Mont Blanc

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Tour du Mont Blanc, 10 dagen Klassieker: de Tour du Mont Blanc

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht rond Europa's hoogste berg

Volg de Tour du Mont Blanc door Frankrijk, Italië en Zwitserland en pik van elke cultuur wat mee. Het uitzicht is steeds indrukwekkend en tijdens deze trektocht op grote hoogte loop je over goede paden door ruig terrein, vaak dicht onderlangs de vele gletsjers van het massief. Aan de Italiaanse kant kom je door het sfeervolle centrum van Courmayeur. Eventueel te combineren met de Balcons du Mont Blanc om het rondje compleet te maken. Je kan er voor kiezen om je bagage te laten vervoeren.

Uniek aan deze reis

  • Bagagevervoer mogelijk
  • Dé klassieker in de Alpen
  • Frankrijk, Italië en Zwitserland
  • Mooi zicht op grote gletsjers
  • Te combineren met Balcons du Mont Blanc
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Mont Blanc

In het kort ziet het programma er als volgt uit: 

  • Dag 1: aankomst en overnachting in St.Gervais-les-Bains - Le Fayet (Frankrijk)
  • Dag 2: Tramway du Mont Blanc, wandeling naar en overnachting in Les Contamines-Montjoie
  • Dag 3: wandeling naar les Chapieux. transfer naar en overnachting in Bourg St Maurice (zie Dag 3)
  • Dag 4: wandeling naar Val Veny (20 km), overnachting in Val Veny of Courmayeur (Italië)
  • Dag 5: eventuele wandeling naar Courmayeur en wandeling naar en overnachting in Val Ferret
  • Dag 6: wandeling naar en overnachting in La Fouly (Zwitserland)
  • Dag 7: wandeling naar en overnachting in Champex 
  • Dag 8: wandeling naar en overnachting in Trient
  • Dag 9: wandeling naar en overnachting in Le Tour / Chamonix (Frankrijk)
  • Dag 10: einde arrangement

De Tour du Mont Blanc behoeft eigenlijk geen introductie, de naam alleen al roept betoverende beelden op bij iedere bergwandelliefhebber. Deze tocht neemt je mee naar alle hoeken van de Mont Blanc en belicht zowel het Franse, Italiaanse als het Zwitserse gezicht op deze immense berg. Na een fikse wandeling wacht je de Italiaanse keuken, Zwitserse gastvrijheid en wellicht een goed glas Franse wijn. Door bergengtes en kleine valleien met vergezichten op de mooiste gletsjers en majestueuze toppen van de Alpen maak je een prachtige trektocht langs refuges en in kleine dorpjes gelegen gite d'étape's, auberges en hotels. In principe draag je zelf je bagage rond de Tour du Mont Blanc, maar je kunt eventueel bagagevervoer bijboeken.

Dag 1

Aankomst in St.Gervais-les-Bains, aan de voet van de Mont Blanc. Je overnacht in de rustige 'wijk' Le Fayet. Hier ligt ook het treinstation St.Gervais-Les-Bains, waar de treinen uit oa. Parijs aankomen, maar ook het boemeltje naar Chamonix en Montroc-Le Planet/La Tour vertrekt. Naast dit station ligt het stationnetje van de Tramway du Mont Blanc, een bergtreintje dat tot het Nid d'Aigle op bijna 2400 m klimt.

Overnachting in

St.Gervais-les-Bains (Le Fayet)

Dag 2

Je neemt de Tramway du Mont Blanc voor een schitterende rit van 50 min naar Bellevue op 1800m hoogte. Vanaf dit fraaie uitzichtpunt volg je de Tour du Mont Blanc over morenes en een spectaculaire hangbrug onderlangs de Glacier de Bionassay naar Col du Tricot. Na een lange afdaling bereik je de Chalets de Miage, heerlijke plek voor een pauze met zicht op de gletsjer. Na een korte klim via Plateau de Truc daal je af naar het dorp Les Contamines-Montjoie. Hier vind je leuke terrasjes en alle winkels die je nodig hebt om inkopen te doen.
12 km, 600 m stijgen, 1275 m dalen, 5,5 uur lopen. 

Overnachting in

Les Contamines-Montjoie

Dag 3

Vanuit les Contamines-Montjoie is er een vlak begin langs de beek. Vanaf de kapel Notre Dame des Gorges is het makkelijke gedeelte voorbij en loop je over een steil, oud Romeins pad, naar Refuge Nant Borrant (1460m). Een uur later passeer je Refuge de la Balme (1706m), mooie plek voor een pauze. De klim gaat verder via het Plan des Dames naar de Col Bonhomme (2329m). Dan door naar de Col de la Croix du Bonhomme (2479m) met nog fraaiere vergezichten. Hier pas begint de afdaling in de mooie Vallée des Chapieux, die eindigt in het gelijknamige gehucht op 1550m. Een pittige tocht met prachtige panorama’s over d’Aiguille des Glaciers. Wandelduur: 19 km, 1350m stijgen, 950m dalen, 8 uur lopen (de eerste, vlakke 4 km naar Notre Dame de la Gorge (1200m) kan je evt. met een taxi of shuttlebusje afleggen). 

NB. In les Chapieux is slechts beperkt accommodatie, die al snel volgeboekt is, de kans dat je hier kunt overnachten is bijzonder klein.
Daarom gaan we uit van overnachting in een hotel in Bourg-Saint-Maurice (BSM), een stad op 15 km afstand). Er rijden in juli en augustus shuttlebusjes op en neer tussen Les Chapieux en het station van BSM. We reserveren hier een hotel (zonder ontbijt en diner) op enkele minuten lopen van het station. 's Avonds kan je in de buurt een eethuisje zoeken, de volgende ochtend vroeg kan je bij het station ontbijten, voor het shuttlebusje vertrekt. 

Overnachting in

Bourg Saint Maurice (of heel misschien Les Chapieux)

Dag 4

Van Les Chapieux stijg je langzaam richting Refuge des Mottets. Daarna volgt een pittiger klim naar de op de grens met Italië gelegen Col de la Seigne (2516m), vanwaar je afdaalt, genietend van het uitzicht op de Mont Blanc de Courmayeur. Bij Visaille in het weidse Val Veny bereik je de bewoonde wereld. Wandelduur: 20 km, 1050 m stijgen, 950 m dalen, 7,5 uur.

De berghut in Val Veny is van Visaille nog 3 km lopen. Mocht hier geen plek zijn, dan kunnen we een kamer in Courmayeur geboekt hebben. Dan neem je bij Visaille de lijnbus (in september minder frequent) die je in een half uurtje naar Courmayeur brengt, waar je in een goed hotel overnacht.

 

Overnachting in

Val Veny of Courmayeur

Dag 5

In de ochtend loop je vanuit Val Veny via de Tour du MontBlanc naar Courmayeur, een Italiaans stadje in het Val d’Aosta en de tegenhanger van Chamonix aan de Franse kant. Ook hiervandaan worden al lange tijd beklimmingen van de Monte Bianco georganiseerd en er is een leuk museum in het oude Bureau des Guides. Helaas loopt de route van het Val Veny naar Courmayeur door een skigebied, wat het landschap niet altijd ten goede komt. Ochtendwandeling: 7 km, 300 m stijgen, 800 m dalen, 2,5 uur.
Van Courmayeur naar Val Ferret is een schitterende wandeling, beginnend met een flinke klim door een mooi bos naar Rif. Bertone, gevolgd door een hoogtewandeling naar Rifugio Walter Bonatti, door weiden en bos met steeds geweldig uitzicht op het Mont Blanc massief met de beroemde Grandes Jorasses. Wandeling: 13 km, 900 m stijgen, 400 m dalen, 5 uur

Eventueel kan je de ochtendwandeling overslaan en met de bus naar Courmayeur gaan om wat meer tijd te besteden in het aardige centrum van Courmayeur.
Het is ook mogelijk een overnachting in Courmayeur in te voegen (NB. indien je je bagage wilt laten vervoeren rond de Mont Blanc, brengt dit meerkosten met zich mee voor iedere ingevoegde overnachting).

Overnachting in

Val Ferret

Dag 6

De tocht gaat verder van Italië naar Zwitserland met aan de ene kant het Massif des Combins en aan de andere kant de Italiaanse uitlopers van de Mont Blanc. Uiteraard begint de dag weer met een fikse klim: van Lavachey op 1650 m naar Grand Col Ferret op 2537 m. In Zwitserland volgt de afdaling in een dal dat ook Val Ferret heet, naar de nederzetting La Fouly op 1600 m hoogte. Wandeling: ca. 17 km, 900m stijgen, 950m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

La Fouly

Dag 7

Vandaag een relatief vlakke etappe, door een deels bewoond dal. Van La Fouly wandel je door één van de mooiste valleien van het Zwitserse kanton Valais naar het hooggelegen bergmeer van Champex (1486 m) in het Val d’Arpette. Je laat de drukte bij het meer achter je en overnacht verderop in het Val d'Arpette. Wandeling: 17 km, 650 m stijgen, 600 m dalen, 6 uur lopen. 
Het is voor geoefende bergwandelaars ook mogelijk een veel zwaardere route te lopen, via het op 2686 m hoogte gelegen Lac d'Orny.

Overnachting in

Champex (Val d'Arpette)

Dag 8

Op de meest gelopen route naar Trient kom je tot zo'n 2000 m hoogte, deels door bos, deesl boven de boomgrens met mooi uitzicht. Trient (1300 m) is een dorpje aan de pasweg van Martigny naar Chamonix. Wandeling: ca. 14 km, 750 m stijgen, 950 m dalen, 6 uur lopen.
Bij mooi weer kunnen geoefende bergwandelaars een spectaculaire en soms lastige wandeling over de Fenêtre d’Arpette (2665 m) maken, vanwaar je afdaalt langs de Glacier du Trient. Wandeling: ca. 15 km, 1200 m stijgen, 1400 m dalen, 7,5 uur lopen. 

Overnachting in

Trient

Dag 9

Je begint met een klim naar de Col de Balme van 2131m voor een laatste blik op de Mont Blanc. Je staat hier boven het skigebied van Le Tour en kan kiezen tussen een korte en lange afdaling naar Le Tour in het dal van Chamonix. De kortste route is in totaal ca. 11 km, 950 m stijgen, 800 m dalen, 5,5 uur lopen.
Voor de mooiere, lange route daal je vanaf Col de Balme naar de Col des Posettes (1997 m). Er volgt een klimmetje naar de Aiguillettes des Posettes (2201 m). Deze inspanning lever je niet voor niets. Vanaf nu daal je af over de bergkam Les Frettes met ongehinderd uitzicht alle kanten op. Onder andere op (de restanten van) de eens immense Glacier du Tour en het Massif des Aiguilles Rouges aan de overkant van het dal. Wandeling ca. 14 km, 1150 m stijgen, 1000 m dalen, 6,5 uur lopen

Indien je in Chamonix overnacht, volgt na afloop van de wandeling nog een trein-, bus of autorit van ca. 30 min.

Overnachting in

Le Tour / Montroc-le-Planet

Dag 10

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Wil je de top van de Mont Blanc nu wel eens van dichtbij zien? Dan kun je vanuit Chamonix met de Gondelbaan naar Aiguille du Midi op 3842 meter hoogte.

Indien je nog niet uitgewandeld bent, vervolg je tocht dan met de minitrek Balcons du Mont Blanc (reiscode 304420).
Deze eindigt in les Houches en dan heb je het rondje om de Mont Blanc volledig gedaan.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht met name op meerpersoonskamers/slaapzaaltjes met (eenvoudig) sanitair op de gang. Soms ook in een privé kamer. Je dient zelf voor een handdoek, lakenzak en kussensloop te zorgen (overal zijn dekens aanwezig).
NB. We bieden onder reiscode 304041 ook een variant van de Tour du Mont Blanc aan met overnachting in hotelkamers.

Je overnacht in een verscheidenheid aan accommodaties: gîtes d’étape, albergo's, refuges (berghutten) en hotels. De meeste overnachtingsplekken liggen erg mooi en zijn sfeervol, maar eenvoudig, ingericht. Overal kan je warm douchen (soms betaal je hier iets voor). Doordat we op de meeste overnachtingsplekken meerdere accommodaties kunnen reserveren, die soms een flink stuk van elkaar afliggen, kan het voorkomen dat de wandelafstanden anders zijn dan op de specifieke dag vermeld is.

Over de maaltijden

Alleraardigst aan deze wandeltocht is dat je door drie verschillende landen en daarmee eetculturen trekt. De grootste overeenkomst tussen de maaltijden zijn de vaak aanwezige, smaakvolle kaassoorten van de Alpenlanden. Bij al het heerlijks past natuurlijk een uitstekende wijn, waarvan men in alle drie de landen voldoende keus heeft.

Ontbijt en diner worden prima verzorgd door de accommodatiehouders. 
Alleen de eerste avond in St.Gervais-les-Bains en in Courmayeur is het diner niet inbegrepen. Hier kan je à la carte eten in het hotel of zelf een leuk eethuisje uitkiezen.
NB Mocht je in plaats van Les Chapieux in BSM overnachten, dan zijn er geen maaltijden inbegrepen (zie dag 3). 

Bijna op alle tochten kun je onderweg bij een berghut of in een nederzetting iets eten of drinken. Maar dat hoeft niet te zijn op het moment dat je honger of dorst hebt, dus zorg altijd dat je wat te eten en drinken achter de hand hebt. Lunch en tussendoortjes kun je onderweg kopen in Les Contamines, les Chapieux, Courmayeur, la Fouly, Champex en Trient. Of je bestelt een lunchpakket in de onderkomens. 

Inbegrepen

  • 9 overnachtingen
  • 9 ontbijten
  • 8 diners
  • Wandelroutes in SNP Reis app

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • rit met Tramway du Mont Blanc (ca. €25)
  • eventuele andere transfers, zoals bus naar Courmayeur en BSM
  • overige maaltijden
  • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Tour du Mont Blanc (TMB) speelt zich grotendeels af in het hooggebergte, waarbij je elke dag aanzienlijke hoogteverschillen overbrugt. De goed gemarkeerde route gaat afwisselend over (on) verharde weggetjes en bospaden, maar voornamelijk over stenige, soms steile, bergpaden. Rond de hoge bergpassen komen tot ver in de zomer sneeuwvelden voor. Bergwandelervaring en een zeer goede conditie zijn vereist. Je bent niet alleen op de TMB, het is een zeer populaire wandelroute, en de overnachtingen zijn bijna altijd in dorpjes of plaatsjes in het dal.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen . Het zelf dragen van de extra spullen (zoals lakenzak, handdoek, toiletspullen, extra kleding) verzwaart de tocht uiteraard. Daarom kan je dagelijks vervoer van je bagage tussen St.Gervais-les-Bains en Le Tour als extra optie bijboeken.

Geschikt voor kinderen

De tocht rond de Mont Blanc kan een mooi avontuur zijn voor sportieve tieners die geen probleem hebben met de hoogteverschillen.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken behalve in Les Chapieux vanwege de zeer beperkte beschikbaarheid van accommodatie.
Eventueel kan je in Courmayeur, een levendig Italiaans plaatsje, een nacht in een hotel invoegen.
La Fouly is een aardig dorpje waar je een aantal wandelingen kunt maken. Vanuit Champex-Val d’Arpette (1700m) kun je een mooie wandeling maken naar Cabane d’Orny (2811m) aan de gelijknamige gletsjer. Trient is een kleine nederzetting aan de weg over de Col de Forclaz. 

NB. als je vertrekt op Maandag of Dinsdag kunnen we de trip meestal sneller bevestigen en is de prijs een stuk lager. Om deze korting te behouden kan je bij vertrek op Maandag maar één extra dag tussenvoegen; bij vertrek op Dinsdag kan je géén extra dag tussenvoegen.

Extra's

Verlengingshotels

Albergo Edelweiss (Courmayeur)

Prima hotel aan de rand van het historisch centrum van Courmayeur. Mooie plek voor een rustdag op de Tour du Mont Blanc.

NB. Wanneer je je bagage laat vervoeren rond de Mont Blanc, brengt elke ingevoegde overnachting extra kosten met zich mee.

Transfers

Bagagevervoer van St.Gervais naar Le Tour (vanaf € 264,- per persoon)

Je kan bagagevervoer tijdens de Tour du Mont Blanc reserveren, voor de wandeldagen tussen St.Gervais en Le Tour.

Houd er rekening mee dat de bagage soms 's ochtends heel vroeg (voor 7.00 uur) moet klaarstaan en soms pas na 19.00 wordt afgeleverd. Dit komt omdat enkele van de wegen waarover de vervoerder moet rijden van 7 tot 19 uur gesloten zijn.

Het bagagevervoer wordt uitgevoerd door een daarin gespecialiseerd taxi-bedrijf dat ook bagage van anderen vervoert. Omdat de afstanden die het busje moet afleggen bijzonder groot zijn, is deze service vrij prijzig.
NB1. als je meer bagage hebt dan 15 kg, kan je dat aan de chauffeur meegeven. Het wordt naar het laatste accommodatie in La Tour gebracht, waar je het terugvindt aan het eind van de tocht.

NB2. als je een nacht invoegt (bv. in Courmayeur) zijn er meerkosten voor het bagagevervoer, omdat dit per etappe (hoe lang of kort die ook is) moet worden afgerekend.

NB3. er is geen bagagevervoer mogelijk van/naar Rifugio Bonatti in Val Ferret.

Voorwaarden:

Er wordt 1 tas van max 15 kg per persoon vervoerd.
Aub. geen harde Samsonite, maar een 'zachte' weekendtas, duffelbag oid.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - St.Gervais les Bains (Le Fayet) is ca. 1000 km. We adviseren om de auto aan het eind van de laatste wandeling in Le Tour (nabij station Montroc-le-Planet, ca. 10 km ten noorden van Chamonix) te parkeren op de grote parkeerplaats bij de skilift (vooralsnog gratis). Je neemt daarna van station Montroc-le Planet de trein naar St.Gervais les Bains (Le Fayet), reistijd 1,5 uur. Zo kan je na de laatste overnachting gelijk naar huis vertrekken.
NB. Parkeren in St.Gervais les Bains is veel lastiger (en meestal betaald). 
Klik hier voor treintijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet en een terugreis vanaf Montroc-le-Planet.
NB. een retourtje naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet kan ook, dan koop je ter plekke een kaartje voor de stoptrein van Montroc-le-Planet naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet.

Zowel in St.Gervais-les-Bains/Le Fayet als bij Montroc-le-Planet/Le Tour en Chamonix ligt de accommodatie op loopafstand van het station

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.bahn.de

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van half juni tot half september.
Als je vertrekt op maandag of dinsdag kunnen we de trip meestal snel bevestigen; bij vertrek op andere dagen duurt het vaak langer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Mont Blanc ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aanbevolen uitrusting

  • goed ingelopen bergwandelschoenen, met goed profiel en stevige (vibram) zool, goed waterdicht
  • bagage in rugzak of weekendtas, geen harde koffer (indien je bagagevervoer geboekt hebt).
  • goede regenkleding (liefst ademend, bv. gore-tex)
  • rugzakhoes tegen de regen
  • warme en winddichte kleding (trui en of fleece)
  • muts en handschoenen
  • lakenzak, kussensloop en handdoek
  • gamaschen (houden voeten droog bij nat gras en sneeuwvelden)
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken (wandelstokken vergroten je stabiliteit en beschermen je knieën bij afdalingen; zorg er wel voor dat je weet hoe ze te gebruiken
  • waterfles (min. 1,5 liter)
  • zakmes
  • zonnebril, hoofddeksel, zonnebrandolie, lippencrème.
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals breed sporttape

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Tour du Mont Blanc

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Tour du Mont Blanc

Klassieker: de Tour du Mont Blanc

Trektocht rond Europa's hoogste berg

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).