Frankrijk - Île d'Oléron, 7 dagen Vélodyssée van Royan naar de eilanden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

(gezins)fietsvakantie langs goede hotels

Heerlijk fietsen langs zee, eventueel op een E-bike, op brede fietspaden, met weidse vergezichten. Overal baaitjes en strandjes waar de kinderen schelpen kunnen zoeken en zwemmen. Kleurrijke vissershavens, geurende pijnboombossen en uitgestrekte oesterkwekerijen. Terrasjes om iets fris te drinken of een ijsje te eten. En aan het eind van de dag een comfortabel hotel, waar je met ondergaande zon nog een glaasje wijn drinkt.

Uniek aan deze reis

 • Bijna helemaal vlak
 • Bootexcursie naar Ile d'Aix
 • Goede hotels
 • Strand altijd nabij
 • Veel activiteiten onderweg
 • Veilige fietspaden
 • Zonnig klimaat
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Fiet-zen over de Vélodyssée

Prachtige glazen golven rollen er over het zilverkleurige zandstrand. De zon staat op haar hoogst. We twijfelen, duiken of fietsen? De Vélodyssée is een kustroute - zeelucht, frisse wind en zon liggen voor het oprapen. Lees verder...


Family special alle leeftijden

Dag tot dag

Frankrijk - Île d'Oléron

 • Dag 1: aankomst in Saint Palais sur Mer 
 • Dag 2: fietstocht vanuit hotel langs de mooie baaitjes aan de Atlantische kust.
 • Dag 3: fietsen naar La Temblade,  een van de mooiste stukjes van de Vélodyssée!
 • Dag 4: na een kort stukje fietsen stap je op een bootje naar het mini-eilandje L’Île d’Aix, na 6 uur weer terug.
 • Dag 5: met een taxibusje (met fiets en al) naar Île d’Oléron. Fietstocht op het eiland.
 • Dag 6: een korte of langere fietsronde op de noordelijke helft van het Île d’Oléron.
 • Dag 7: einde, met taxibusje terug te brengen naar Saint-Palais-sur-Mer.

De Vélodyssée is een schitterende lange afstands fietsroute langs de Franse Atlantische kust die helemaal geschikt is voor fietsende gezinnen met kinderen van alle leeftijden. De zee en stranden zijn altijd dicht bij, in de zomer is dit een van de zonnigste regio's van Frankrijk en er is veel vertier onderweg voor kinderen. Je kan klauteren in hoge bomen, een zeilwagen uitproberen, vuurtoren beklimmen en alles leren over de oesterkwekerijen en de vele vogels aan de kust. Het superkleine, autovrije eilandje Ile d'Aix en de boottocht erheen is een hoogtepunt.

Dag 1

Aankomst in Saint Palais sur Mer op de plek waar de rivier de Gironde uitmondt in de Atlantische Oceaan. Als je op tijd arriveert. kan je de omgeving al vast verkennen; het strand ligt op een steenworp afstand van het hotel...
In de avond zoek je een leuk eethuisje bij de ondergaande zon.

Overnachting in

Saint Palais sur Mer of Royan

Dag 2

Vanuit je comfortabele hotel maak je een fietstocht langs de mooie baaitjes aan de Atlantische kust. Een lekkere vlakke tocht met de zilte geur van de zee in je neus, frisse lucht verzekerd. Het fietspad door Royan loopt steeds vlak langs zee en op vele plekken kan je neerstrijken op een terrasje voor een ijsje of om wat te eten of te drinken. Zwemmen kan uiteraard ook. Het doel is het Parc d'Aventure aan de Boulevard in Saint-Georges-de-Didonne. Hier kunnen de kinderen hoog door de bomen klauteren of een poging wagen om met een driewielige zeilwagen over het strand te gaan. Daarna fiets je met de steeds lager zakkende zon terug.
Fietstocht 29,5 km, nagenoeg geen hoogteverschil.

Overnachting in

Saint Palais sur Mer of Royan

Dag 3

Vandaag fiets je een van de mooiste stukjes van de Vélodyssée. Je verlaat het Estuarium van de Gironde en fietst over een weggetje waar alleen fietsers en wandelaars komen, in alle stilte, langs de Atlantische stranden en tussen de pijnbomen van het Forêt de la Coubre. Je kan een hoge vuurtoren bezoeken en eindigt deze dag in een direct aan zee gelegen hotel, waar je 's avonds een heerlijke maaltijd krijgt voorgezet.
Fietstocht: 32,5 km, nagenoeg vlak

Overnachting in

Ronce-les-Bains, La Tremblade

Dag 4

Na een kort stukje (6 km) fietsen stap je op een bootje (waargeen plek is voor de fietsen) naar het mini-eilandje L’Île d’Aix. Tijdens de 1,5 uur durende boottocht kijk je je ogen uit, want je vaart langs grote oesterpercelen en onder de lange brug naar Île d'Oléron. Vervolgens langs het 17e eeuwse Fort Louvois en het imposante Fort Boyard, 200 jaar later gebouwd, als verdediging tegen de Engelsen. Het autovrije Île d'Aix is een croissantvormig eilandje van 3 km lang en 600m breed, dat je prima te voet kunt verkennen, maar je kan er eventueel ook fietsen huren. Op het eiland ook weer fortificaties, een museum, een dorpje waar veel oesterkwekers wonen en uiteraard de nodige horeca. Na 6 uur op het eiland, gaat de boot terug en 's avonds ben je weer in het vertrouwde hotel.
NB. Het bootje naar Île d'Aix vaart alleen in juli en augustus elke dag. In voor- en naseizoen vaart het onregelmatig en alleen bij mooi weer. Je kunt dan de avond tevoren bellen of er een afvaart is. Is die er niet dan kan je een fietstocht in de omgeving maken naar het plaatsje Marennes en la Cité de l'Huître, waar je alles te weten komt over de oesterkwekerijen.

Overnachting in

Ronce-les-Bains, La Tremblade

Dag 5

Na het ontbijt word je door een taxibusje, met fiets en al, weggebracht naar Île d’Oléron. Het is slechts een kort stukje, maar de lange smalle brug naar het eiland is geen pretje op de fiets. Eenmaal op het eiland kun je heerlijk rond peddelen op rustige fietspaden. Er zijn bossen, weilanden, dorpjes en , uiteraard, oesterkwekerijen. In het Marais aux Oiseaux leer je alles over de dieren op het eiland (vooral vogels) en je eindigt de tocht bij weer een goed hotel aan zee. Fietstocht: 25 km, nagenoeg vlak.

Overnachting in

La Cotinière, Ile d'Oléron

Dag 6

Vandaag kan je een korte of langere ronde fietsen op de noordelijke helft van het Île d’Oléron. Ook vandaag weer veel fietspaden, rust en mooie plekken om aan het water te gaan zitten. Fietstocht: 30 km, maar als je naar het noordelijkste puntje van het eiland wilt (met de vuurtoren op het Pointe de Chassiron) wordt het een pittige laatste dag van 47,5 km.

Overnachting in

La Cotinière, Ile d'Oléron

Dag 7

Na het ontbijt rijdt het taxibusje weer voor om je terug te brengen (55 km) naar Saint-Palais-sur-Mer (plek waar de auto staat of het station).
Hier eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in 3 goede 3*** hotels die alle drie (bijna) direct aan zee liggen in een levendige kustplaats. De hotels zijn voorzien van alle comfort en de hotels in Ronce-les-Bains en op Ile d'Oléron hebben een zwembad.
NB. Mocht er in een van deze hotels op de gewenste datum geen plek zijn, dan stellen we een ander overnachtingsadres voor dat misschien niet helemaal aan deze beschrijving voldoet.

Over de maaltijden

Overal staat 's ochtends een ontbijt klaar. Voor de lunch kun je zelf onderweg boodschappen doen voor een picknick, of je strijkt neer op een terrasje.
Voor het avondeten is er keus genoeg in de plaatsen waar je overnacht. Op de 2 avonden in Ronce les Bains wordt er een heerlijke maaltijd door het hotel verzorgd.

Info kindvriendelijkheid

Kinderen kunnen hier in alle rust fietsen, zwemmen, op het strand spelen, bootje varen en allerlei andere leuke dingen doen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op kamers met douche / toilet
 • alle ontbijten
 • 2 x diner
 • transfer van Ronce-les-Bains naar Ile d'Oleron (dag 5)
 • boottocht naar Ile d'Aix vv (ALLEEN in Juli en Augustus)
 • transfer van Ile d'Oleron naar Saint-Palais (dag 7)
 • bagagevervoer (1 tas / koffer van max 15 kg per persoon)
 • korting op bezoek aan een aantal bezienswaardigheden / activiteiten
 • Digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • fietshuur
 • overige activiteiten en excursies
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het landschap is vrij vlak en je fietst voornamelijk over autovrije, goed begaanbare, onverharde schelpen-, gravel- of graspaden. Daarnaast stukjes over rustige asfaltweggetjes. Daardoor kan je de hele week ontspannen en veilig fietsen.

Extra dagen

Een extra (rust)dag boeken is tijdens dit arrangement niet mogelijk.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

e-bike (vanaf € 179,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning huren. Deze fiets is uitgerust met voldoende versnellingen, voorvering, bagagedrager, kilometerteller (verwerkt in display op het stuur), fietstas, slot, pomp, reparatiesetje, helm en verlichting.
NB. Er zijn alleen damesmodellen beschikbaar.

Hybride fiets (vanaf € 119,- per persoon)

Je krijgt uitstekende fietsen mee. De fietsen voor volwassenen zijn een mix tussen mountainbike (brede banden, stevig frame) en hybride (comfort, voorzieningen). De fiets is voorzien van voldoende versnellingen, voorvering, licht, km-teller, slot en fietstas achter. Een fietshelm is inclusief bij de fietshuur.

Voorwaarden: Vergeet vooral niet bij reservering je lichaamslengte op te geven!

Kinderfiets (vanaf € 54,- per persoon)

De kinderfietsen zijn te huur in frame-maten 16, 20 en 24 inch. De fietsen zijn van het type mountainbike.

Voorwaarden: Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte van je kind op te geven! Er wordt gezorgd voor fietshelmpjes en veiligheidsvestjes.

Fietskar

Je kunt een overdekte fietskar reserveren, die plaats biedt aan 2 kleine kinderen (tot ca. 3 jaar).

Fietszitje achter

Je kunt voor kleine kinderen een veilig fietszitje voor achterop de fiets reserveren.

Aanhangfiets

Er zijn aanhangfietsen (trailers) te verkrijgen. Een soort derde wiel dat je aan je eigen fiets kunt vastmaken, zodat je kind veilig kan fietsen. Ideaal voor ca. 4 t/m 8 jaar. Er wordt gezorgd voor fietshelmpjes en veiligheidsvestjes.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Saint-Palais is ca. 1000 km. Je kunt je auto nabij het eerste hotel parkeren op een openbare parkeerplaats.

Trein informatie

Vanaf het station in Royan reis je per taxi de laatste 5 kilometer naar het hotel.
Op de laatste dag word je teruggebracht naar het station, een rit van 55 km. Op drukke weekenden in het hoogseizoen kan de brug verstopt zitten en dien je marge in te plannen om je trein niet te missen.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Royan

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Ile d'Oleron ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fietsers_aan_Franse_kust.JPG

Frankrijk - Île d'Oléron

Vélodyssée van Royan naar de eilanden

(gezins)fietsvakantie langs goede hotels

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.