Ecuador - Galápagos Natuurreis, 14 dagen door de ogen van Caroline van der Mark

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Natuurcruises

Natuurreis vanuit comfortabel jacht en hotels

Gefascineerd door de Galápagos! Voor Caroline van der Mark werden deze eilanden, waar evolutie en Darwin nog altijd in de lucht hangen, de rode draad in haar leven, na twee jaar verblijf als natuurgids in deze archipel. Ga met deze gepassioneerde marine-biologe en SNP-reisleider op stap en kijk mee door haar ogen. Met een achtdaagse natuurcruise en een tweedaags verblijf op het vaste land van Santa Cruz laten Caroline en lokale gidsen je de mooiste eilanden zien van ’s werelds unieke biologische schatkamer. Bezoek de meest afgelegen eilanden Isabela, Fernandina en Genovesa. Verbaas je over hoe zichtbaar en mooi de flora en fauna zich hebben aangepast om te overleven. Prehistorisch uitziende zeeleguanen, kruiden die uitgroeiden tot boomformaat en reuzenschildpadden. Het zijn deze bijzondere ‘gentle giants’ die op alle eilanden weer terugkomen, soms in verhalen waarbij de soort is uitgestorven, gelukkig steeds vaker in ‘real life’ dankzij de bescherming die ze genieten. Het aansluitend landverblijf op Santa Cruz stelt ons in staat het Charles Darwin Station weer te bezoeken evenals de hooglanden van Santa Cruz, waar je op hun thuisgrond in de ziel kijkt van ruim 100 jaar oude Galápagos-reuzenschildpadden. Of je voor de eerste keer gaat of er al bent geweest, de Galápagos blijft trekken als een oerkracht.

Uniek aan deze reis

 • Kijk door de ogen van Caroline van der Mark
 • Afgelegen eilanden: Isabela, Fernandina en Genovesa
 • Directe KLM-vlucht
 • Reuzenschildpadden: Charles Darwin Research Center en hooglanden Santa Cruz
 • Verblijf 8 dagen comfortabel motorjacht Equinox
Zwaarte
Comfort

Presentatie - zondag 16 juni

Caroline van der Mark vertelt op zondag 16 juni graag meer over deze bijzondere natuurreis naar de Galápagos archipel. Meld je hier aan.


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Ecuador - Galápagos

Op 12 februari 2009 was het 200 jaar geleden dat de Engelse ontdekkingsreiziger en bioloog Charles Darwin werd geboren. Zijn vijfweekse bezoek aan de archipel legde de basis voor zijn vele jaren later gepubliceerde evolutietheorie verwoord in zijn beroemde boek 'On the origin of species' . Het leverde hem een vloedgolf aan bewondering en misprijzen op. Het nationale park Galápagos is in 1959 opgericht en is daarmee Ecuador's oudste nationale park.

Deze unieke natuurreis begint in de tweede grootste stad van Ecuador, Guayaquil. Met grote stadsvernieuwingsprogramma's en veiligheidscampagnes is de stad weer terug gegeven aan haar bewoners en de bezoekers. Onder begeleiding van Caroline van der Mark en een lokale stadsgids verkennen we de belangrijkste (historische) plekken van de stad, wandelen we over de promenade,  langs de rivier de Guayas, waar het monument La Rotanda natuurlijk wordt bezocht. Op de heuvel Santa Ana, waar de stad  in de 16e eeuw door de Spanjaarden werd gesticht, bewonderen we fraai gerestaureerde historische huizen.  

De reis vervolgen we met een binnenlandse vlucht van Guayaquil naar de luchthaven van Baltra waarna we aan boord gaan van het comfortabele motorjacht Equinox. De lokale natuurgids van het Galapagos Nationaal Park én marine biologe en SNP-reisleider Caroline van der Mark zullen jullie meenemen op de 'tijdreis door de evolutie'. Het jacht  is exclusief afgehuurd door SNP. Voor acht dagen lang is die Equinox onze 'thuisbasis'. We varen langs de landschappelijk mooiste eilanden Isabela, Fernandina en Genovesa die je een prachtig beeld geven van de diversiteit aan flora en fauna maar tevens een kijkje geven in het vulkanisme en het ontstaan en weer verdwijnen van de eilanden. In de hooglanden van Santa Cruz en in het Charles Darwin Research Station staan we oog in oog met de naamgever aan deze archipel, de Galapagos reuzenschildpadden. 

Deze natuurreis ‘pur sang’ geeft je een diepgaaande kijk in de 'kraamkamer van de evolutie' vanuit het comfort van het jacht Equinox onder deskundige begeleiding van Galápagos kenner en liefhebber Caroline van der Mark.

Dag 1

Vertrek vanaf de luchthaven Schiphol naar Ecuador. Met een tussenlanding in Quito komen we vroeg in de avond aan op de luchthaven van Guayaquil. De bus staat voor ons klaar voor de privé transfer naar het nabijgelegen hotel. Na de lange vlucht zal iedereen snel van zijn welverdiende nachtrust willen genieten.

Overnachting in

Guayaquil

Dag 2

Na het ontbijt verkennen we het koloniale centrum van Guayquil, de tweede grootste stad van Ecuador qua inwoners. De promenade Malecon loopt evenwijdig aan de rivier de Guayas waar de stad naar vernoemd is. Fonteinen, mooie wandelpaden, barretjes, restaurants en het standbeeld dat de ontmoeting verbeeldt tussen Latijns-Amerika's grootste vrijheidsstrijders: Simon Bolívar en San Martín. Je zal niet beseffen dat deze stad eens niet zo'n beste reputatie had. Met grote stadsvernieuwingsprogramma's en veiligheidscampagnes heeft de stad weer een grote aantrekkkingskracht onder de lokale bevolking en toeristen. We maken een stadstour onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids waarmee we de belangrijkste (historische) plekken van de stad bezoeken en tevens de historische wijk Las Peñas bezoeken. We beklimmen de treden naar de heuvel Cerro Santa Ana om van het uitzicht van de stad en haar rivier te genieten. 

De middag is ter vrije besteding, een rustig begin na de lange reisdag van gisteren. Op eigen initiatief kun je het fraai aangelegde Parque Histórico Guayaquil bezoeken waarin je op een aangename educatieve wijze kennis neemt van de in Ecuador levende dieren, de kustcultuur en de architectuur van Guayaquil's laat 19e eeuwse gebouwen.

Overnachting in

Guayaquil

Dag 3

Met een transfer worden we naar de luchthaven van Guayaquil gereden voor de binnenlandse vlucht de oceaan over naar het Galapagos-eiland Baltra. Na de nodige formaliteiten vindt de transfer plaats naar de nabijgelegen haven waar we aan boord gaan van het jacht Equinox, onze thuisbasis voor de komende acht dagen. Nadat iedereen zijn hut heeft toegewezen gekregen, is het tijd voor de lunch!  De themareis Galápagos & Galapagos reuzenschildpadden onder begeleiding van lokale gidsen en marine bioloog Caroline van der Mark kan nu echt gaan beginnen!

In de middag verkennen we de Highlands van Santa Cruz, het centrale eiland van de archipel ten zuiden van Baltra.  De reuzenschildpadden verblijven in de vochtige Scalesia-wouden waar voldoende voedsel en water is te vinden. Oog in oog staan met de naamgevers van de Galápagos-archipel, imposante beesten van ruim 100 jaar oud, blijft een unieke gewaarwording.
In dit habitat van de tot boom geworden paardenbloemachtige Scalesia’s komen diverse Darwin’s vinken, vliegenvangers, Galápagos duif en Galápagos velduil voor. 

Overnachting in

Galápagos Equinox

Dag 4

Vandaag staat de verkenning van twee bijzondere locaties op het grootste eiland Isabela op het programma. Isabela is een van de jongste eilanden in de archipel en tevens het grootste. De landing vindt plaats bij Punta Moreno gelegen tussen de vulkanen van Sierra Negra  en Cerro Azul. We wandelen langs een gestolde steenrivier van pahoehoe-lava. De naam touwlava laat zich snel raden. We wandelen langs een aantal lagunes waarin de blikvangers een aantal bijzondere vogelsoorten zijn die in dit kustgebied en mangrovewoud verblijven. 

Nadat we een stuk verder hebben gevaren duiken we de ‘oksel’ in van Isabela bij Elizabeth Bay. Met de panga, onze sloep met buitenboordmotor, varen we door een labyrinth omzoomd door mangrovebomen. We gaan op zoek naar de groene zeeschildpad, ook bekend als de soepschildpad. Deze grote zeeschildpad zwemt gracieus waarbij ze af en toe boven water komt om adem te halen, met een blik van nieuwsgierigheid. Hopelijk laat de gevlekte adelaarsrog zich hier ook zien evenals bruine pelikanen en blauwvoetgenten. Deze gestroomlijnde vogels kunnen als ware ‘kamikaze-piloten’ het water in duiken om hun prooi te verrassen. Lava-reigers en de grote blauwe reigers vertrouwen op hun schutkleur en wachten net zo lang totdat er iets lekkers binnen snavelbereik is. Over het interessante mangrove ecosysteem is veel te vertellen.

Overnachting in

Galápagos - Equinox

Dag 5

Een stukje noordelijker aan de westkust van Isabela ligt Urbina Bay waar we op zoek gaan naar de grote landleguanen. Ook dalen hier reuzenschildpadden af naar de kust, die tot de Alcedo vulkaan populatie behoren. Deze schildpadden werden bedreigd door de enorme hoeveelheid geiten die ooit  de flanken van de vulkaan koloniseerden. Inmiddels is daar een stokje voor gestoken en nu kunnen wij ze aantreffen op onze wandeling. Daarnaast zullen we Darwin vinken en duiven zien, die leven op de vegetatie die zich ontwikkeld heeft op de oude, door een aardbeving opgetilde zeebodem vol koralen en schelpen. Het landschap is hierdoor bizar en vreemd, wittige kalk in zwarte lava met groene planten.

In de middag steken we de Bolivar zeestraat over richting het noordelijk puntje ‘Punta Espinoza’ op het eiland Fernandina. Dit is het jongste eiland, dat ligt op de zogenaamde vulkanische “hotspot”. Het is een unieke locatie, waar we de vleugelloze aalscholvers zullen gaan zien, een van de fascinerende voorbeelden van natuurlijke selectie. Alleen in de afgelegen westelijke delen van de Galápagos-archipel komen deze vogels voor, die hun vermogen om te vliegen compleet hebben verloren. Sommige biologen beschouwen deze vogel als de ‘heilige graal van de evolutie’. Ook pinguins zijn hier te vinden en grote hoeveelheden zeeleguanen. Terwijl we op een nauwe landtong van gestolde lava lopen, genieten we van het uitzicht op de 6 km brede caldera van de schildvulkaan la Cumbre (1476m). 

Overnachting in

Galápagos - Equinox

Dag 6

Vandaag ronden we de top van het eiland Isabela, langs de halve vulkaan Ecuador, om vervolgens naar de westkust van het eiland Santiago te varen. De naam van de plek waar we aan land gaan, Puerto Egas, grijpt terug naar het verleden waarin zoutwinning in de jaren 1920 plaatsvond. Het eiland heeft een roemrijke geschiedenis onder walvisvaarders en andere kolonisten. Gelukkig is het eiland permanente bewoning gespaard gebleven. Wel hebben geïntroduceerde dieren zoals geiten, varkens en ezels een grote impact gehad op het eiland ecosysteem. Ook Darwin was hier negen dagen, hij reed op de rug van een reuzenschildpad en at zelfs schildpaddenvlees, zonder dit erg te waarderen overigens! 

We maken een kustwandeling langs fraai gevormd zwart basalt in een gebied waar pelsrobben en zeeleeuwen zich ophouden en waar bij laagtij veel strandvogels te zien zijn. Met ingestorte lava-tunnels, stenen bogen over het water en grotten besef je wat een natuurgeweld zich afspeelt ten tijde van erupties. De tegen de zwarte lava fel oranjerood afstekende sally lightfood krabben houden zich volop bezig met het zoeken naar voedsel, terwijl ze ervoor moeten zorgen zelf niet opgegeten te worden door reigers of fregatvogels.

In de middag verkennen we een ander gedeelte van Santiago. We gaan aan land bij Espumilla strand op het noordoostelijke puntje aan James Bay. Voor zeeschildpadden is dit strand enorm belangrijk voor hun voortplanting. Gelukkig dat wilde varkens hier de nesten niet meer kapot maken in hun zoektocht naar eieren en dat de schildpadden hier jaarlijks hun eieren kunnen leggen in de kaneelkleurige zandduinen. In twee kleine geheimzinnig ogende lagunes met brak water hopen we pijlstaarteendjes te zien.

Overnachting in

Galápagos - Equinox

Dag 7

Via een nachtelijke boottocht zijn we de geïsoleerde eilanden Pinta en Marchena gepasseerd. Pinta was de thuisgrond van “Lonesome George”, de laatste schildpad van zijn soort die enkele jaren geleden overleed zonder zich nog te hebben kunnen voortplanten. We arriveren in de vroege ochtend in de meest noordoostelijke hoek van de Galápagos-archipel bij het eiland Genovesa! Een al bijna in zee verdwenen vulkaan, waarvan de bovenste rand van de krater nog net boven zeeniveau uitsteekt, we varen door een opening in de kraterrand naar binnen. Het eiland, dat zijn naam ontleent aan Genua, de geboorteplaats van Columbus, is een echt vogeleiland. De roodpootgenten zijn de meest bijzondere vogels van het eiland. veruit de grootste kolonie van deze mooie vogels leven op Genovesa. En er broed een grote kolonie fregatvogels.

Tussen de rotsen voor het strand in Great Darwin Bay zijn vaak witpuntrifhaaien van dichtbij te zien. We wandelen langs kraterwanden en door een woud van opuntia-cactussen. Honderden fregatvogels en roodpootgenten nestelen in de saltbush en mangrovebossen. In de getijdepoeltjes, in de struiken of op de kliftoppen, overal vormen allerlei planten en dierensoorten hun eigen specifieke ecosysteem. Regenwulpen (whimbrels) en Amerikaanse grijze ruiters (tattlers) struinen het strand af naar voedsel zich niets aantrekkend van de Galápagos zeeleeuwen en zwaluwstaartmeeuwen. Zelfs zangvogels zoals Yellow Warbler en Darwin’s vinken, waaronder de Large Cactus Finch, laten van zich horen. 

Na de lunch klauteren we aan land bij de Prince Phillip’s Steps, een rotsachtige beklimming van ca. 25 meter. Daar nestelen nog meer fregatvogels en roodpootgenten in de Palo Santo bomen, waarvan het hout wierookachtig gebrand wordt in de kerken van Ecuador. Nazca-genten (ook wel gemaskerde genten genoemd) nestelen hier overal op de kale grond, dus ook op onze wandelroute. In het lavaveld zien we stormvogels (Storm Petrels) in grote getale. Zij zijn de prooidieren van de velduil (Short-eared Owl), die overdag actief is, dus met een beetje geluk zien we die ook. Vanaf het strand bestaat de mogelijkheid om te zwemmen en snorkelen met zeeleeuwen. Voor de ervaren snorkelaars kan er in dieper water worden gesnorkeld. Het water langs de steile wanden van de verzonken krater is helder en de diepe uitzichten zijn spectaculair.

Overnachting in

Galápagos - Equinox

Dag 8

In de morgen arriveren we bij Bartolomé voor het beroemde uitzicht over het eiland Santiago met het lavaveld van Sullivan Bay en op de voorgrond Pinnacle Rock. Na een klim van 375 treden tot 114 meter boven zeeniveau geniet je van een prachtig uitzicht over de omliggende baaien, veel kraters, lavavelden en vulkanische toppen. En onder je de twee prachtige stranden waar zeeschildpadden nesten én de fameuze Pinnacle Rock. Deze rots in de vorm van een haaientand steekt vervaarlijk uit het water en is het restant van een door weer en wind geërodeerde krater van tufsteen. Aan de voet van deze Pinnacle Rock bestaat de mogelijkheid om te snorkelen en met een beetje geluk kun je de endemische Galápagos pinguïns zwemmend en buitelend in het water spotten.

In de middag bezoeken we Sullivan Bay aan de oostkust van Santiago. Het op eerste gezicht levenloze maandlandschap blijkt bij nader inzien toch leven te herbergen. We wandelen er over een diversiteit aan lavavormen, soms grillig en gebroken, soms golvend of met glanzende ribbels. Op een klein wit zandstrand kun je nesten van soepschildpadden zien evenals krabben, blauwe reigers en scholeksters.

Overnachting in

Galápagos - Equinox

Dag 9

In het noordwesten van het eiland Santa Cruz ligt Dragon Hill. Een wandelpad brengt ons naar een zoutwater lagune waar o.a. flamingo’s en pijkstaarteenden op afkomen. Het is tevens een plek waar landleguanen van Seymour zijn uitgezet. Vanaf een heuveltop geniet van je van een prachtig uitzicht. Na de lunch brengen we een bezoek aan North Seymour, een oud stuk zeebodem dat door tectonische krachten is opgetild tot boven de zeespiegel. Op het eiland leven grote aantallen zeeleeuwen, blauwpootgenten en fregatvogels. Ook kun je bruine pelikanen, keerkringvogels (Red-billed Tropicbirds) en de endemische  zwaluwstaartmeeuw (Swallow-tailed Gulls) waarnemen en soms Nazca-genten. Ook de landleguanen voelen zich hier op dit droge eiland thuis, tussen de Cordea lutea met lekkere gele bloemen en de Palo Santoboompjes. Zij hebben genoeg aan de schijfcactussen om in hun voedsel- en vochtbehoefte te voorzien.

Overnachting in

Galápagos - Equinox

Dag 10

De aankomst in Puerto Ayora zal wellicht gepaard gaan met wat gemengde gevoelens. Je komt weer terug in de bewoonde wereld, in een alsmaar uitdijende stad die op gespannen voet staat met het fragiele ecosysteem van Galápagos. Je verblijf aan boord van de Equinox zit erop, afscheid van de bemanning die je de laatste week een ‘thuisgevoel’ heeft gegeven. Het verruilen van de hut voor een heuse hotelkamer voelt ook weer lekker. De komende twee nachten verblijven we in een aangenaam hotel in Puerto Ayora. 

In de ochtend staat dan eindelijk het bezoek aan het Charles Darwin Research Station op het programma. Dit wetenschappelijk station maakt al sinds 1959 deel uit van de Charles Darwin Foundation voor de Galápagos eilanden. Tijdens dit bezoek krijg je uitleg over de eilanden, onder andere het ontstaan hiervan en sta je oog in oog met "Lonesome George". Helaas wel met de geprepareerde versie, met zijn overlijden in 2012 stierf dit laatste populaire mannetje van deze soort uit. Het fonds financiert veel wetenschappelijke programma’s en houdt zich ook actief bezig met het natuurbehoud en daarmee de uitroeiing van invasieve soorten, soorten die niet thuis horen op de Galapagos-archipel en een bedreiging vormen voor de soorten die er wel thuis horen. Het Station huisvest tevens een broedcentrum voor reuzenschildpadden. ’s Middags is het bijkomen van alle indrukken en heb je heerlijk de tijd aan jezelf. ’s Avonds heb je de keuze om zelf te bepalen waar je uit eten gaat.

Overnachting in

Galápagos - Puerto Ayora

Dag 11

Na het ontbijt rijden nemen we de bus die voor onze groep klaar staat. We bezoeken een haciënda in de hooglanden van Santa Cruz waar we wederom het privilege hebben om reuzenschildpadden in het wild te bewonderen. In de hooglanden is het veel vochtiger dan langs de kust, daardoor leven hier meer zangvogels, waaronder diverse soorten van de beroemde Darwin vinken en ook de Vermillion Fylcatcher, een knalrode vliegenvanger. Ook is hierboven de vegetatie uitbundig en divers. Na de lunch bezoeken we een spectaculaire lava-tunnel en twee zogenaamde “pitcraters” ofwel “sinkholes” die Los Gemelos ofwel de Tweeling genoemd worden.

Overnachting in

Galápagos - Puerto Ayora

Dag 12

Na het ontbijt heb je nog een paar uur voor jezelf om wat souvenirs in te slaan, of natuurlijk op eigen gelegenheid te voet (ca. 10 minuten loopafstand) weer naar het Charles Darwin Research Station te gaan. Op je gemak en in je eigen tempo kun je weer andere dingen zien waar gisteren geen tijd meer voor was. Pelican Bay waar de vissers hun vis schoonmaken en verkopen is fantastisch vanwege alle dieren die, tam als ze zijn, mee proberen te profiteren van wat de vissers wegdoen. Afhankelijk van de vluchttijd Baltra – Guayaquil, vindt een transfer plaats vanaf ons hotel in Puerto Ayora. In ongeveer een uur steken we het eiland Santa Cruz over. Via een kort boottochtje om het Itabaca kanaal over te steken komen we aan bij de luchthaven. Bij aankomst in Guayaquil worden we weer opgewacht voor de transfer naar het hotel waar we bij aanvang van de reis ook verbleven. De rest van de middag in Guayaquil is ter vrije besteding.

Overnachting in

Guayaquil

Dag 13-14

Na het ontbijt zit het Galápagos-avontuur erop. Met een transfer worden we nar de internationale luchthaven van Guayaquil gereden. Terugvlucht naar Nederland, aankomst de volgende dag. 

Equinox

Het jacht Equinox is speciaal voor deze SNP-reis gecharterd. Aan boord van het 27 meter lange motorschip bevinden zich 10 hutten (verdeeld over 3 dekken) voor maximaal 15 deelnemers, Aan boord bevindt zich een 8 koppige crew, waaronder een Engelstalige lokale Galápagos National Park natuurgids die samen met Caroline van der Mark garant staan voor een sublieme begeleiding. Tijdens je verblijf aan boord van de Equinox staan koffie/thee en gezuiverd water gratis ter beschikking. Na elke excursie wordt er bij terugkomst aan boord een hapje en sapje geserveerd. Aan boord is een kaart aanwezig om frisdrank, bier, wijn en cocktails te bestellen. Aan boord zijn wetsuits aanwezig die je voor US$ 64 voor de duur van 8 dagen kunt huren. Het jacht voldoet aan alle wetellijke bepalingen, er zijn zwemvesten aan boord, brandblussers, GPS, sonar  en scheepsradar. Het jacht is gebouwd in het jaar 2000. In de maanden juni/juli 2019 ligt het jacht in een droogdok ter inspectie. Tevens wordt het interieur opnieuw gestyled.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Guayaquil en Puerto Ayora verblijven we in kleinschalige aangename hostals waarbij alle kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer (douche/WC) en gescheiden bedden of een tweepersoonsbed. Voor deze in totaal vijf overnachhtingen geldt een bescheiden meerpijs.

Aan boord van het motorjacht Equinox verblijven we 7 nachten. Er zijn 10 hutten voor maximaal 15 deelnemers beschikbaar. De hutten zijn als volgt verdeeld:

 • benedendek: 2 hutten (7 m²) met patrijspoort met tweepersoonsbed (cabin 1 en 2);
 • benedendek: 4 hutten (7 m²) met patrijspoort met twee bedden apart (cabin 3, 4, 5 en 6)
 • benedendek: 1 hut (7 m²) met patrijspoort met tweepersoonsbed en eenpersoonsbed erboven (cabin 7)
 • hoofddek: 2 hutten (9 m²) met ramen met tweepersoonsbed (cabin 8 en 9) 
 • bovendek: 2 hutten (7 m²) met ramen met twee bedden apart (cabin 10 en 11)

Aan boord van de Equinox zijn 5 hutten aanwezig voor eenpersoonsgebruik, de overige 10 hutten voor tweepersoonsgebruik. De uiteindelijke toewijzing van het hutnummer vindt plaats door de lokale gids aan boord van de Equinox waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de hut van je voorkeur. Voor het alleengebruik van de hut en de hotelkamers geldt een eenpersoonstoeslag.

Alle hutten aan boord beschikken over een eigen WC en douche (warm en koud water). Aan boord is gedurende de dag elektriciteit aanwezig met een netspanning van 120V. Het is prima mogelijk om accu’s op te laden. Voor meer informatie over het jacht Equinox, zie het kopje 'Equinox' bij de dagbeschrijving.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens het verblijf aan boord van het jacht op de Galápagos zijn bij de reissom inbegrepen. Tijdens het verblijf in Guayaquil en Puerto Ayora is alleen het ontbijt inbegrepen. 

Inbegrepen

 • Internationale vlucht Amsterdam - Guayaquil v.v. 
 • Binnenlandse vlucht Guayaquil  - Galápagos v.v.
 • Entree Galapagos NP & Transit Control Card  (ter waarde US$ 130)
 • Alle transfers volgens programma
 • Verblijf Equinox (7 nachten) o.b.v. vol pension incl. koffie/thee en water
 • Aan boord Equinox: flippers, duikbril en snorkel
 • Verblijf hotel Guayaquil (3 nachten) o.b.v. logies en ontbijt
 • Verblijf hotel Puerto Ayora (2 nachten) o.b.v. logies en ontbijt
 • Dagexcursie Santa Cruz (haciënda, Los Gemelos en lavatunnels)
 • SNP-reisbegeleiding en marine bioloog Caroline van der Mark
 • lokale Engelstalige gids aan boord Equinox

Niet inbegrepen

 • maaltijden (lunch & diner) tijdens verblijf Guayaquil en Puerto Ayora
 • drankjes (o.a. fris, bier, wijn en cocktails aan boord Equinox)
 • wetsuit (aan boord van Equinox ivm snorkelen)
 • eventuele inentingen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Deze reis is door iedereen met een gezonde conditie goed te doen. Tijdens het verblijf op de Galápagos maak je relatief eenvoudige wandelingen over vlak tot licht geaccidenteerd terrein en die variëren van 1 tot 3 uur over duidelijk gemarkeerde paden. Tijdens deze wandelingen wordt er veel uitgelegd door de gidsen en heb je de tijd om foto's te maken of te filmen. Wandelingen zijn tijdens deze reis niet het doel op zich maar vormen vaak de beste mogelijkheid om de bijzondere flora en fauna van de eilanden te verkennen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Vluchtinformatie
Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met KLM naar Guayaquil v.v.

Vluchtschema
KL 753 Amsterdam - Guayaquil vertrek 10.15 uur  aankomst 18.35 uur
KL 751 Guayaquil - Amsterdam vertrek 20.05 uur  aankomst 13.30  uur *

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

 

Het weer op de Galalapgos archipel wordt in hoge mate bepaald door de ligging op de evenaar en de samenvloeiing van koude golfstromen vanuit het zuiden en westen. Het subtropische klimaat wordt door deze koude golfstromen gematigd. De volgende periodes worden onderscheiden:

 • warm en nat seizoen (eind december tot juni)
 • gematigd droog seizoen (laat juni tot december)

December wordt als de officiële start gezien van het warme seizoen met dagtemperaturen die zeer aangenaam liggen tussen de 21-27 °C. De luchten worden helderder. Het water kent een gemiddelde temperatuur van 22,5 °C, het zicht onderwater behoort goed te zijn. In december beginnen de gemaskerde genten en de blauwvoetgenten met het nesten. De groene zeeschildpadden (green sea turtles) en de zee- en landleguanen beginnen met paren terwijl de Galapgaos zeeberen (Galapagos Fur Seal ) en galapagoszeeleeuwen (Galapagos Sea Lion) hun jongen ana het zogen zijn.

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar (US$). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com.Tijdens deze reis naar de Galápagos dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals enkele maaltijden (die niet zijn inbegrepen), drankjes, huur wetsuit aan boord Equinox (a US$ 50 voor 8 dagen), souvenirs en fooien (ca. € 125 Galápagos-crew plus overige fooien voor lokale gidsen/hotelpersoneel/SNP-reisleider). Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 400 pp. Wij merken hierbij op dat het geadviseerde zakgeld een indicatie is en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn. Neem je zakgeld mee in de vorm van contante €'s, een pinpas en eventueel een creditcard. 

Tijdens het verblijf op de Galápagos vindt alle vervoer plaats met het motorjacht Equinox. Je leeft, eet en slaapt gedurende acht dagen en zeven nachten aan boord en verlaat de boot alleen voor excursies/wandelingen of om al snorkelend de onderwaterwereld te verkennen. Tijdens het verblijf in Guayaquil en de vrije dag in Puerto Ayora (dag 12) vinden de transfers conform programma plaats met bussen. 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het plezier tijdens je reis is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak
 • Weekendkoffer (bij voorkeur zacht)
 • Wandelschoenen met enkelbescherming
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Handschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Bril voor mensen met contactlenzen
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Tijdens deze reis draag je alleen een dagrugzak(je) met daarin je waardevolle spullen, zonnewerende middelen, mobiel/camera en wellicht een extra trui/regenjas. Aan boord van de Equinox en in de hotels op het vaste land zijn handdoeken aanwezig. Bij het bezoek aan de eilanden op de Galápagos heb je 'wet' en 'dry' landings. Zoals de naam al zegt, bij wet landings worden je schoenen nat, om die reden raden we je aan makkelijk zittende (boot)schoenen mee te nemen die nat mogen worden! Je kunt natuurlijk ook slippers meenemen voor in de 'panga's (de bootjes die je van het jacht naar de eilanden vervoeren) om bij aankomst op de eilanden ander (droog) schoeisel aan te doen. Voor aan boord van het jacht, de wandelingen en het verblijf in de plaatsen Puerto Ayora en Guayaquil raden wij makkelijke zittende soepele wandelschoenen aan. Omdat de hutten aan boord altijd kleiner zijn dan hotelkamers, raden wij je aan niet meer dan noodzakelijk mee te nemen. Het verdient aanbeveling om je bagage in een zachte koffer/weekendtas in te pakken. Het meenemen van een waterdichte tas is aan te raden voor je camera en/of mobiele telefoon. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door Caroline van der Mark. Ze studeerde biologie in Wageningen, met natuurbeheer en mariene biologie als focus. Ze heeft een fascinatie voor eilanden en passie voor zwemmen, duiken en wandelen buiten de gebaande paden. Dat bracht haar ooit voor twee jaar als natuurgids in Galápagos. Haar baan bij ARK Natuurontwikkeling heeft haar nu verbonden met de ecologie in het rivierengebied. Charles Darwin noemt ze een hobby, zingen, piano en saxofoon spelen ook en ze is een leesbeest zonder televisie. Door al jaren als reisleider voor SNP op pad te gaan, is Galápagos na de eerste intense ervaring vervolgens als een rode draad met haar leven vervlochten geraakt. Caroline heeft als SNP-reisleider specifieke kennis op het gebied van veiligheid op reis, voeding en hygiëne. Ze zal altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor je reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt. Tijdens het verblijf aan boord van de Equinox wordt Caroline ondersteund door lokale gidsen. Zij zullen je ook met trots veel vertellen over het ecosysteem Galápagos en alle flora en fauna in het bijzonder. 

Voor een verblijf in Ecuador hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Tevens dient u vanaf februari 2018 in het bezit te zijn van een reisverzekering waarin verplicht moet zijn opgenomen dat u voor medische kosten bent verzekerd.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, mn. in gebieden lager gelegen dan 2.300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar Malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1.500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil, Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1.500 m hoogte en op de Galapagos Eilanden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

reuzenschildpad_op_santa_cruz.jpg

Ecuador - Galápagos Natuurreis

door de ogen van Caroline van der Mark

Natuurreis vanuit comfortabel jacht en hotels

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten