Nieuwe individuele wandelreis in bergachtig Georgië Een ruige variant van de Alpen

Georgië is een van de meest bergachtige landen van Europa. Maar naast machtige toppen van meer dan 5.000 meter heeft het óók een indrukwekkende cultuur, uitstekende wijnen en een hoofdstad, Tiblisi, die zeer de moeite waard is. Aan Peter van Damme, productmanager van SNP, vroegen we waarom we beslist naar Georgië moeten.

Georgië zit opeens enorm in de lift. Hoe komt dat?

Dat is grotendeels te danken aan het programma ‘Wie is de Mol’ dat zich dit jaar in Georgië afspeelde. Je zag het ook meteen in de boekingen van onze bestaande groepsreizen in Georgië, die schoten omhoog.

 

Heeft Georgië zoveel te bieden dan?

Zeker! Eigenlijk alles. Het is een beetje exotisch, maar toch ook weer niet al te gek ver weg. Een schitterend mooi land qua natuur, cultuur en geschiedenis. Veel prachtige kerken en kloosters waarvan je er een paar kunt bezoeken. Het land is wel jaren geïsoleerd geweest, dus buiten de steden zijn de mensen nog een beetje stug. Een echt bergvolk, zoals je dat in de Alpen ook kent.

Jij was in 2004 al eens in Georgië om een groepsreis voor te bereiden? Hoe was het nu, veertien jaar later?

Het land is echt veranderd. Vooral de hoofdstad Tiblisi is snel gemoderniseerd, maar ook in het bergsportdorp Kazbegi kijken ze al lang niet meer op van bergwandelaars. In 2004 was er nog hélémaal niks op het gebied van buitensport. Alles lag nog open, we konden de routes helemaal zelf bedenken. Nu is het wel een stuk drukker geworden, een beetje vergelijkbaar met de Alpen op een mooie dag. Maar gelukkig zitten er in deze individuele reis voldoende trajecten waar je nog steeds niemand tegenkomt.

Wat kun je als wandelaar in Georgië verwachten?

Ik ben nooit in de Himalaya geweest, maar toen ik in 2004 in Georgië was, had ik het idee: de Himalaya ziet er ook zo uit. Gigantische hoogteverschillen, heel ruig. En alles op een grotere schaal dan je in de Alpen gewend bent. Ik noem het dan ook wel eens een ruige variant van de Alpen. De valleien zijn langer en breder, de bergen hoger, de gletsjers imposanter. Georgië is ook zeer interessant voor vogelaars en plantenliefhebbers. Je vindt er veel lokale soorten zoals het Kaukasisch sneeuwhoen en de Grote Roodmus. Maar ook de Lammergier kom je er tegen.

Je wilde een reis ontwikkelen die Georgië van meerdere kanten laat zien. Is dat gelukt?

Ik vind van wel. Je komt in Tiblisi aan met een nachtvlucht, dus de volgende dag heb je echt wel nodig om bij te komen. Er staat een stadswandeling op het programma om de hoofdstad beter te leren kennen. Ik las ergens, en daar was ik het mee eens, dat Tiblisi een soort Istanbul in het klein is. Een stad op de grens van verschillende culturen. Klassiek én modern. Met leuke cafés, restaurants, badhuizen, synagogen, kerken en pleinen. Zéér de moeite waard.
Daarna haalt een chauffeur je op en verlaat je Tiblisi richting het zuiden. Je bezoekt een grottencomplex en het afgelegen klooster David Garejain in een prachtige halfwoestijn op de grens met Azerbeidzjan. Een zeer indrukwekkend, leeg landschap. Die zelfde dag nog rijden we door naar Kakheti: hét wijngebied van Georgië.

Wijn uit Georgië?

Zeker. Kakheti werd vroeger wel gezien als de Bordeauxstreek van de voormalige Sovjet-Unie. De helft van de Georgische wijnen komt hier vandaan. Je verblijft twee dagen in het wijndorp Kvareli waar je kunt kiezen uit twee prachtige wandelingen. Langs wijngaarden, door bossen en over bloeiende akkers. De uitzichten zijn verbluffend. Met helder weer zie je zelfs de Kaukasus liggen.

En na de wijn ga je richting het noorden?

Ja, naar het hart van de Kaukasus. Je rijdt over de Georgian Military Highway, de enige verbinding tussen Georgië en Rusland. Een schitterende weg over een pas van ruim 2300 meter door een ruig berglandschap. Onderweg kun je het ommuurde en zeer fotogenieke klooster Ananuri bezoeken.

In de Kaukasus zit je een paar dagen in hét outdoorcentrum van Georgië, Kazbegi. Te midden van een adembenemend mooi berglandschap. We maken daar een aantal wandelingen van maximaal 14 km, waarbij je op bijna 3.000 meter komt. Tijdens één van de wandelingen heb je uitzicht op de Gergetigletsjer onder de Mount Kazbek, een van de grootste gletsjers van de Kaukasus. Naast Kazbegi slaap je ook nog een nacht in het skidorpje Gudauri. Daarna brengt de chauffeur je weer terug naar Tiblisi.

 

 

Wandelen op de grens van Europa en Azië

Tijdens deze wandelreis door Georgië maak je kennis met het afwisselende landschap, de rijke cultuur, heerlijke keuken en wijnen en de gastvrijheid van de Georgiërs.

 

Reisduur: 10 dagen

Reissoort: Privéreis

Reiscode: 333001

Zwaarte: 3

Bekijk deze reis