Wachau

Oostenrijk - Wachau, 7 dagen Volg de Wachau World Heritage Trail

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

De Wachau, het stroomgebied van de Donau tussen Krems en Melk, is slechts 35 kilometer lang maar van zo'n landschappelijke schoonheid dat de hele streek tot Werelderfgoed is uitgeroepen. Het milde klimaat en de steile hellingen zijn er ideaal voor wijn- en fruitteelt en daar heeft de Wachau haar rijkdom dan ook aan te danken. Tijdens deze ontspannen wandelweek volg je een lange-afstandswandelroute - de "Wachau World Heritage Hike" -  die de verschillende Donaudorpen met elkaar verbindt. Zo kun je optimaal genieten van fantastische uitzichten op een van de oudste cultuurlandschappen van Oostenrijk met de karakteristieke wijnterrassen, abrikozentuinen en altijd weer die imposante rivier de Donau in het dal. De wandelroutes leiden je langs ruige kliffen, talrijke uitkijkpunten en door uitgestrekte beukenwouden. In de kleine dorpjes in de Wachau vind je iedere avond prima onderkomens waar natuurlijk de lokale wijn op tafel komt.

Uniek aan deze reis

 • Dromerige wijndorpen
 • UNESCO Heritage
 • Idyllische wijngaardwandelingen
 • Ontdek de Donau vanaf de bergkammen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Blog | Chef's Special Wachau

Tijdens het meest recente avontuur van SNP-directeur Gert Nieuwboer bleek het UNESCO Werelderfgoed Wachau een aangename verrassing. Lees verder...

Dag tot dag

Oostenrijk - Neder Oostenrijk

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Krems
 • Dag 2: wandeling door de wijngaarden van Krems naar Dürnstein
 • Dag 3: wandeling van Dürnstein naar Weißenkirchen
 • Dag 4: rustdag in Weißenkirchen met twee korte facultatieve wandelingen
 • Dag 5: wandeling van Weißenkirchen naar Spitz
 • Dag 6: wandeling van Spitz naar Melk, via de ruïnes van Aggsbach. laatste deel per openbare bus
 • Dag 7: einde van het arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Krems. Voor een stressvrij begin van je reis raden we aan om vroeg in de avond aan te komen op je eerste accommodatie. Krems heeft een mooie 'Altstad' rondom de Gotische Piaristenkerk en kent een aantal leuke restaurants voor een prima startdiner.

Overnachting in

Krems

Dag 2

Je wandelt vanuit het historische centrum van Krems direct hoog de wijngaarden in en wordt beloond met een fraai uitzicht over de blauwe Donau, de stad Krems en het indrukwekkende Göttweig-klooster aan de overkant van der rivier. Grotendeels volg je de prima gemarkeerde ' Welt Erbe Steig' verder door de heuvels en bereik je na een behoorlijke klim de gezellige Fesslhütte, een prima plek om wat te drinken voordat je begint aan de steile afdaling. Via een schilderachtig pad passeer je eerst de geheimzinnige ruïnes van Dürnstein, voordat je aankomt in het gelijknamige dorp aan de oever van de Donau. Tijd voor een heerlijk glas witte Veltliner uit de 'smaragd' categorie, hier is deze streek immers beroemd om.

Wandeling: 12,8 km, 5 uur, 530 m stijgen en 540 m dalen

Overnachting in

Dürnstein

Dag 3

De dag begint in stijl: vanuit Dürnstein wordt je in een kleine houten veerboot over de Donau gezet naar het gehucht Rossatz. Tijd voor een kop koffie bij het kerkplein om vervolgens op pad te gaan door de wijngaarden en de abrikozentuinen. De uitzichten over deze fraaie vallei met de slingerende Donau zijn adembenemend. Daarna gaan de landwegen over in bospaden en klim je naar het hoogste punt van de dag, de Seekopf, waar je kunt genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht vanaf de twintig meter hoge toren. De afdaling door het beukenbos is pittig en lang maar brengt je precies bij de afvaartplek van een tweede veerpont, dit keer een drijvend vlot dat uitsluitend van de kracht van de stroming gebruik maakt om de overkant te bereiken. Fascinerend om te zien hoe de stuurlui op de centimeter nauwkeurig kunnen aanleggen aan de veilige overkant van het dorp Weissenkirchen.

Wandeling: 12 km, 5 uur, 500 m stijgen en dalen

Overnachting in

Weißenkirchen

Dag 4

Vandaag heb je een rustdag in Weissenkirchen. Samen met de wijndorpen Jorching, Wösendorf en St. Michael vormt Weissenkirchen de grootste wijnbouwgemeente van de Wachau. Weissenkirchen biedt de wijnliefhebber dan ook voldoende uitdagingen. Heb je toch zin in een mooie ochtend- en of middagwandeling dan biedt je reispakket twee korte rondwandelingen van 4 en 8 kilometer. Je kunt ook een boottochtje op de Donau overwegen, of gewoon met een goed boek aan de rivieroever zitten. Neem in ieder geval de tijd om in een van de wijntavernes een glas Wachau-wijn te proeven.

Wandelingen: 3,8 km, 1,5 uur, 100 m stijgen en dalen of 7,7 km, 3 uur, 140 m stijgen en dalen

Overnachting in

Weißenkirchen

Dag 5

De ' Weinweg'  leidt je Weißenkirchen uit, langs kleine klinkerstraatjes naar de klim naar de Seiber. In het begin gaat de wandeling steil door het bos naar de Buschandlwand, waar een uitkijktoren een geweldig panoramisch uitzicht garandeert. De afdaling is niet moeilijk en via de ' Rode Poort' kom je de wijngaarden rondom het beroemde wijndorp Spitz aan de Donau binnen gewandeld. Een heerlijke dag door schaduwrijke heuvels.

Wandeling: 11,8 km, 4,5 uur, 600 m stijgen en dalen

Overnachting in

Spitz

Dag 6

Voor de laatste wandeling neem je vandaag de veerboot over de Donau naar Arnsdorf. Hier begint een lange klim naar het pelgrimsoord Maria Langegg gelegen aan de Jacobsweg waar in de middeleeuwen de pelgrims op weg gingen naar Santiago de Compostella. Start met een hartige lunch in het restaurant vlakbij de kerk alvorens je begint aan de afdaling die je rechtstreeks naar de ruïnes van Aggsbach brengt. Een bezoek aan dit romantische kasteel met zijn prachtige uitkijktorens mag niet ontbreken. Het pad leidt verder bergafwaarts naar Aggsbach, vanwaar je met de lokale bus doorreist naar de eindbestemming: Melk.

Wandeling: 15,3 km, 5,5 uur, 640 m stijgen en dalen

Overnachting in

Melk

Dag 7

Na het ontbijt eindigt hier het arrangement. In Melk heb je eventueel nog de mogelijkheid kennis te maken met de indrukwekkende abdij met zijn prachtige tuinen voordat je aan de terugreis begint. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Wij hebben in alle vijf de dorpen en stadjes prima onderkomens voor je geselecteerd. De hotels en gasthofs bieden degelijke tweepersoonskamers met eigen sanitair. Overal worden uitstekende ontbijten geserveerd. Wanneer beschikbaarheid in een van de voorkeurhotels een probleem is, wordt er direct een gelijkwaardig alternatief voor je gereserveerd.

Over de maaltijden

Bij deze reis is het ontbijt op iedere dag bij de prijs inbegrepen. De lunch kan onderweg worden genuttigd bij verschillende restaurantjes, of bij de supermarkten en lokale bakkers worden ingekocht, vrijwel overal zijn belegde broodjes te krijgen. Voor het diner kan er in een van de restaurants in de dorpen of soms ook in het hotel worden gegeten. Vergeet vooral niet om er een glas heerlijke lokale wijn bij te proeven.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • wijnproeverij
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • veerboottochten Donau
 • busreis Aggsbach – Melk (ca €6 per persoon)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax). Deze betaal je bij de accommodatie rechtstreeks bij het uitchecken.

Over de activiteiten

Je wandelt grotendeels over goede paden en deels geasfalteerde wijngaardpaden. De wandelingen variëren in lengte tussen de 8 en 16 kilometer, en de te overwinnen hoogteverschillen blijven beperkt tot maximaal zo'n 600 meter. Toch kunnen enkele stijgingen en afdalingen behoorlijk steil zijn en via kleine rotsige paadjes waarbij tredzekerheid op een aantal plaatsen noodzakelijk is. Deze wandelweek biedt een prachtige combinatie van natuur, bezienswaardigheden en genot.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement op aanvraag een extra (rust)dag bij boeken. Halverwege is natuurlijk al een rustdag gepland in Weissenkirchen. Wil je aan het einde van de reis ruim de tijd nemen om het fraaie klooster met de beroemde kloostertuinen in Melk te bewonderen, dan is het te overwegen daar een extra nacht bij te boeken.

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

 De route Utrecht – Krems is ca. 1100 km. Je kunt de auto daar uitstekend parkeren in de overdekte parkeergarage bij het station van Krems (P-Bahnhof). Kosten zijn ongeveer 25 euro voor zes dagen. Voordeel is dat je bij terugkomst met het openbaar vervoer in Krems altijd direct bij het station arriveert.

TIP: Op dag zes wandel je van Spitz naar Aggbachsdorf. Vandaar neem je de lokale bus naar het eindpunt Melk. Je kunt echter evengoed van Aggbachsdorf de bus terug naar beginpunt Krems nemen en je auto ophalen en daarmee terug naar Melk rijden. Dan heb je de volgende dag je auto direct tot je beschikking. In Melk kan je je auto gratis parkeren op een parkeerplaats aan de Donau op loopafstand van het hotel.

Trein informatie

Vanaf het treinstation in Krems is het nog enkele minuten lopen naar je eerste accommodatie.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Krems      -
Krems – Amsterdam CS     

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 


 

 

 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Wenen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer 024-3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Wenen reis je met de City Airport Train (CAT) in ca, 20 minuten naar Wenen Centraal (Wien-Mitte). Vanaf daar reis je per metro in ca. 40 minuten (U-bahn) naar station Wien-Heilligenstadt. Vanaf daar reis je in een uur per trein naar Krems. Je kunt natuurlijk ook vanaf het vliegveld per taxi direct naar station Wien-Heilligenstadt reizen. 

Je kunt deze reis in alle drie de seizoenen, voorjaar, zomer en najaar, boeken. Juli en augustus zijn natuurlijk de vakantiemaanden met de beste kans op mooi weer maar daarmee kan het drukker zijn in de dorpen. Voorjaar daarentegen kent een grote rijkdom aan bloemen en bloesem, in het najaar (oktober) kleuren de wijnranken en de bossen fraai. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Wachau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je bent van harte welkom om je viervoeter mee te nemen op deze wandeltocht. Geef dit tijdens het boeken aan ons door. Vermeld hierbij ook het ras en de grootte van de hond. De eventuele extra kosten kunnen ter plaatse worden betaald. Dat is per hotel verschillend, maar een indicatie is tussen € 10,- en € 25,- per hond per nacht.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk

Oostenrijk - Wachau

Volg de Wachau World Heritage Trail

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.