image_00028.jpg

Zweden - Värmland , 4 dagen Kanotocht op het Värmeln meer

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief en avontuurlijk

Kanotocht langs (wild)kampeerplekken

Rustig peddelen over het uitgestrekte Värmeln Meer, omzoomd door eindeloze wouden, langs kleine dorpjes en boerenland. Je bepaalt zelf hoe ver je elke dag vaart. Aanleggen op een onbewoond eilandje om een kampement te maken. Hout sprokkelen voor een kookvuur en dan nog even een frisse duik. Korte tocht, zonder dat je de kano over land hoeft te vervoeren. Zeer geschikt voor beginnende kanovaarders en/of gezinnen met kleinere kinderen.

Uniek aan deze reis

 • Wild kamperen
 • Mooie kanotochten
 • De tijd aan jezelf
 • Voor beginnende kanovaarders
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Lake Värmeln

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in Sandvikengarden, slapen in tent
 • Dag 2 kanotocht, wildkamperen langs het meer
 • Dag 3 kanotocht, wildkamperen langs het meer
 • Dag 4 kanotocht naar Sandvikengarden, vertrek
Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst vóór 17 uur bij het prachtig gelegen landgoed Sandvikengarden aan het Värmeln meer. Hier krijgt je de kano- en kampeeruitrusting en zet je tent op aan het meer.
Morgen kan je zo vertrekken en vanavond misschien al een stukje zwemmen of oefenen met de kano.

Overnachting in

Sandvikengarden

Dag 2

Na het ontbijt breek je de tent af, laadt de kano in maakt de eerste slagen op het grote Värmelnmeer. Zeker in het begin blijf je het liefst dicht langs de kant, dat voelt veiliger en er is ook meer te zien. Je bepaalt zelf waar je uitstapt voor een pauze en waar je vannacht kampeert. Bij voorkeur natuurlijk op een mooi eilandje....

Overnachting in

aan het Värmelnmeer

Dag 3

Je gaat verder met je tocht op het Värmelnmeer. Probeer bij tegenwind zo te varen dat je zoveel mogelijk in de luwte van de oever en eilanden peddelt. Dat scheelt een stuk. Misschien bereik je het cafeetje aan de zuidkant van het meer of anders een mooi zandstrandje voor een pauze. Voor de tweede keer zoek je een mooie kampeerplek.

Overnachting in

aan het Varmeln Meer

Dag 4

Laatste kanodag op het meer. Je hebt er met de route natuurlijk rekening mee gehouden dat je op een redelijke tijd weer terug bent in Sandvikengarden. Je sleept de kano aan land, maakt alles schoon en droog en levert de spullen weer in. Einde van het arrangement. Je kan doorreizen naar je volgende bestemming in Zweden.
Ben je laat teruggekomen en wil je nog een nacht op Sandvikengarden kamperen, dan kan dat meestal wel. Soms kan je zelfs in een huisje slapen. Dit regel en betaal je ter plekke.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodatie

Sandvikengarden is een oud landgoed van de Zweedse kerk. Er staan verscheidene houten gebouwen in het groen, met in het midden een kerk. Er verblijven veel jeugdgroepen. Daarnaast organiseren ze kanotochten. Bij Sandvikengarden overnacht je op een rustig grasveld aan het Värmeln-meer. Er zijn toiletten, warme douches (inclusief) en een sauna (tegen betaling). 
Je krijgt na aankomst de kampeer uitrusting en je kan je tent gaan opzetten. De tenten zijn geschikt voor 2 personen, met eventueel een kind.
De volgende ochtend krijg je de kano- instructie en aanwijzingen over het beladen van de kano’s. Je neemt tent, kookuitrusting, je eigen bagage en eten en drinken mee aan boord. 

Tijdens de tocht kampeer je langs het water. Het leukst zijn de onbewoonde eilandjes in het enorme meer. Je bent vrij zelf een kampeerplek te kiezen om zo de kanotocht naar eigen wens in te delen. Je mag in Scandinavië overal wild kamperen, behalve op privé terrein of dicht bij huizen. Bij het wild kamperen zijn er uiteraard geen voorzieningen. Op een aantal plekken vind je een shelter en/of composttoilet.
Het zoeken van een overnachtingsplek is deel van de lol. Je moet er op tijd mee beginnen, omdat je echt niet zomaar overal kan staan. De oever kan te steil zijn, of te dicht begroeid, of er staat een huisje, of het plekje is al ingepikt door een ander kano-gezelschap.

NB1. Je dient zelf een slaapmatje, slaapzak, handdoek, borden, mokken en bestek mee te nemen van huis.
NB2. Indien je een eigen tent en/of kookuitrusting wilt meenemen kan dat, maar er is helaas geen korting op de reissom mogelijk.

Over de maaltijden

Er zijn geen maaltijden inbegrepen. Je krijgt per kano een brander inclusief brandstof en pannenset mee om je eigen maaltijden te bereiden. Bord, mok en bestek neem je zelf mee. 
Voor de start kun je levensmiddelen inslaan in een supermarkt. Water is 24 uur per dag bij de hand, misschien niet om zo te drinken, maar wel om te koken. Met een waterfilter heb je onbeperkt drinkwater. Onderweg picknick je op mooie plekjes langs de oever. ’s Avonds kook je op je brandertje (als het droog is, wat ook in Zweden steeds vaker het geval is, mag je geen kampvuur maken). Op de eerste avond bij Sandvikengarden kun je je eigen potje koken of uit eten gaan in het dorp. 

Inbegrepen

 • tweepersoons Canadese kano
 • zwemvesten
 • peddels
 • waterdichte ton
 • 2-persoonstent koepeltent
 • kookuitrusting + brandstof
 • kanokaart (ontvang je ter plekke)
 • eerste nacht kampeerplek op Sandvikengarden
 • digitale reisinformatie
 • SNP Reis App

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle maaltijden
 • eventuele kampeerkosten onderweg
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat je een rondje maakt vanuit het beginpunt, zonder transfers of andere beperkingen, kun je de kanotocht zo zwaar en lang maken als je zelf wilt. Bij tegenwind is het zwaarder peddelen op het meer. Volwassenen met goede conditie kunnen het Varmeln meer tot in de uithoeken verkennen. Een volwassene met een kind in de kano zal een kleiner rondje maken.
Uiteraard moet je goed kunnen zwemmen. Ter plekke krijg je de Arvika Friluftskarta (1:100.000). Op deze kaart kan je de kanoroutes goed volgen. Je peddelt gemiddeld 4 à 5 uur per dag, maar kunt de dagetappes helemaal zelf indelen.

Je vaart in open, tweepersoons, aluminium Canadese kano’s. Ze zijn onzinkbaar en behoorlijk koersvast, hetgeen van belang is wanneer je een meer oversteekt. Er is voldoende ruimte in de boten om alle bagage te vervoeren.  Je krijgt een waterdichte ton mee van ca. 60 liter.
Ben je met een oneven aantal personen (tieners of volwassenen), dan huur je er een eenpersoons kajak bij. Een kind kan bij de ouders in de kano. Met 2 kinderen krijg je 2 kano's (een ouder met een kind per kano). De minimum leeftijd van acht jaar geldt alleen voor kinderen met pit en/of enige kano-ervaring.

Rustdagen

Je kan eventueel extra nachten in Sandvikengarden bijboeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Sandvikengarden is ca. 1300 km. Je kunt de auto gratis en veilig parkeren.
Die 1300 km geldt voor de route via de korte veerverbinding Puttgarden-Rodby en de brug tussen Kopenhagen en Malmö (met tol).

Een comfortabele en leuke veerboot verbinding naar Zweden is de Stena Line nachtboot van Kiel naar Oslo of Göteborg.

Trein Informatie

Kies een treinreis naar Arvika of Edane. Arvika is groter en heeft meer treinverbindingen.
Dit is een lange reis, die je het best kan onderbreken met een overnachting in een leuke stad naar keuze, bv. Hamburg of Kopenhagen.

Je kan de treinreis naar Zweden ook combineren met de veerboot van Kiel naar Göteborg.
De veerboot van Stena Line vertrekt op 500 m van Kiel Hbf. 
In Göteborg is het 300 m lopen naar de halte van de tram die je naar het centraal station brengt (5 km).

In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (20 resp. 3 km). Deze transfer dien je vooraf te boeken. 
De terugreis gaat via dezelfde route.

NB. Je kan ook naar treinstation Grums reizen. Dit is echter 55 km van Sandvikengarden en hier kan je niet opgehaald worden. Je zult dan een taxi moeten nemen.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl. Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming.
Informeer naar mogelijkheden en tarieven. E-mail naar info@snp.nl of bel naar 024 3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Vanaf het vliegveld Oslo-Gardermoen reis je per trein (30 min) naar het treinstation Oslo S in het centrum. Daar neem je de trein naar Arvika of Edane (ca. 2 uur). Arvika is groter en heeft meer treinverbindingen.

In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (20 resp. 3 km). Deze transfer dien je vooraf te boeken. 
De terugreis gaat via dezelfde route.

NB. Je kan ook naar treinstation Grums reizen. Dit is echter 55 km van Sandvikengarden en hier kan je niet opgehaald worden. Je zult dan een taxi moeten nemen.

Tickets voor treinreizen in Noorwegen en Zweden koop je online op www.vy.no of www.vy.se. 
NB. Boek pas een vlucht als je de precieze vertrektijden van de trein Oslo naar Arvika of Edane weet.

Je kunt dit arrangement starten tussen half juni en eind augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Värmland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Varmland-Varmeln Canoe 374010

 

Honden die mee gaan varen moeten goed kunnen zwemmen. De hond moet altijd aan de lijn worden gehouden, zeker op Sandvikengarden en mag daar niet in de gebouwen komen.

 • waterdicht hoesje voor je telefoon
 • power bank en evt. zonne oplader
 • slaapzak (isolerend tot 0°C)
 • slaapmatje
 • zaklamp
 • zwemkleding en kunststof handdoek
 • regenkleding
 • warme en luchtige kleding
 • surfschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden
 • wandelschoenen (die droog blijven)
 • biologisch afbreekbare vloeibare zeep, tevens afwasmiddel
 • toiletpapier
 • zonnebril, zonnehoed, zonnebrandcrème en lippencrème
 • muggenolie en eventueel muskietennetje (hoofdnetje)
 • EHBO-benodigdheden zoals sporttape, snelverband en pijnstillers
 • eventueel (wieler)handschoenen i.v.m. peddelen en trekken van de kano
 • bord, mok, bestek, kunststof keukendoekje
 • lucifers
 • waterfilter, bv van Grayl
 • 2 plastic kratten met waterdichte onderkant van bv 40x50 cm
 • evt. visuitrusting (ook te koop in Arvika)
Je krijgt ter plekke per kano 1 waterdichte ton mee. De ton heeft een inhoud van 60 liter en is 60 cm hoog. Verpak je spullen in plastic (vuilnis)zakken en sluit dit af met elastiekjes. 
Probeer de bagage die je op de kanotocht mee neemt zoveel mogelijk te beperken. Tegen extra betaling (ca. 50 SEK) is ter plekke desgewenst een extra ton verkrijgbaar.
Het is erg handig als je 2 plastic kratten (met in ieder geval een waterdichte onderkant) meeneemt om eten en kookuitrusting in te doen. Je zet ze op de bodem van de kano en gooit het zeil er over tegen spatwater. Als je aan land gaat om te eten, til je ze snel uit de boot. Let wel..als de kano omslaat ligt alles in het water. Dit gebeurt bijna nooit...ben je er bang voor, vraag dan een extra waterdichte ton.

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

een_zweeds_wildernisavontuur_kanoen_op_de_kolarivier.jpg

Zweden - Värmland

Kanotocht op het Värmeln meer

Kanotocht langs (wild)kampeerplekken

Zwaarte
Comfort
Actief en avontuurlijk
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.