Kackar

Turkije - Kaçkar Vlinderreis, 9 dagen De vlinders van Noordoost-Turkije

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Vlinderreis langs hotel en pensions

Unieke vlinderreis naar het hoogste gebergte van Noordoost-Turkije, het Kaçkargebergte. In dit prachtige berggebied komen drie verschillende klimaatzones bij elkaar, waardoor de diversiteit aan vlindersoorten ook zo groot is. Een ideale omgeving om veel herkenbare vlindersoorten uit West-Europa te zien in een mix van Pontische en Anatolische vlindersoorten. Twee van die laatste soorten zijn in hun verspreiding beperkt tot de bergketen van de Kaçkars: het diepblauwe blauwtje (Polyommatus merhaba) en het Artvinblauwtje (Polyommatus artvinensis). Met nog 54 vlindersoorten die voornamelijk in deze regio voorkomen en 11 soorten waarvan meer dan de helft van de verspreiding in Turkije ligt vliegen rond in het Kaçkar-gebergte. We verkennen het gebied in kleine busjes, zodat we diep in de valleien kunnen doordringen en we overnachten in eenvoudige maar gastvrije pensions in de authentieke valleien aan de zuidzijde van het Kaçkargebergte. Reis in samenwerking met De Vlinderstichting.

Uniek aan deze reis

  • Begeleiding door vlinderspecialist Albert Vliegenthart
  • Bezoek ongerept Turks berggebied met grote variatie aan vegetatie en vlindersoorten
  • Maximale flexibiliteit dioor gebruik mininbusjes
  • Mix van West-europese, Anatolische én Pontische vlindersoorten
  • Smakelijke picknicks in het veld verzorgd door reisassistent
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Turkije - Kaçkar * vlinderreis

In het kort ziet je programma voor de 9 dagen van deze reis er als volgt uit:

  • Dag 1 aankomst op Rize-Artvin luchthaven, overnachting in Findikli
  • Dag 2 rit via Artvin en Yusufeli naar Altinparmak vallei, overnachting in Altinparmak
  • Dag 3: vlinderen in Bicakcilar vallei, overnachting in Altinparmak
  • Dag 4: vlinderen Barhal en Pisenkaya Vallei, overnachting in Altinparmak
  • Dag 5: rit naar Yaylalar en vlinderen in omgeving, overnachting in Yaylalar
  • Dag 6-7: vlinderen Hastaf vallei en omgeving Olgunlar, overnachting Yaylalar
  • Dag 8: rit naar Findikli en onderweg diverse vlinderstops, overnachting in Findikli
  • Dag 9: rit naar Rize-Artvin airport, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

In het noordoosten van Turkije ligt het indrukwekkende Kaçkargebergte. Het gebied is onderdeel van het historische Pontus en kent een heel ander klimaat dan de rest van Turkije. Dit komt door de vrijwel constante wind vanaf de Zwarte Zee. Hierdoor kent de Pontische regio een gematigd zeeklimaat dat vergelijkbaar is met Nederland. De bergketen van de Kaçkars, met een oppervlakte van zo’n 1800km2, ligt parallel aan de Zwarte Zee in oost-westelijke richting. De hoogste top bereikt net geen 4000 m en ligt hemelsbreed slechts dertig kilometer van de kustlijn af. Dat wil niet zeggen dat het gebied makkelijk toegankelijk is. Er zijn weinig wegen en de wegen die er zijn verkeren vaak in slechte staat. Het Pontisch gebergte vormt grofweg de zuidgrens van de regio en herbergt een grote diversiteit aan inheemse planten en dieren. In dit gebied komen meer dan 200 soorten dagvlinders voor en dat is meer dan de helft van alle Turkse vlinders.
De noordzijde is dan ook steil en relatief nat door het opvangen van regen vanuit de Zwarte Zee. Vanaf de kust, met kleine dorpjes waar nog kleinschalig geboerd wordt, rijzen de bergflanken die begroeid zijn met dichte naaldbossen waarin zich gemzen, reeën en wilde zwijnen verbergen, steil op. De zuidkant van het gebergte ligt hoger en kenmerkt zich door een kaal en open landschap met uitgestrekte graslanden vol kleurrijke bloemen. Hier komen wolven en lynxen voor die jagen op moeflons en Bezoar-geiten. Maar ook de steenarend, Alpenheggenmus en Kaukasisch berghoen vinden hier hun weg.

Dag 1

Aankomst  in de avond op de luchthaven van Rize-Artvin, aan de oostelijke Turkse Zwarte Zeekust. De reisleiders heten hier de deelnemers welkom en in 45 minuten rijden we naar het hotel Fidikli waar een laat diner wacht en we overnachten. 

Overnachting in

Fidikli

Dag 2

Na het ontbijt reizen we met de twee busjes het binnenland en wacht een rit waarbij we 180 kilometer afleggen. Maar we gaan natuurlijk ook serieus van start met onze speurtocht naar vlinders! Nog voor of na  het ontbijt kunnen de eerste vlindersoorten al worden genoteerd rondom ons onderkomen. Deze plek ligt niet ver van de kust af in een halfopen landschap met kleinschalige landbouw. Koningspage, dambordje, witbandzandoog, oostelijk resedawitje, oostelijke vuurvlinder en kaasjeskruiddikkopje komen we ongetwijfeld tegen. Het aantal libellensoorten op deze reis zal wat beperkt zijn door het droge karakter van het landschap, maar het kanaaltje bij het hotel levert hopelijk al de eerste libellen van de reis op. Hier maken we kans op de blauwe breedscheenjuffer, vuurlibel, beekoeverlibel maar ook de Pontische waterjuffer.  We vervolgen met een flinke rit richting het Kaçkar gebergte. We maken een enkele stop op onze lange weg door de dalen omhoog richting Artvin. We zien het landschap langzaam veranderen. Na de stad Artvin is het nog een dik uur rijden naar Yusufeli, de toegangspoort tot het del van het Kaçkargebergte dat wij op onze reis bezoeken. Hier begint het ook meteen spannend te worden. De omgeving is behoorlijk op de schop gegaan met de aanleg van de nieuwe dam. Er zijn heel wat tunnels gekomen, die ondanks de reistijdverkorting wel een impact hebben op het landschap. Met als gevolg dat het dorp Yusufeli nu onder water ligt. Vanaf Yusefeli rijden we het gebergte in. We maken een mooie stop bij Bahçeli dat in een diep, rotsig en warm dal ligt. Hier zien we tussen de steile rotsen wat kleinschalige akkertjes en er staan wat hoge fruitbomen. Hier komt onder ander de prachtige Hipparchia parisatis voor. Deze heivlinder heeft een dikke witte rand en een gemarmerde onderzijde, heel anders dan de heivlinders die we in Europa kennen. Minstens zo mooi is Lycaena ochimus, een knaloranje vuurvlinder die naast leuke blauwtjes zoals azuurblauwtje, kobaltblauwtje, Polyommatus hoppferi en Polyommatus merhaba te vinden zijn. En laten we geelbandspikkeldikkopje, oostelijk marmerwitje, bestoven citroenvlinder, kardinaalsmantel en het loodkruidblauwtje niet vergeten. Afhankelijk van de tijd maken we nog een of twee interessante stops. We maken in deze omgeving kans op het klein christusdoornblauwtje,  adonisblauwtje, Polyommatus aedon, oranje heremiet, donkere heivlinder, heliotroopblauwtje en wedewitje. Ook zijn er fraaie libellen bekend zoals de donkere tanglibel, orientjuffer, schaduwlibel, blauwoog- en turkse bronlibel. We eindigen de dag op een hoogte van 1250m.

Overnachting in

Altiparmak

Dag 3

Rondom het pension in Altiparmak is het al een gaan en komen van vlinders. De mix van saffierblauwtjes, heideblauwtjes en kroonkruidblauwtjes is nog maar het begin van deze mooie dag. Bij de bosranden vliegen kleine sleedoornpages, keizersmantels, braam- en bosparelmoervlinders. Voor de liefhebbers van weerschijnvlinders worden blij van hun oosterse neefje, de Ionia die minstens zo indrukwekkend is. Vanaf ons hotel gaan we richting de Bicakcilar vallei en komen we uit tussen de 1600 en 1800 meter hoogte. Deze vallei is bekend om zijn vele vlinders en bijzondere soorten. We zijn natuurlijk geheel afhankelijk van het seizoensverloop en het weer, maar we maken goede kans dat er plasjes op het pad liggen, zodat het zoeken makkelijker gemaakt wordt dankzij de enorme drinkgezelschappen. Vandaag komen een aantal bijzondere vlinders onder de aandacht. Denk aan: oostelijk oranjetipje, Balkanluzernevlinder, Anatolisch saffierblauwtje (Plebejus modicus), Aedon blauwtje, turkooisblauwtje, vlaggewikkeblauwtje, Turks witstreepblauwtje, Aricia crassipunctus, tijmblauwtje en Ionia. In de bloemrijke bermen is het een komen en gaan van vlinders zoals dubbelstipparelmoervlinder, moerasparelmoervlinder, groot geaderd witje, pluimdikkopje en vele andere. De kruidvlier is een aantrekkelijke plant voor vlinders. Vaak vind je hier de kleine pages op zoals kleine sleedoornpage, bruine eikenpage en iepenpage, ook keizermantel, braam-, woud- en bosparelmoervlinder. Deze lage struikvormige planten hebben ook een grote aantrekkingskracht op andere insecten zoals gouden torren, houtbijen en sprinkhanen.
In de avond valt ook het nodige te ontdekken, niet alleen nachtvlinders, maar ook de zandadder wordt actief. Met UV licht kun je ook schorpioenen in de muurtjes ontdekken.

Overnachting in

Altiparmak

Dag 4

Op ontdekking in de directe omgeving levert ons weer de nodige mooie waarnemingen op! We verkennen vandaag de nabijgelegen Pisenkaya  Vallei. Er stroomt een kleine beek in deze vallei, wat ons weer de kans geeft wat libellen te zien. We moeten goed opletten op de blauwoogbronlibel en de schaduwlibel. Dit soort dalen zijn dan ook ideaal voor snuitvlinder, rouwmantel, keizersmantel, bosrandparelmoervlinder, bos- en woudparelmoervlinder en natuurlijk ook weer de ionia. In de vochtige graslanden vliegen zilvervlek en morgenrood. Blauwtjes zijn er ook weer in overvloed, Aedon en vlaggewikkeblauwtjes vallen op door hun zeer lichtblauwe verschijning. Vals bruin blauwtje, zwartsprietboswitje en Turks geelsprietdikkopje kunnen maar zo in een drinkgezelschap zitten, terwijl scheefbloemwitjes rond dartelen. Wel blijven opletten aangezien hier ook Pieris pseudorapae en het berg geaderd witje vliegen die sterk op ons klein geaderd witje lijken. Voor de oplettende vogelaar bestaat de kans om de roodvoorhoofdkanarie te zien, een aan de sijs verwante soort die in kleine groepjes door de vallei trekt.

 

Overnachting in

Altiparmak

Dag 5

Slechts 25 kilometer verderop ligt ons volgende onderkomen in Yaylalar, maar voor deze rit plannen we de hele dag. Niet vanwege de wegcondities, maar de vele vlinders die we weer tegen kunnen komen. En onderweg is het verstandig om de grazige hellingen af te turen naar bruine beren of overvliegende steenarenden of lammergieren. De rotsige hellingen staan vol bijzondere planten, zo ook veel sedum. Hier vliegt het vetkruidblauwtje op, maar ook de apollovlinder. Op de zuidflank van de berg liggen alpine en subalpine graslanden. Het beheer van deze graslanden door hooien en begrazing en de aanwezige hoogteverschillen zorgen voor een enorme rijke vlinderfauna die zijn weerga niet kent. Tijdens de stops onderweg maken we kennis met nieuwe soorten en kunnen we oude bekenden weer tegenkomen. Kobaltblauwtje, bloemenblauwtje, groot brandkruiddikkopje, Levant spikkeldikkopje, voorjaarserebia, staartblauwtje, bruin dikkopje, oostelijk oranjetipje, rouwmantel, snuitvlinder behoren allemaal tot de opties. Maar de daglijst zou ook verder aangevuld kunnen worden met soorten als zowel Turks- als het witstreepblauwtje, zuidelijk esparcetteblauwtje, Polyommatus turcicus, Polyommatus corydonius, Balkanboswachter, grauwe heremiet, Melitaea interrupta, Pieris pseudorapae, moerasparelmoervlinder en oranje steppevlinder.

Overnachting in

Yaylalar

Dag 6-7

Deze twee dagen verkennen we de hogere regionen van de bergwereld van de Kaçkar. De Hastaf Vallei ligt tussen de pieken van de Gungormez keten aan de zuidzijde en de Kaçkar aan de noordzijde. Daarmee verblijven we deze dagen tussen de 2100 en 2900 meter hoogte. We zijn in de hart van het gebergte en komen weer veel vlindersoorten tegen komen. De zwarte apollo, Balkanvuurvlinder, vals heideblauwtje, kobaltblauwtje, dubbelstipparelmoervlinder, Kaukasische parelmoervlinder, Oriëntaals hooibeestje behoren tot de mogelijkheden. Maar ook wat meer speciale bergsoorten zoals Coenonympha symphita, sombere erebia en de Kaukasische erebia en de Hewitson’s erebia, vliegen misschien al rond.
In de drinkgezelschappen kunnen we het Balkanmanschildblauwtje tegenkomen, vergezeld door veel andere blauwtjes, zoals vals bruin blauwtje, Aedon blauwtje en Turks witstreepblauwtje. Maar ook dikkopjes, zoals Turks geelsprietdikkopje, andoorndikkopje, voorjaarsspikkeldikkopje en geelbandspikkeldikkopje zitten ook graag in op de grond. Deze drinkgezelschappen vinden we niet alleen langs plassen op het pad. In Olgunlar word het vee iedere avond weer naar de stal onder de huizen gehaald. Dit zorgt ervoor dat het dorp vol mest ligt, waar vervolgens duizenden vlinders overdag komen drinken. Het zijn overigens vooral mannetjes die aan mud-puddling doen. 
De bloemenrijkdom is werkelijk prachtig hier en we letten natuurlijk ook op de vogels en andere dieren die hier voorkomen. Het is altijd spannend om andere insectengroepen te bekijken die zich aan bergomstandigheden hebben aangepast. Vogels, maar ook zoogdieren hopen we natuurlijk te zien. Beflijsters, Turkse fraters, strandleeuwerikken en roodmus in zomerkleed zijn natuurlijk prachtig om te zien. Ondanks dat de bergtjiftjaf wat minder opvalt, kunnen we hem aan zijn zang herkennen. Gelukkig maar, want zo kunnen we tijdens vlinderen ook de vogels in de gaten houden; het krioelen van alpenkauwen in de lucht, op de rotsen de roepjes van de rode rotslijster en in de kale takken zingt de grijze gors. De Bezoar-geiten lopen vaak op ontoegankelijke plekken, terwijl de bruine beer nog wel eens op de graslanden wordt gespot.  

Overnachting in

Yaylalar

Dag 8

We maken ons op voor de terugreis en na het ontbijt rijden we de bergen weer uit. Ook vandaag hebben we de hele dag de tijd om naar onze eerste locatie aan de kust terug te rijden. We maken van de gelegenheid gebruik om nog wat leuke stopjes in te bouwen. Afhankelijk van de tijd en het weer zijn Dereiçi,  Öğdem en Havuzlu zijn optionele plekken om een vlinderstop in te lassen. Heel veel nieuwe soorten zullen we niet meer tegenkomen, al weet je maar nooit. Hier zou nog Satyrus amasinus, een gemarmerde saterzandoog kunnen vliegen. Ook Polyommatus hopferii, Polyommatus poseidon, de felle vuurvlinder, Hipparchia parisatis en de specialiteit van de regio, de oranje heremiet (Chazara bischoffii) behoren onderweg nog tot de mogelijkheden.  De terugrit naar Findikli is 195 km. 

Overnachting in

Fidikli

Dag 9

Omdat we niet heel ver van de luchthaven zitten, hebben we ’s ochtends een mooie kans om nog even in de kustregio rond te kijken. Op zee maken we kans op de zwarte zee dolfijn, en bij de kleine stroompjes en kanaaltjes zijn nog de nodige libellen te vinden. De reis eindigt weer op het vliegveld van Rize-Artvin.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.
Noot: Houd u er rekening mee dat het waarnemen van vlinders afhankelijk is van de weersomstandigheden. Als koudbloedige dieren hebben vlinders warmte en beschutting tegen de wind nodig om te kunnen vliegen. Dit betekent dat we bij slecht weer (geen zon en/of veel wind) aanzienlijk minder vlinders zullen waarnemen dan bij goed weer. De vlinders vliegen dan niet en zijn op hun rustplaats moeilijk op te sporen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht verblijven we in een comfortabel hotel niet ver van de Zwarte Zee in een kleine vallei nabij het plaatsje Findikli. Babalik hotel is gesitueerd in een groene en rustige omgeving. Je verblijft in twee- of eenpersoonskamers met eigen badkamer die kleine houten en sfeervol ingerichte chalets. De rest van de week verblijf je in twee eenvoudiger pensions die diep in het Kaçkargebergte liggen, temidden van de vlindergebieden die we bezoeken; de valleien van Altiparmak en Yayalar.  Beide accommodaties liggen op prachtige plekken, maar de voorzieningen zijn relatief eenvoudig, al slaap je wel steeds op een twee- of eenpersoonskamer met eigen badkamer. In Altiparmak zijn de kamers gesitueerd in kleine houten blokhutjes. In Yayalar verblijf je in een in traditionele stijl gebouwd houten huis.

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen, evenals de lunches op dag 2 t/m 8. We dineren elke avond in het hotel of pension waar we verblijven. Waar mogelijk dineren we natuurlijk buiten op het terras. De lunch bestaat dagelijks uit een uitgebreide picknick in het veld, die wordt verzorgd door de chauffeur, er zijn dan klapstoeltjes en tafels aanwezig.

Inbegrepen

  • verblijf in hotel en pensions op tweepersoonskamers met douche/toilet
  • verblijf op basis van halfpension vanaf diner op dag 1 t/montbijt op dag 9
  • picknicks op dag 2 t/m 8
  • alle verplaatsingen met 2 minibusjes vanaf aankomst op Rice airport tot vertrek vanaf Rize airport
  • diensten SNP-reisleider, Turkse chauffeur en logistiek assistent

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
  • lunches dag 1 en 9
  • verzekeringen
  • eventuele entrees
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk in deze reis ligt met name op de vlinderwereld van het Turkse Kaçkargebergte. Het spreekt voor zich dat je geen volleerd vlinderaar hoeft te zijn om aan deze reis mee te mogen doen. Interesse in vlinders en natuur en enige nieuwsgierigheid zijn voldoende. Afwisselend bezoeken we de belangrijkste waarnemingsplaatsen en maken we kortere wandelingen, waarop je kennis maakt met het afwisselende landschap en zeker ook de nodige vlindersoorten leert kennen. Het tempo op deze wandelingen is laag en we nemen dan ook volop de tijd om te genieten van al het bijzondere dat er om ons heen te zien is.
Het dagritme zal iets anders zijn dan je wellicht gewend bent; Na het ontbijt gaan we op pad. De lunch die van tevoren door de reisleider is geregeld wordt meegenomen en in het veld genuttigd. De Turken zijn gewend om pas ‘s avonds laat te eten. We zullen daarom ook later dineren, dat kan soms zelfs pas om negen uur ‘s avonds zijn. Het streven is dan ook rond zeven uur terug te zijn bij het hotel zodat iedereen zich eventjes kan opfrissen. Hierdoor ontstaan erg lange dagen en is er weinig ruimte voor een avondprogramma. Hoewel je natuurlijk helemaal vrij in bent om ook een dagje niet mee op pad te gaan.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze groepstransfer luchthaven - accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Rize-Artvin.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul naar Rize-Artvin v.v.

Vluchtschema

Heenreis
TK1952 Amsterdam vertrek 11.10 Istanbul aankomst 15.40 uur
TK2542 Istanbul vertrek 17.30 Rize-Artvin aankomst  19.25 uur

Terugreis  
TK2541  Rize-Artvin vertrek 14.30 Istanbul aankomst 16.45  uur
TK1955  Istanbul vertrek 19.05 Amsterdam aankomst 21.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze vluchten is 20 kg ruimbagage inbegrepen.

Het Turkse klimaat is warm waarbij het kwik in juni soms tot ver boven de 30 graden kan oplopen. Neerslag valt er aan de zuidzijde van het Kaçkargebergte in juni zelden, maar aan de Zwarte Zee zijde van het gebergte kan het het hele jaar door vochtig zijn. Hoog in de bergen kan het 's avonds flink af koelen, dus neem in elk geval ook warme kleren mee. Tijdens onze excursies zijn we de gehele dag in de warmte op zoek naar vlinders. In de groene beekdalen kan af en toe verkoeling gezocht worden om bijvoorbeeld een lunch te nuttigen. Neem dan ook altijd veel drinken mee en zorg voor goede bescherming tegen de zon en de warmte: hoofddeksel, shirt of bloes met lange mouwen, zonwerende crème en lippenbalsem.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Turkije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien de meeste kosten in de reissom is inbegrepen hoef je tijdens je verblijf in Turkije op weinig bijkomende kosten te rekenen. Alleen drankjes en andere persoonlijke uitgaven zijn niet bij de reissom inbegrepen. Rekent u hiervoor op ongeveer € 100 totaal. Geld opnemen kun je bij aankomst op het vliegveld en in enkele grotere plaatsen waar we op dag 2 langs komen, zoals Artvin en Yusufeli. De rest van de week is daar geen gelegenheid toe. 

We reizen rond met 2 minibusjes die bestuurd worden door de een Turkse gids-chauffeur en de Nederlander chauffeur die ook voor de lunches zorgt. Zo hebben we maximale flexibiliteit  en kunnen we op afgelegen plekken komen die met een grote bus moeilijk te bereiken zijn. Neem dan ook liever geen grote koffers mee, vanwege de beperkte ruimte.

Wij raden je aan om uitgerust aan je reis te beginnen.

In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kg per persoon. We verzoeken je, in verband met de beperkte bagageruimte in de busjes, de bagage in handzame vorm (reistas in plaats van koffer) mee te nemen. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij uw koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is meer dan voldoende ruimte voor je foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. We adviseren je in ieder geval het volgende mee te nemen:

  • geldig paspoort
  • lunchpakket voor tijdens de heenreis (wordt niet in het vliegtuig verstrekt)
  • (kleine) thermosfles voor heet water
  • schilmesje en lepen (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
  • veldfles, mok en zakmes
  • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
  • verrekijker en eventueel telescoop
  • rugzak/tasje voor overdag
  • luchtige en warme kleding voor in de bergen
  • lichte regenkleding of (kleine) paraplu
  • zaklamp
  • doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
  • veldgidsen
  • notitieboekje en schrijfgerij
  • deze reizigersinformatie
  • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
  • zonnebril
  • fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes (ter plaatse niet/nauwelijks verkrijgbaar)
  • flesje muggenolie
  • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
  • contant geld ( voor 'normale' uitgaven is €100,- ruim voldoende)
  • EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure) pleisters, jodium, azaron, sporttape, rekverband, medicijnen e.a. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)
Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
  • statief, wandelstok e.d.
  • scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)

Deze reis wordt begeleid door Albert Vliegenthart. De bus wordt bestuurd door een lokale Turkse gids/chauffeur. Albert wordt bovendien geassisteerd door de in Turkije woonachtige Nederlander Matty Musters, die de picknicks in het veld verzorgt. Hij is tevens de chauffeur van het tweede minibusje. Albert is al vanaf jonge leeftijd met de natuur bezig. Inmiddels is hij al weer een aantal jaar zeer fanatiek aan het vlinderen in Europa, en sinds enkele jaren is hij actief voor de Vlinderstichting. Albert houdt wel van een stevige wandel- of klimpartij als het gaat om het 'scoren' van bijzondere soorten. Als reisleider is hij ondernemend, energiek en vriendelijk.
De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat je langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar je volop kunt genieten. Tijdens je reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waar je doorheen reist, de vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Ga je binnenkort op reis naar Turkije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen en vaccinaties te halen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Vanaf 2 maart 2020 hebben reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum meer nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen).

Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
In Turkije bestaat een kleine kans een darminfectie op te lopen. Het in acht nemen van hygiënische regels verminderd het gevaar hierop. Loop je toch iets op, dan blijven de verschijnselen meestal beperkt tot 2 of 3 dagen diarree. In Turkije komen ook enkele gevreesde infectieziekten nog voor (buiktyfus, hepatitis etc.). Ook hierop is de kans niet groot, maar toch wat groter dan in ons land.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Malaria
In Turkije komt in beperkte mate in het zuidoosten tussen mei en oktober Malaria voor. Er komt GEEN Malaria voor in het westen en zuidwesten. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.


Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De meeste Turken zien stelen als zo’n beetje het laagste wat je kan doen. Het gebeurt daarom maar zelden dat er wordt gestolen. Je hoeft daarom niet zeer krampachtig alles in de gaten te houden. Wel zullen mensen uit nieuwsgierigheid soms in je spullen grasduinen. Als er veel kinderen in de buurt zijn moet je oppassen. Veel van onze artikelen zijn voor hen machtig interessant.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kackar

Turkije - Kaçkar Vlinderreis

De vlinders van Noordoost-Turkije

Vlinderreis langs hotel en pensions

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).