Wandelen vanuit guesthouses en hotels
Uniek aan deze reis
- Afgelegen vallei van Svaneti
- Indrukwekkende Kaukasus
- Stevige bergwandelingen èn aandacht voor de cultuur
- Zeer afwisselend programma
We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat u daar het beste de gastvrijheid en sfeer van Georgië kunt proeven. U verblijft in alle overnachtingsplaatsen op een- of tweepersoonskamers. In Tbilisi verblijft u de eerste 2 nachten en de laatste nacht in een goed stadhotel, op tweepersoonskamers met douche en wc. In het skidorpje Gudauri bent u te gast in een onlangs gerenoveerd wintersportchalet met goede tweepersoonskamers met douche en wc. In Mestia verblijft u 2 nachten in een nieuw klein hotelletje met eenvoudige maar goede slaapkamers met eigen badkamer. De overige nachten slaapt u in guesthouses waar u op tweepersoonskamers slaapt, in de meeste gevallen met eigen badkamer (soms op de gang). Alleen in Ushguli en Lenthekideel je de badkamer. De kwaliteit van de kamers en de voorzieningen lopen zeer uiteen, maar de gastvrijheid en de uitstekende maaltijden en de vaak prachtige ligging in zeer authentieke dorpjes vergoeden veel.
Tegen betaling van een toeslag kunt u ook een eenpersoonskamer boeken (beschikbaar in alle accommodaties van de reis). Deze zijn beperkt beschikbaar.
De reis is op basis van half pension. De meeste maaltijden worden verzorgd door de accommodatie. De lunches op dag 9, 12 en 13 zijn inbegrepen. Op dag 2 en dag 14 gaan we in Tbilisi uit eten in een uitstekend traditioneel restaurant.
De maaltijden die NIET zijn inbegrepen zijn: alle maaltijden op dag 1 en 15, lunch op dag 2 t/m 8, 10, 11 en 14. Op deze dagen kun je lunchinkopen doen in een winkeltje of op een markt, of kun je iets eten in een restaurant nabij een toeristische locatie.
De Georgische keuken is bijzonder gevarieerd, kruidig en smakelijk. Meestal worden er diverse gerechten op tafel gezet en kunt u van alle platen een hapje meepikken, een soort buffet dus. Enkele typische gerechten zijn oa de kchachapuri (een kaaspastei), satsivi (kalkoen of kip in walnoot of knoflooksaus), tkemali (wilde pruimen compote), khinkali (noedels met gehakt rund- of varkensvlees). Groente en fruit komen uit eigen tuin en het vlees komt ook van de eigen kleine veestapel. Brood wordt zelf gebakken. In een land van wijn-liefhebbers -volgens Georgiërs heeft de wieg van de wijnproductie in hun land gestaan- vloeien wijn en thuis gebrouwen destillaten en bieren rijkelijk. De drankjes zijn overigens niet bij de reissom inbegrepen, als zal het geregeld gebeuren dat de gastheer ons een drankje ter verwelkoming aanbieden. Hierbij wordt uitgebreid getoast op het geluk en de gezondheid van de gasten.
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
Reisdagen, onderbroken door diverse excursies, worden afgewisseld met wandeldagen. De wandelingen voeren door afwisselende landschappen: van heuvelachtige halfwoestijn tot alpiene landschappen. De paden zijn in de bergen stenig, en na regenval op sommige plaatsen modderig. De paden worden frequent door de lokale bevolking en hun vee gebruikt. Sommige wandelingen voeren deels over onverharde wegen. De wandelingen duren gemiddeld 4 tot 7uur, en overbruggen hoogteverschillen tot 900m stijgen en dalen. Vanwege de uitgestrektheid van de bergwereld van de Kaukasus voeren veel paden heen en terug via dezelfde route. Voordeel hiervan is, dat wanneer de wandeling u te zwaar wordt, u kunt afhaken. Toch is een goede wandelconditie in dit bergachtige land een grote pré.
Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Tbilisi of de eerste accommodatie in Tbilisi.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Georgian Airlines naar Tbilisi v.v.
Vluchtschema
Heenreis
Vlucht A9 652 Amsterdam vertrek 10.40 - Tbilisi aankomst 17.15
Terugreis
Vlucht A9 651 Tbilisi vertrek 06.30 - Amsterdam aankomst 09.40
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
Georgië kent diverse klimaten. In het westelijke laagland, langs de Zwarte Zee heerst een warm en vochtig Mediterraan klimaat, met temperaturen die in de zomer tot boven de 30º kunnen oplopen. Wij reizen alleen door deze zone en maken er geen wandelingen. Het binnenland heeft een uitgesproken landklimaat met warme droge zomers. Oostelijk en zuidelijk van Tbilisi resulteert dit zelfs in een half-woestijnachtig landschap, waar alleen in de winter neerslag valt. Op de 2 korte wandelingen die we hier maken, moet u dan ook met hoge temperaturen, tot boven de 30º rekening houden.
De meeste wandelingen vinden echter plaats in de Kaukasus, waar het landklimaat, naarmate we hoger komen, plaatsmaakt voor een bergklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, schaduw- en zonzijde, berg en dal. Zo kan het in de valleien gemakkelijk rond de 25º worden, terwijl hoger in de bergen bij een koude wind of mist de temperatuur bij 15º blijft steken. De nachten kunnen hier flink afkoelen. Het weerbeeld is hier instabieler en er is altijd kans op een regenachtige dag, of een fikse regenbui. We bevinden ons echter aan de zuidzijde van de Kaukasus, waar het weerbeeld over het algemeen veel zonniger en droger is dan aan de noordzijde. Houdt bij de keuze van uw (wandel)kleding echter rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Georgië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Duurzaamheid lokale partner
Onze agent in Georgië vindt duurzaamheid erg belangrijk. Dat vertaalt zich onder meer in hun streven om het gebruik van plastic verpakkingen en waterflesjes in al hun reizen tot 0 te reduceren. Daarom is het sterk aan te raden om voor de lunches in het veld zelf doosjes of een afwasbare lunchwikkel mee te nemen en lichtgewicht bestek. Neem ook zelf een waterfles, thermosfles of fles met biologisch filter mee. Zie ook hier: https://www.snp.nl/inspiratie/ideeen/plasticvrij
Aangezien vrijwel al uw kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houdt u voor uw persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 200,- voor de gehele reis. In Tbilisi zijn pinautomaten, net als in de overige grotere plaatsen. De munteenheid is de Lari (GEL), opgedeeld in 100 Tetri.
Ter plaatse staat een groot deel van de reis een bus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen. In de afgelegen Svaneti-vallei met zijn slechte zandwegen, worden we twee dagen met een 4x4 minibus vervoerd.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Georgië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.
Tijdens de wandelingen hoeft u meestal alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar.In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst: geen korte broeken, en vrouwen dienen een hoofddoek en lange broek, lange rok of jurk te dragen. In de meeste kerken en klooster zijn echter sjaals te leen om om je schouders of benen te slaan.
8-7-24: vanwege grote verbouwingswerkzaamheden is het Gelatiklooster (dag 8) tot half augustus gesloten. Ter vervanging bezoeken we die dag het 11e eeuwse Motsameta Klooster, dat ook bij Kutaisi ligt.
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De gehele reis wordt hij/zij vergezeld door een Engelstalige Georgische reisleider geleid. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking. Tijdens de wandelingen in de afgelegen berggebieden gaat er bovendien steeds een lokale gids mee, die de paden en de bergen op zijn duimpje kent en die, omdat hij uit de streek komt, de ideale schakel tussen ons en de bergvolkeren vormt.
Ga je binnenkort op reis naar Georgië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/georgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Voor een verblijf in Georgië van minder dan 360 dagen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet uw paspoort minstens 1 lege visumpagina bevatten. Wel moet u een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en een vliegticket voor uw terug- of doorreis kunnen tonen.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
Het gezondheidssysteem in Georgië is de laatste jaren drastisch veranderd. Medische faciliteiten zijn aanwezig, maar niet altijd in even goede staat.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Apotheken
In Tbilisi en andere steden zijn de laatste jaren steeds meer apotheken gekomen. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het erg lastig kan zijn deze ter plaatse te verkrijgen.
Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Georgië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose, Mazelen en Rabiës (Hondsdolheid).
Malaria
In het oosten en zuidoosten van Georgië, grenzend aan Azerbeidzjan, komt tijdens de maanden juni t/m oktober Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.
Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?
De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
Toeristen wordt afgeraden de delen van het land te bezoeken die onder controle van de separisten staan, dit zijn gebieden in de grensstreek.
Voorzichtigheid geboden
De criminaliteit in het land is nogal hoog, enige voorzichtigheid is dus geboden. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).