Outdoor-avontuur in Oostenrijk

Soms zit ineens echt alles mee. Wind in je rug en zon op je gezicht, dat gevoel. Dat was preciés het geval op onze ‘multi-activity’ week in Pfunds, Oostenrijk. Of zoals de kinderen nog regelmatig verzuchten: ‘dit was echt de leukste vakantie óóit!’ 

Raften, canyoningen, wilde dieren spotten, boogschieten, je uitleven in een boomklimpark en dan óók nog voldoende tijd overhouden voor een wandeling hier of daar en regelmatig een bezoek aan een zwembad. In het Oostenrijkse Pfunds blijkt dit programma prima in één week te passen. Het concept is even simpel als doeltreffend: één dagdeel doe je iets actiefs, het andere dagdeel heb je vrije keuze. Ga je wandelen in de werkelijk schitterende omgeving, of neem je een duik in een van de zwembaden die je tot je beschikking hebt? Wij wisselden het af en hadden alle vier: Fay (9), Jip (nét 8), Dick en Petra, een vakantie met precies genoeg aan: actie, avontuur en zéker ook ontspanning. 

Spannend!

Het was lang spannend. Zou Jip, net acht als de vakantie zou beginnen, lang genoeg zijn voor alle activiteiten die op de planning stonden? Meevaller: een flinke groeispurt zorgde ervoor dat hij de benodigde 130 centimeter haalde. Of eigenlijk kwam hij precies één centimeter tekort. ‘Knappe gids die dat opmerkt’, grapten wij ouders vooraf. Gids 1, activiteit 1: ‘he’s too short’. In het boomklimpark naast de woest kolkende rivier de Inn krijgt hij het voordeel van de twijfel. In een speciaal kinder-klimharnas mag hij laten zien wat hij waard is.

De eerste stappen op de bungelende boomstammen, zo’n zes meter boven de grond, zijn wat onwennig. Maar al gauw stappen, kruipen en abseilen beide kinderen alsof we hier thuis dagelijks op trainen. Zelfs de touwbrug over de rivier die momenteel extra breed, extra wild en extra kolkend is door aanhoudende regenval de afgelopen weken is ‘supercool!’ aldus de jongste twee van het gezelschap. De opmerking van de gids die hen influistert dat we daar de volgende dag varen, in een raft, zorgt voor een oerkreet. ‘Yes! Dat is echt supervetgaaf!’. 

Tekst gaat door onder de foto's.

Raften...

De outdoor-activiteiten die de dagen daarna op de planning staan zorgen voor elkaar steeds enthousiaster overstijgende gelukskreten. Het raften, toch nog een tikkie spannend bij de uitleg op de helling met zicht op de rivier, is eenmaal op het water een feestje. Helemaal als papa na drie pogingen van de gids tóch koppie onder gaat bij het naar achteren hangen. Serieuze blikken als er woest gepeddeld moet worden om de boot in de juiste richting een stroomversnelling in te sturen. Puur geluk als de boot van de buren met vurig enthousiasme nat gespetterd mag worden. Het zonnetje na afloop is ronduit heerlijk om weer op te warmen. 

...boogschieten...

Het boogschieten is extra leuk omdat er niet op schietschijven gemikt wordt, maar op een ruime diversiteit van dieren. Geen echte uiteraard, maar piepschuimvarianten die verdekt opgesteld staan in het bos. De zoektocht, het schieten, het is allemaal prachtig. Het allermooist? De beer die op een wel heel pijnlijk plekje wordt geraakt...

...en canyoning

Niet alleen het leukste wordt vaak voor het laatst bewaard, maar in dit geval vooral het spannendste. Zouden er kinderen zijn die het de afgelopen dagen wat spannend vonden, dan is dit de kans om ervoor te kiezen om misschien een keer niet mee te gaan. Onze groep, de kinderen zijn inmiddels dikke vrienden met drie kinderen van een ander gezin, is volledig met vlag en wimpel geslaagd. Als er iemand is die het spannend vindt, dan zijn het de ouders.

De gids spreekt ons serieus toe. ‘We gaan afdalen in een rivier met diverse watervallen. Als we eenmaal in de rivier zijn, dan zijn we omgeven door steile rotswanden. Daar kunnen we niet zomaar uit.’ Ik krijg een handje van de jongste bij het naar boven klauteren langs een stalen kabel. Een lichte spanning is er, maar al bij de eerste waterval wint de bravoure het. Een voor een worden we vastgegespt aan onze klimgordel en laat de gids ons langzaam zakken. Op je helm klettert het water. Een straaltje ijskoud water weet toch mijn wetsuit binnen te dringen. Maar na vijf watervallen niks dan glimmende ogen (en bibberende kinderen). ‘Dit was coooool mam.’  

Tekst gaat door onder de foto's.

Wandelen maar!

Wandelen niet spannend genoeg? Wel in Pfunds! Ok, zo lang we asfalt voelen onder onze bergschoenen is het enthousiasme éven ver te zoeken bij de twee jongste familieleden. Maar de schluchtwandeling die we op de dag zonder activiteiten hebben gepland, verloopt vanaf het moment dat de echte route begint bijna zonder mopperen. Trappen, bruggen, klimmen, klauteren en alles langs een woest bulderend riviertje dat zich in de mooiste watervallen wurmt om naar beneden te storten.

Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht over het dal. ‘Komen we helemaal dáár vandaan?’ Het is de vraag wiens verbazing groter is: die van ons of die van de kinderen. Wandeling 2 staat op de planning na de activiteit ‘wilde dieren voeren’. Deze route trekt de aandacht met de naam ‘Schönes aussicht wanderung’. En schön is het. Tjilpende krekels. Wilde bloemen waar je maar kijkt. En aan het einde een groot bord onvervalste kaiserschmarren met een groot glas drinken. Schrik niet: ‘zo willen we wel vaker wandelen hoor mam’. 

En die zwembaden dan?

De keuze is reuze. Er is een buitenbad in Pfunds waar we gratis gebruik van mogen maken én een binnenzwembad met riante ligweide. Die tweede is veruit favoriet bij de kinderen. Niet in de laatste plaats omdat er in de directe omgeving niet een, maar wel twee uitstekende pizzeria’s te vinden zijn. Pfunds ligt in Oostenrijk, maar strak op de grens met Zwitserland en Italië. Vier middagen spetteren de kinderen verder in het intens blauwe water waar de groep vrienden steeds groter wordt. En papa en mama proosten op de ligweide met hun ouders. We zijn het eens. ‘Dit was echt de leukste vakantie ooit’. 

Tekst en foto's: Petra Strijdhorst.