Galápagos, rondreis door de evolutie Blog

Door Jos Lenders en Patricia Elferink

Als je één eilandengroep de droombestemming voor natuurliefhebbers mag noemen dan is dat toch wel de Galápagos. Zeeleeuwen, hamerhaaien, walvissen, schildpadden, pinguïns, flamingo´s, leguanen... zal ik nog doorgaan? Het is te veel om op te noemen. En dan heb ik het nog niet eens over de unieke vogelsoorten en bijzondere vegetatie.
We maken een rondreis van twee weken door deze eilandengroep vlak onder de evenaar en focussen ons vooral op wat je hier allemaal aan en vanaf het land kunt zien.

Bedelen bij de vismarkt

Hoewel een cruise zeker van toegevoegde waarde is, kun je zelf ook veel vermaak vinden. Dagtours met duiktrips, snorkeluitjes en eilandwandelingen, tijdens het verblijf in een van de leuke dorpen kun je zoveel ondernemen als je zelf wilt.
Wij starten ons avontuur op het middelste eiland Santa Cruz in het sfeervolle kustplaatsje Puerto Ayora. Hier vind je de zeeleeuwen gewoon op straat! Ze wachten braaf bij de vismarkt hopend op een restje of liggen languit uit te buiken op een van de houten bankjes.

Unieke diersoorten

Vlakbij dit dorp vind je het Charles Darwin onderzoekscentrum. De bijzondere en veelal unieke diersoorten op deze eilanden hebben de interesse gewekt van specialisten op het gebied van evolutie. Meer dan honderd jaar oude landschildpadden en het schoolvoorbeeld van de evolutie; de zeeleguaan, een zwemmende leguaan die alleen op de Galápagos voor komt. De wandeling naar het onderzoekscentrum en het bijbehorende strand is fijn vermaak en een goede eerste kennismaking met het eiland.

Paradijs op de Galápagos

Aan de andere kant van het dorp ligt, op een paar kilometer lopen, Tortuga Bay. Een prachtig strand met parelwit zand en een ijsblauwe zee. Goede schoenen nodig? Welnee deze wandeling doe je gewoon op je slippers! Zand tussen je tenen en af en toe met je voeten door het frisse water. Hoewel de temperatuur van het water meevalt, kun je hier niet veel meer doen dan pootje baden. De golven zijn ruig en de onderstroom is sterk. Gelukkig is het er wel waanzinnig mooi en brengt deze wandeling ons naar een naastgelegen strandje dat wel heel geschikt is voor een verkoelende plons.

Vermaak op de pier

Terwijl we terug lopen worden we vergezeld door een stel pelikanen. Ze zijn zo tof, als een slagschip scheuren ze over het water en zich laten zich vallen als een bom zodra ze een vis spotten. Ook hier zitten veel zeeleguanen, zeeleeuwen en we zien eindelijk de blauwvoetgent. Ze zijn wat schuw, maar als we heel langzaam langslopen kunnen we er toch behoorlijk goed naar kijken.
Wanneer we terug in het dorp een kijkje nemen op de pier, zijn we blij verrast. Overdag kun je genieten van de pelikanen, blauwvoetgenten en fregatvogels die het water in duiken om een vis te vangen. Ook ´s avonds valt hier genoeg te beleven, wanneer de rifhaaien aangetrokken worden door het licht onder de pier en zeeleeuwen een slaapplekje zoeken op een van de houten bankjes.

Blauwe wateren

Vanuit deze pier kun je een bootje nemen naar de overkant van de baai waar je na een leuke wandeling het kleine strandje Los Alemanes vindt. Loop je nog een paar kilometer verder langs de zoutwinningspoelen, dan wordt je moeite beloond met Las Grietas, een indrukwekkende kloof tussen de rotsen. Eerst een wandeling bovenlangs met uitzicht over de blauwe baai van Puerto Ayora en dan naar beneden voor een frisse duik in het heldere water tussen de rotsen. Er zwemmen grote blauwe vissen in het blauwgekleurde water. Heel bijzonder...

Flamingo's op Isabela

Na een paar heerlijke dagen verplaatsen we onze basis naar het volgende en grootste eiland van de Galápagos, Isla Isabela. Helaas is door een recente vulkaanuitbarsting de wandelroute naar de dichtbij gelegen vulkaan afgesloten, dus maken we een alternatieve wandeling langs het lange strand richting de Traanmuur. Deze symbolische muur op zich is niet uitzonderlijk mooi, maar de weg er naar toe overtreft onze verwachtingen. Prachtige uitzichten en bijzondere vogels vergezellen ons. Erg leuk, maar er is nog meer! Vanuit het dorp Puerto Villamil maken we ook een wandeling naar Posada de Flamingos. Een meertje waar, je raadt het al, flamingo´s zitten.

Snorkelen met pinguïns

Zeeleeuwen zitten hier overal, van indrukwekkend groot tot formaatje ahh mag ik ´m meenemen? Vanuit het dorp lopen we naar het kleine strandje naast de pier. Hier liggen de zeeleeuwpups lekker te luieren tussen de zeeleguanen. We aanschouwen de lokale mannen die hun visvangst binnenhalen en genieten van twee spelende pinguïns. Ze rollebollen in het water vlak voor m´n voeten. Wat zijn ze grappig!
Iets voorbij de pier ligt een kleine baai waar je kunt snorkelen. Kleurrijke vissen, speelse zeeleeuwen, soms een Manta rog en als je geluk hebt word je zelfs vergezeld door een paar pinguïns.

Prehistorie onder water

We nemen de boot naar ons derde en laatste eiland, San Cristobal. Dit eiland heeft een aantrekkelijk dorp met een sfeervolle kade. Hier zien we bij aankomst direct een joekel van een pelsrob. Overduidelijk een mannetje, zoals hij daar zit te brullen.
Ook op dit eiland hebben we een aantal leuke uitstapjes op het oog. Een bijzondere wandeling naar Playa Loberia waar langs de zuidwestkust genieten van de bijzondere vegetatie en we snorkelen met reuzen schilpadden. Ze zien eruit alsof ze zo uit de prehistorie zijn gekropen.

Nog meer zeeleeuwen

De volgende ochtend hebben we onze snorkelspullen ingepakt en onze badkleding aan. Vandaag maken we een wandeling langs de kust naar de drie stranden ten noordwesten van het dorp. Ook hier spot je met gemak zeeleeuwen, schildpadden en zeeleguanen maar kun je ook met ze zwemmen. Het eerste strand Playa Mann is mooi om te zien. Onder de bomen liggen veel zeeleeuwen en zelfs in het water dobberen er een paar. De golven zijn best ruw, dus wandelen we na een korte pauze verder naar het volgende plekje.

Driemaal scheepsrecht

Punta Carola ligt een kwartier verderop, een rustig strand met grote rotsen en een heleboel zeeleeuwen. Het is niet te geloven, ik tel er zo een stuk of veertig. We wandelen er een beetje tussendoor en zodra we met onze voeten in het water staan komt er al een kleine zeeleeuw op me af om met m´n tenen te spelen. Leuk vermaak, maar wederom is het water vrij ruig dus na een poosje laten we ook dit strand voor wat het is. Onze eindbestemming is Tijeretas. Een blauwe baai met daarboven een prachtig panoramisch uitzichtpunt.

Speelkameraadjes

Het water in de baai is een beetje koud, maar de zon schijnt en we zien van bovenaf al een paar zeeleeuwen zwemmen dus we gaan er voor. Helaas is er hier geen echt strand, enkel rotsen en een kleine pier. Een ongemak dat we zo weer zijn vergeten als we begroet worden door de eerste zeeleeuw. En nog een! Ze zijn leuk om te zien boven water, maar voorl onder water zijn ze hilarisch. Ze dobberen nieuwsgierig om ons heen, draaien koprolletjes en zoeven langs ons. Ze zijn overduidelijk blij met hun nieuwe speelkameraadje!
Wat een topervaring is dit. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Een toefje room op een fantastische rondreis door de Galápagos eilanden.

Over Jos en Patricia

Jos en Patricia genieten al jaren van de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen, maar zijn in april 2017 begonnen aan hun grote droom; een wereldreis over alle continenten. Gewapend met een camera en een paar wandelschoenen verkennen ze de wereld en voelen zich helemaal in hun element in de diverse culturen, de afwisselende natuur en de leuke mensen die ze ontmoeten. Hun motto: let op de details, dan gaat de tijd veel langzamer.