Denemarken - Zuid Jutland, 6 dagen Wandelen over het Gendarmepad

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Net over de Duits-Deense grens, ligt op de noordelijke oever van de Flensburg Fjord het Gendarmepad, een 74 kilometer lang afstandspad tussen Høruphav en Padborg. Je loopt dit kustpad in vier dagen langs witte stranden, donkere beukenbossen, Middeleeuwse kastelen, oude steenfabrieken, kliffen en over zwerfkeienstranden. Je verblijft in B&B's en hotels en de bagage wordt natuurlijk vervoerd!

Uniek aan deze reis

 • Geheel gemarkeerde wandelroute
 • Trektocht met bagagevervoer
 • Veel Deense geschiedenis en cultuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Denemarken - Zuid Jutland

Het Gendarmenpad is een van de mooiste wandel routes van Denemarken en volgt het schilderachtige landschap langs de kust van de Flensburg Fjord. Het 74 km lange pad loopt van Padborg aan de Duits-Deense grens naar Høruphav.
Het pad is genoemd naar de gendarmen (veldwachters) die begin vorige eeuw dit pad gebruikten tijdens de bewaking van de Duits-Deense grens, o.a. tegen smokkelaars. Het was van 1920 – 1958 in gebruik en iedere veldwachter had zijn eigen stukje kustlijn. Door hun heen en weer patrouilleren ontstond er een smal pad. Nadat de bewaking van de grens overgedragen werd aan de politie, raakte het pad in het vergeetboek. In de jaren tachtig werd het pad opnieuw ontdekt Het pad gaat door cultuurhistorische landschappen, voorbij industrieel erfgoed, door ongerepte natuur met fantastisch uitzichten vanaf meerdere uitkijkposten.
De route is in vier etappes verdeeld en leidt je door bossen, vogelbroedgebieden, kleine vissersdorpen, over akkers en langs historische steenbakkerijen,over de slagvelden van de oorlog van 1864 en voorbij prachtige voorbeelden van Deense en Duitse architectuur. Na iedere bocht wacht een nieuw avontuur.

Dag 1

Aankomst in het Middeleeuwse stadje Sønderborg. Een bezoek aan kasteel Sønderborg en een wandeling langs de Jugendstil gevels in het centrum zijn zeker de moeite waard. Als je al vroeg bent aangekomen in Sønderborg dan kun je ’s middags al het eerste deel van het Gendarmepad (=het eerste deel van de lange wandeling van dag 2) lopen, van Høruphav naar Sønderborg (9 km). Hiertoe neem je een bus (die niet op zondag rijdt).

Overnachting in

Sønderborg

Dag 2

Na het ontbijt neem je de bus, 10 min naar het beginpunt van het Gendarmepad in Høruphav (rijdt niet op zondag), Je volgt het blauw gemarkeerde pad en passeert al spoedig het Trillen natuurgebied. Het kustpad duikt regelmatig een mooi beukenbos in en via enkele mooie strandjes kom je terug op de boulevard van Sønderborg. Via de brug over de Als Sund verlaat je het eiland Als. De route langs de noordelijke oever van de Vemmingbund voert onder langs de schans van Dybbøl Banke In deze omgeving is in 1864 hevig gevochten tussen Pruisen en Denemarken. Na een lange strandwandeling kom je tegen het einde van de middag aan in Gammelmark. Aan het einde van de wandeling wordt je door een taxi naar Iller gebracht.

Wandelinformatie: 22 km, 5 uur lopen, 150 m stijgen en dalen. Je kunt de wandeling met 9 km / 2 uur inkorten door het Gendarmepad in Sønderborg te starten.

Overnachting in

Broager

Dag 3

Je wordt door een taxi naar het beginpunt van de wandeling gebracht bij Gammelmark. Het Gendarmepad slingert zich vandaag langs de kust van het Broager schiereiland. Je begint met een mooi uitzicht op de invasiekust van 1864 en de beklimming van de 25 m hoge steilrand bij Stensigmose. Op het strand zijn fossielen te vinden. In het bos van Kobbelskov wordt duidelijk dat de oude beuken niet bestand zijn tegen de kusterosie en wellicht dat je boven de fjord een zeearend of aalscholvers ziet. 
Overal op het Broagerland zie je de karakteristieke houtwallen en over stille landweggetjes en smalle stenige standen kom je in de loop van de middag aan bij je accommodatie. 
Wandelinformatie: 20 km, 4,5 uur lopen, 250 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Broager

Dag 4

De wandeling van vandaag staat in het teken van steenfabrieken en vuurtorens. Tot halverwege de vorige eeuw waren er acht steenfabrieken. Tegenwoordig is alleen de fabriek van Catharinesminde te bezoeken. Overal langs de kust zie je echter littekens in het landschap van de eens zo belangrijke industrie. In Broager kun je de uit de twaalfde eeuw stammende kerk bezoeken en via de 30 meter hoge Nejs Bjerg kom je weer bij de kust. Via de vuurtorens van Møbakke, Lägmaj en Dalsgård kom je in de loop van de middag aan in Overby. 
Wandelinformatie: 18 km, 4 uur lopen, 180 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Overby

Dag 5

De laatste etappe van het Gendarmepad staat bekend als “de bergetappe”, met hoogteverschillen van wel 40 meter!. Het vlakke kustpad wordt in het prachtige bos van Kollund Skov afgewisseld met door smeltwater uitgesleten dalletjes. Vanaf Kruså verlaat je de kust en volg je de hedendaagse grens met Duitsland, naar Padborg. 
Het laatste stuk van het Gendarmepad slingert zich door het Tunneldalen, een landschap gevormd door de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. 
Aangekomen in Padborg neem je de bus terug naar Sønderborg, 1.15 uur rijden. Wandelinformatie: 21 km, 4,5 uur lopen, 310 m stijgen en dalen.

NB Reis je met de trein terug naar Nederland, dan kun je overnachten in Padborg. Je hoeft dan niet vandaag met de bus naar Sønderborg en morgenvroeg weer van Sønderborg naar Flensburg.

Overnachting in

Padborg of Sønderborg

Dag 6

Na het ontbijt eindigt de wandelvakantie over het Gendarmepad.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in Sønderborg in een eenvoudig hotel en in Iller Strand slaap je in de villa van Iller Slot. Dit is het voormalige woonhuis van een steenfabriekeigenaar. De kamers in deze B & B zijn hier eenvoudig, maar de algemene verblijfsruimtes zijn zeer sfeervol. In Overby slaap je in een comfortabele B & B. 
Je beschikt niet altijd over een kamer met eigen badkamer/douche en wc. Het kan dus voorkomen dat je deze moet delen met andere gasten.
In Iller Slot mogen geen honden mee en dus kan de hond bij deze wandelreis niet mee.

NB Reis je met de trein terug naar Nederland, dan kun je overnachten in een sfeervol hotel in Padborg. Je hoeft dan niet op dan 6 met de bus naar Sønderborg en de dag erna weer van Sønderborg naar Flensburg.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid Deens ontbijt voor je klaar.
Op alle wandeldagen krijg je een lunchpakket mee.
In Broager en Overby is het avondeten inbegrepen (totaal 3 avonden). Op de eerste en laatste avond zoek je zelf een leuk eethuisje.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • lunchpakket op dag 2, 3, 4 en 5
 • diner op dag 2, 3 en 4
 • bagagevervoer (max. 20 kg per persoon)
 • transfers naar begin- en eindpunt van de wandeling, afhankelijk van de accommodatie
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Uitgebreide achtergrondinformatie over het Gendarmepad, inclusief kaartmateriaal (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • bustransfers op dag 2 en 5 (ongeveer 12 € pp)
 • overige maaltijden
 • entrees musea

Over de activiteiten

De wandelingen gaan langs de kust. Regelmatig loop je over het strand dat soms bedekt is met zand, maar ook is het vaak een strand met grote afgeronde stenen. Vaak loop je over de 25-30 meter hoge kust en slingert het Gendarmepad zich door de beukenbossen die aan de kust liggen.

Extra dagen

Extra overnachtingen kunnen alleen aan het begin of aan het einde van de reis worden bijgeboekt in Sonderborg.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht -  Sønderborg is ongeveer 600 km. Je kunt de auto bij de eerste accommodatie in Sønderborg parkeren. Dit is een openbare parkeerplaats.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Flensburg.

Vanaf het station Flensburg is  het 1,5 km naar het centrale busstation van Flensburg (Flensburg ZOB), daar neem je lijnbus 110 via Krusa naar Sønderborg. De busrit duurt ongeveer 5 kwartier. Je koopt het kaartje in de bus. Klik hier voor bustijden (zoek lijn 110 onder Regionalbusse).

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement iedere dag van de week starten van begin april tot eind september. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zuid-Jutland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Denemarken hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Denemarken erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Denemarken hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Denemarken (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

image00014.jpg

Denemarken - Zuid Jutland

Wandelen over het Gendarmepad

Wandelvakantie langs hotels en B&B

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten