Landschap in Albanie

4x de mooiste natuur in authentiek Albanië

Albanië is misschien wel de meest authentieke wandelbestemming in onze nabijheid boordevol schitterende natuur. Wij ontdekten er 4 prachtige natuurgebieden: 

1. Het verstilde Meer van Komani

In het noorden van Albanië ligt het prachtige Meer van Komani: een schitterend blauw meer dat met zijn steile, wilde oevers wel wat aan een fjord doet denken. In werkelijkheid is het een stuwmeer in het steile dal van de Drin rivier. Als je eenmaal met je bagage op het geïmproviseerde veerbootje bent gestapt (met schipper in een oude bus cabine), ben je dat al snel vergeten. De urenlange tocht over het verstilde, spiegelende water is een beleving op zich.

2. Door gletsjers uitgesleten Valbona-vallei

De Valbona-vallei is een door gletsjers uitgesleten dal en kent een enorme variëteit aan flora en fauna. Sinds Albanië open is voor het toerisme bieden eenvoudige families onderdak aan wandelaars en avonturiers. Je ervaart Albanië op zijn puurst als je een paar dagtochten vanuit je pension in de Valbona-vallei maakt. Neem bijvoorbeeld een bergpad naar het noorden, richting de Montenegrijnse grens. Dikke kans dat je bij een hut met schapen een herder tegenkomt die je uitnodigt voor een kop zelfgeplukte oreganothee. Vooral niet weigeren, want de Albanezen zijn bijzonder vriendelijk in de bergen en het is erg leuk om met handen en voeten een verhaal proberen te vertellen.  

3. De verborgen vallei van Theth

Zelfs de Turken wisten tijdens hun eeuwenlange bezetting van Albanië nooit de Teth-vallei te veroveren. De vallei is nog altijd moeilijk bereikbaar. Je komt er alleen per goed uitgeruste terreinwagen of te voet. Zo maak je bijvoorbeeld de historische wandeltocht waarbij je bagage over de 1811 meter hoge pas te paard wordt vervoerd. Je treedt dan in de voetsporen van niemand minder dan A. den Doolaard, de schrijver die als geen ander de ziel van de Balkan wist vast te leggen in zijn verhalen en die hier zijn roman `De herberg met het hoefijzer` liet afspelen. Eenmaal in Theth aangekomen zijn de wandelmogelijkheden eindeloos.  

4. Onontdekte natuurpark Zagoria

Er is meer op wandelgebied te beleven in Albanië dan een trekking in de ongenaakbare bergen van het noorden. Helemaal aan de andere kant van het land is het regionale natuurpark van Zagoria te vinden. Dit deel van het land is nog vrijwel onontdekt gebleven. Vooral de wandelingen in de door vier bergketens omsloten Zagoria-vallei zijn een grote bijzonderheid. Je kunt er over eeuwenoude paden wandelen die nog nauwelijks toeristen hebben gezien. 

5. Extra tip! Kasteel van Rozafa

Voor een fenomenaal uitzicht over het land, de bergen en rivieren van Albanië mag een bezoek aan de schitterende, hooggelegen ruïne van Rozafa niet ontbreken. Het fort bij de stad Shkodër is een logische stop als je op weg bent naar de woeste bergen in het noorden van het land. Heb je meer tijd, dan kun je ook Nationaal Park Meer van Shkodër bezoeken. Vooral vogelaars zullen dit waarderen, want het is een van de beste plekken om de Dalmatische pelikaan te zien. Heb je wat minder tijd, loop dan alleen de traptreden omhoog naar het fort van Rozafa. Je zult er geen spijt van hebben. 

Reizen naar Albanië

Enthousiast om de natuur van Albanië zelf te ervaren? Wie dit Albanië nog wil beleven, moet echt nú zijn koffers gaan pakken.  

Bekijk alle reizen naar Albanië