Frankrijk Ecrins

Sportieve gezinsvakantie Frankrijk Multi-actief in het Massif des Ecrins


Door Roel van den Eijnde

Het Massif des Ecrins is een van de ruigste en mooiste berggebieden van Frankrijk. Geweldig terrein voor avontuurlijke gezinnen die veel willen wandelen, klimmen, raften en abseilen. De zon schijnt er gul, het eten is geweldig en voor wie een dag rustig aan wil doen, is er óók genoeg te beleven. SNP kent twee Multi Activity gezinsprogramma´s in de Ecrins: met volledig ingerichte tenten en vanuit een comfortabel chalet.

Multi-actief

Jaap Miltenburg, productmanager voor o.a. de reizen in Frankrijk, legt uit wat multi-actief bij SNP inhoudt. ´Multi-actief betekent dat er een week lang bijna dagelijks avontuurlijke activiteiten op het programma staan. Zo ga je met andere gezinnen wandelen, abseilen, canyoningen, een via ferrata doen en raften op de Durance. Het programma wordt aangepast aan de wensen van de groep. Daarbij hanteren we het motto; alles mag en niets moet. Wie een dagje met het eigen gezin op stap wil of een middag wil zwemmen, moet dat vooral doen. Iedere week kent in ieder geval twee rustdagen die naar eigen smaak ingevuld mogen worden. Dat mag ook nóg een avontuurlijke dag zijn.´

Chalet of tent

De twee multi-actieve familieweken die SNP in de Ecrins organiseert, kennen een andere uitvalsbasis. Eén reis strijkt neer in een comfortabel chalet in het hooggelegen (1.450 m) Puy Saint Vincent, de andere op de ruime en eveneens hooggelegen (1.100 m) gemeentecamping Les Allouviers in de buurt van Freissinières. De wijze van overnachten geeft volgens Jaap Miltenburg meteen ook het verschil tussen beide reizen goed aan. ´Overnachten op een camping kent natuurlijk minder comfort, je kookt bijvoorbeeld je eigen maaltijden. Het is ook net waar je van houdt, de eenvoud van kamperen of het comfort van een modern chalet. Dat verschil zie je uiteraard ook terug in de prijs.´

Chalet: Puy Saint Vincent

Tijdens de actieve gezinsvakantie vanuit een comfortabel chalet in Puy Saint Vincent is alles geregeld, van het ontbijt tot de lunch en het avondeten. Gasten kunnen zelf hun drankjes uit een koelkast pakken. Er kan gewoon Nederlands worden gesproken: de eigenaars van het hotel komen uit Nederland. Daarnaast staat er de hele week een Nederlandse reisbegeleider klaar om te ondersteunen en te adviseren.
In het dal van Vallouise worden drie wandelingen georganiseerd. Twee wandelingen lopen in de omgeving van het chalet, de derde gaat naar de Refuge Blanc aan het eind van het doodlopende dal. Vanaf dit punt is ook de machtige gletsjer Glacier Blanc te bewonderen.
Jaap Miltenburg geeft een voorbeeld van een actieve dag tijdens de week in Puy Saint Vincent. ´Op één van de dagen wandel je ´s ochtends naar een top van ruim 2.000 meter, met een schitterend uitzicht. ´s Middags ga je dan met elkaar het klimbos in en kun je klimmen en klauteren over touwladders en loopbruggen. En een spectaculair stuk zweven langs een tokkelbaan. Spanning gegarandeerd!´ Een andere prettige bijkomstigheid is dat er aan het einde van iedere lange dag heerlijk ontspannen kan worden in de jacuzzi of sauna van het chalet. Op de rustdag is zwemmen ook een mogelijkheid: op 500 meter van het chalet ligt een klein hotelzwembad.

Tenten: Camping Freissinières

De camping in Freissinières kent dus een andere opzet. Voor de deelnemers staan volledig ingerichte tenten klaar, inclusief veldbedden, tafels en stoelen en kookgerei. Alleen slaapzakken en handdoeken moeten zelf worden meegebracht. De camping ligt op 1.100 meter, het kan er ´s nachts koud worden. Er wordt ook meer zelfredzaamheid verwacht van de deelnemers. Maaltijden moeten zelf worden klaargemaakt, al dan niet in overleg. Zelf koken op een eigen gasstel kan overigens ook. Is de manier van overnachten tussen de twee actieve gezinsweken verschillend, de activiteiten zijn min of meer hetzelfde. Jaap Miltenburg: ´Naast de vier dagen met buitensport activiteiten zoals raften, canyoning en een via ferrata zijn er twee ´vrije´ dagen. Je kan dan gaan wandelen, zwemmen of er met de auto op uit trekken. Naar bijvoorbeeld Briançon, Embrun of Guillestre. Maar wie aan vier dagen met avontuurlijke activiteiten niet genoeg heeft, kan in overleg met de instructeurs van Crux Outdoor & Education een extra buitensportprogramma bijboeken. Dit zit dan niet bij de prijs van het arrangement inbegrepen.´

Balkon van de Alpen

Voor Jaap Miltenburg is het Massif des Ecrins een geweldige zomerbestemming met een heerlijk klimaat. Niet voor niets wordt het gebied ook wel aangeduid als ´Balkon van de Alpen´. Dat betekent: veel zon, wel 2.500 uur per jaar en weinig neerslag in de zomer. Het landschap is indrukwekkend en veelzijdig. Miltenburg: ´Veel lariksbossen die in de herfst prachtig geel kleuren, schaapskuddes die op grote hoogte langs de hellingen naar beneden komen en machtige bergtoppen met eeuwige sneeuw. Het is nog een heel authentiek berggebied, niet zo aangeharkt en gecultiveerd als sommige andere berggebieden.´ Op de dagen die naar eigen behoefte kunnen worden ingevuld, is er in de Ecrins ook genoeg te doen. Briançon (één van de hoogst gelegen steden van Europa) bijvoorbeeld is dichtbij. Een compacte stad met gezellige straatjes en pleintjes met als toeristisch hoogtepunt de imposante vestingwerken van Vauban. Verder kent niet alleen Briançon fijne terrassen en goede eettentjes, maar kun je in de hele Ecrins terecht voor lekker en betaalbaar eten en drinken.

Voor wie?

Bijzondere eisen worden er niet gesteld aan de deelnemers van de SNP multi-actieve weken. Natuurlijk moet je sportief en avontuurlijk zijn ingesteld, maar dat spreekt volgens Jaap Miltenburg voor zich. ´Je moet het vooral leuk vinden om lekker veel buiten te zijn. En geen water – en hoogtevrees hebben, dat is voor alle activiteiten wel een voorwaarde.´ Het is overigens de bedoeling dat ouders en kinderen tijdens de multi-actieve weken vooral samen op pad gaan. Alleen in overleg is het mogelijk dat kinderen van 15 jaar en ouder zelfstandig met activiteiten meegaan. Dit ter beoordeling van de instructeurs.

Zelf naar de Ecrins?

Ontdek de speeltuin van het hooggebergte tijdens een spetterende outdoor week. Gedraag je als echte berggeit met rotsklimmen, abseilen en via ferrata. Voor de waterratten is er ´wildwater´, waarbij je gaat raften en canyoningen. Je overnacht in een chalet of in een tent.