Giving back to nature fonds SNP Natuurreizen

Giving Back to Nature

Met jouw bijdrage breng je de natuur in beweging

In 2024 is het veertig jaar geleden dat SNP Natuurreizen werd opgericht. Drie bevlogen biologen uit Nijmegen hadden het idee om mensen mee naar buiten te nemen en hen te laten zien hoe mooi de natuur kan zijn. In al die jaren heeft voor ons de natuur altijd centraal gestaan. Zij is de eeuwige bron van inspiratie en verwondering; het decor voor onze avontuurlijke trektochten of fietsreizen, en ook het studieobject van vele SNP-vogelaars, plantenliefhebbers of vlinderfanaten. Wat begon met enkele dagexcursies in Nederland groeide uit tot het grootste aanbod van actieve natuurreizen over de hele wereld.

Ik heb het geluk gehad om deze ontwikkeling van SNP te hebben mogen meemaken van vrijwel het vroegste begin. En als een van de laatste nog werkzame leden van de ‘gideonsbende’ voel ik ook de verantwoordelijkheid die we als reisorganisatie hebben om natuurpositief te handelen.

Natuurpositief betekent voor ons meer dan alleen het minimaliseren van alle negatieve impact die reizen kan hebben. Het betekent vooral:

  • Actief opladen in de natuur
  • Weten hoe je je het best kan gedragen in de natuur
  • Stilstaan bij de schoonheid van de natuur
  • Inzetten voor natuurbehoud en herstel

Hoe mooi is het dan ook om in ons jubileumjaar de Stichting Giving Back to Nature te mogen oprichten en zo daadwerkelijk lokale projecten financieel te ondersteunen die bezig zijn met het behoud en ontwikkeling van biodiversiteit.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je een reis boekt bij SNP wordt er automatisch een bedrag van € 5,- per boeking bij de reissom opgeteld. Dit is jouw bijdrage aan ‘Giving Back to Nature’. Wij verdubbelen dit bedrag en maken in jouw naam € 10,- over naar de Stichting Giving Back to Nature. De stichting is volledig non-profit en heeft enkel tot doel om de donaties te beheren, een goede selectie van natuurprojecten op de verschillende reisbestemmingen te maken en te zorgen dat het gedoneerde geld zo transparant mogelijk op de juiste bestemming komt.

Hoe worden de projecten geselecteerd?

Op dit moment zijn we druk bezig met het inventariseren, selecteren en beoordelen van een aantal projecten. We werken daarvoor samen met ons eigen netwerk van lokale gidsen en agenten maar ook met internationale organisaties als bijvoorbeeld IUCN Nederland. Voor ons is het belangrijk dat de projecten overtuigend bijdragen aan het herstel of bevordering van biodiversiteit in de breedste zin van het woord. We verwachten in het voorjaar van 2024 de projecten die onze steun mogen verwachten te kunnen presenteren op de nieuwe website www.givingbacktonature.org. We gaan ons inzetten om van dit nieuwe initiatief een groot succes te maken en zo echt terug te geven aan de natuur die ons zoveel goeds brengt.

Gert Nieuwboer
Directeur SNP Natuurreizen