Slow Travel in Italië Drie najaarstips voor levensgenieters

Tekst: Gert Nieuwboer 

 

Een weekje weg in het najaar. Nog even je koesteren aan de mediterrane zon en genieten van de overheerlijke Italiaanse keuken. Niet te fanatiek, vrijheid voorop met af en toe een rustige wandeling of fietstocht. Niets hoeft, alles kan… dat is de formule van onze Italiaanse rondreizen met huurauto in Toscane, Umbrië, Apulië, Cilento & Amalfi, Sardinië, Sicilië en natuurlijk, de bakermat van de Slow Food beweging, Piemonte.

Sinds ik zelf deze manier van Slow Travel heb ervaren, wil ik eigenlijk niets anders meer. Ik koester de vrijheid van het programma in combinatie met goed gekozen, stijlvolle accommodaties, vaak gelegen op prachtige en vooral rustige locaties. Het SNP reispakket staat vol tips voor korte rondwandelingen, fietstochten en bezienswaardigheden. De huurauto biedt het comfort van een flinke actieradius zodat je bijvoorbeeld  ’s avonds gemakkelijk uit eten kan gaan in een van de aanbevolen restaurants. En heb je een dag geen zin in actie, dan lonkt daar een luie tuinstoel en een goed boek. Drie tips wil ik je graag meegeven gebaseerd op eigen ervaring.

1. Cilento & Amalfi

Onlangs nog reisde ik samen met mijn vrouw naar de Cilento & Amalfi volgens dit ‘Slow-travel’ concept. Een rechtstreekse vlucht met Transavia brengt je in een mum van tijd in Napels waar op de luchthaven een gereserveerde huurauto voor je klaar staat. Een paar uur rijden over een rustige autostrada en je bereikt de eerste agriturismo in het hart van de Cilento. Een volledige onderdompeling in het groen wordt hier je deel met vrijwel geen enkele toerist in zicht. Wat een schitterende landstreek is dit waar het cliché ‘de tijd heeft hier stilgestaan’ ondubbelzinnig van toepassing is.

En wat een contrast met het tweede deel van de reis: de Amalfikust. Hier worden de stadjes onderaan deze spectaculaire kalkklif dagelijks bezocht door honderden (cruise-) toeristen. SNP reizigers verblijven echter in een eenvoudige, landelijk gelegen agriturismo boven op het plateau waar de gastvrije boerenfamilie iedere avond op het terras voor de (maximaal) tien buitenlandse gasten een schitterende maaltijd serveert, enkel samengesteld uit ingrediënten van eigen land. Op tafel staan karaffen rode landwijn en bij de espresso na afloop wordt natuurlijk eigengemaakte limoncello geserveerd. En ach, die lichte kater lopen we er morgen wel weer snel uit op een van de kustwandelingen.

--------------

In de Cilento & Amalfi kun je een 9-daagse rondreis met huurauto maken vanuit drie agriturismi. Eenvoudig te verlengen met een stadsbezoek aan Napels!

2. Apulië & Basilicata

Nog verder zuidelijk, de hak van de Italiaanse laars vormend, ligt de landstreek Apulië. Vorig jaar oktober mocht ik daar een nieuwe trektocht voorlopen langs de Costa Salentino en werd direct gegrepen door deze nieuwe bestemming in opkomst. Ook hier zijn er prima low-cost verbindingen waarmee je zeer betaalbaar en rechtstreeks vliegt op bijvoorbeeld Brindisi of Bari. Vandaar reis je per huurauto verder naar de goed uitgekozen accommodaties behorende bij deze reis. Hoogtepunten zijn de kustwandelingen bij Otranto, het barokke universiteitsstadje Lecce en mijn persoonlijke favoriet Matera. Hier verblijf je in een boutique hotel gelegen in de Sassi, de wijk die is uitgehakt in de zachte steen en waar tot de 50-er jaren 15.000 mensen woonden onder erbarmelijke omstandigheden. Nu is het een UNESCO-site en een trekpleister voor grote aantallen bezoekers. Vanuit Matera kan je prachtig wandelen door de kloof van de Gravina di Matera die diep is ingesleten in het kalkplateau. Apulië verrast door de afwisseling van rustieke landschappen met eeuwenoude olijfboomgaarden en een fraaie nog relatief ongerepte kustljn.

 --------------

In Apulië & Basilicata kun je een 10-daagse rondreis met huurauto maken vanuit twee masseria’s, typisch Zuid-Italiaanse boerderijen verbouwd tot luxe agristurismi en een bijzonde boutique hotel, uitgehakt in de zachte kalksteen.

 

Foto: Lex van den Bosch

3. Sardinië

Misschien wel de beste ‘geheimtip’ vormen de twee rondreizen op het eiland Sardinië. Hier komt alles samen dat Italië groots maakt: een schitterend landschap, een eigenzinnige smaak en een vriendelijke bevolking. In de laatste 15 jaar is met hulp van Europees geld het Sardijnse binnenland goed ontsloten en zijn er tal van fraaie agriturismi en hotels verschenen waar het goed toeven is. Mijn favoriet is het kunstzinnige landhotel Su Gologone, gelegen aan de voet van de Supramonte. Het antipasti-buffet waarmee elk diner hier wordt begonnen is een ongekend palet aan geuren en kleuren waar je niet uitgekeken (en uitgegeten) op raakt.

Wandeltechnisch biedt Sardinië wel wat uitdagingen want het is geen makkelijke bestemming, maar we zijn er in geslaagd een mooi aanbod van rondwandelingen samen te stellen. Ook voor deze rondreis op Sardinië geldt dat er meerdere goedkope en rechtstreekse vluchten te boeken zijn met Ryanair en Easyjet op Alghero en Olbia in het noorden. Kortom, ideaal voor een korte najaarstrip.

--------------

Op Sardinië heb je de keuze uit een 8-daagse en een 15-daagse rondreis met huurauto.