Ontdek de schoonheid van de Pacific Coast Blog

Tekst: Anne Wesseling
Foto´s: Paul Tolenaar

De noordwestkust van de Verenigde Staten is zo afwisselend dat je op elk strand wel een paar uur rond wilt struinen. Langs de Pacific Coast kun je zeearenden zien, maar ook zeeleeuwen en walvissen. De strandvondsten maken deze kust extra bijzonder.

Het strand van La Push ligt vol aangespoelde boomstammen. Ze hebben zulke grillige vormen dat het lijkt op een beeldentuin. In zee staan steile, begroeide rotsen, de sea stacks, maar daar heb ik nauwelijks oog voor, want ik zoek tussen de boomstammen naar steentjes. Kleine, kleurige, natglinsterende, prachtige kiezels, gladgeslepen door de zee. Een zachte witte steen past precies in mijn handpalm, alsof hij is gemaakt voor mijn hand. Plotseling wordt het fris, ik kijk op. Er komt een dichte mist opzetten, de sea stacks zijn nog net zichtbaar. Even kun je je voorstellen hoe het was voor de eerste mensen die hier woonden. Zo ongerept!

Highway 101

We reizen van noord naar zuid langs de westkust van de Verenigde Staten, door de staten Washington en Oregon, over de kustweg Highway 101. Die benaming ´highway´ klinkt groots, maar denk daarbij niet aan een echte snelweg. Als je haast hebt, pak je beter de Interstate 5, een stuk verder landinwaarts. Highway 101 is de scenic route. Het is de weg voor wie van de kust wil genieten en vaak de auto uit wil.
De totale kust van Washington en Oregon is zo´n 1.200 kilometer lang, en eigenlijk zou je onderweg op elk strand een paar uur willen rondstruinen. Het is een jutterskust, een kust om dingen te doen en te ontdekken. Stenen zoeken, stenen stapelen, schelpen zoeken. Over het water kijken of je soms een walvis ziet. En eindeloos schooieren tussen wat er aanspoelt.
Voor wat je op het strand vindt, geldt hier: ´wat je vindt, mag je meenemen´ (maar natuurlijk met mate en tenzij anders aangegeven). In de kustplaatsen in het zuiden van Washington leggen mensen hun mooiste strandvondsten in de vensterbank. Op het strand van Seaview zijn groepjes mensen strandgapers aan het zoeken, dat mag maar een paar keer per jaar en vandaag is toevallig dé dag.

Oregon Coast Highway

De Columbia River vormt de grens met Oregon. Je kunt hier trouwens aan de kust ook fossielen vinden, maar ik blijf vooral betoverd door de stenen. Turkoois, jaspis, agaat kun je hier vinden. Agate Beach is een plek die je dan niet wilt overslaan. Ik vind er wat kleine blauwe steentjes waarvan ik even denk dat het turkoois is, maar bij de rock shop in Waldport helpt medewerker Robert (´I love hunting for rocks´) me uit de droom. ´Het zijn stukjes plastic, gladgeslepen door de zee. Maar prachtige kleuren! Waarschijnlijk komen ze all the way from Japan.´ Echt, zelfs de plastic soup lijkt hier op halfedelstenen.
Maar goed, niet te veel met je neus naar de grond! Je belangrijkste attribuut blijft de verrekijker. Bij Siletz Bay zie ik mijn eerste zeearend. Op het uitkijkpunt Otter Crest een paar grijze walvissen. Even onder Heceta Head kijk ik bijna een uur naar de kolonie Steller-zeeleeuwen, het klinkt als een openluchtzwembad in de zomer.

Duinen

Verder naar het zuiden verandert de kust van karakter: de rotsen maken plaats voor zand. Bij Umpqua Lighthouse eten we een sandwich met uitzicht op de Oregon Dunes. In het visitor center van Gold Beach is een apart loket strandvondsten, waar een ranger me uitlegt dat agaten allerlei kleuren kunnen hebben, van oranje tot bijna zwart tot transparant. ´Ook wit?´ vraag ik, terwijl ik uit mijn jaszak de witte steen uit La Push tevoorschijn haal. ´Ja zeker,´ zegt ze, ´ook wit.´ Wat er uit zag als een gewone witte steen, blijkt in werkelijkheid een melkagaat. De mooiste steen had ik al die tijd in mijn jaszak.

Ook in Oregon

Grijze walvissen trekken in de late herfst vanuit Alaska naar Californië en Mexico, waar ze hun jongen krijgen. In de lente zwemmen met hun jongen dichter langs de kust terug naar de visrijke wateren van Alaska. Ook buiten die perioden kun je vanaf de kust walvissen zien, want er is ook een groep die het hele jaar door voor de kust van Oregon verblijft. De beste tijd om walvissen te spotten is vroeg in de ochtend, met de zon in je rug.

Praktische informatie

SNP heeft een flink aantal individuele reizen naar Washington en Oregon, die je ook naar wens kunt combineren en uitbreiden. Begin bijvoorbeeld met een paar dagen genieten van de eilandsfeer op de San Juan Islands, verken de kust van Washington met de 3-daagse bouwsteen Olympic National Park West en vervolg met de 3-daagse bouwsteen Oregon Coast. Tijdens onze langere wandelreizen staan onder meer tochten in de nationale parken op het programma, bijvoorbeeld tijdens de 21-daagse Ontdek de schoonheid van de Pacific Coast.

Meer weten over deze of andere reizen naar The Pacific Northwest? Bel dan even met onze reisadviseurs, op 024-3277000.