Autovakantie in groen Umbrië Cultuur en natuur, slapen in hotels en agriturismo's

Ultiem Umbrië

Italofielen verliezen hun hart meestal eerst aan het welbekende Toscane. Hoewel, eenmaal overvoerd met Chianti-wijnen en cipressen-in-glooiend-heuvelland én enigszins geïrriteerd door de groeiende toeristenmassa’s valt het oog snel op het naburige en rustigere Umbrië. Wat een rijkdom valt je ten deel in deze relatief onbekende landstreek. De fraaiste steden en dorpen, gelegen in schitterende natuur; van de hoge Apennijnentoppen tot het heuvelland rondom Orvieto. Een culinaire traditie die zijn weerga niet kent én uitstekende wijnhuizen – met name rond het dorpje Montefalco. De hoeveelheid bezienswaardigheden is snel te groot voor een rondreis. In de beperking toont zich de meester, maar krijg dat maar eens voor elkaar!

Als een symfonie
De kracht van een mooie rondreis zit ‘m volgens SNP vooral in de opbouw. Begin altijd met een verrassende ouverture: in het geval van de 10-daagse rondreis Umbrië Ultiem is dat een verblijf in het stadje Gubbio. Dit middeleeuwse pareltje aan de voet van de Apennijnen behoort tot de mooiste steden van Centraal-Italië en wordt omringd door het spectaculair bergachtige massief van de Monte Cucco.
Val di Spoleto biedt verderop in de reis lieflijk heuvelland met een ongelooflijke rijkdom aan cultuur in steden als Assisi, Spoleto, Perugia.
Het derde deel van deze symfonie speelt zich af in een eeuwenoud klooster in het onbekende Valnerina. In de bijbehorende kapel uit de elfde eeuw liggen de hertogen van Spoleto begraven.
Natuurlijk bewaren we ook hoogtepunten voor het laatst: een verblijf aan de voet van de Monti Sibillini vlakbij Norcia, vanwaar je de Piano Grande kunt bewandelen. Zonder twijfel vormt deze mooiste hoogvlakte van Italië een grootse apotheose.

Van stadspaleis tot agriturismo
Ook bijzonder aan deze rondreis zijn de verschillende accommodaties. In Gubbio verblijf je in een eeuwenoud stadspaleis op steenworp afstand van het centrale plein. Begeef je rond etenstijd in de vrolijke stroom Gubbianen die hier elke avond flanerend door de elegante straten trekken: zien en gezien worden! Totaal anders is de sfeer in de agriturismo's van Bovara en Campi. Hier ben je te gast bij twee hartelijke families die hun inkomen uit de landbouw (voornamelijk olijventeelt) aanvullen met een inkomen uit toerisme. Je proeft hun liefde voor de natuur terug aan de zelfgemaakte jammen en het versgebakken brood bij je ontbijt.

Truffelmarkten en chocoladefestivals

De Umbrische keuken is een van de rijkste keukens van Italië. Hier worden de geheime recepten gekoesterd en van moeder op dochter doorgegeven. Vrijwel elk weekend is er wel een proeverij van versgeperste olijfolie of een gastronomisch feest in een van de vele dorpen. Legendarisch zijn het chocoladefeest van Perugia of de zwarte truffelmarkt van Norcia. En vlakbij het Lago di Trasimeno ligt het, volgens kenners, beste vegetarische restaurant ter wereld. Het is een waar paradijs voor fijnproevers; er zijn dan ook veel restauranttips in het reispakket van SNP opgenomen.

En wat vond je er zelf van?
De gemiddelde reiswaardering van deze rondreis, gemeten over 70 respondenten in 2009 is een 8,7. Enkele citaten uit teruggestuurde reisenquêtes: ‘Heel goede reis, zeer goede documentatie door SNP, perfecte dienstverlening’ of: ‘We hebben veel gezien, lekker gegeten/gedronken, leuke mensen ontmoet en dit alles in een rustige landelijke omgeving’. Het componeren van een ideale rondreis in dit groene hart van Italië lijkt goed gelukt.

Gubbio
Een van de best bewaarde geheimen van Umbrië. Klein maar charmant middeleeuws stadje, gebouwd tegen de voorheuvels van de Apennijnen. Heerlijk slenteren door elegante straten en over eeuwenoude pleinen.

Assisi

Wereldberoemd pelgrimsoord, thuisbasis van de Heilige Franciscus. Een must voor elke bezoeker. Mooi te combineren met een natuurwandeling over de Monte Subasio, de plek waar Franciscus volgens de overlevering met vogels zou hebben gepraat.

Strada del Sagrantino
Neem een dag de tijd om de schitterende Strada del Sagrantino te volgen. Deze wijnroute brengt je langs de fraaiste wijndorpen van Umbrië als Bevagna, Castel Ritaldi en natuurlijk Montefalco zelf, naamgever van de beroemde Rosso del Montefalco.

Parco del Monte Cucco

Geen betere escape op een warme dag dan een rondwandeling op de 2000 meter hoge Monte Cucco. Ook voor liefhebbers van speleologie!

Azienda Agrituristica Montali
Het beste vegetarische restaurant ter wereld, fraai gelegen in de buurt van het Lago di Trasimeno. Een must voor lekkerbekken.

Perugia
Provinciehoofdstad en universiteitsstad van Umbrië. De langste roltrap van Europa brengt je van de parkeerplaats onderaan de heuvel middenin het middeleeuwse centrum.

Cascate delle Marmore
165 meter hoogteverschil wordt overbrugd door deze indrukwekkende waterval, die echter op een dag ook regelmatig ‘uit’ staat, wanneer er elektriciteit wordt opgewekt. Bizar fenomeen.

Piano Grande
De mooiste hoogvlakte van Italië. Het fotogenieke dorpje Castelluccio ligt hier te midden van hooggelegen akkergronden die in het voorjaar één kleurrijke bloemenzee vormen.

Ponte delle Torri
Zonder twijfel de mooiste manier om een stad binnen te komen: te voet via de Ponte delle Torri, een middeleeuwse brug naar het ommuurde Spoleto.

Norcia
Hometown van de heilige Benedictus, maar vooral beroemd om de delicatessen van de slagers uit dit pittoreske stadje aan de voet van de Monti Sibillini.

 

 

Maak kennis met Umbrië

Autovakantie Ultiem Umbrië
10-daagse rondreis langs hotels en agriturismo's

Intensieve kennismaking met groen Umbrië. Een ideale mix van bekende en onbekende plekjes, van natuur en cultuur. Overdag heerlijk wandelen door de pracht van Monti Sibillini en rondslenteren door Gubbio, Norcia en Assisi. Comfortabel overnachten in bijzondere accommodaties - van stadspaleis tot eeuwenoud klooster - en ultiem genieten van eerlijke streekgerechten en gloedvolle wijnen.Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)