Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland - Bodensee, 7 dagen Fietsen rond de Bodensee: klassieker door drie landen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Fietsen langs de Bodensee: een onvervalste fietsklassieker over de goed bewegwijzerde fietsroute door drie Alpenlanden. Tijdens deze fietsvakantie is het optimaal genieten langs het natuurpark Rijndelta, het bloemeneiland Mainau en de historische steden Lindau en Bregenz. Volg over stille wegen de oevers de Bodensee (een van Europa’s grootste binnenmeren) en maak zo nu en dan een boottochtje. Naar keuze verblijf in degelijke middenklasse hotels of luxe 3*-4* hotels.

Uniek aan deze reis

 • E-bike mogelijk
 • Fietsen door 3 landen
 • Gunstig klimaat
 • Keuze uit 2-3* of 3-4* hotels
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland - Bodensee

Op het kruispunt van drie landen ligt het meer van Konstanz, oftewel de Bodensee. In het noorden grenst het aan de Duitse deelstaat Beieren en in het zuiden aan het Zwitserse kanton Thurgau. Een klein puntje in het oosten behoort toe aan de Oostenrijkse provincie Voralberg. Vanuit Konstanz, 'de poort van Zwitserland', fiets je over vrijwel vlakke paden langs het Bodenmeer met uitzicht op de hoge toppen van de alpine bergketens. Oude vakwerkhuizen, bloemrijke pleinen en fraaie fonteinen sieren de dorpjes onderweg. Het klimaat aan het Bodenmeer is altijd net even iets beter dan in de omliggende gebieden. Geen wonder dat hier al vroeg in het jaar talloze kleurrijke en exotische planten in de vele tuinen en parken in bloei staan. Cultuurhistorische hoogtepunten tijdens deze fietsvakantie zijn onder meer het 1000-jarige stadje Meersburg en het op een eiland gelegen Lindau, met monumentale, barokke bouwwerken. Net over de grens in Oostenrijk fiets je door de Rijndelta: een natuurgebied waar 's zomers vele soorten vogels verblijven.

Verblijf in eenvoudige middenklassehotels of kies voor de 'SNP selectie' variant, waarbij is gekozen voor de betere 3* tot 4* hotels.

Dag 1

Aankomst in Konstanz.
Afhankelijk van je aankomsttijd kan je vandaag nog het eiland Mainau of de oude stad Konstanz bezoeken. De kathedraal, het aquarium Sea Life Center en het archeologisch museum zijn zeker de moeite van een bezoek waard.

Overnachting in

Konstanz of omgeving

Dag 2

Van Konstanz naar Stein am Rhein/ Gailingen/ Wangen, ca. 30-40 km (afhankelijk van het hotel waarin overnacht wordt).
De fietstocht voert je langs de zuidoever van de Untersee en een aantal Zwitserse vissersdorpen. Via  het bijna volledige intact gebleven middeleeuwse stadje Stein am Rhein, met in het oude centrum vele prachtige vakwerkhuizen en het kloostermuseum St. Georg, kom je in het volgende stadje Gailingen of Wangen.

Overnachting in

Gailingen, Stein am Rhein of Wangen

Dag 3

Fietstocht tussen 40 en 60 km, afhankelijk van overnachtingsplaatsen.
Vandaag rijd je over het schilderachtige schiereiland Hori, waar de schrijver Hermann Hesse en schilder Otto Dix een aantal jaren leefden. In de kuurstad Radolfzell is het tijd voor een kleine pauze. Uitgerust begin je aan de korte klim van de Bodanrück naar de 
Überlinger See. Als beloning voor de klim heb je fraaie uitzichten op het 'Schwäbische Meer'.

Overnachting in

Ludwigshafen, Sipplingen of Überlingen

Dag 4

Van omgeving Überlingen naar Kressborn/ Nonnenhorn of omgeving Lindau, ca. 50-60 km .
Van Überlingen fiets je door het Badische wijnbouwgebied naar de zeppelinstad Friederichshafen, waar een bezoek aan de haven de moeite waard is. De barokke pelgrimskerk Birnau en de oeroude Meersburg liggen daarbij op je pad. De fietstocht voert je verder naar Kressbronn of Nonnenhorn (comfort) dan wel Wasserburg of de eilandstad Lindau (SNP selectie).

Overnachting in

Kressborn, Nonnenhorn, Wasserburg of Lindau

Dag 5

Van Kressborn/ Lindau naar regio Höchst of Arbon, ca. 40-50 km.
Vandaag voert de route je (als je van omgeving Kressborn komt) naar het prachtige, op een eiland gelegen Beierse stadje Lindau. Daarna fiets je Oostenrijk binnen. Met het Oostenrijkse Bregenz leer je het derde land van deze tocht kennen. Bregenz is bekend om zijn jaarlijks terugkerende Festspiele op een bühne in het meer. Verder gaat de tocht over vlakke wegen door het natuurreservaat van de Rijndelta. Afhankelijk van de ligging van het hotel overnacht je in één van de plaatsen rondom Höchst of Arbon.

Overnachting in

Höchst e.o. (comfort) of Arbon e.o. (SNP selectie)

Dag 6

Höchst of Arbon naar Konstanz, tussen ca. 35 (vanaf Arbon) en 60 km (vanaf Höchst)
De laatste dag op de Bodensee-Radweg brengt je door het afwisselende terrein van het Zwitserse kanton Thurgau terug naar Konstanz. Thurgau is rijkbegroeid met appelbomen. Onderweg kom je langs kleine dorpen met vakwerkhuizen. Verder gaat het langs de Bodensee terug naar Konstanz met een optionele omweg naar het beroemde bloemeneiland Mainau.

Overnachting in

Konstanz of omgeving

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

De fietstocht rond de Bodensee is een populaire route. I.v.m. de beschikbaarheid wordt er dan ook gebruik gemaakt van accommodaties in diverse dorpen / stadjes in een bepaalde regio. Dit verklaart de meerdere plaatsnamen of het noemen van een regio als overnachtingsplaats in het dag-tot-dagprogramma, evenals de uiteenlopende dagafstanden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je kunt bij deze reis kiezen voor eenvoudige middenklassehotels in de categorie 2*-3* (categorie 'comfortabel') of voor hotels op 3-4* niveau en dus meer comfort en betere faciliteiten (categorie 'SNP selectie').

De kamers zijn i beide categorieën van alle benodigde comfort voorzien en met eigen douche en toilet. De 3-4* hotels bieden als extra een luxere uitstraling, een fijne ambiance, ruimere kamers en meer voorzieningen als een uitgebreider ontbijt of wellness.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen. Je kan rekenen op een uitgebreid buffet met broodproducten (ook verse broodjes), melkproducten, fruit, enz. De lunch is niet inbegrepen. Voor het avondeten kun je altijd in of in de buurt van het overnachtingshotel terecht.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen op basis van tweepersoonskamer met douche / toilet
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Entree Rosengartmuseum Konstanz
 • Digitale reisinformatie
 • Kaartmateriaal en Nederlandstalige routebeschrijving (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (ca. € 2 tot €4,- per nacht); per gemeente en accommodatie verschillend

Over de activiteiten

Dit is een vlakke tocht langs de randen van het meer waarbij de route duidelijk bewegwijzerd is. Je fietst deels over fietspaden en soms over rustige landwegen. Bij het in- en uitfietsen van plaatsen kan het soms iets drukker zijn.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor families. De meestal vrijliggende fietspaden maken het fietsen veilig en de nabijheid van het water is voor kinderen aantrekkelijk. De afstanden zijn soms stevig, en soms moet je je toch voor een kort stukje op de openbare weg begeven,  dus deze reis is geschikt voor goede fietsers vanaf een jaar of 10. 

Als je kiest voor een verblijf in onze variant 'comfortabel' verblijf je in 'gewoon' goede hotels, ook prima voor gezinnen.

Extra dagen

Je kan overal een rustdag boeken. Deze extra nachten boeken we op basis van logies en ontbijt.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik: hier.

Extra's

Fietshuur

Toerfiets - 8 versnellingen (vanaf € 99,- per persoon)

Je huurfiets heeft 8 (naaf)versnellingen en terugtraprem. De fiets is voorzien van een goed slot (één slot per 2 fietsen), pomp, bagagedrager met fietstassen en een zadeltasje.

Voorwaarden:

 • je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

Trekkingfiets - 27 versnellingen (vanaf € 99,- per persoon)

Je trekkingfiets heeft 27 versnellingen met derailleur. De fiets is voorzien van een goed slot (één slot per 2 fietsen), pomp, bagagedrager met fietstas en een zadeltasje.

Voorwaarden:

 • Je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

e-bike (vanaf € 237,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning, huren van het Zwitserse merk Flyer. De e-bike beschikt over 7-8 versnellingen en is uitgerust met fietstassen en een zadeltasje.

Voorwaarden:

 • Je dient de fiets samen met de boeking van de reis te reserveren.
 • Vergeet niet om je lengte door te geven.

Aanvullende opties

Parkeerplaats in Konstanz

Indien je met de eigen auto reist kunnen we op de parkeerplaats bij onze plaatselijke vertegenwoordiger een parkeerplek reserveren. We raden aan dit te doen, daar (in elk geval in het hoogseizoen) in Konstanz zelf moeilijk parkeerplaatsen te vinden zijn en bovendien duur zijn. Bij het parkeren kun je meteen de fietsen ophalen, zodat er transport naar het hotel is.

Voorwaarden:

De parkeerplaats is te reserveren van juni t/m september. Buiten deze periode om is reserveren niet noodzakelijk. Je betaalt meteen bij boeking.

NB: er zijn altijd parkeerplaatsen over voor mensen die geen reservering hebben, maar dat is in de praktijk alleen goed mogelijk buiten het boven genoemde seizoen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Konstanz is ca. 740 km. We raden je aan te parkeren bij het kantoor van onze lokaal agent in Konstanz (ca. € 40,- per week). Dit is van tevoren te reserveren. Parkeren elders in Konstanz is vaak prijzig. Je verblijft hier niet altijd in hetzelfde hotel en parkeermogelijkheden bij hotels zijn wisselend.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Konstanz   08:08 - 17:35 3
Konstanz – Amsterdam CS 13:23 - 21:58  2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

 

Je kan dit arrangement elke dag starten van eind maart t/m eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Bodensee ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

NB: Het dragen van een fietshelm voor volwassenen is niet verplicht (uitgezonderd bij een speedpedelec). Check voor details de landeninformatie van de ANWB.


Denk tijdens het pakken aan:

 • fietskledij (fietsbroek, eventueel met zeem, vochtregulerend wielertruitje, regenkledij)
 • fietshelm
 • zonnebril, hoofdbedekking, zonnebrandcrème
 • adapter voor Zwitserse stopcontacten
 • brengt u uw eigen fiets mee, denk dan aan een reparatie-set met reserveband en eventueel een oplader voor uw elektrische fiets.
 • reisapotheek, antimuggenmiddel
 • zwemkleding

Dit moet u elke dag bij hebben:

 • identiteitskaart
 • eventueel een kopie van uw reisverzekering
 • regenkledij en reservekleding
 • zonnebrandcrème
 • reisapotheek inclusief verband, antimuggenmiddel
 • reisdocumenten en kaarten
 • proviand en drank
 • zwemkleding

Gelieve ook uw laptop, waardevolle voorwerpen, medicijnen en medische toestellen onderweg steeds bij zich te houden.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Oostenrijk heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heb je een tolvignet nodig. Je kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar je (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Check voor de laatste informatie ANWB Reisvoorbereiding

Voor een verblijf in Zwitserland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zwitserland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zwitserland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Autobahnvignet
Het Autobahnvignet Zwitserland is verplicht voor alle gebruikers van de Zwitserse autowegen: de Zwitserse Nationalstrassen, de N-wegen. Op het rijden zonder vignet staat een boete van ca. 100 Zwitserse francs. Voor een auto plus een caravan zijn twee vignetten nodig. Komt men dus niet op deze wegen, maar alleen op de Bundesbahnen, dan heeft u geen vignet nodig. U kunt ze aan de grens kopen, maar ook bij de ANWB.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland - Bodensee

Fietsen rond de Bodensee: klassieker door drie landen

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten