Argentinië, Chili - Noordwest Argentinië en Atacama-woestijn, 18 of 20 dagen Crossing the Andes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis langs hotels en boutique posadas

Treed in de voetsporen van oude lama-karavaanroutes, zonder je af in het afgelegen Iruya in de Quebrada de Humahuaca, zie hoe de eerste zonnestralen de condens en fumarolen van de Tatio geisers verlichten. Met deze individuele selfdrive reis ‘Crossing the Andes’ doorkruis je het noordwesten van Argentinië en de Chileense Atacama-woestijn. Op passen tot 4820m hoogte ervaar je de meest surrealistische landschappen waarin vicuna’s gecamoufleerd opgaan. Flamingo’s zijn wat makkelijker te traceren in de alkalische meren tegen de achtergrond van besneeuwde vulkaantoppen van vijf- en zesduizenders aan de horizon. De Andes staat ook synoniem aan water, veel zonuren en een mineraalrijke bodem, de basis voor verfijnde wijnen. Geniet van een frisse witte torrontés wijn met een empanada of quesillo.

Uniek aan deze reis

  • Optionele afsluiting bij de watervallen van Iguazu
  • Proef de heerlijke wijnen in de Calchaquí-vallei
  • 'Hoogtestage' door maanlandschappen en langs uitgestrekte zoutmeren
  • Iruya, verstilde schoonheid diep in de Andes
  • Koloniale architectuur in Salta
  • Reuzencactussen Cardones NP
  • Rijden door onherbergzame woestijn- en rotslandschappen
  • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Artikel - Schitterende selfdrive door Chili en Argentinië

Door de groene wijngebieden van Cafayate, langs de machtige vulkanen van de Hoge Andes en over de desolate vlaktes van de Atacama. Lees hier hoe Jeroen Bruil met een 4x4 pickup het uitgestrekte grensgebied van Argentinië en Chili heeft ervaren.

Dag tot dag

Argentinië, Chili - Noordwest Argentinië en Atacama-woestijn

Je kunt bij deze reis kiezen tussen 2 varianten. De 18- daagse variant eindigt in Buenos Aires. De 20-daagse variant eindigt bij een van de mooiste natuurwonderen: de watervallen van Foz do Iguaçu. In het kort ziet het programma voor 18-daagse reis er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst Buenos Aires, overnachting Buenos Aires
  • Dag 2: verken Buenos Aires, overnachting Buenos Aires
  • Dag 3-4: verblijf Salta, overnachting Salta
  • Dag 5: naar Cafayate, overnachting Cafayate
  • Dag 6: verblijf Cafayate, overnachting Cafayate
  • Dag 7: naar Cachi, overnachting Cachi
  • Dag 8: naar El Encón, overnachting El Encón
  • Dag 9: naar San Antonio de los Cobres, overnachting San Antonio de los Cobres
  • Dag 10: naar San Pedro de Atacama in Chili, overnachting San Pedro de Atacama
  • Dag 11: verblijf San Pedro de Atacama, overnachting San Pedro de Atacama
  • Dag 12: bezoek El Tatio, overnachting San Pedro de Atacama
  • Dag 13: terug naar Argentinië, overnachting Purmamarca
  • Dag 14: naar Iruya, overnachting Iruya
  • Dag 15: wandeling Iruya, overnachting Iruya
  • Dag 16: terug naar Salta, overnachting Salta
  • Dag 17: naar Buenos Aires, overnachting Buenos Aires
  • Dag 18: vertrek
Bij de 20-daagse variant vervalt de laatste nacht in Buenos Aires en vlieg je vanuit Salta naar Iguazu voor een verblijf aan de Braziliaanse kant van het park. Dag 17 t/m 20 zijn dan als volgt:
  • Dag 17: vlucht Salta - Puerto Iguazu, overnachting Foz do Iguazu
  • Dag 18: bezoek watervallen Argentijnse kant, overnachting Foz do Iguazu
  • Dag 19: vrije dag, overnachting Foz do Iguazu
  • Dag 20: vetrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Buenos Aires, word je opgehaald en naar de stad gebracht. Je overnacht in een comfortabel middenklasse hotel op loopafstand van het Plaza de Mayo en de gezellige volkse wijk San Telmo. De rest van de dag kun je naar eigen inzicht besteden.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 2

Verken in eigen tempo het centrum van Buenos Aires.  Op nog geen 10 minuten lopen vanaf het hotel bevindt zich het 'Plaza de Mayo'. De naam van het plein wordt ontleend aan 25 mei 1810 (mayo = mei), de dag waarop Argentinië zich bevrijdde onder het juk van de Spaanse kolonisator met de installering van de eerste burgerregering. Aan dit plein ligt het Casa Rosada, het presidentiële paleis met zijn zalmkleurige muren. Op het balkon van dit paleis hield Eva Perón, de geliefde echtgenote van de toenmalige president Juan Perón, haar gedenkwaardige speeches. Aan dit plein ligt de Metropolitan kathedraal, de plek waar de bevrijder en held van Argentinië ligt begraven: generaal José San Martín. In het Cabildo, het eerste Spaanse gemeentehuis en lang de zetel van de afgezant van het Spaanse koninkrijk, is nu een museum gehuisvest. In je SNP-reisinformatie vind je nog veel meer tips voor bezienswaardigheden in deze monumentale stad.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 3-4

Je vliegt naar Salta, ‘La Linda’, zoals deze universiteitsstad in de volksmond genoemd wordt. Na aankomst op de luchthaven van Salta word je naar je hotel in de stad gebracht, op loopafstand van het koloniale centrum van Salta. De komende twee nachten verblijf je hier om de tijd te nemen bij te komen van de lange vlucht, het tijdsverschil én al het moois wat Salta te bieden heeft. 

 

In Salta vind je veel verwijzingen naar het bewogen verleden van de stad, en daaruit voortgekomen een mix van culturen door haar geografische ligging nabij Bolivia en Chili. De architectuur van veel gebouwen stamt direct uit het tijdperk van de Spaanse kolonisatie. Enerzijds is het Spaanse verleden van de stad altijd in ere gehouden – veel gebouwen zijn in koloniale stijl gerestaureerd - anderzijds worden onafhankelijkheidsstrijders als Jose Martín, Miguel de Guëmes en Manuel Belgrano, die in de eerste helft van de negentiende eeuw bloedige gevechten aanvoerden tegen de Spaanse bezetter, overal met trots herdacht. De meeste bezienswaardigheden concentreren zich rondom de Plaza 9 de Julio. Daar staat onder andere het voormalige gemeentehuis Cabildo, de zalmroze kerk van San Francisco en het MAAM-museum. Dit archeologisch museum geeft je een informatieve kijk in de laatste beschaving van de Nieuwe Wereld, het Inca-rijk. Om de paar weken wordt een van de drie Inca-mummies tentoongesteld die op de flanken van de Llulluillaco-vulkaan gevonden zijn. Voor de families van deze vaak jonge kinderen was het een eer om verkozen te worden opgeofferd te worden aan Pachamama. Als je door het oude centrum van Salta wandelt, ontkom je haast niet aan de lokale zoete lekkernij 'alfajores'. Aan het einde van de middag raden wij je beslist aan om met de 'Teleferico' naar de top van de heuvel San Bernardo te gaan (1454 m.) voor een prachtig uitzicht over Salta.  

 

Overnachting in

Salta - Hotel Inkai

Dag 5

Nadat je ’s ochtends de huurauto in ontvangst hebt genomen kan het avontuur beginnen. Het klovenlandschap van de ‘quebrada de Cafayate’ en de wijngaarden rondom deze stad zijn de hoogtepunten van vandaag. Zodra Salta achter je ligt, rijd je door de vruchtbare Lermavallei met een paar slaperige dorpjes. Halverwege deze reisdag - rijdend over de Ruta Nacional 68 - kijk je je ogen uit in het surrealistische landschap waar je doorheen rijdt. Rotsen hebben door wind- en regenerosie de meest bizarre vormen gekregen. Kleurschakeringen doemen op van paars, rood, bruin tot aan olijfgroen. Stop beslist bij de Garganta del Diablo. Het laat zich snel raden waarom dit de ‘strot van de duivel’ wordt genoemd. Maak een wandeling (nagenoeg vlak, 4 km) bij La Yasera, langs eeuwenoude afzettingslagen die als een soort spekkoek fraai contrasteren. Na onderweg een ‘mate de coca’ te hebben gedronken en je eerste empanada te hebben gegeten, verandert het landschap plotseling. Omringd door wijngaarden ligt in de Calchaquí-vallei de gemoedelijke plaats Cafayate (1683m). In deze aangename stad - waarin men de zon 365 dagen per dag claimt - verblijf je de komende twee nachten.

Overnachting in

Cafayate - Hotel Asturias

Dag 6

Op deze dag bepaal je zelf wat je gaat doen. Relax met een laat ontbijtje of wandel in 5 minuten naar het centrale plein Plaza 20 de Febrero met zijn kleurrijke kerk, schoolgaande kinderen en 's avonds een gemoedelijke sfeer met barretjes en restaurantjes. Cafayate ligt in de luwte van de Andes, de bron die de stad haar ontstaansrecht en welvaart gaf. De continue aanwezigheid van water! Voor de verovering door de Inca’s woonden hier al decennia lang inheemse Calchaquies. Cafayate begon pas aan het begin van de 20e eeuw te groeien door de toenemende wijnproductie met als specialiteit van de regio de torrontés, een frisse droge heerlijke witte wijn. Tegen de stad aan en in de nabije omgeving liggen bodega’s als Finca de las Nubes, tevens een heerlijke lunchplek met empanadas en picadas. Ook de bodegas van Piatelli en Domingo Molina zijn een bezoek meer dan waard. Even ten noorden liggen de witte zandduinen van Medanos waar je een zandduinwandeling kunt maken.

Overnachting in

Cafayate - Hotel Asturias

Dag 7

Met volle tank (in je SNP-reisinfo lees je uiteraard waar en wanneer we je adviseren te tanken), rijd je de eerste 30 km over een verharde weg noordwaarts. Een groot gedeelte van deze dag over de Ruta Nacional 40 naar Cachi (2660m) bestaat uit gravelwegen. Vrij snel doemt een landschap op met rotsen die als speren de lucht in steken. Rijden door de Quebrada de las Flechas (kloof van de pijlen) is onbeschrijflijk mooi. Je passeert slaperige dorpjes als San Carlos, Angostaco en Seclantas die verdwijnen net zo snel als ze opdoemen. Op tweederde van de route ligt het dorpje Molinos. Wijnliefhebbers maken hier beslist de omweg van 40 km naar de bodega Colomé, een van Argentinie’s leading wijnmakers. Colomé wijnen tegenwoordig hoog aangeschreven onder wijnliefhebbers. Vanaf het terras – waar je kunt lunchen – heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden. 

Op deze rijdag zijn de landschappen weer overweldigend. Rotsen in bizarre vormen en lagen, weidse vergezichten, smalle bruggetjes over meestal droge rivierbeddingen. Het is een dag met veel hoogtepunten, waaronder je aankomst in het dorpje Cachi (2660m). Het is een pittoresk Andes-plaatsje met smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes, een levendig centraal plein waar aan een 18e eeuws kerkje grenst en een mooi archeologisch museum. Cachi ligt aan de voet van de indrukwekkende Nevado de Cachi (6000m).

Overnachting in

Cachi - El Cortijo

Dag 8

Vandaag een relatief korte rijdag van ca. 165 km (4 uur rijden) naar El Encón, een dorpje even buiten Salta. Nadat je het plaatsje Payogasta bent gepasseerd verlaat je de vermaarde Ruta Nacional 40. Je rijdt over lange rechte stukken, een ervan noemt men de ‘Recta de Tin Tin’ vernoemd naar de vallei van de berg Tin Tin. Het landschap verandert in vlaktes met duizenden cactussen die de naamgever zijn van het nationale park Los Cardónes. Het schors en de binnenkant van deze maximaal 8 meter hoge cactussen wordt nadat het is gedroogd, gebruikt in deuren, daken en balkons. In ambachtelijk vervaardigde kunstvoorwerpen zie je de pracht van deze cactus.

Op het hoogste punt van deze dagrit (3457m) – de Cuesta del Obispo - ontvouwt zich aan je voeten een vallei met een kilometerslange slingerende weg naar beneden. Op deze hoogte is de kans altijd aanwezig dat je zicht niet veel verder reikt dan heel veel wolken, waardoor je lijkt te zweven. Door metershoge cactussen baan je je een weg door de ‘Quebrada de Escoipie’ naar beneden met zijn vele haarspeldbochten. Zodra El Carril opdoemt kom je weer in de bewoonde wereld terecht.

Overnachting in

El Encón - Finca Valentina

Dag 9

Vandaag duik je de bergen in! Een korte route van slechts 170 km op weg naar San Antonio de los Cobres. Nadat je na 40 km het lieflijke plaatsje Campo Quijana (1520m) bent gepasseerd, begint de langzame stijging naar de hoogste pas op 4080m. De Ruta Nacional 51 is een goed onderhouden weg die bijna in zijn geheel is geasfalteerd waarmee de ‘oude’ weg met hier en daar een wegvernauwing bijna tot het verleden behoort. In kleine stoffige gehuchtjes als Incamayo, Alfarcito en Santa Rosa Tastil lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Het landschap wordt steeds onherbergzamer en grilliger. Het Puna-landchap zal je de komende dagen – tot aan Purmamarca – omringen. Vanwege de lage regenval, zijn de valleien schaars  begroeid. Daar waar smeltwater langzaam aangroeit tot kleine beekjes doemen vaak vicuñas en lama’s op. De wintermaanden (mei t/m okt) worden gekenmerkt door blauwe luchten en waaierwolken die weerspiegelen in de vele lagunes. In een kale vallei doemt de stad San Antonio de los Cobres (3775m) op. In deze harde omgeving leven ca. 7000 mensen die leven van de mijn- en wegenbouw. 

Overnachting in

San Antonio de los Cobres - Hotel de las Nubes

Dag 10

Hoe eerder je vandaag afreist, hoe langer je kunt genieten van de diversiteit en uitzichten tijdens deze rijdag van een kleine 400 km die je naar San Pedro de Atacama in Chili voert. De naam van deze kleine oaseplaats verwijst er al naar: Atacama. De droogste woestijn in de wereld. De weg bestaat uit asfaltweg en gravel, waarbij het asfalt langzaam terrein wint. Je rijd over een van ’s werelds hoogste passen voor autoverkeer. Vlak voor de grens met Chili doemen de eerste zoutvlaktes op. Na de Paso de Jama - op 4820 hoogte! - passeer je fraai geboetseerde rotsculpturen bij Salar de Quisquiro en het turkoois gekleurde zoutmeer Salar de Pujsa. Op deze hoogte waarin alle elementen van de natuur vrij spel hebben, zal je respect voor de ranke vicuña’s alleen maar toenemen.

Onder het toeziend oog van de imposante Licancabur-vulkaan (5960m) op de grens met Chili en Bolivia, passeer je de Steenbokskeerkring (niet te missen!). Een lange dag komt tot einde in het aangename hotel in de oase-plaats San Pedro de Atacama (2440m). Aankomen in deze door vele ‘gringos’ bezochte plaats, voelt als een verademing. Smalle straatjes, veel uit leem opgetrokken huizen, het schaduwrijke plein met zijn grote Pimiento-bomen en het nationale monument de kerk van San Pedro de Atacama daterend uit 1844. Het straalt allemaal een sfeer uit koloniale tijd uit waarbij de 21 eeuw volop aanwezig is met gratis Wifi-zones, veel restaurants, barretjes, souvenirwinkels en reisbureaus.

Overnachting in

San Pedro de Atacama - Casa de Don Tomas

Dag 11

Vandaag heb je een vrije dag. Onder het toeziend oog van de imposante Licancabur-vulkaan (5960m), op de grens met Chili en Bolivia, ligt San Pedro de Atacama als een oase in de droogste woestijn ter wereld. San Pedro was in de 19e eeuw lang het middelpunt voor de grote lama- en muildierkaravanen, totdat havens en scheepvaart langs de kust die rol overnamen. San Pedro de Atacama was lang geleden het centrum van de Atacama beschaving, Getuige de vele bewerkte voorwerpen die in het museum Padre de Paige worden tentoongesteld, hebben archeologen geconcludeerd dat de samenleving zeer complex was en zelfs in verband wordt gebracht met het ontstaan van het Tihuanaco-rijk dat opbloeide aan de oevers van het meer Titicaca. Bezichtig het nabij gelegen fort Pukara de Quitor, het vormde eeuwen lang het centrum van de Atacameñocultuur en werd later een belangrijk steunpunt op de 'Camino del Inca’ door de woestijn. ’s Middags is het een aanrader naar de nabij gelegen zoutmeren Lagunas de Cejar, Piedra en Baltinache te rijden. Zwemmen in het frisse maar heldere water van de Laguna Piedra met op de achtergrond een vrij uitzicht op bijna zesduizenders die prachtig rood oplichten tegen de ondergaande zon.

Overnachting in

San Pedro de Atacama - Casa de Don Tomas

Dag 12

Vroeg uit de veren! De geisers van El Tatio - het hoogstgelegen geiserveld ter wereld op 4300 meter hoogte – ga je aanschouwen voor dag en dauw. Je sluit je aan bij andere internationale reizigers om in het donker naar de ca. 75 km noordelijker gelegen Tatio-geisers te rijden. Voor zonsopkomst geniet je van de rijzende zon over de rand van de bergen die het condens en fumarolen van de geisers verlicht. Een waar natuurspektakel te midden van vijf- en zesduizenders. Naarmate de zon steeds hoger aan de horizon komt, hoe meer de geisers langzaam aan weer in slaap worden gewiegd. Dwars door het dit weerbarstige puna-landschap reis je terug naar Sa Pedro de Atacama, dit keer met daglicht. Je rijdt langs talloze meertjes met kans op vele vogels, flamingo’s en lama’s. Onderweg passeer je het Atacameño dorpje Machuca bekend om zijn kerkje gebouwd in de originele Altiplano-architectuur.

De middag heb je geheel ter vrije besteding.

Overnachting in

San Pedro de Atacama - Casa de Don Tomas

Dag 13

Vandaag heb je het vooruitzicht van een lange rijdag. Het eerste deel is bekend van de heenweg naar San Pedro, onderlangs de Licancabur-vulkaan en langs de grens met Bolivia op weg naar de Paso de Jama op 4820 meter hoogte. Zodra je de grenspost ‘Paso de Jama’  bent gepasseerd rijd je 240 km lang door Argentijns niemandsland. Waarschuwingsborden van overstekende lama’s tref je er meer aan dan mensen, behalve bij de Salinas Grandes. De weg steekt dwars door deze immense zoutvlakte die een belangrijke inkomstenbron vormt voor Argentinië. Er komen veel dagjestoeristen op af. Vlak voor aankomst in Purmamarca duik je van de hoogvlakte bijna 2000 meter naar beneden. Via een spectaculaire zigzagweg daal je over goed asfalt af in de kloof die uitmondt bij Pumamarca. Dit typisch Andesdorpje - op 2410 m hoogte - ligt aan de basis van de zevenkleurige berg.

Overnachting in

Purmamarca - Casa de Adobe

Dag 14

Wat is beter dan na een goed ontbijt de benen te strekken? Maak een vrij vlakke wandeling (3 km, 113 m stijgen en dalen) rondom de zevenkleurige berg ‘cerro de los siete colores’. Door oxidatie van verschillende mineralen en kleiafzettingen is dit natuurlijk kunstwerk ontstaan in miljoenen jaren tijd. Purmamarca is beslist een bezoekje waard. Op het centrale plein vindt dagelijks een openbare markt plaats met ambachtelijk gemaakte kleding, sieraden, hoeden en andere souvenirs. Geniet net als de locals van een warme maaltijd met 3 gangen als lunch voordat je de reis voortzet naar het noorden.
 
In de brede droge vallei van Humahuaca rijd je langzaam omhoog in de richting van Bolivia. In de gelaatstrekken van de bewoners is duidelijk de inheemse afstamming waarneembaar. Ondanks dat deze rijdag van ‘maar’ 140 km staat er wel  een kleine 4 uur voor gepland. Dit is te danken aan de laatste 54 km. Weg van de hoofdweg rij je over een gravelweg door de Andes met hier en daar een gehuchtje. Op de pas op 3930 meter hoogte ligt een apacheta, een religieuze plek waar moeder Aarde (Pachamama) door de lokale bewoners wordt geëerd met sterke drank en cocabladeren. Steile bergen rijzen omhoog aan weerszijden van de kloof waar je doorheen rijdt. Aan het einde van de kloof stopt de weg bij het dorpje Iruya, waar het gele kerkje direct in 't oog springt en oplicht tegen de donkere tinten van de omliggende bergwanden. 

Overnachting in

Iruya - Hotel Iruya

Dag 15

Na een goede nacht in de Hosteria Iruya (2745m) is het eerste wat je doet genieten van het uitzicht. De geluiden van werkende mensen, spelende kinderen en spaarzaam gemotoriseerd verkeer weergalmen in de kloof waarin het dorpje ligt. In de smartphone vind je een mooie wandeling (14 km, ca. 5 uur wandeltijd, 550 meter stijgen en dalen) door de riviervalleien van Iruya en San Isidro. Door brede riviervalleien wandel je langzaam omhoog naar het gehucht San Isidro dat op een uitloper van een berg ligt en nagenoeg alleen te voet bereikbaar is. Terug in Iruya raden we je beslist een slokje Frenet aan, een typisch Argentijns digestief.  Het recept van deze kruidendrank komt oorspronkelijk uit Italië.

Overnachting in

Iruya - Hotel Iruya

Dag 16

De laatste 300 km voordat de ‘Crossing the Andes’ erop zit. Via dezelfde weg als je gekomen bent rijd je de kloof van Iruya uit. Het is geen straf om deze gravelweg weer te rijden. Zodra je de hoofdweg bereikt sla je links af de brede vallei in richting Humahuaca, een van oudsher spiritueel en economisch centrum. Maak beslist een stop bij Tilcara, een gezellig Andes-dorp maar tevens de plek waar gereconstrueerde resten zijn gevonden van een prekoloniaal dorp, Pukará de Tilcara.

In de namiddag kom je weer terug in Salta waar je de huurauto weer inlevert. De drukte en het stadsgeluid zal weer even wennen zijn. Je verblijft in hetzelfde vertrouwde hotel als bij aankomst in Salta. Deze reis kan niet anders worden afgesloten dan in een peña met een diner. Terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd (natuurlijk bestel je hier de échte empanadas!) zijn het muzikanten die hier hun liefdesliederen op gitaar komen spelen en drummen. Hoe later je op de avond gaat, hoe gezelliger het wordt!

Overnachting in

Salta - Hotel Inkai

Dag 17

Na het ontbijt word je naar de luchthaven van Salta gebracht. Bij de 18-daagse variant van deze reis vlieg je naar Buenos Aires. Daar staat een chauffeur klaar die je naar hetzelfde hotel brengt als waar je reis is begonnen.  

Bij de 20-daagse variant van deze reis vlieg je naar Puerto Iguaçu. Je wordt op de luchthaven opgehaald en naar het hotel aan de Braziliaanse kant van de watervallen gebracht, nabij het Iguaçu Nationaal Park. De middag kun je gebruiken om op eigen gelegenheid vanaf de Braziliaanse kant de Iguaçu watervallen te bewonderen. Ontspannen in je hotel kan uiteraard ook. 

Overnachting in

Buenos Aires (18-daagse reis) of Foz do Iguaçu (20-daagse reis)

Dag 18

Bij de 18-daagse variant van deze reis word je na het ontbijt word je naar de internationale luchthaven van Buenos Aires gebracht voor de terugvlucht naar Nederland/België.  

Bij de 20-daagse variant van deze reis bezoek je vandaag de watervallen vanaf de Argentijnse kant onder begeleiding van een Engelssprekende gids. In ongeveer één uur wordt je vanaf je hotel naar de ingang van nationaal park Iguazu in Argentinië gebracht. Vanaf de ingang maak je een leuk ritje per trein om aan te komen bij de lange boardwalk, een vlonderpad op het water die je voert naar diverse uitzichtplatformen. Het allerlaatste platform is natuurlijk de mooiste en natste, de Garganta del Diablo, oftewel de duivelskeel. Dit is de plek waar 14 watervallen samenkomen en een waterval veroorzaken die zeer krachtig is qua watervolume en geluid!

Overnachting in

Foz do Iguaçu (alleen 20-daagse variant) - Hotel Colonial

Dag 19

Op deze vrije dag kun je de Iguaçu watervallen vanaf de Braziliaanse kant (weer) bezoeken. Je ziet hoe het water met veel gedonder naar beneden stort. Je kunt watervallen ook van nabij verkennen door een spectaculaire boottocht te maken die je tot bijna onder de watervallen brengt. Een nat pak en veel plezier zijn gegarandeerd! Vlakbij het hotel waar je verblijft ligt het Foz Tropicana vogelpark. Dit vogelpark richt zich op onderzoek naar en behoud en voortplanting van inheemse vogelsoorten. Kom oog in oog met toekans, ara’s en tal van andere kleurrijke vogelsoorten uit het Atlantisch regenwoud. Tot slot kun je ook een bezoek brengen aan de Itaipudam, één van de grootste waterkrachtcentrales ter wereld - op de grens van Brazilië en Paraguay.

Overnachting in

Foz do Iguaçu - Hotel Colonial

Dag 20

Na het ontbijt word je opgehaald en naar de luchthaven van Foz do Iguacu gebracht. Hier eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft met deze reis in verschillende accommodaties. Ze beschikken alle over kamers met eigen douche en WC. Alle accommodaties zijn met zorg gekozen. In het zeer afgelegen San Antonio de las Cobres en Iruya hebben we de beste accommodatie in het dorp gekozen. Men spreekt er niet tot nauwelijks Engels. Alle accommodaties beschikken over gratis WiFi. Klik voor een sfeerimpressie van de accommodaties op de link in het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Verder is één diner inclusief: aan het eind van de reis hebben we in Salta een tafeltje gereserveerd in een peña. Geniet hier van heerlijke empanadas. Op de overige avonden regel je zelf iets voor het diner. Enkele accommodaties beschikken over een eigen restaurant, handig na een lange rijdag of als je even 's avonds niet in de kou naar buiten wilt.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • 1x diner in Salta (dag 16) 
  • transfers vliegveld - hotel v.v. 
  • huurauto
  • excursie geiservelden van Tatio (in internationale groep, dag 12) 
  • dagexcursie Iguazu watervallen o.l.v. Engelssprekende gids (excl. entree, alleen 20-daagse variant)
  • digitale reisinformatie
  • gebruik smartphone met wandelingen en navigatie-app (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • binnenlandse retourvlucht Buenos Aires-Salta (18-daagse variant)
  • binnenlandse vluchten Buenos Aires-Salta en Salta-Puerto Iguazu (20-daagse variant)
  • bijkomende kosten autohuur (o.a. brandstof) 
  • persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

  • toeristenbelasting Buenos Aires
  • entree NP Iguazú (dag 18 van 20-daagse variant, ca. € 16)

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis 12 dagen autohuur inbegrepen. Je haalt de auto op dag 5 op in Salta en levert deze op dezelfde plek weer in op dag 16. Je huurauto is een een 4x4 Nissan Frontier/Toyota Hilux (of auto in dezelfde categorie) inclusief total cover, ongelimiteerde km en grensoverschrijding. Klik hier voor een overzicht van de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

In de smartphone die je ter plaatse te leen krijgt vind je enkele korte wandelingen. Al deze wandelingen zijn optioneel, je kunt het dus zo zwaar maken als je wilt. Hoed er rekening mee dat de hoogte een verzwarende factor is. Op dag 15 maak je een wat langere wandeling met gids, waar je echter ruim de tijd voor neemt. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij de 18-daagse variant van deze reis voor een retourvlucht Buenos Aires en een binnenlandse retourvlucht Buenos Aires - Salta. Bij de 20-daagse variant vlieg je heen op Buenos Aires, terug vanaf Foz do Iguazu en heb je binnenlandse vluchten nodig van Buenos Aires naar Salta en van Salta naar Puerto Iguazu.

SNP regelt graag de vluchten naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op de internationale luchthaven van Buenos Aires, word je opgehaald voor een privé transfer door een Engelssprekende gids. In maximaal een uur (afhankelijk van de verkeersdrukte) word je naar je hotel in de stad gebracht. Aan het eind van de reis word je ook weer van je hotel in Buenos Aires (18-daagse variant) of Foz do Iguazu (20-daagse variant) naar het vliegveld gebracht. 

Tijdens de 20-daagse variant van deze reis verblijf je enkele dagen in Brazilië (Iguazu). Voor een verblijf in Brazilië heb je een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Voor een verblijf in Brazilië van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Bij de check-in op Schiphol, in het vliegtuig of bij aankomst in Brazilië ontvang je een visumformulier. Dit benodigde visumformulier, genaamd 'Cartão de Entrada e Saída', is persoonlijk en kost niets. Je overhandigt het ingevuld bij de paspoortcontrole bij aankomst, waar het wordt afgestempeld. De doorslag moet je goed bewaren, deze lever je in bij het verlaten van het land.

Langer verblijf
Wil je langer in Brazilië blijven? Het visumformulier of aangevraagde visum geeft in principe recht op een verblijf van max. 90 dagen. Dat kan eenmaal voor max. 90 dagen verlengd worden, als je tenminste aan kunt tonen over voldoende financiële middelen te beschikken (een bankafschrift met daarop minimaal € 700,00) en over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat. 

Deze reis kan gemaakt worden van april tot en met november. Met name in de maanden januari en februari is de kans op regen het grootst en dus ook slechte wegen. De twee grensovergangen kunnen in de wintermaanden (laat mei t/m begin oktober) besneeuwd zijn. In een enkele geval kan de grensovergang gesloten zijn.

Argentinië kent een weerpatroon waarbij de seizoenen omgekeerd zijn als die in Nederland/België vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond. In het noordwesten van Argentinië in de hoog gelegen Andes (met name in Cafayate, Cachi, San Antonio de lo Cobres, Purmamarca en Iruya) is het klimaat droog. De temperaturen wisselen hier sterk tussen dag en nacht. De regen valt meestal in de maanden december-februari, de reismaanden die we omwille van veiligheid op de weg afraden en dus niet aanbieden. In de wintermaanden juni-augustus zijn de luchten strak blauw. Het kwik schommelt 's nachts tussen de 2-5 graden C, overdag een aangename 19-21 graden C.

Het noordwesten van Argentinië is een grote aaneenschakeling van desolate hooglandwoestijnen en imposante bergmassieven waar veel cactussen (cardones) voorkomen die een lengte van maximaal 8 meter kunnen bereiken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Argentinië & Chili ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Ook zie je het verschil tussen de 18-daagse en 20-daagse reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner 

Onze partner in Argentinië is sinds enige tijd bezig met het verduurzamen van alle activiteiten binnen en buiten het bedrijf. Zo verzamelen ze plasticdoppen voor de 'Fundación Garrahan' wat ten goede komt aan het plaatselijke ziekenhuis. Het reispersoneel krijgt gedurende het jaar een aantal trainingen met als motto ‘Think localy, act globaly’ om ervoor te zorgen dat zij samen met de gasten een zo klein mogelijke impact maken op het milieu. Men steunt en promoot lokale initiatieven om het toerisme in de omgeving op gang te helpen en de werkgelegenheid te vergroten. Daarnaast organiseren ze samen met andere lokale instanties verschillende projecten die de natuur ten goede komt. Een voorbeeld hiervan is de herbebossing in delen van de provincie Misiones.

Je dient ter plaatse te rekenen op de nodige uitgaven. Denk hierbij aan de kosten voor brandstof voor de huurauto, maaltijden die niet zijn inbegrepen, entrees voor nationale parken/reservaten, fooien en persoonlijke uitgaven.

De munteenheid is Argentinië is de Argentijnse Peso. De munteenheid in Chili is de Chileense Peso.

Pinnen kan bijna overal in Argentinië en in Chili. In Argentinië is het pinbedrag per dag gemaximeerd en worden zeer hoge transactiekosten in rekening gebracht (soms oplopend tot € 10). Met de creditcards VISA en Mastercard kun je in beide landen terecht, in Argentinië voornamelijk in de grotere plaatsen. Commissies bedragen vijf tot tien procent van de prijs. In Argentinië kun je buiten de grote steden regelmatig alleen met contant geld betalen. Het betalen met cash US$ is vaak niet mogelijk. We raden dan ook aan US dollars ter plaatse in te wisselen voor peso's.

Neem in ieder geval het volgende mee op reis:

  • weekendtas of zachte koffer
  • stevige bergwandelschoenen (draag deze alvast tijdens de vlucht)
  • warm ondergoed en bovenkleding
  • wind- en waterdicht jack (liefst ademend) en regenbroek
  • toiletspullen
  • toiletzeep (bij voorkeur biologisch afbreekbaar)
  • lippencrème met UV-filter
  • zonnebrandcrème (hoge factor)
  • handcrème (i.v.m. uitdroging)
  • zonnebril, pet of ander hoofddeksel
  • eventueel reservebril voor lenzendragers
  • drinkfles (minimaal 1 liter)
  • zakmes
  • zaklamp
  • GELDIG paspoort 
  • zakgeld (pinpas, creditcard, aangevuld met wat cash dollars
  • basis EHBO spullen
  • camera met powerbank/extra accu's
  • eventueel verrekijker
  • kopieën van reis- en ziekteverzekering en je paspoort (laat een reserveset kopieën thuis)

Ga je binnenkort op reis naar Argentinië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/argentinie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Chili bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/chili/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Voor een verblijf in Argentinië van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Verlenging met nog eens 90 dagen is mogelijk. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP bied je een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Argentinië

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Argentinië staat de gezondheidszorg en de verkrijgbaarheid van medicijnen op hoog niveau. Medische behandelingen in privé-klinieken zijn prijzig.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium en zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
  • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
  • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens je reis in Chili (3.800-4.880 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heb je ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

  • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
  • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
  • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
  • Rook niet.
  • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
  • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
  • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via je gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Argentinië binnenkomt, wordt Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Argentinië zelf komt ook Gelekoorts voor, mn. in onderstaande gebieden.
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in Noord-Argentinië langs de grens met Brazilië en Paraguay, in gebieden lager gelegen dan 2.300 m in delen van de provincies Corrientes, Chaco, Formosa, Jujuy, Misiones en Salta. 

Malaria
Malaria komt alleen in het noordelijke laagland van Argentinië voor langs de grens met Bolivia (provincie Salta) en Paraguay (provincies Chaco en Misiones) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar hebt weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl bied je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in Zuid-Amerika moet je ook in Argentinië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. Je doet er verstandig aan je waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Via de Lerma-vallei zigzag omhoog naar San Antonio de los Cobres

Argentinië, Chili - Noordwest Argentinië en Atacama-woestijn

Crossing the Andes

Actieve rondreis langs hotels en boutique posadas

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).