duurzaam-reizen

11 tips voor een duurzame reis

Voordat je op reis gaat... Tip 1 tot en met 5

Wandelen en fietsen in eigen land is de meest milieuvriendelijke manier van vakantievieren, maar wij begrijpen ook dat je zo nu en dan wat verder wil kijken dan je eigen leefomgeving. Wanneer je besluit te gaan reizen, helpen wij je heel graag bij het maken van een bewuste en duurzame keuze. De liefde voor de natuur zit tenslotte in ons DNA. SNP Natuurreizen is in de jaren ’80 door biologen opgericht en sindsdien zetten wij ons in om op een zo verantwoord mogelijke manier te reizen en willen we anderen inspireren en motiveren om respectvol om te gaan met mens en natuur. 

De eerste vijf overwegingen gaan in op de keuze vooraf bij het boeken van een duurzame reis.

 

1. Heen- en terugreis

Een bestemming uitkiezen is één ding, hoe je er naar toe reist is vers twee. Zo is het vaak beter om per trein of auto naar je bestemming te reizen. Voor een onvergetelijke vakantie hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Veel Europese bestemmingen zijn heel goed per trein bereikbaar. En als vliegen echt noodzakelijk is, kies dan voor een rechtstreekse vlucht, vermijdt binnenlandse vluchten en compenseer je CO2-uitstoot.

Wist je dat…
... wij van al onze reizen de CO2 voetafdruk hebben gemeten. Met de carmacal calculator weten we precies wat de complete uitstoot per reis is. Je vind dit onder tabblad 'Praktisch' bij het kopje 'duurzaam op reis'.
 

2. Onderneem duurzame activiteiten

Ook de invulling van je reis heeft invloed op het milieu en klimaatverandering. Door te wandelen en te fietsen zorg je voor minder verstoring en een kleinere voetafdruk. Bijkomend voordeel van deze activiteiten is dat je de natuur in al zijn schoonheid ervaart. Je gebruikt je zintuigen optimaal en je ontdekt plekken die je met een voertuig nooit zou bereiken.

Wist je dat…
De reisprogramma’s van SNP zodanig zijn opgebouwd dat ze de minste impact hebben op de leefomgeving van mens en dier? In ons aanbod vind je geen voertuigen als sneeuwscooters, quads of jetski’s (tenzij ze uitsluitend functioneel worden ingezet voor bijvoorbeeld bagagetransport), maar verplaatsen we ons zoveel mogelijk te voet, per fiets of in het geval van een winterreis op ski’s.
 

3. Kies voor kwaliteit

De manier om een bestemming daadwerkelijk te leren kennen is om er heel bewust de tijd voor te nemen. Ga bijvoorbeeld wat langer naar een bepaalde streek en bewaar de rest van het land voor een eventuele volgende keer. Je zorgt hiermee voor minder CO2-uitstoot, je komt meer tot rust en je beleeft de regio en de cultuur intenser dan wanneer je door het hele land heen reist. 
Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, ook als je op reis gaat.
 

4. Overnacht in kleinschalige accommodaties

Ook met betrekking tot je slaapplek kun je een duurzame keuze maken. Kies voor een overnachting in een kleinschalige particuliere accommodatie. Deze wordt gerund door een lokale eigenaar die niet alleen hart heeft voor zijn of haar zaak, maar ook voor de streek waar hij of zij vandaan komt. Bovendien draag je op deze manier bij aan de lokale economie én kom je op bijzonder mooie plekken die anders misschien aan je voorbij waren gegaan.

5. Boek bij een duurzame reisorganisatie

Wanneer je besluit om het regelen van je vakantie uit te besteden, boek dan bij een reisorganisatie die van duurzaamheid de hoogste prioriteit heeft gemaakt. Want ook al wordt duurzaamheid tegenwoordig door veel bedrijven geclaimd, je herkent een erkende reisorganisatie aan het duurzaamheidscertificaat van Travelife. 

Wist je dat…

SNP als een van de eerste touroperators dit keurmerk in ontvangst mocht nemen? Daar zijn we bijzonder trots op en daar blijven we ons met ons eigen duurzaamheidsteam ook voor inspannen. Elke twee jaar vindt er een audit plaats waarbij we moeten voldoen aan meer dan 200 ijkpunten op het gebied van internationaal duurzaamheidsbeleid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Tijdens de reis... tip 6 tot en met 11

Als reisorganisatie met liefde voor de natuur zetten wij ons in om reizen zo duurzaam mogelijk te maken. Dat zie je terug in onze reisprogramma’s, de keuze van de activiteiten, accommodaties en het vervoer. Ook als reiziger kun je een verschil maken door op de plek van bestemming je steentje bij te dragen aan een zo klein mogelijke voetafdruk. 

We geven je zes tips om duurzaam te reizen op de plek van bestemming.

6. Neem je afval mee

Duurzaam reizen is niet ingewikkeld. Gebruik ook als je op reis bent je gezonde verstand en maak dezelfde keuzes als thuis. Vermijd waar mogelijk plastic verpakkingen, laat geen rommel slingeren en neem je je afval tijdens een wandel- of fietstocht mee. 
En ook al denk je er goed aan te doen door aan het einde van je reis je kleding of andere bruikbare spullen achter te laten, doe dat echt alleen als je er iemand een plezier mee doet. Lege batterijen neem je ook het beste mee naar huis, want vaak belanden ze, net als de andere spullen die je achterlaat, op de lokale afvalberg.

Tip van SNP:
Plastic is bijzonder schadelijk voor mens en dier en heeft een enorme impact ons het milieu. Maar door de immense hoeveelheid die we dagelijks in handen hebben, is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. My little Plastic is een inspirerende app die je uitdaagt om op, zoals zij dat zeggen, een ‘plastic dieet’ te gaan. Je berekent je PMI (Plastic Mass Index) en krijgt tips, inspiratie en informatie waarmee jij je plastic voetafdruk verkleint.
 

7. Maak gebruik van openbaar vervoer

Brommertjes, tuktuks en ander gemotoriseerd vervoer zijn niet zo best als het gaat om reductie van je CO2-uitstoot. Maak daarom ter plaatse zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer of deel bijvoorbeeld een taxi met anderen. Je te voet of per fiets van A naar B verplaatsen is natuurlijk nog beter voor het milieu. 

8. Let op dierenwelzijn

Duurzaam reizen betekent ook aandacht hebben voor dierenwelzijn. Let daar op als je een excursie wil maken. Achter bijvoorbeeld olifantenritjes gaat onnoemlijk veel dierenleed schuil. Niet doen dus! Het van dichtbij bekijken van dolfijnen, walvissen en ander wildlife kan, maar dan uitsluitend bij een organisatie die het welzijn van de dieren als eerste prioriteit heeft.


9. Ga zoveel mogelijk lokaal eten en drinken

Steun zoveel als mogelijk de lokale ondernemers. Ga je uit eten, kies dan voor kleine restaurants met lokale gerechten. Koop duurzame souvenirs op de markt, in kleine winkeltjes of bij particulieren die zelfgemaakte streekproducten verkopen. Je koopt niet alleen iets waar veel liefde, tijd en aandacht aan is besteed, maar je draagt ook bij aan de lokale economie. 

Tip van SNP: 

Neem een herbruikbare boodschappentas mee. Handig én verstandig als je besluit op de lokale markt boodschappen te doen of souvenirs in te kopen. Heb je er nog geen? In de webshop van SNP bestel je voor slechts € 3,50 een opvouwbare boodschappentas van 100% gerecyclede plastic flessen.  

10. Neem een hervulbare waterfles mee

Hoe aanlokkelijk het op een zomerse dag misschien ook is om een flesje drinken in een supermarkt te kopen, het is beter om je eigen hervulbare waterfles mee te nemen. De app Refill My Bottle laat je zien waar je in de buurt gratis of tegen een kleine vergoeding je fles met zuiver water kan vullen. Ontkom je er echt niet aan om water te kopen, dan is het beter om een grootverpakking aan te schaffen waarmee je een kleiner flesje telkens bijvult. Dat scheelt heel veel plasticafval.

Tip van SNP:

  • Wanneer je niet zeker weet of het kraanwater op je bestemming drinkbaar is, dan bieden de waterflessen van Lifestraw Go en Grayl uitkomst. Dankzij een ingebouwd filter drink je binnen luttele seconden gezuiverd water. Een veilige en duurzame keuze. De Grayl waterfles is te koop in onze webshop.
  • Welke items nog meer onmisbaar zijn in je reisbagage als het gaat om het terugdringen van plastic, vind je hier.

11. Wees zuinig op elektra- en waterverbruik

Ook op je bestemming is het een goed idee om bewust om te gaan met elektra- en waterverbruik. Zet daarom de airco, verlichting en eventuele andere elektrische apparaten uit wanneer je je hotelkamer verlaat. Laat de waterkraan niet onnodig openstaan en gebruik het liefst een biologisch afbreekbare zeep onder de douche. Hiermee ontlast je de lokale waterzuivering.