Autohuur Zuid-Afrika (Sunny Cars)

Autohuurvoorwaarden

Voor Zuid-Afrika werkt SNP samen met Sunny Cars die een samenwerkingsverband heeft met Europcar.

Bij de reissom is inclusief: 

 • Ongelimiteerd aantal kilometers
 • Luchthavenbelasting en andere lokale belastingen
 • Wettelijke Aansprakelijkheid (gegarandeerde dekkingssom van minimaal € 7,5 miljoen.
 • CDW-verzekering (schade aan de huurauto) zonder eigen risico *)
 • TP-verzekering (diefstal van de huurauto) zonder eigen risico *)
 • Dekking schade glas/banden/bodem/dak/sleepkosten/inbraakschade * )
 • Alle extra bestuurders
 • Tankregeling FF: vol meekrijgen = vol inleveren
 • contract fee

*)  Ook al heb je ter plaatse een eigen risico, bij een schadegeval kun je dat bij Sunny declareren en wordt het vergoed.

Aanvullende belangrijke informatie/voorwaarden

 • OPHALEN VAN DE HUURAUTO: Bij het ophalen van de huurauto dien je het rijbewijs, paspoort en credit card mee te nemen, allen op naam van de bestuurder. Kopies volstaan niet. Ook extra bestuurders moeten rijbewijs tonen.
 • WAARBORG: Zonder creditcard wordt de auto niet meegegeven. Elektronische creditcards (zonder reliëf) en prepaid/debit cards worden niet geaccepteerd. De waarborg bedraagt ZAR 1950 en wordt belast op de credit card bij het ophalen van de wagen. Nadat de auto (zonder schade) is ingeleverd wordt de waarborg teruggestort. Let op, door koersverschillen (ZAR en Euro) kan er in het uiteindelijke credit card afschrift een verschil ontstaan na het terug ontvangen van de waarborg.
 • RIJBEWIJS: de bestuurder dient minstens 3 jaar in het bezit te zijn van een geldig EU-rijbewijs. Eventueel bij 1-2 jaar in bezit van rijbewijs wordt extra ZAR 280 per dag per bestuurder in rekening gebracht. Op dit moment is het niet verplicht een internationaal rijbewijs mee te nemen maar het kan op elk moment worden ingevoerd en wordt dus aangeraden. Het internationale rijbewijs (IRB) kun je gemakkelijk aanschaffen bij elke ANWB-winkel en is klaar terwijl je wacht. Neem Nederlandse rijbewijs mee en een recente pasfoto. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • TANKVULLING: Lever de auto in met eenzelfde tankinhoud als je meegekregen hebt, meestal is dit 'vol-vol'. Houd rekening dat als er minder in zit dan bij het ophalen, er service kosten en de ontbrekende brandstof in rekening worden gebracht. Voor de eerste tank brandstof wordt meestal een waarborg gevraagd.
 • MINIMUM LEEFTIJD: min. leeftijd 21 jaar. Verlaging van de minimum leeftijd uitsluitend op aanvraag mogelijk (18-21 jaar) tegen ZAR 160 per bestuurder per dag.
 • SCHOONMAAKKOSTEN: Indien de auto buitensporig vies wordt ingeleverd, zal de verhuurder schoonmaakkosten van minimaal ZAR 550 in rekening brengen.
 • HOTELAFLEVERING: Uitsluitend op aanvraag mogelijk. Vanaf ZAR 650 per enkele reis. Aflevering buiten kantooruren en in het weekend uitsluitend op aanvraag vanaf ZAR 1155. Voor andere afleveringen worden de kosten bij bevestiging doorgegeven.
 • ONE WAY HUREN: Je levert de huurauto op een andere locatie in: kosteloos binnen dezelfde plaats, de rest op aanvraag.
 • TOL: in Zuid-Afrika zijn er een aantal tolwegen met name in de provincie Gauteng (Johannesburg, luchthaven OR Tambo en Pretoria). Op de auto´s die vanuit Gauteng gehuurd worden, zit een e-toll tag die het rijden op de tolwegen registreert. Hiermee worden de kosten automatisch doorberekend op je credit card. Indien er geen e-toll tag op de auto aanwezig is, wordt het gebruik van de tolwegen via kentekenregistratie verwerkt en kan de uiteindelijke afrekening later komen. Het maximum wat berekend wordt is ZAR 450 per maand plus 20% administratiekosten (behalve voor de Bakwena tol). Meer informatie kun je verkrijgen bij de verhuurder wanneer je de auto ophaalt.
 • TERUGBETALING GLAS-BANDEN-BODEM-DAKSCHADE DOOR SUNNY CARS: schade aan glas-banden-bodem of dak (GBBD) van de huurauto zal de lokale verhuurder aan je doorberekenen. Dit bedrag is echter gedekt via de all-in huursom van Sunny Cars. Na thuiskomst kun je het schadebedrag eenvoudig bij Sunny Cars claimen via het declaratieformulier dat je vindt onder https://www.sunnycars.nl/contact/. Terugbetaling is gegarandeerd, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Deze vind je terug in de bijlage die je bij de voucher of in de Algemene Voorwaarden van SNP krijgt bij de reisbescheiden.
 • AANVULLENDE VERZEKERINGEN: sluit bij het ophalen van de huurauto geen aanvullende verzekeringen af. Doe je dit toch, dan krijg je de kosten voor deze (overbodig) afgesloten verzekering niet van Sunny Cars terug. Ondervind je problemen over deze voorwaarden bij het ophalen van de auto, neem dan contact met het noodnummer van SNP of Sunny Cars om direct te bemiddelen.
 • ACCIDENT ADMINISTRATION FEE: indien de huurauto beschadigd wordt ingeleverd wordt er een Accident Administration Fee berekend van ZAR 250
 • BOETE: wanneer de bestuurder een boete krijgt tijdens de huurperiode worden er administratiekosten van ZAR 400 per boete berekend waarvoor je credit card wordt belast. De lokale autoriteiten informeren je per brief over de boete en daarbij de betalingsmogelijkheden, dit kan echter wel 2 jaar duren. Mocht je in beroep willen gaan of meer informatie willen ontvangen met betrekking tot de verkeersovertreding, dan verwijzen wij je naar de contactgegevens in deze brief.
 • DEKKING: Bij een all-riskverzekering ben je goed verzekerd, behalve als de schade ontstaat uit nalatigheid, roekeloosheid of 'merkelijke schuld'. Indien je rijdt onder invloed van alcohol boven de wettelijk toegestane promillages, dan dekt de verzekering niet daar dit een situatie oplevert waarvan je van tevoren kan weten dat de kans op schade groot is. Als je bijvoorbeeld de sleutel in het contactslot laat zitten en de auto wordt gestolen, dan is dat te wijten aan nalatigheid. Als je deelneemt aan een (straat)race en de auto loopt wat lakschade op, dan is dat te wijten aan merkelijke (of duidelijke) schuld. Als je met vijftig over de snelweg rijdt, dan is dat wederom een geval van merkelijke schuld, daar je het verkeer in gevaar brengt dat je voorbij snelt. De genoemde uitsluitingen zijn algemeen geldend voor elke autoverzekering.

Alle bovengenoemde kosten zijn exclusief de lokale belastingen en ter plaatse te betalen. De genoemde toeslagen voor extra´s kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.

Extra voorzieningen 

 • Babyzitjes (4-11 maanden): ZAR 530 (waarborg ZAR 500)
 • Kinder- en boosterzitjes (1-7 jaar): ZAR 530 per huurperiode per zitje (waarborg ZAR 500)
 • Huur GPS-systeem (op aanvraag): ZAR 145 per dag (waarborg ZAR 1000)
 • Wifi router: 1 gb/dag waarop 10 10 elektronische apparaten verbonden kunnen worden: uitsluitend op aanvraag ZAR 145 per dag

Alle vermelde kosten voor deze extra voorzieningen zijn exclusief lokale belastingen en moeten ter plaatse worden betaald. De bedragen kunnen wijzigen en zijn derhalve niet te reclameren.

Grensoverschrijdingen
Met auto's die je in Zuid-Afrika huurt, mag je alleen de grens over naar Swaziland en Lesotho. Dit kan enkel en alleen op aanvraag. Je wordt ter plaatse belast voor een zogenaamde 'crossborder fee' van ZAR 1470 per land (en een waarborg van ZAR 5000). Je dient een grensoverschrijding altijd van tevoren aan te vragen opdat er een toestemmingsbrief voor je klaarligt op het verhuurstation. Je hebt deze nodig om de grens te passeren.

NB: Bovenstaande informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, in samenspraak met Sunny Cars, opgesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ook kunnen de voorwaarden enigszins afwijken indien de auto via Sunny geleverd wordt door Bluu Car Rental. De definitieve huurvoorwaarden worden toegestuurd bij je reisbescheiden.

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
Anvr Sgr Calamiteitenfonds Sustainable Travel Award 2019 Travelife certified