Noorderlicht

Noorderlicht Vuurwerk aan de sterrenhemel

Aurora Borealis

Alleen de naam klinkt al sprookjesachtig, Aurora Borealis. Het noorderlicht. Een schouwspel van bewegende lichtbogen die de sterrenhemel in vuur en vlam lijkt te zetten. Weinig natuurverschijnselen zijn zo fascinerend! Geen wonder dus dat veel reizigers dit fenomeen op hun wensenlijst hebben staan. Voor degenen die het geluk hebben om het te zien, kan het noorderlicht een onvergetelijke ervaring zijn. In dit artikel zullen we meer leren over wat het noorderlicht is, waar het te zien is en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een reis om het te zien.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen dat optreedt wanneer de zonnewind, die bestaat uit geladen deeltjes, de atmosfeer van de aarde binnendringt en in aanraking komt met gassen zoals stikstof en zuurstof. Deze botsingen veroorzaken een uitstoot van licht die verschillende kleuren kan hebben, afhankelijk van het soort gas dat wordt geraakt. Het noorderlicht komt voor in de buurt van de magnetische polen van de aarde, waar het magnetische veld het sterkst is.

Waar kun je het noorderlicht zien?

Het noorderlicht kan worden gezien in delen van Noord-Europa, Noord-Amerika en Noord-Azië, zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Canada, Alaska en Siberië. De beste tijd om het noorderlicht te zien is tijdens de wintermaanden, wanneer de nachten langer zijn en de lucht helderder is. Het noorderlicht is echter een natuurlijk fenomeen en kan niet gegarandeerd worden, dus het is belangrijk om flexibel te zijn in je reisplanning en rekening te houden met meerdere nachten voor het geval dat het niet verschijnt.

Hoe bereid je je voor op een reis om het noorderlicht te zien?

Als je van plan bent om het noorderlicht te zien, zijn er enkele dingen die je kunt doen om jezelf goed voor te bereiden. Ten eerste is het belangrijk om de juiste kleding mee te nemen, aangezien de temperaturen in de regio's waar het noorderlicht verschijnt vaak onder het vriespunt liggen. Investeer in warme kleding, zoals een dikke winterjas, warme laarzen en handschoenen. Een goede camera is ook essentieel om de schoonheid van het noorderlicht vast te leggen. Zorg ervoor dat je een camera meeneemt met een lange sluitertijd, zodat je de heldere kleuren en bewegingen van het noorderlicht kunt vastleggen.

Tot slot is het belangrijk om flexibel te zijn in je reisplanning en rekening te houden met meerdere nachten voor het geval dat het noorderlicht niet verschijnt.

Conclusie, het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen dat een spectaculaire weergave van kleuren en patronen biedt voor degenen die het geluk hebben om het te zien. Als je van plan bent om het noorderlicht te zien, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden, waaronder het meenemen van warme kleding en een goede camera, en flexibel te zijn in je reisplanning.

SNP heeft een aantal actieve winterreizen op het noordelijk halfrond, waarbij de kans groot is dat je ’s avonds in het pikkedonker met open mond naar de hemel staart. Overdag trek je op sneeuwschoenen of lange latten door de mooiste sneeuwlandschappen en na afloop geniet je bij het haardvuur van een heerlijke maaltijd. Bekijk ze hieronder.

Winterreizen met kans op noorderlicht

Finland
Finland - Hossa, 7 dagen
bevroren_meren.jpg 9,3
Actief in de sneeuw
Groepsreis
Finland - Hossa Sneeuwwandelen door de Finse taiga

sneeuwwandeltrektocht langs cabins

Zwaarte
Comfort
7 dagen
vanaf € 1.091
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Finland - Kuusamo, 8 dagen
Sneeuwwandelen langs witte sculpturen 8,9
Actief in de sneeuw
Groepsreis
Finland - Kuusamo Sneeuwwandelen in Finse nationale parken

sneeuwwandelen vanuit Oivangin Lodge

Zwaarte
Comfort
8 dagen
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Noorwegen
Noorwegen - Lofoten sneeuwwandelen, 8 dagen
IMG_9608.jpg 8,5
Actief in de sneeuw
Groepsreis
Noorwegen - Lofoten sneeuwwandelen High peaks aan zee

sneeuwwandelen vanuit appartementen

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 2.519
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Zweden
Zweden - Zweeds Lapland, 8 dagen
zweden-bevrorenmeer.jpg 9,5
Actief in de sneeuw
Privéreis
Zweden - Zweeds Lapland Winter wonderland met noorderlicht

wintervakantie vanuit cottage en wilderniscabin

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 1.984
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis