Autohuur Zuid-Afrika (Sunny Cars)

Autohuurvoorwaarden

In Zuid-Afrika werkt SNP samen met Sunny Cars die een samenwerkingsverband heeft met BIDVEST Car Rental.

Bij de reissom*) is inclusief: 

 • ongelimiteerd aantal kilometers 
 • luchthavenafleveringskosten
 • Lokale belastingen
 • WA/BA-verzekering (gegarandeerde dekkingssom van minimaal  € 7,5 miljoen)
 • CDW-verzekering (schade aan de huurauto) *)
 • TP-verzekering (diefstal van de huurauto) *)
 • dekking schade glas/banden/bodem/dak/sleepkosten/inbraakschade * )
 • 1 extra bestuurder (vanaf 2e extra bestuurder ZAR 410 per bestuurder per huurperiode)
 • contract fee 

*)  Bij een schadegeval vergoedt Sunny Cars je het eigen risico bedrag!

Aanvullende belangrijke informatie/voorwaarden

 • OPHALEN VAN DE HUURAUTO: Bij het ophalen van de huurauto dien je het rijbewijs, paspoort en credit card mee te nemen, allen op naam van de bestuurder. Kopies volstaan niet. Ook extra bestuurders moeten rijbewijs tonen.
 • WAARBORG: Zonder creditcard wordt de auto niet meegegeven. Elektronische creditcards (zonder reliëf) en prepaid/debit cards worden niet geaccepteerd. De waarborg bedraagt ZAR 3425 en wordt belast op de credit card bij het ophalen van de wagen. Nadat de auto (zonder schade) is ingeleverd wordt de waarborg teruggestort. Let op, door koersverschillen (ZAR en Euro) kan er in het uiteindelijke credit card afschrift een verschil ontstaan na het terug ontvangen van de waarborg.
 • RIJBEWIJS: de bestuurder dient minstens 1 jaar in het bezit te zijn van een geldig EU-rijbewijs; op dit moment is het niet verplicht een internationaal rijbewijs mee te nemen maar het kan op elk moment worden ingevoerd en wordt dus aangeraden. Het internationale rijbewijs (IRB) kun je gemakkelijk aanschaffen bij elke ANWB-winkel en is klaar terwijl je wacht. Neem Nederlandse rijbewijs mee en een recente pasfoto. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • TANKVULLING: Lever de auto in met eenzelfde tankinhoud als je meegekregen hebt, meestal is dit 'vol-vol'. Houd rekening dat als er minder in zit dan bij het ophalen, er service kosten (ZAR 15 icl. btw) en de ontbrekende brandstof in rekening worden gebracht. Voor de eerste tank brandstof wordt meestal een waarborg gevraagd.
 • MINIMUM/MAXIMUMLEEFTIJD: min. leeftijd 21 jaar.
 • VERLAGEN MINIMUMLEEFTIJD: Verlaging van de minimum leeftijd uitsluitend op aanvraag mogelijk (18-21 jaar) tegen ZAR 375 per persoon per dag en alleen voor cat. BB, D, DB, DBA en DC mogelijk.
 • SCHOONMAAKKOSTEN: Indien de auto buitensporig vies wordt ingeleverd, zal de verhuurder schoonmaakkosten van minimaal ZAR 550 in rekening brengen. 
 • HOTELAFLEVERING: Uitsluitend op aanvraag mogelijk. Tot 25 km vanaf het dichtstbijzijnde station zijn hiervoor de kosten ZAR 530 per enkele reis die ter plaatse moeten worden betaald. Vanaf 25 km en verder zijn de kosten ZAR 900 per enkele reis. Aflevering buiten kantooruren en in het weekend uitsluitend op aanvraag vanaf ZAR 900. Voor andere afleveringen worden de kosten bij bevestiging doorgegeven.
 • ONE WAY HUREN: Je levert de huurauto op een andere locatie in: kosteloos binnen dezelfde plaats, de rest op aanvraag..
 • TOL: in Zuid-Afrika zijn er een aantal tolwegen met name in de provincie Gauteng (Johannesburg, luchthaven OR Tambo en Pretoria). Op de auto´s die vanuit Gauteng gehuurd worden, zit een e-toll tag die het rijden op de tolwegen registreert. Hiermee worden de kosten automatisch doorberekend op je credit card. Indien er geen e-toll tag op de auto aanwezig is, wordt het gebruik van de tolwegen via kentekenregistratie verwerkt en kan de uiteindelijke afrekening later komen. Het maximum wat berekend wordt is ZAR 236 per maand plus 20% administratiekosten (behalve voor de Bakwena tol). Meer informatie kun je verkrijgen bij de verhuurder wanneer je de auto ophaalt.
 • TERUGBETALING GLAS-BANDEN-BODEM-DAKSCHADE DOOR SUNNY CARS: schade aan glas-banden-bodem of dak (GBBD) van de huurauto zal de lokale verhuurder aan je doorberekenen. Dit bedrag is echter gedekt via de all-in huursom van Sunny Cars. Na thuiskomst kun je het schadebedrag eenvoudig bij Sunny Cars claimen via het declaratieformulier dat je vindt onder https://www.sunnycars.nl/contact/. Terugbetaling is gegarandeerd, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Deze vind je terug in de bijlage die je bij de voucher of in de Algemene Voorwaarden van SNP krijgt bij de reisbecheiden.
 • AANVULLENDE VERZEKERINGEN: sluit bij het ophalen van de huurauto geen aanvullende verzekeringen af. Doe je dit toch, dan krijg je de kosten voor deze (overbodig) afgesloten verzekering niet van Sunny Cars terug. Ondervind je problemen over deze voorwaarden bij het ophalen van de auto, neem dan contact met het noodnummer van SNP of Sunny Cars om direct te bemiddelen.
 • ACCIDENT ADMINISTRATION FEE: indien de huurauto beschadigd wordt ingeleverd wordt er een Accident Administration Fee berekend van ZAR 250
 • BOETE: wanneer de bestuurder een boete krijgt tijdens de huurperiode worden er administratiekosten van ZAR 295 per boete berekend waarvoor je credit card wordt belast. De lokale autoriteiten informeren je per brief over de boete en daarbij de betalingsmogelijkheden, dit kan echter wel 2 jaar duren. Mocht je in beroep willen gaan of meer informatie willen ontvangen met betrekking tot de verkeersovertreding, dan verwijzen wij je naar de contactgegevens in deze brief.
 • DEKKING: Bij een all-riskverzekering ben je goed verzekerd, behalve als de schade ontstaat uit nalatigheid, roekeloosheid of 'merkelijke schuld'. Indien je rijdt onder invloed van alcohol boven de wettelijk toegestane promillages, dan dekt de verzekering niet daar dit een situatie oplevert waarvan je van tevoren kan weten dat de kans op schade groot is. Als je bijvoorbeeld de sleutel in het contactslot laat zitten en de auto wordt gestolen, dan is dat te wijten aan nalatigheid. Als je deelneemt aan een (straat)race en de auto loopt wat lakschade op, dan is dat te wijten aan merkelijke (of duidelijke) schuld. Als je met vijftig over de snelweg rijdt, dan is dat wederom een geval van merkelijke schuld, daar je het verkeer in gevaar brengt dat je voorbij snelt. De genoemde uitsluitingen zijn algemeen geldend voor elke autoverzekering.

Alle bovengenoemde kosten zijn exclusief de lokale belastingen en ter plaatse te betalen. De genoemde toeslagen voor extra´s kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.

Extra voorzieningen 

 • Babyzitjes (4-11 maanden): ZAR 440 (waarborg ZAR 500)
 • Kinder- en boosterzitjes (1-7 jaar): ZAR 440 per huurperiode per zitje (waarborg ZAR 500)
 • Huur GPS-systeem (op aanvraag): ZAR 40 per dag (waarborg ZAR 1000)

Alle vermelde kosten voor deze extra voorzieningen zijn exclusief lokale belastingen en moeten ter plaatse worden betaald. De bedragen kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.

Drop-off kosten bij one-way huur internationaal

 • Uitsluitend op aanvraag naar Lesotho (ZAR 1840), naar Botswana (Gaborone ZAR 3400; Maun & Francistown ZAR 5020; Kasane ZAR 6510), naar Namibië (ZAR 5880) en naar Swaziland ZAR 1772 plus de kosten voor het ophalen van de auto (de verhuurder heeft geen kantoor in Swaziland). Deze kosten worden bij bevestiging doorgegeven, bij aanvraag moet ook doorgegeven worden waar de auto opgehaald kan worden. Let op, je betaalt hier bovenop ook de kosten voor de grensoverschrijding.

Grensoverschrijdingen

Met auto's die je in Zuid-Afrika huurt, mag je de grens over naar Swaziland, Lesotho, Botswana, Namibië en Zambia. Dit kan enkel en alleen op aanvraag. De auto's moeten weer worden ingeleverd in Zuid-Afrika. De huurauto's mogen Zimbabwe, Zambia en Angola niet in. Onafhankelijk van het aantal landen dat je bezoekt, je wordt ter plaatse altijd éenmaal belast voor een zogenaamde 'crossborder fee' ongeacht het aantal landen waar je doorheen reist. De kosten (exclusief lokale belastingen) voor deze grensoverschrijdingen zijn: Lesotho & Swaziland (gratis), Botswana (ZAR 1.757) en Namibië (ZAR 1.757). Je dient een grensoverschrijding altijd van te voren aan te vragen opdat er een toestemmingsbrief voor je klaar ligt. Je hebt deze nodig om de grens te passeren.

NB: Bovenstaande informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, in samenspraak met Sunny Cars, opgesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De definitieve huurvoorwaarden worden toegestuurd bij je reisbescheiden.

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
Anvr Sgr Calamiteitenfonds Sustainable Travel Award 2019 Travelife certified