Wandelvakantie langs pensions, hotels en gastgezinnen
Uniek aan deze reis
- De authentieke Anatolische hoogvlakte
- Kleurrijk sprookjesland
- Zeer verschillende maar altijd vriendelijke pensions
- GPS-tracks aanwezig
Je overnacht in een verscheidenheid aan pensions, hotelletjes en bij gastgezinnen, normaal gesproken op een kamer met privé badkamer.
Voor Turkse plattelandsbegrippen zijn de gastgezinnen prima onderkomens (de enige die er zijn), in westerse ogen zijn ze vrij basic. Vaak is er wel iemand aanwezig die Frans, Duits of Engels spreekt, maar niet altijd. Een paar woorden Turks van jouw kant worden erg gewaardeerd.
In Ihlara verblijf je in een pension op een ruime kamer met balkon in landelijke omgeving. Soganli is een oase van rust en hier ben je te gast bij een zorgzame familie in een charmant onderkomen, bestaande uit een aantal met Turkse tapijten beklede grotkamers en een heerlijk open terras. Güzelöz is een bedrijvig boerendorp. Hier ben je te gast in het eenvoudige, maar authentieke Griekse pension van Memis.
In Mustafapasje overnacht je in een stijlvol grothotel vlakbij het dorpsplein. Het (grot)hotel in Cavusin is prima en een groot pluspunt is hier de perfecte ligging in het fraaie wandelgebied.
In Ihlara eet je prima in het pension. In Soganli en Guzeloz kookt de vrouw des huizes een lekkere streekmaaltijd voor je. Het hotel in Mustafapasja serveert je een prima lokale maaltijd. In Cavusin is het avondeten niet inbegrepen en laten we de keuze van een eethuisje aan jou.
Lunchinkopen doe je zelf in de dorpjes. Zijn er geen winkeltjes dan koopt je eventueel wat bij de accommodatiehouder of je luncht in een restaurantje onderweg.
In Turkije is er (nog) geen wandeltraditie. De lokale bewoners wandelen alleen als het niet anders kan, zoals boeren en herders. Er zijn dan ook bijna geen echte wandelpaden of gemarkeerde routes. Daarbij komt dat er in Turkije geen gedetailleerde kaarten te krijgen zijn (die zijn voorbehouden aan het leger). Wandelen in Turkije is daarom niet vanzelfsprekend. Je loopt in Cappadocië veelal over duidelijke zandwegen en smalle wandelpaadjes, maar er zijn ook stukken dat je in een rivierdal zelf de route tussen de akkertjes en bomen moet bepalen over vage, soms overgroeide paadjes. De rivier is dan je leidraad. Of dat je op de hoogvlakte een stuk moet struinen zonder een enkel pad. Met name vanwege deze stukken raden we sterk aan met de SNP Reis App te lopen. Je kunt ook de routes downloaden op je GPS-ontvanger. Je zult af en toe over een rotsblok moeten klauteren of een steiler hellinkje opklimmen. Kortom een heerlijke wandelvakantie voor de wat avontuurlijk ingestelde wandelaar.
Vanwege het soms wat lastige navigeren is het niet mogelijk om dit arrangement in je eentje te doen.
Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Cavusin is een extra nacht waard; er is een korte extra wandeling uitgezet langs enkele rotskerkjes en mooie rotsformaties rond het dorp. Via het pension kun je hier (bij goed weer) eventueel een ballonvaart organiseren (altijd bij zonsopkomst). Wij raden je tevens Soganli aan vanwege de bijzondere sfeer en Mustafapasja vanwege het fraaie pension waar het heerlijk toeven is. Vanuit Mustafapasja kun je met een busje in ca. 45 min bij de beroemde ondergrondse stad Derinkuyu komen of bij de minder bekende (dus minder drukke) ondergrondse stad Kaimakli.
Goed stadshotel aan de rand van het centrum van Kayseri. Setenönü Hotel biedt haar gasten een restaurant, binnenplaats met terras en gratis wifi. 's Morgens is er een ontbijtbuffet. Je kamer beschikt over airco en een eigen badkamer.
Hotel Spina is een uitstekend gelegen hotel dat behoort tot de 'Historische Hotels van Istanbul'. Bezienswaardigheden als de Blauwe Moskee, Aya Sofia en Topkapi Paleis bevinden zich op steenworp afstand. Het authentieke en sfeervolle hotel is gesitueerd in een oud Turks huis uit de 19e eeuw en bevindt zich in de gezellige wijk Sultanahmet in een leuk, rustig straatje.
Het hotel beschikt over een fraai dakterras met schitterend uitzicht op de Bosporus, Blauwe Moskee en Aya Sofia. De kamers zijn sfeervol ingericht en voorzien van badkamer, verwarming, airconditioning en dubbele beglazing.
Het ontbijt vindt (bij mooi weer) plaats in een kleine tuin.
Privé transfer van het vliegveld van Kayseri naar uw pension in Ihlara (ca. 160 km).
Voorwaarden: De prijs is de toeslag tov de transfer van Nevsehir Airport naar Ihlara, die inbegrepen is in de reissom.
Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis
Privé transfer van Cavucin naar het vliegveld van Nevsehir (ca. 40 km).
We adviseren deze transfer alleen indien je heel vroeg op het vliegveld moet zijn. Ter plekke kan het hotel in Cavusin een plek in een goedkopere shuttlebus naar het vliegveld regelen (die er wel iets langer over doet).
Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis
Privé transfer van het hotel in Cavusin naar Kayseri Airport
Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen), enkele reis
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Nevsehir (Kapadokya Airport) of Kayseri.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
Kapadokya Airport bij Nevsehir (25 km ten noorden van de plaats)
Je wordt opgehaald en naar het pension in Ihlara gebracht (75 km).
Op de laatste dag ga je vanuit Cavusin per bus terug naar Nevsehir Airport (40 km). Deze bussen rijden zeer frequent, soms rechtstreeks. Je kunt eventueel een transfer reserveren.
Vliegveld Kayseri
Na aankomst op het vliegveld neem je de bus naar Kayseri Busstation. Deze rit duurt ca. 30 minuten. Vervolgens neem je de bus van Kayseri naar Nevsehir busstation. Tussen 6.00 uur 's morgens en middernacht vertrekken er om het hele uur bussen van busstation Kayseri naar busstation Nevsehir. De reis duurt 1 uur en 30 min. Je wordt opgehaald in Nevsehir en naar het pension in Ihlara gebracht (75 km). Als je zelf vluchten boekt vragen we je vriendelijk bij boeking je aankomsttijd in Kayseri aan ons door te geven.
Je kunt eventueel ook een transfer reserveren van Kayseri Airport naar Ihlara.
Op de laatste dag ga je vanuit Cavusin per bus terug naar Kayseri Airport (75 km). Deze bussen rijden zeer frequent, soms rechtstreeks, meestal met overstap in Avanos. Ook hier kun je een privé transfer reserveren.
Omdat vluchten naar Nevsehir of Kayseri meestal via Istanbul gaan, is het leuk om op de heen- of terugweg een korter of langer stadsbezoek Istanbul in te plannen.
Je kunt dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. De wandeltemperaturen in Cappadocië zijn ideaal in voor- en najaar (hoewel april nog fris kan zijn). Indien je niet opziet tegen temperaturen die overdag boven de 30 graden komen kun je ook in de zomermaanden terecht. Vanwege de ligging tussen 1000m en 1300m hoogte is de lucht droog en koelt het ’s nachts lekker af. Vanaf half april kleurt Cappadocië groen en is de bloemenpracht groot. In de zomer droogt het land uit en bruintinten overheersen. De herfst brengt mooie kleuren, druiven, noten, abrikozen en ander fruit.
Mocht je reizen tijdens de Ramadanperiode, houd er dan rekening mee dat het openbare leven overdag dan is aangepast; je wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken.In 2024 is de Ramadanperiode van 10 maart t/m 9 april.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Cappadocië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Over onze lokale agent
Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen. Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.
De lokale partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald.
Over het algemeen is het prijspeil in Turkije wat lager dan in Nederland en België. Bij aankomst kun je in de grotere steden of op het vliegveld geld pinnen. Het handigst is om voor noodgevallen op het platteland contant wat euro's in kleine coupures bij je te hebben, die zijn overal te wisselen.
Ga je binnenkort op reis naar Turkije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen en vaccinaties te halen indien nodig.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Vanaf 2 maart 2020 hebben reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum meer nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen).
Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Hygiëne
In Turkije bestaat een kleine kans een darminfectie op te lopen. Het in acht nemen van hygiënische regels verminderd het gevaar hierop. Loop je toch iets op, dan blijven de verschijnselen meestal beperkt tot 2 of 3 dagen diarree. In Turkije komen ook enkele gevreesde infectieziekten nog voor (buiktyfus, hepatitis etc.). Ook hierop is de kans niet groot, maar toch wat groter dan in ons land.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Malaria
In Turkije komt in beperkte mate in het zuidoosten tussen mei en oktober Malaria voor. Er komt GEEN Malaria voor in het westen en zuidwesten. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
De meeste Turken zien stelen als zo’n beetje het laagste wat je kan doen. Het gebeurt daarom maar zelden dat er wordt gestolen. Je hoeft daarom niet zeer krampachtig alles in de gaten te houden. Wel zullen mensen uit nieuwsgierigheid soms in je spullen grasduinen. Als er veel kinderen in de buurt zijn moet je oppassen. Veel van onze artikelen zijn voor hen machtig interessant.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.