Autohuur Zuid-Afrika (Sunny Cars)

Autohuurvoorwaarden

In Zuid-Afrika werkt SNP samen met Sunny Cars die een samenwerkingsverband heeft met BIDVEST Car Rental (voormalige Budget Rent a Car).

Bij de reissom*) is inclusief: 

 •  ongelimiteerd aantal kilometers 
 •  luchthavenafleveringskosten
 •  WA/BA-verzekering (gegarandeerde dekkingssom van minimaal  € 7,5 miljoen)
 •  CDW-verzekering (schade aan de huurauto) *)
 •  TP-verzekering (diefstal van de huurauto) *)
 •  dekking glas/banden/bodem/dakschade * )
 •  1 extra bestuurder (vanaf 2e extra bestuurder ZAR 350 per bestuurder per huurperiode)
 •  contract fee 

*)  Bij een schadegeval vergoedt Sunny Cars u het eigen risico bedrag!

Aanvullende belangrijke informatie/voorwaarden

 • OPHALEN VAN DE HUURAUTO: Bij het ophalen van de huurauto dient u het rijbewijs, paspoort en credit card mee te nemen, allen op naam van de bestuurder. Kopies volstaan niet.
 • WAARBORG: Zonder creditcard wordt de auto niet meegegeven. Elektronische creditcards (zonder reliëf) en prepaid/debit cards worden niet geaccepteerd. De waarborg bedraagt ZAR 2840 en wordt belast op de credit card bij het ophalen van de wagen. Nadat de auto (zonder schade) is ingeleverd wordt de waarborg teruggestort. Let op, door koersverschillen (ZAR en Euro) kan er in het uiteindelijke credit card afschrift een verschil ontstaan na het terug ontvangen van de waarborg.
 • Bij de reis Zuid-Afrika Compleet (reiscode 288110) zijn er twee huurperiodes van de huurauto en wordt er ook twee maal een borg ingehouden. Het terugstorten van de eerste borg kan ca. 7 a 10 dagen duren en zal dus uw tweede borg overlappen. Houd rekening met voldoende limiet op uw creditcard!  
 • RIJBEWIJS: de bestuurder dient minstens 1 jaar in het bezit te zijn van een geldig EU-rijbewijs; op dit moment is het niet verplicht een internationaal rijbewijs mee te nemen maar het kan op elk moment worden ingevoerd. Het internationale rijbewijs (IRB) kunt u gemakkelijk aanschaffen bij elke ANWB-winkel en is klaar terwijl u wacht. Neem uw Nederlandse rijbewijs mee en een recente pasfoto. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • TANKVULLING: Levert u de auto in met eenzelfde tankinhoud als u meegekregen heeft, meestal is dit 'vol-vol'. Houdt u er rekening mee dat als er minder in zit dan bij het ophalen, er service kosten (ZAR 15 icl. btw) en de ontbrekende brandstof in rekening worden gebracht. Voor de eerste tank brandstof wordt meestal een waarborg gevraagd.
 • MINIMUM/MAXIMUMLEEFTIJD: min. leeftijd 21 jaar.
 • VERLAGEN MINIMUMLEEFTIJD: Verlaging van de minimum leeftijd uitsluitend op aanvraag mogelijk (18-21 jaar) tegen ZAR 350 per persoon per dag en alleen voor cat. BB, D, DB, DBA en DC mogelijk.
 • SCHOONMAAKKOSTEN: Indien de auto buitensporig vies wordt ingeleverd, zal de verhuurder schoonmaakkosten van minimaal ZAR 550 in rekening brengen. 
 • HOTELAFLEVERING: Uitsluitend op aanvraag mogelijk. Tot 25 km vanaf het dichtstbijzijnde station zijn hiervoor de kosten ZAR 420 per enkele reis die ter plaatse moeten worden betaald. Vanaf 25 km en verder zijn de kosten ZAR 840 per enkele reis. Aflevering buiten kantooruren en in het weekend uitsluitend op aanvraag vanaf ZAR 840. Voor andere afleveringen worden de kosten bij bevestiging doorgegeven.
 • ONE WAY HUREN: U levert de huurauto op een andere locatie in (uitsluitend op aanvraag mogelijk), kosten vanaf ZAR 800, kosteloos binnen dezelfde plaats; voor categorie JN gelden andere tarieven.
 • TOL: er zijn een aantal tolwegen in de provincie Gauteng waarin de steden Johannesburg en Pretoria liggen. Op de auto´s die vanuit Gauteng gehuurd worden, zit een e-toll tag die het rijden op de tolwegen registreert. Hiermee worden de kosten automatisch doorberekend op uw credit card. Indien er geen e-toll tag op de auto aanwezig is, wordt het gebruik van de tolwegen via kentekenregistratie verwerkt en kan de uiteindelijke afrekening later komen. Het maximum wat berekend wordt is ZAR 450 per maand (behalve voor de Bakwena tol). Meer informatie kunt u krijgen bij de verhuurder wanneer u de auto ophaalt.
 • TERUGBETALING GLAS-BANDEN-BODEM-DAKSCHADE DOOR SUNNY CARS: schade aan glas-banden-bodem of dak (GBBD) van de huurauto zal de lokale verhuurder aan u doorberekenen. Dit bedrag is echter gedekt via de all-in huursom van Sunny Cars. Na thuiskomst kunt u het schadebedrag eenvoudig bij Sunny Cars claimen via het declaratieformulier dat u vindt onder https://www.sunnycars.nl/contact/. Terugbetaling is gegarandeerd, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Deze vindt u terug in de bijlage die u bij de voucher of in de Algemene Voorwaarden van SNP krijgt bij uw reisbecheiden.
 • AANVULLENDE VERZEKERINGEN: sluit bij het ophalen van de huurauto geen aanvullende verzekeringen af. Doet u dit toch, dan krijgt u de kosten voor deze (overbodig) afgesloten verzekering niet van Sunny Cars terug. Ondervindt u problemen over deze voorwaarden bij het ophalen van de auto, neem dan contact met het noodnummer van SNP of Sunny Cars om direct te bemiddelen.
 • ACCIDENT ADMINISTRATION FEE: indien de huurauto beschadigd wordt ingeleverd wordt er een Accident Administration Fee berekend van ZAR 250
 • BOETE: wanneer de bestuurder een boete krijgt tijdens de huurperiode worden er administratiekosten van ZAR 300 per boete berekend waarvoor uw credit card wordt belast. De lokale autoriteiten informeren u per brief over de boete en daarbij de betalingsmogelijkheden, dit kan echter wel 2 jaar duren. Mocht u in beroep willen gaan of meer informatie willen ontvangen met betrekking tot de verkeersovertreding, dan verwijzen wij u naar de contactgegevens in deze brief.
 • Voor het autorijden in Zuid-Afrika wordt een Europees rijbewijs geaccepteerd, maar een internationaal rijbewijs wordt wel aanbevolen. Op dit moment is het nog niet verplicht maar het kan op elk moment worden ingevoerd. Het internationale rijbewijs (IRB) kunt u gemakkelijk aanschaffen bij elke ANWB-winkel en is klaar terwijl u wacht. Neem uw Nederlandse rijbewijs mee en een recente pasfoto. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • DEKKING: Bij een all-riskverzekering bent u goed verzekerd, behalve als de schade ontstaat uit nalatigheid, roekeloosheid of 'merkelijke schuld'. Indien u rijdt onder invloed van alcohol boven de wettelijk toegestane promillages, dan dekt de verzekering niet daar dit een situatie oplevert waarvan u van tevoren kan weten dat de kans op schade groot is. Als u bijvoorbeeld de sleutel in het contactslot laat zitten en uw auto wordt gestolen, dan is dat te wijten aan uw nalatigheid. Als u deelneemt aan een (straat)race en de auto loopt wat lakschade op, dan is dat te wijten aan merkelijke (of duidelijke) schuld. Als u met vijftig over de snelweg rijdt, dan is dat wederom een geval van merkelijke schuld, daar u het verkeer in gevaar brengt dat u voorbij snelt. De genoemde uitsluitingen zijn algemeen geldend voor elke autoverzekering.

Alle bovengenoemde kosten zijn exclusief de lokale belastingen en ter plaatse te betalen. De genoemde toeslagen voor extra´s kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.

Extra voorzieningen 

 • Babyzitjes (4-11 maanden): ZAR 375 (waarborg ZAR 500)
 • Kinder- en boosterzitjes (1-7 jaar): ZAR 375 per huurperiode per zitje (waarborg ZAR 500) 
 • Huur GPS-systeem (op aanvraag): ZAR 86 per dag (waarborg ZAR 1000)
 • Het bezit van een internationaal rijbewijs wordt aangeraden, maar is niet verplicht

Alle vermelde kosten voor deze extra voorzieningen zijn exclusief lokale belastingen en moeten ter plaatse worden betaald. De bedragen kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.

Drop-off kosten bij one-way huur 

 • alleen in Zuid-Afrika: vanaf ZAR 800, alleen bij categorie JN wordt het bedrag op de voucher vermeld.
 • internationaal: uitsluitend op aanvraag naar Lesotho (ZAR 1455), naar Botswana (Gaborone ZAR 2611; Maun & Francistown ZAR 3853; Kasane ZAR 5819), naar Namibië (ZAR 5284) en naar Swaziland ZAR 1455 plus de kosten voor het ophalen van de auto (de verhuurder heeft geen kantoor in Swaziland). Deze kosten worden bij bevestiging doorgegeven, bij aanvraag moet ook doorgegeven worden waar de auto opgehaald kan worden. Let op, u betaalt hier bovenop ook de kosten voor de grensoverschrijding.

Grensoverschrijdingen

Met auto's die u in Zuid-Afrika huurt, mag u de grens over naar Swaziland, Lesotho, Botswana, Namibië en Zambia. Dit kan enkel en alleen op aanvraag. De auto's moeten weer worden ingeleverd in Zuid-Afrika. De huurauto's mogen Zimbabwe, Zambia en Angola niet in. Onafhankelijk van het aantal landen dat u bezoekt, u wordt ter plaatse altijd éenmaal belast voor een zogenaamde 'crossborder fee' ongeacht het aantal landen waar u doorheen reist. De kosten (exclusief lokale belastingen) voor deze grensoverschrijdingen zijn: Lesotho & Swaziland (gratis), Botswana (ZAR 1.673) en Namibië (ZAR 1.673). U dient een grensoverschrijding altijd van te voren aan te vragen opdat er een toestemmingsbrief voor u klaar ligt. U heeft deze nodig om de grens te passeren. 

NB: Ondanks dat bovenstaande informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid in samenspraak met Sunny Cars is opgesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. De originele huurvoorwaarden worden u toegestuurd bij uw reisbescheiden.

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
alt Sgr Calamiteitenfonds Travellife