Kanotocht langs (wild)kampeerplekken
Uniek aan deze reis
- Over meren en rivieren
- Volledige uitrusting
- Vrij kamperen onderweg
- Wildernis op grensgebied Zweden-Noorwegen
- Eventueel met 1 of 2 dagen in te korten
- GPS-tracks aanwezig
Sandvikengarden is een oud landgoed van de Zweedse kerk. Er staan verscheidene houten gebouwen in het groen, met in het midden een kerk. Er verblijven veel jeugdgroepen. Daarnaast organiseren ze kanotochten. Bij Sandvikengarden overnacht je op een rustig grasveld aan het Värmeln-meer. Er zijn toiletten, warme douches (inclusief) en een sauna (tegen betaling).
Je krijgt na aankomst de kampeer uitrusting en je kan je tent gaan opzetten. De tenten zijn geschikt voor 2 personen, met eventueel een kind.
De volgende ochtend word je met kano en alle bagage per busje naar het startpunt van de kanotocht gebracht. Hier krijg je de kano- instructie en aanwijzingen over het beladen van de kano’s. Je neemt tent, kookuitrusting, je eigen bagage en eten en drinken mee aan boord.
Tijdens de tocht kampeer je langs het water. Je bent vrij zelf een kampeerplek te kiezen om zo de kanotocht naar eigen wens in te delen. Je mag in Scandinavië overal wild kamperen, behalve op privé terrein of dicht bij huizen. Bij het wild kamperen zijn er uiteraard geen voorzieningen. Op een aantal plekken vind je een shelter en/of composttoilet. Heel soms is er een gewone camping, met bijbehorend comfort (ter plekke te betalen). Het zoeken van een overnachtingsplek is deel van de lol. Je moet er op tijd mee beginnen, omdat je echt niet zomaar overal kan staan. De oever kan te steil zijn, of te dicht begroeid, of er staat een huisje, of het plekje is al ingepikt door een ander kano-gezelschap.
NB1. Je dient zelf een slaapmatje, slaapzak, handdoek, borden, mokken en bestek mee te nemen van huis.Er zijn geen maaltijden inbegrepen. Je krijgt per kano een brander inclusief brandstof en pannenset mee om je eigen maaltijden te bereiden. Bord, mok en bestek neem je zelf mee.
Voor de start kun je levensmiddelen inslaan in een supermarkt. Om de 2 of 3 dagen kun je in lokale winkeltjes onderweg de voorraad aanvullen. Water is overal 24 uur per dag bij de hand, misschien niet om zo te drinken, maar wel om te koken. Met een waterfilter heb je onbeperkt drinkwater. Soms kan je in dorpjes drinkwater tanken. Onderweg picknick je op mooie plekjes langs de oever. ’s Avonds kook je op je brandertje (als het droog is, wat ook in Zweden steeds vaker het geval is, mag je geen kampvuur maken). Op de eerste en laatste avond bij Sandvikengarden kun je je eigen potje koken of uit eten gaan in het dorp.
De zwaarte van deze kanoreis wordt bepaald door tegenwind op de meren, waardoor je stevig aan de peddels moet trekken, en de landtransporten, waarbij de kano, en al het materiaal, uit het water moet worden getild. Dit laatste is ook de reden dat je deze tocht niet alleen kunt maken.
Afgezien hiervan is het varen eenvoudig. Je vaart steeds over stilstaand of zwak stromend water en er zijn slechts enkele lichte stroomversnellingen. Uiteraard moet je goed kunnen zwemmen en enige kano-ervaring is bij deze tocht meegenomen. Je moet in staat zijn te manoeuvreren met een Canadese kano. Daarom raden we aan om voorafgaand aan deze vakantie een paar keer een kanotocht te maken en/of op internet instructie video's op te zoeken. Ter plekke krijg je de Arvika Friluftskarta (1:100.000). Op deze kaart kan je de kanoroutes goed volgen. Je peddelt gemiddeld 4 à 5 uur per dag, maar kunt de dagetappes helemaal zelf indelen.
Je vaart in open, tweepersoons, aluminium Canadese kano’s. Ze zijn onzinkbaar en behoorlijk koersvast, hetgeen van belang is wanneer je een meer oversteekt. Er is voldoende ruimte in de boten om alle bagage te vervoeren. Je krijgt een waterdichte ton mee van ca. 60 liter.
Ben je met een oneven aantal personen (tieners of volwassenen), dan huur je er een eenpersoons kajak bij. Een kind kan bij de ouders in de kano. Met 2 kinderen krijg je 2 kano's (een ouder met een kind per kano).
In Zweden is het haast onmogelijk om een langere kanotocht te maken zonder af en toe aan land te moeten. De hoogteverschillen tussen de meren worden namelijk gebruikt voor waterkrachtcentrales, waardoor je af en toe om een stuwdam heen moet wandelen. De plekken waar je aan land moet gaan worden aangegeven op de kaart en langs het water met vrij kleine bordjes.
Je transporteert de boot en bagage dan met behulp van een kanokarretje dat je mee krijgt. Gedurende deze trektocht moet je in totaal 13 keer de boot uit het water halen (8x kort en 5x lang). Soms is dit wat zwaarder vanwege een steile en/of modderige oever. Meestal loop je maar een paar honderd meter met de kano, af en toe een stuk tussen de 1 en 2 km. Voordeel is dat je soms langs een winkel komt, waar je inkopen kan doen.
Je kan eventueel extra nachten in Sandvikengarden bijboeken.
Sfeervol en rustig gelegen hotel in hartje Stockholm. Hotel NOFO (voorheen Columbus) is gehuisvest in een historisch pand uit 1780. Het ligt in de wijk Söderalm, vlakbij het oude centrum, Gamla Stan.
Transfer van het treinstation in Arvika naar Sandvikengarden.
Transfer van Sandvikengarden naar het treinstation in Arvika.
Je kunt desgewenst een extra kajak (éénpersoonskano) bijhuren.
Een kajak kan handig zijn voor groepen met een oneven aantal. Met een extra kajak hoeft niemand als 3e persoon in een kano stil te zitten.
De afstand Utrecht - Sandvikengarden is ca. 1300 km. Je kunt de auto gratis en veilig parkeren.
Die 1300 km geldt voor de route via de korte veerverbinding Puttgarden-Rodby en de brug tussen Kopenhagen en Malmö (met tol).
Een comfortabele en leuke veerboot verbinding naar Zweden is de Stena Line nachtboot van Kiel naar Oslo of Göteborg.
Kies een treinreis naar Arvika of Edane. Arvika is groter en heeft meer treinverbindingen.
Dit is een lange reis, die je het best kan onderbreken met een overnachting in een leuke stad naar keuze, bv. Hamburg of Kopenhagen.
Je kan de treinreis naar Zweden ook combineren met de veerboot van Kiel naar Göteborg.
De veerboot van Stena Line vertrekt op 500 m van Kiel Hbf.
In Göteborg is het 300 m lopen naar de halte van de tram die je naar het centraal station brengt (5 km).
In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (20 resp. 3 km). Deze transfer dien je vooraf te boeken.
De terugreis gaat via dezelfde route.
NB. Je kan ook naar treinstation Grums reizen. Dit is echter 55 km van Sandvikengarden en hier kan je niet opgehaald worden. Je zult dan een taxi moeten nemen.
Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kunt je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.
Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming.
Informeer naar mogelijkheden en tarieven. E-mail naar info@snp.nl of bel naar 024 3277000.
Vanaf het vliegveld Oslo-Gardermoen reis je per trein (30 min) naar het treinstation Oslo S in het centrum. Daar neem je de trein naar Arvika of Edane (ca. 2 uur). Arvika is groter en heeft meer treinverbindingen.
In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (20 resp. 3 km). Deze transfer dien je vooraf te boeken.
De terugreis gaat via dezelfde route.
NB. Je kan ook naar treinstation Grums reizen. Dit is echter 55 km van Sandvikengarden en hier kan je niet opgehaald worden. Je zult dan een taxi moeten nemen.
Tickets voor treinreizen in Noorwegen en Zweden koop je online op www.vy.no of www.vy.se.
NB. Boek pas een vlucht als je de precieze vertrektijden van de trein Oslo naar Arvika of Edane weet.
Je kan dit arrangement starten op de aangegeven dagen van half juni tot eind augustus.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jösse Älv ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Honden die mee gaan varen moeten goed kunnen zwemmen. De hond moet altijd aan de lijn worden gehouden, zeker op Sandvikengarden en mag daar niet in de gebouwen komen.
Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).