Gezinsaccommodaties

Gezinsaccommodaties in alle soorten en maten

Het comfort van de accommodaties

De accommodaties van onze Family Specials kiezen wij met zorg uit. Het belangrijkste selectiecriterium is of de accommodatie geschikt is voor families met kinderen. Comfort, ligging ten opzichte van  de reisroute, ambiance, keuken, service en gastvrijheid zijn andere belangrijke criteria. Bij ons geen grote hotelketens, maar veelal sfeervolle, rustig gelegen en landelijke onderkomens. In ons programma Family Specials vind je een bonte verzameling aan vakantieverblijven. Bij de standplaatsvakanties is het verblijf gegarandeerd kindvriendelijk. 

Bij iedere reis staat de gemiddelde kwaliteit van de accommodaties vermeld. Wij hanteren hierbij een eigen indeling in vier categorieën. Bedenk dat dit indicaties zijn en ook dat een SNP selectie-accommodatie niet altijd de fijnste plek voor kinderen hoeft te zijn. Kinderen hebben zo hun eigen wensen… Let daarom bij de reis van je keuze altijd op het tabblad 'Info kindvriendelijkheid'. Je vindt het onder de accommodatiebeschrijving van een gezinsvakantie. Bij het dagprogramma van een reis kun je op de detailinformatie van een accommodatie klikken. 

Comfortindeling gezinsaccommodaties 

Eenvoudig - comfort 1
Eenvoudige accommodaties, vaak met meerpersoonskamers. Hieronder vallen onder andere gîtes d'étape, berghutten, fjellstues of herbergen. Er zijn soms stapelbedden en niet altijd is er privé-sanitair. Ook alle kampeeraccommodaties vallen onder deze categorie, hoewel de campingfaciliteiten zelf best luxe kunnen zijn. De enige uitzondering zijn onze luxe safaritenten die we inschalen in 'Eenvoudig/Standaard'. 

Standaard - comfort 2
Eenvoudige tot goede pensions, chambres d'hôte en hotels, meestal met douche/toilet op de kamer. Eenvoudige appartementen, of kleine huisjes met een basale inrichting maar met eigen sanitair. Vaak gekozen vanwege de uitstekende ligging of een kindvriendelijk terrein. 

Comfortabel - comfort 3
Goede tot uitstekende chambres d'hôte, hotels met gegarandeerd douche/bad en toilet op de kamer en een goede keuken. Goede en ruime appartementen of huisjes, met apart woongedeelte, balkon of terras en veel privacy. 

SNP selectie - comfort 4
Bijzondere hotels of chambres d'hôte met een uitstekende keuken, ambiance en service. (Semi-)vrijstaande grote en luxe huisjes of appartementen met soms een privé-zwembad. Ook de locatie is speciaal. Accommodaties met een gouden randje.

De beste keuze voor gezinnen!

Je kunt erop vertrouwen dat wij altijd de best mogelijke accommodaties vastleggen die op het moment dat je boekt beschikbaar zijn. Bij trektochten of rondreizen moeten we soms concessies doen vanwege de reisroute of beschikbaarheid van een accommodatie. Soms is er bijvoorbeeld niet veel keuze in een bepaalde plaats, maar vinden we die locatie zo de moeite waard dat een eenvoudiger onderkomen toch acceptabel is. Soms moeten we naar een alternatief uitwijken, omdat de eerste keuze vol zit. Tijdig boeken vergroot de kans dat je in de optimale accommodaties kunt verblijven.

Duurzaamheid door kleinschalige accommodaties
Het mijden van massaliteit zit in onze reisformule besloten. Onze reizen brengen je vaak op onbekende en afgelegen plekken. We overnachten overwegend in kleinschalige accommodaties, veelal in authentieke stijl, gebouwd en gerund door eigenaren met trots en passie voor hun landstreek. Onze komst draagt dan ook direct bij aan de lokale economie van deze kleine gemeenschappen.

Accommodatie-gebruiksaanwijzingen met kinderen
Accommodaties voor families met kinderen moeten onderkomens zijn waar kinderen zich zo vrij mogelijk kunnen bewegen, waar vertier voor ze is (bijvoorbeeld een zwembad, dieren of een speelplaats) en waar je als familie bij elkaar kunt slapen. In de SNP gezinsreizen worden verschillende accommodatietypes gebruikt. Het ene type is zonder meer heel geschikt voor gezinnen met kinderen; bij het andere type moet je letten op een aantal zaken. Een algemene beschrijving van de diverse types accommodatie vind je hieronder. Bedenk wel dat er per land grote verschillen kunnen zijn.

 

 

Verschillende soorten accommodaties

In onze Family Specials vind je een bonte verzameling aan vakantieverblijven. Je kunt tijdens onze reizen overnachten in hotels, pensions, gîtes d'étape, chambres d'hôte, berghutten, agriturismos, verbouwde boerderijtjes, huisjes, diverse soorten lodges, homestays, appartementen, trekkershutten en ingerichte tenten. De keuze van de accommodatie is afhankelijk van de aard van de reis. Zo zal je bij een trektocht eerder gebruik kunnen maken van hutten en gîtes d'etape, bij een ezelreis zal er ook ruimte voor een ezel moeten zijn. Voor standplaatsreizen kiezen we meestal voor appartementen of huisjes. 

Camping/Campground/Tented Camp
Tijdens onze reizen kom je diverse soorten tenten en kampeermiddelen tegen: van eenvoudige tweepersoonstrekkerstenten op trektochten tot volledig ingerichte grote tunneltenten en safaritenten. De campings voor onze standplaatsarrangementen en fietsreizen langs tenten zijn geselecteerd op kleinschaligheid (geen 'plastic' animatie!), ligging in het groen en bieden ruimte, speelgelegenheid en zwemgelegenheid. Over het algemeen zijn er gezamenlijke douches en toiletten, meestal een receptie en soms een restaurant. Tijdens sommige (rond-)reizen buiten Europa zal er in meer afgelegen gebieden gekampeerd worden met weinig voorzieningen. Indien mogelijk zorgen we toch voor optimaal comfort door een kok die de maaltijden bereidt. Bij afgelegen tented camps zijn geen sanitaire voorzieningen, hooguit een wc-tent. 

Safaritenten in Europa
Onze meest comfortabele kampeerformule in Europa. Grote (6x9 m) canvas 'safaritenten' op een houten vlonder met een grote luifel en een terras. Compleet ingericht met goede bedden en houten meubilair. Verrijdbare buitenkeuken met complete uitrusting. Gelegen op rustieke kleine campings met vrij uitzicht en goede en ruime sanitaire voorzieningen. 

Tented lodge
Deze safaritenten in Afrika hebben eigenlijk niet veel met kamperen te maken. Ze zijn vergelijkbaar met luxe bungalows. Je treft dit type accommodatie vaak aan in of nabij nationale wildparken/reservaten. Je hebt altijd een privé (en-suite) badkamer. Een tented lodge verschilt alleen in de beleving van een gewone lodge omdat de 'muren' en het dak bestaan uit canvasdoek. Een restaurant is altijd aanwezig en meestal ook een zwembad. 

Camper
Met een camper heb je alle vrijheid: je hebt eigen bedden aan boord, soms af te scheiden, plus een keukentje en klein toilet. Campers zijn er per land in allerlei soorten en maten, met uiteenlopend comfort. Voor de campings waar je overnacht geldt hetzelfde: er zijn campings met uitgebreide sanitaire voorzieningen en eenvoudige, vaak fraai gelegen, campings met zeer beperkte voorzieningen. 

Gîte d'étape/Jeugdherberg/Berghut
(Berg)hut of verbouwde boerderij. Slaapzalen voor 2 tot 15 personen, maar tegenwoordig ook met familiekamers. Wij boeken waar mogelijk familiekamers; bij drukke berghutten is dit meestal niet mogelijk omdat familiekamers beperkt zijn. In berghutten overnacht je daarom regelmatig op een 'lager': diverse matrassen naast elkaar en vaak ook in twee lagen. Kinderen vinden dit meestal erg leuk. Het komt vaak voor dat je zo'n lager met andere gezinnen deelt, evenals het sanitair. Vaak zijn er geen handdoeken en soms moet je een lakenzak meenemen. Specifieke informatie hierover vind je bij de reis.

Ruime keuze

Jeugdherberg/Hostel
Jeugdherbergen zijn tegenwoordig voor alle leeftijden toegankelijk. Wereldwijd kunnen ze erg verschillen, en per jeugdherberg zijn vaak ook de kamers heel verschillend. Vaak slaap je in een slaapzaal met meerdere (stapel-)bedden, soms zijn er ook 2- of 4-persoonskamers. Vaak heb je een eigen slaapzak en kussen nodig. Badkamer en toilet zijn meestal gezamenlijk. 

Chambres d'hôte/B&B/Casa particular
Deze formule is ideaal om in contact te komen met de lokale bevolking en toch enige privacy te behouden. Door de kleinschaligheid is het verblijf vaak heel sfeervol en persoonlijk getint. Je hebt een eigen kamer in het huis van een particulier. Soms heeft de kamer een eigen badkamer en toilet. Vaak zijn er meer gastenkamers in het huis, die kunnen allemaal verschillend zijn. Meestal zijn er geen verdere faciliteiten, maar een ontbijt wordt altijd geserveerd. Soms kun je 's avonds mee-eten (op bestelling). Je dineert dan vaak met andere gasten aan één tafel. Let erop dat de aankomsttijd (en eventueel vertrektijd) afhankelijk is van de aanwezigheid van de eigenaar en daardoor iets minder flexibel kan zijn. Ook kan het betekenen dat je wat later kunt eten dan je zou willen of dat de kinderen niet zomaar overal mogen komen. Je dient je aan te passen aan de etenstijden en huisregels van de gastheer en gastvrouw.

Pension/Guesthouse/B&B
Deze types accommodatie zijn vaak net iets eenvoudiger dan een hotel, met over het algemeen minder faciliteiten. Het zijn kleinschalige accommodaties gerund door een familie. Vaak gaat het om diverse kamertypes binnen een gebouw, waarbij de kamers bijna altijd meer dan behoorlijk zijn en vrijwel altijd eigen sanitair hebben. Handdoeken en lakens zijn altijd aanwezig. Eigen tuin, speelmogelijkheden en een gemeenschappelijke zitruimte zijn meestal aanwezig. Soms is er een restaurant, maar altijd wordt ontbijt geserveerd. Door de persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn dit vaak heel fijne verblijfplaatsen. 

Hotel/Resort
In ons programma hebben we enkele specifiek voor families ingerichte kleine hotels, met name in de Alpenlanden. Bijvoorbeeld voor onze winterbestemmingen en bergwandelreizen. Doorgaans maken we gebruik van hotels op onze rondreizen. Op de reizen buiten Europa kiezen we op tropische bestemmingen waar mogelijk voor kleinschalige eco-resorts in het groen en/of aan het strand waar kwaliteit en speelgelegenheid (en een zwembad…) samengaan. In steden kiezen we regelmatig ook voor een wat groter hotel op basis van faciliteiten, ligging en prijs/ kwaliteit-verhouding. In hotels zijn meestal slechts 2- en 3-persoonskamers voorhanden; een enkele keer met tussendeur of (beperkt) familiekamers voor 4 of 5 personen. 

Agriturismo
Typisch Italiaanse accommodatie, maar ook aanwezig in Spanje en Griekenland. Je overnacht in een agrarisch bedrijf. Vaak gaat het om redelijk luxe verbouwde boerderijen of landhuizen, maar het kan ook om een landgoed met een kampeerterrein gaan. Landelijk gelegen, soms met weinig agrarische activiteit, soms nog volop in bedrijf, zoals wijnbouw of dierhouderij. Kamers of appartementen hebben bijna altijd eigen sanitair. Sommige agriturismo's zijn klein en staan op zichzelf, maar het kunnen ook complete landgoederen zijn met meerdere huizen. Vaak is er een eigen restaurant. Voor onze gezinsreizen kiezen we in het algemeen voor agriturismo's met appartementen. 

Appartementen en vakantiehuisjes
Zelfvoorzienende accommodatie met keukenfaciliteiten. Vaak is er een woon-/slaapkamer met een of twee sofabedden en een of meerdere slaapkamers. Indien er geen aparte slaapkamer is spreekt men van een studio. Is er een aparte slaapkamer dan is het een 2-kamer appartement, bij twee slaapkamers een 3-kamer appartement enz. De keukeninrichting is in mediterrane landen vaak wat soberder dan in Nederland en omringende landen. We kiezen voor kleinschalige en liefst sfeervolle complexjes, met genoeg voorzieningen en speelgelegenheid. Belangrijk vinden we authenticiteit (vaak oude gebouwen) en persoonlijk contact met de eigenaren. Met name bij appartementen of huisjes kunnen we vaak goede afspraken maken over speciale, kindvriendelijke inrichting en dito faciliteiten.
 
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.