeling u te zwaar wordt, u kunt afhaken. Toch is een goede wandelconditie in dit bergachtige land een grote pré.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Tbilisi of de eerste accommodatie in Tbilisi.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Georgian Airlines  naar Tbilisi v.v.

Vluchtschema

Heenreis
Vlucht  A9 652 Amsterdam vertrek 10.40 - Tbilisi aankomst 17.15

Terugreis
Vlucht A9 651 Tbilisi vertrek 06.30 - Amsterdam aankomst 09.40

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Georgië kent diverse klimaten. In het westelijke laagland, langs de Zwarte Zee heerst een warm en vochtig Mediterraan klimaat, met temperaturen die in de zomer tot boven de 30º kunnen oplopen. Wij reizen alleen door deze zone en maken er geen wandelingen. Het binnenland heeft een uitgesproken landklimaat met warme droge zomers. Oostelijk en zuidelijk van Tbilisi resulteert dit zelfs in een half-woestijnachtig landschap, waar alleen in de winter neerslag valt. Op de 2 korte wandelingen die we hier maken, moet u dan ook met hoge temperaturen, tot boven de 30º rekening houden.
De meeste wandelingen vinden echter plaats in de Kaukasus, waar het landklimaat, naarmate we hoger komen, plaatsmaakt voor een bergklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, schaduw- en zonzijde, berg en dal. Zo kan het in de valleien gemakkelijk rond de 25º worden, terwijl hoger in de bergen bij een koude wind of mist de temperatuur bij 15º blijft steken. De nachten kunnen hier flink afkoelen. Het weerbeeld is hier instabieler en er is altijd kans op een regenachtige dag, of een fikse regenbui. We bevinden ons echter aan de zuidzijde van de Kaukasus, waar het weerbeeld over het algemeen veel zonniger en droger is dan aan de noordzijde. Houdt bij de keuze van uw (wandel)kleding echter rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Georgië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Duurzaamheid lokale partner
Onze agent in Georgië vindt duurzaamheid erg belangrijk. Dat vertaalt zich onder meer in hun streven om het gebruik van plastic verpakkingen en waterflesjes in al hun reizen tot 0 te reduceren. Daarom is het sterk aan te raden om voor de lunches in het veld zelf doosjes of een afwasbare lunchwikkel mee te nemen en lichtgewicht bestek.  Neem ook zelf een waterfles, thermosfles of fles met biologisch filter mee. Zie ook hier: https://www.snp.nl/inspiratie/ideeen/plasticvrij 

Aangezien vrijwel al uw kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houdt u voor uw persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 200,- voor de gehele reis. In Tbilisi zijn pinautomaten, net als in de overige grotere plaatsen. De munteenheid is de Lari (GEL), opgedeeld in 100 Tetri.

Ter plaatse staat een groot deel van de reis een bus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen. In de afgelegen Svaneti-vallei met zijn slechte zandwegen, worden we twee dagen met een 4x4 minibus vervoerd.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Georgië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens de wandelingen hoeft u meestal alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar.In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst: geen korte broeken, en vrouwen dienen een hoofddoek en lange broek, lange rok of jurk te dragen. In de meeste kerken en klooster zijn echter sjaals te leen om om je schouders of benen te slaan.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen, waterfles met biologisch filter
 • afwasbare en afsluitbare doosjes, en bestek voor lunches in het veld
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp + batterijen
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure, pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"
Duurzaamheid lokale partner
Onze agent in Georgië vindt duurzaamheid erg belangrijk. Dat vertaalt zich onder meer in hun streven om het gebruik van plastic verpakkingen en waterflesjes in al hun reizen tot 0 te reduceren. Daarom is het sterk aan te raden om voor de lunches in het veld zelf doosjes of een afwasbare lunchwikkel mee te nemen en lichtgewicht bestek.  Neem ook zelf een waterfles, thermosfles of fles met biologisch filter mee. Zie ook hier: https://www.snp.nl/inspiratie/ideeen/plasticvrij 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De gehele reis wordt hij/zij vergezeld door een Engelstalige Georgische reisleider geleid. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking. Tijdens de wandelingen in de afgelegen berggebieden gaat er bovendien steeds een lokale gids mee, die de paden en de bergen op zijn duimpje kent en die, omdat hij uit de streek komt, de ideale schakel tussen ons en de bergvolkeren vormt.

Ga je binnenkort op reis naar Georgië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/georgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Georgië van minder dan 360 dagen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet uw paspoort minstens 1 lege visumpagina bevatten. Wel moet u een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en een vliegticket voor uw terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Het gezondheidssysteem in Georgië is de laatste jaren drastisch veranderd. Medische faciliteiten zijn aanwezig, maar niet altijd in even goede staat.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
In Tbilisi en andere steden zijn de laatste jaren steeds meer apotheken gekomen. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het erg lastig kan zijn deze ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Georgië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose, Mazelen en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In het oosten en zuidoosten van Georgië, grenzend aan Azerbeidzjan, komt tijdens de maanden juni t/m oktober Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristen wordt afgeraden de delen van het land te bezoeken die onder controle van de separisten staan, dit zijn gebieden in de grensstreek.

Voorzichtigheid geboden
De criminaliteit in het land is nogal hoog, enige voorzichtigheid is dus geboden. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

mt_kazbekgi_(5033m)_met_het_hooggelegen_gergeti_kerkje.jpg

Georgië - Kaukasus

De geheimen van de Kaukasus

Wandelen vanuit guesthouses en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)