Kamben

Noorwegen - Valdres, 8 dagen Sneeuwwandelen over Golsfjellet

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit Kamben Høyfjellshotell

Fantastisch en sneeuwzeker winteravontuur rond de Golsfjell, ten zuiden van de Jotunheimen. Het terrein is voor Noorse begrippen vrij makkelijk te bewandelen en de uitzichten zijn fenomenaal. Fijne afwisseling van bos en open terrein. Je kan overdag eindeloos genieten van de Noorse winter en 's avonds van de warme gezelligheid in een sfeervol berghotel met erg goede maaltijden.

Uniek aan deze reis

 • Sfeervol hotel met uitstekende keuken
 • Sneeuwzeker
 • Elke dag weidse vergezichten
 • Kans op noorderlicht
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Noorwegen - Golsfjellet

Beknopt programma van deze reis:

 • Dag 1 aankomst in Kamben Høyfjellshotell
 • Dag 2 inlooprondje over Golsfjellet
 • Dag 3 langs de Tisleia
 • Dag 4 naar de Nystolvarde
 • Dag 5 door het Lysern Naturreservat
 • Dag 6 over de Nosekampen
 • Dag 7 Over de Auenhaugen en Veslefjell
 • Dag 8 terug naar huis

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Kamben Høyfjellshotell aan de voet van de Golsfjellet. Misschien is er tijd om de omgeving kort te verkennen.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 2

We gaan de omgeving van het hotel verkennen via een officiële sneeuwwandelroute. Dat zie je niet vaak in Noorwegen, waar alles op langlaufen is gericht. De eigenaar van ons hotel is een van de initiatiefnemers. Eerst redelijk vlak en daarna omhoog naar de Gullknapp van 1092 m. Hier voor het eerst uitzicht over de bovenkant van Golsfjellet. In de afdaling komen we op de rand van het plateau de skipiste tegen en zien dat er aardig wat huisjes zijn gebouwd. Wandeling ca. 11 km met 300m stijgen en dalen, ca. 4,5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 3

Met de hotelbus rijden we naar Vasetdansen en beginnen de wandeling langs de meanderende Tisleia rivier. Een afwisselende route met open stukken, in de zomer moeras, en bosjes. We eindigen bij het Oset hotel met café en klein houten kerkje, waar we op het busje wachten dat ons in een paar minuten terugbrengt naar Kamben. Wandeling ca. 13 km met 175m stijgen en dalen, ca. 5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 4

Rit van ca. 30 min naar Holstolen bij de Nystolfjellet. Langzaam stijgen we door het bos, tot we boven de boomgrens komen. Met fraai uitzicht zoeken we het hoogste punt, de Nystolvarde (1296m). Via wat kleine meertjes dalen we weer af naar Holstolen. Busrit terug naar Kamben. Wandeling ca. 13 km met 400m stijgen en dalen, ca. 5,5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 5

Om een beetje bij te komen, vandaag een nagenoeg vlakke tocht via het Lysern Naturreservat, een afwisseling van meertjes, bos en moeras, waar je in de winter gewoon doorheen kunt lopen. In Kvanhogd kunnen we koffie met wafels krijgen bij een café waar de tijd al lang lijkt stil te staan om energie op te doen voor de laatste kilometers terug naar Kamben. Wandeling ca. 13 km, 200 m stijgen en dalen, ca. 5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 6

Een rit van rond drie kwartier, brengt ons in de buurt van de Nosekampen. We lopen eerst omhoog naar de Svenskeknippa, met geweldig uitzicht op de Storfjorden en de Storlifjell. Dan door naar het topje van de Nosekampen, voor nog meer uitzicht. We dalen af en bereiken via een meertje het café waar we op de hotelbus wachten. Wandeling ca. 13 km, 400 m stijgen, 550 m dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 7

Op de laatst sneeuwwandeldag proberen we wat topjes te verzamelen. We laten ons met de hotelbus afzetten aan de andere kant van de Golsfjellet en gaan op weg naar de vlakke top van de Auenhaugen (1119 m). Hier komen geen langlaufers, dus lekker rustig. Dan over de Golsfjell naar de Veslefjell (1126 m) waar ook een loipe ligt. Tot slot de Gulknappen (1093 m) en vandaar voor de laatste keer afdalen naar ons hotel. Wandeling ca. 13 km, 400 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de bus naar de luchthaven Oslo-Gardermoen,

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je bent deze week te gast bij Elin en Martin in het sfeervolle Kamben Høyfjellshotell, gelegen op een hoogte van 950 m aan de rand van de Golsfjell. Het hotel bestaat al meer dan 100 jaar en er heerst een aangename informele Noorse sfeer, met gevoel voor traditie en historie. Vanuit het restaurant en de zitkamers heb je weids uitzicht over de omgeving en voor de deur starten de langlauf en sneeuwwandelroutes. Na een dag buiten kan je uiteraard in de sauna terecht.
De tweepersoons slaapkamers bevinden zich in het moderne deel van het hotel, vaak met balkon (geen garantie). De eenpersoonskamers bevinden zich meestal in het oude gedeelte met vaak een romantische bedstee. Alle kamers hebben uiteraard een eigen badkamer.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap. 
’s Avonds is er een uitstekend 4-gangen diner. Lokaal geproduceerd voedsel wordt gecombineerd met de internationale keuken. Na het eten is er natuurlijk koffie en thee in de sfeervol ingerichte zitkamer.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met lunchpakket op dag 8
 • Busritten tussen vliegveld Oslo en het hotel
 • Korte transfers ter plaatse, volgens programma
 • Gebruik sauna
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Huur sneeuwwandel uitrusting (NOK 490, ter plekke te betalen) 
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is wel wat zwaarder dan gewoon wandelen, afhankelijk van de sneeuwcondities, maar je hoeft het niet te leren, zoals langlaufen. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is daarom niet vereist voor deze reis, wel een aardige wandelconditie. We maken afwisselende tochten waarbij we soms door het hotelbusje worden weggebracht of opgehaald. De tochten zijn niet heel lang of zwaar. Wel kan het weer een verzwarende factor zijn, door sneeuw en/of harde wind. Omdat de bewegwijzering rond het hotel uitzonderlijk goed is, kan je altijd een dag op eigen houtje aan de wandel gaan. Of je gaat met een boek van het uitzicht genieten.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je stapt 's middags in Eemshaven/Emden op de boot van Holland Norway Lines. De volgende ochtend om 10 uur begin je aan een rit van Kristiansand naar Golsfjellet (ca. 450 km). Hier doe je in Noorwegen de hele dag over, omdat je buiten de snelwegen meestal niet harder dan 60 km/uur kan. Op snelwegen en voor sommige tunnels betaal je tol, die geïnd wordt door je op www.epass24.com aan te melden.
Voor de terugweg moet je heel vroeg vertrekken om de boot (vertrek 15 uur uit Kristiansand) te halen vanuit Golsfjellet.
Voor een rustiger terugreis kan je een overnachting in Oslo invoegen; om de Noorse hoofdstad te verkennen. 

NB. Zorg voor goede winterbanden.

Trein informatie

Je kan comfortabel naar Noorwegen met de nachtboot van Eemshaven/Emden naar Kristiansand, aankomst om 10.00 uur. Zowel in Eemshavan als Kristiansand meert de boot aan op loopafstand van het treinstation. Als de veerboot uit Emden vertrekt is er een shuttle bus vanaf het station van Groningen (zie www.hollandnorwaylines.com).

Je stapt 's middags op de boot van Holland Norway Lines. De volgende ochtend om 10 uur loop je van de boot naar het station van Kristiansand en neem je de trein en/of bus naar Gol (ca. 7,5 uur reistijd, kijk op Vy.no of Entur.no). Voor de laatste 20 km van Gol naar Kamben Hoyfjellshotel kun je een transfer bestellen (ca. 250 NOK per persoon).

Op de heenweg kan je vanuit Kristiansand meestal wel in één dag in Kamben Hoyfjellshotel komen.
Voor de terugweg wordt het wrs. lastig om de vertrektijd van de boot (15 uur) in één dag te halen.
Dan kan je het best een overnachting in Oslo invoegen; leuk om de Noorse hoofdstad te verkennen. 

NB. Je kan er ook voor kiezen om van Kristiansand met de bus en/of trein naar Oslo-Gardermoen te reizen en van daar mee te rijden met de hotelbus die de groep van het vliegveld ophaalt. Of dit lukt hangt af van de vluchttijd van de groep. Op de terugweg kan je wrs. het best meerijden met de groep naar Gardermoen en van daar verder reizen naar Kristiansand (met wrs. overnachting in Oslo).

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met SAS naar Oslo-Gardermoen v.v.

Vluchtschema
SK 822 Amsterdam - Oslo vertrek om 12.45 aankomst 14.30 uur
SK 827 Oslo - Amsterdam vertrek om 16.30 aankomst 18.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Golsfjellet-Kamben snowshoetrip 500590

Een sneeuwwandel uitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, ten minste B categorie). Daarnaast gebruik je twee (verstelbare) skistokken als evenwichtssteun. De sneeuwwandel uitrusting kan je ter plaatse in het hotel huren en betalen. Reserveren is niet nodig.
Het weer kan variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden en een lunchtrommel om je zelfgesmeerde boterhammen in op te bergen.
In Noorwegen is het verplicht om in de sauna badkleding te dragen. 

Paklijst:
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen, niet te krap, want dan krijg je koude tenen
• Slippers of sloffen voor binnen
• Zwemkleding voor de sauna
• Fleece
• Lange onderbroek of legging
• Gamaschen om sneeuw uit je schoenen te houden
• Handschoenen, muts, sjaal
• Wind- en waterdichte jas en broek
• Zonnehoed of pet
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• Zonnebril en of skibril
• Zakmes (niet in handbagage)
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Metalen thermosfles en lunchtrommel
• Sporttape (tegen blaren)
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Pinpas of creditcard (in Noorwegen is contant geld bijna uitgestorven)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Noorwegen - Valdres

Sneeuwwandelen over Golsfjellet

Sneeuwwandelen vanuit Kamben Høyfjellshotell

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)