Wandelvakantie langs hotels (en B&B)
Uniek aan deze reis
- Geheel gemarkeerde wandelroute
- Trektocht met bagagevervoer
- Veel Deense geschiedenis en cultuur
Basic Variant
Je verblijft 2 nachten in Sønderborg in een eenvoudig pension, met privé badkamer.
In Broager slaap je 2 nachten in het voormalige woonhuis van een steenfabriekeigenaar. De kamers zijn hier eenvoudig en je hebt niet altijd een privé badkamer(als het druk is, is er één badkamer per 2 kamers), maar de algemene verblijfsruimtes zijn zeer sfeervol.
In Overby slaap je 1 nacht in een comfortabele kamer, met eigen badkamer) in een bijgebouw van een hotel bij de golfbaan (waarbij je 150 m moet lopen naar het restaurant).
NB. In Broager is er beperkte beschikbaarheid van kamers. Als daar geen plek is op de aangevraagde data dan bieden we een aangepast programma aan. Je overnacht dan 3 nachten in Sonderborg (ipv 2) en 2 nachten in Overby (ipv 1). Met 2 extra taxi ritten kan je dan alle wandelingen maken. Zie het programma van de Comfort Variant, maar dan met de Basic accommodaties.
Comfort Variant
Je verblijft 3 nachten in Sønderborg in een zeer comfortabel hotel nabij het strand, op een kamer met privé badkamer.
In Overby slaap je 2 nachten in een comfortabele kamer, met eigen badkamer) in het hoofdgebouw van het hotel bij de golfbaan (dus je hoeft niet een stukje te lopen naar het restaurant).
Algemeen met trein
Normaal gesproken overnacht je de laatste nacht in Sonderborg. Als je met de trein gaat dien je dit aan te geven en dan proberen we de laatste nacht in Padborg te reserveren, zodat je de volgende dag sneller op het station in Flensburg kunt zijn voor de terugreis. Dit lukt echter niet altijd omdat er weinig keuze is en er ook niet altijd avondeten geserveerd wordt.
Elke ochtend staat er een uitgebreid Deens ontbijt voor je klaar en maak je zelf een lunchpakket klaar (of krijgt dit mee). Neem hiervoor een lunchtrommel en eventueel een thermosfles mee.
In Denemarken gaat men 's avonds niet standaard uit van een 3-gangen menu.
Je krijgt een goed vullende 2-gangen maaltijd en kunt er zelf eventueel nog wat bij bestellen.
In beide varianten zijn 3 diners inbegrepen.
Basic Variant
In Sonderborg zoek je zelf een leuk eethuisje voor het avondeten, bv. aan de haven.
In Broager en Overby is het avondeten inbegrepen (totaal 3 avonden).
De wandelingen gaan langs de kust, maar zijn zeker niet vlak. Regelmatig loop je over het strand dat soms bedekt is met zand, maar ook is het vaak een strand met grote afgeronde stenen. Vaak loop je over de 25-30 meter hoge kust en slingert het Gendarmepad zich op en neer door de beukenbossen die aan de kust liggen.
Extra overnachtingen kunnen alleen aan het begin of aan het einde van de reis worden bijgeboekt in Sonderborg.
In het standaardprogramma is het niet mogelijk de etappe tussen Skovby en Horuphav te wandelen. Wil je het hele Gendarme pad lopen dan kun je aan het begin van de trip een extra nacht in Sonderborg bijboeken met een taxitransfer van Sonderborg naar Skovby.
De afstand Utrecht - Sønderborg is ongeveer 600 km. Als er plek is kun je de auto bij de eerste accommodatie in Sønderborg parkeren. Anders op een openbare parkeerplaats in de buurt.
NB. omdat Padborg dichterbij huis ligt dan Sonderborg, lijkt het logischer om aan het eind van het Gendarmepad in Padborg te overnachten ipv. terug te gaan naar Sonderborg en daar weer te overnachten. Padborg is echter een nogal doods grensplaatsje met weinig hotels en/of restaurants.
Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Flensburg.
Vanaf het station Flensburg is het 1,5 km naar het centrale busstation van Flensburg (Flensburg ZOB), daar neem je lijnbus 110 via Krusa naar Sønderborg. De busrit duurt ongeveer 5 kwartier. Je koopt het kaartje in de bus. Klik hier voor bustijden (zoek lijn 110 onder Regionalbusse).
Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is
Je kunt dit arrangement iedere dag van de week starten van begin april tot eind september.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zuid-Jutland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Met deze wandeltrip kan je hond niet mee, omdat deze in Iller Slot in Broager niet welkom is. Wil je graag met de hond wandelen kan je wel het alternatieve programma aanvragen waarbij je niet in Broager overnacht. Zie onder Accommodaties.
Tijdens een storm in oktober 2023 zijn er stukken van het Gendarmepad weggeslagen. Men gaat dit in de winter repareren en bij het begin van het wandelseizoen 2024 zal de route weer begaanbaar zijn. Je zult echter merken dat de GPS tracks misschien nog niet helemaal up-to-date zijn. Dat is geen probleem, want de route is erg goed gemarkeerd.
Ga je binnenkort op reis naar Denemarken bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/denemarken. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/denemarken/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.