De Galapagoseilanden Vijf redenen om erheen te gaan

1 Tamme dieren

Je hoeft niet eens beestengek te zijn om van de ene verbazing in de andere te vallen op de Galápagos. Geen plek ter wereld waar dieren zo weinig angst hebben voor de mens als op de Galápagos-archipel. Wie voet aan wal zet, moet maar zien hoe hij om dieren heen loopt. Zeevogels broeden er naast je voeten, zeeleguanen liggen op het pad en de enige landgebonden roofvogel, de Galápagosbuizerd, vliegt niet eens weg als je komt aanlopen.

 

Tekst en beeld: Lex van den Bosch

2 Tastbare evolutie

Geen plek op aarde die zo verbonden is met Darwins evolutietheorie als deze archipel op de evenaar. Wie de bodem van de Galápagos betreedt, voelt de geschokte 19e-eeuwse maatschappij nog altijd nadreunen. Dichter bij ons denken over de ontwikkeling van het leven kun je niet komen. Geheid dat je Darwins boek over zijn reis met de Beagle wilt lezen bij een bezoek aan de Galápagos, het boek over het ontstaan der soorten. En het mooie is, alles wat Darwin beschreef en overdacht in zijn boeken, kun je ter plekke zelf ervaren. Op de Galápagos schrijf je je eigen natuurhistorie.

3 Onderwaterwereld

Staat snorkelen langs het koraalrif hoog genoteerd op je topervaringenlijstje? Dikke kans dat de snorkelexcursies op de Galápagos ze van de toppositie verdringen. Geen plek waar je zoveel zeeschildpadden, roggen en haaien ziet als in de voedselrijke wateren rond de Galápagos. Wees niet bang voor dartele zeeleeuwen die aan je komen snuffelen onderwater; ze zijn net zo nieuwsgierig als jijzelf. Heb je nog nooit gesnorkeld? Ga dan voor je vertrek eerst wat oefenen in het zwembad.

4 Unieke flora en fauna

Zo’n 40 procent van alle planten en dieren op de archipel is volstrekt uniek voor de Galápagos. Niet-vliegende aalscholvers, Darwinvinken, zeeleguanen, je zult ze nergens anders ter wereld aantreffen. Maar dat is nog niet alles, zelfs per eiland verschillen de organismen enorm. Dit maakt elk eiland tot een nieuw en verbazingwekkend avontuur. Toon mij het schild van een reuzenschildpad, en ik zal u vertellen van welke Galápagos-eiland het dier afkomstig is. Het was een lokale bestuurder die Charles Darwin – in andere bewoordingen - op deze morfologische verschillen wees.

5 Vrijheid op zee

Wie vergeten was hoe vrijheid voelt, moet maar eens de lauwe tropenwind door de haren laten waaien op het dek van een catamaran. Geen wifi, geen telefoonbereik, geen krantenberichten. Wél dolfijnen, wél walvissen en wél een zee vol leven. Na een week vol avonturen begrijp je waarom mensen voor een bestaan op zee kunnen kiezen. Zelfs als doorgewinterde landrot. Wie niet bang is om zeeziek te worden, zorgt ervoor dat hij zijn reis op een catamaran boekt.