Uitzicht in de Wachau

Chef's Special - Wachau

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip…. of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Een last-minute annulering van mijn jaarlijkse zeilweekje met vriendenclub zorgde afgelopen najaar voor een gat in mijn agenda. Nou is dat voor de ‘Chef Reizen’ van SNP niet erg lang een teleurstelling, maar juist een uitgelezen kans op iets leuks. 

‘Heb jij toevallig nog een nieuw gebied dat op korte termijn verkend moet worden?’ vroeg ik in de wandelgangen aan onze productmanager Ben. ‘Nou, toevallig zoek ik nog een voorloper voor Oostenrijk, een ontspannen trektochtje door een rivierdal met wijnheuvels, langs comfortabele hotels, iets voor jou misschien?’ ‘Klinkt top! Zet mijn naam daar maar bij…. Maar uh, hoe heet die streek? Wachau?’

Een reisvoorbereiding begint altijd met onderzoek op internet. Al snel voelde ik me iets beschaamd zo weinig van deze landstreek te weten. Notabene is dit deel van de Donau-vallei - namelijk de volledige 36 kilometer stroomafwaarts van kloosterstad Melk tot de universiteitsstad Krems - uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Bovendien behoren de witte ‘smaragd’-wijnen uit de Wachau tot de betere lokale producten van Oostenrijk. Ik begon er nu echt zin in te krijgen!

Tekst gaat door onder de foto's.

Samen met mijn vaste wandelmaatje Theo reisde ik half oktober af richting Donau. En we hadden mazzel, het was prachtig herfstweer met een strakblauwe hemel en roodkleurende wijnranken. Dit deel van de Donauvallei in het noordoosten van Oostenrijk is inderdaad heel bijzonder. Het landschap is er nog ongeschonden; kleine dorpjes liggen te midden van steile wijnheuvels die weer omringd worden door uitgestrekte beukenbossen. De Donau heeft zich soms diep in de donkere rotspartijen uitgesleten, waarboven ruïnes van middeleeuwse roofburchten of strenge kloosters zich verheffen. Je wandelt er door één groot romantisch landschapsschilderij.

Van toegevoegde waarde is de continue aanwezigheid van de rivier. Doordat de wandelroute regelmatig van oever wisselt, steek je de Donau een aantal keer over met unieke veerponten. Zonder motorische aandrijving en enkel gebruikmakend van de stroming (!) navigeren ze naar de overkant. Tel daarbij op een vijftal prettige en typische streekhotels van degelijke kwaliteit, prima maaltijden en lokale topwijnen in de restaurants en het zal je niet verbazen dat Wachau met stip is binnengekomen in mijn Top Tien van verrassende ontdekkingen. 

Zo zie je maar waar een onverwachte annulering toe kan leiden… 

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP

Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

Nieuwsgierig geworden? De nieuwe zevendaagse wandelreis Oostenrijk – Wachau is boekbaar van begin april tot half oktober. En goed nieuws voor hondenliefhebbers: je viervoeter kan mee op deze reis!

 

Bekijk de reis