Elberadweg Duitsland Tsjechië

Tsjechië, Duitsland - Elberadweg etappe 2, 8 dagen Fietsen van Praag naar Dresden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Start het tweede gedeelte van de Elberadweg in het indrukwekkende Praag. Fiets over vlakke routes, maar met uitzicht op het IJzergebergte en het Elbezandsteengebergte. Doorkruis fraaie steden als Melnik en Litomerice. De fietsvakantie passeert ook Terezín, beter bekend als Theresienstadt. Eindig in het Duitse Dresden, bijgenaamd Florence aan de Elbe. Je rijdt meestal over verharde fietspaden en rustige wegen, soms over veldwegen en onverharde fietspaden. Overnacht in prima hotels en pensions óf - naar keuze - in luxueuze kastelen. 

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • Bezienswaardige steden
 • Bizarre rotsformaties
 • Keuze tussen Comfortvariant en SNP Selectie
 • Populaire rivierenroute
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Tsjechië, Duitsland - Elberadweg etappe 2

De Elberadweg staat bekend als een van de mooiste fietsroutes van het land. Tijdens deze reis volg je het deel tussen Praag en Dresden. Ten noorden van Praag komen de Elbe en de Moldau bij elkaar om samen hun weg naar het noorden te vervolgen. Na het vlakke Boheemse bekken rijzen het IJzergebergte en het Elbezandsteengebergte aan de horizon op. De fietsroutes lopen soms parallel aan het water, dan weer wat verder van de brede stroom. Kenmerkend voor deze fietsvakantie zijn de vlakke routes, hoewel in het grootste deel van het land de heuvels aaneengeregen zijn.

Je kan deze reis prima combineren met etappe 1 van de Elberadweg, reiscode 707010. Etappe 1 volgt de Elbe vanaf de bron in het Tsjechische Reuzengebergte tot in Praag.

Dag 1

Aankomst in Praag. Maak je geen zorgen als je laat aankomt. Je hebt morgen nog de hele dag om deze fraaie stad te verkennen.

Overnachting in

Praag

Dag 2

Vrije dag in Praag.
Een dag in de Gouden Stad is een absolute must. Zoveel torens, pleintjes, bruggen, kronkelige steegjes, de Karelsbrug - druk bevolkt door allerlei kunstenaars-, de indrukwekkende Prager burcht Hradcin en de pittoreske Mala Strana. Breng een bezoek aan het Joodse Kerkhof, slenter door het Gouden Steegje en bewonder het uurwerk van de beroemde Orloj.

Overnachting in

Praag

Dag 3

Van Praag naar Melnik of Liblice (57 - 61 km, 200m stijgen en dalen)
In Praag volg je de Moldau door het centrum tot ver buiten de stad. Vlak buiten Praag ligt het slot van Troja. De prachtige kasteeltuinen zijn zeker een bezoek waard. Je fietst aansluitend een tijd door het Moldaudal. In Klecany splitst de route zich. Fietsers van de comfort-variant keren terug naar het dal van de Moldau en naar de oude stad Melnik, die fraai op een verhoging tegen de rivier aan ligt. Vanaf de kleine, hooggelegen promenade zie je hoe de Elbe en de Moldau bij elkaar komen en samen verder stromen. Op de heuvel wordt de noordelijkste wijn van Tsjechië verbouwd, die in het plaatselijke hotel ligt te rijpen. Heb je de SNP-selectie geboekt, dan peddel je kleine, veelal landelijke weggetjes naar kasteel Liblice, wat op enkele kilometers afstand van Melnik ligt. Het kasteel heeft een heerlijk terras dat een fraai uitzicht biedt op de grote tuin en het bijbehorende bos.

Overnachting in

Melnik / Liblice

Dag 4

Van Melnik naar Litomerice (50 km, 100-375m stijgen en dalen)
Langs de weides en het akkerland op de oevers van de Elbe fiets je naar het fraaie Roudnice. Op de nabijgelegen heuvel Rip woonde volgens de overlevering oervader Cech. Over vlakke wegen peddel je verder langs de rivier naar Terezin, ook bekend onder de naam Theresienstadt. Dit dorp werd in de achttiende eeuw gebouwd als vesting en door de nazi’s ingericht als joods ghetto. Terezin heeft nog steeds de oorspronkelijke verdedigingswallen en het stratenpatroon uit de 18e eeuw. Vanaf Terezin is het nog enkele kilometers naar Litomerice, opnieuw een van die fraaie oude steden die Tsjechië rijk is. Litomerice is een oude bisschopsstad en op het historische marktplein kan je verschillende bouwstijlen bewonderen.
Bij de SNP-selectie fiets je 's morgens eerst naar Melnik (12 km) waar je de route oppakt.

Overnachting in

Litomerice

Dag 5

Van Litomerice naar Decin (50-60 km, 150-300 m stijgen en dalen)
Je fietst door het Elbedal in, met prachtig uitzicht op het Deciner heuvelland. De brede Elbe buigt nu naar het noorden af, waar zij zich miljoenen jaren geleden door het zandsteengebergte een doorbraak heeft verschaft, wat de meest bizarre rotsformaties heeft opgeleverd. Vlak langs de rivier is het vlak en zeer geschikt voor fietsers. Onderweg kom je langs de kleine bierbrouwerij Breznak. Door het Elbedal peddel je verder naar Decin: het laatste stadje aan de Tsjechische kant van de Elbe. Tussendoor kun je nog een heen en weertje doen naar Benesov (2 x 11 km extra). Je bereikt Benesov via een zijriviertje van de Elbe. Op het centrale stadsplein twee mooie kastelen op je wachten.

Overnachting in

Decin

Dag 6

Van Decin naar Pirna (46 km, 150m stijgen en dalen)
Ondanks de hoge heuvels aan beide zijden van de rivier fiets je op een vlak fietspad. De grens volgt, maar even later kan je alsnog met een pontje weer naar Tsjechië. Je fietst langs het grensdorpje Hrensko, waar dagelijks vele handelaren in kraampjes hun waren verkopen. Even verder ben je in het Duitse Bad Schandau, het kuuroord aan de Elbe. Via bizarre rotsformaties voert de Elbe je langs Burg Königstein, met onderweg de meest schitterende uitzichten van het hele Elbedal, naar je eindpunt Pirna.
Heb je voor de SNP-selectie gekozen dan fiets je nog ca. 8km door om bij Schloss Pillnitz pas in de remmen te knijpen. Dit sprookjesachtige kasteelhotel ligt direct aan de Elbe.

Overnachting in

Pirna / Schloss Pillnitz

Dag 7

Van Pirna naar Dresden (22 km, 50m stijgen en dalen)
De korte slotrit voert je langs slot Pillnitz. Je fietst zo door naar Dresden, een schitterende stad in Saksen met de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad doet dan ook bijna mediterraan aan. De Theaterplatz geldt als het mooiste plein van Duitsland. De Frauenkirche, de Semperoper en het Zwinger-paleiscomplex vragen om een bezoek.
Bij de SNP-selectie heb je overnacht in Schloss Pillnitz. Je kunt 's morgens als je wilt het slot uitgebreid bezichtigen. Aansluitend kun je met pontje, bus of tram naar Dresden. Je kunt uiteraard ook met de fiets; in ca. 12km ben je in de binnenstad. Je overnacht vanavond weer in Schloss Pillnitz.

Overnachting in

Dresden / Schloss Pillnitz

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We bieden de Elberadweg - etappe 2 aan in 2 varianten.

Kies je voor de comfort-variant dan overnacht je in goede hotels en soms een pension op kamers met eigen douche en toilet.

Kies je voor de SNP selectie dan overnacht je in luxueuze kastelen. In Litomerice zijn geen kasteelhotels, dus overnacht je in een luxe pension. De meeste kastelen hebben een prachtige wellnessruimte, waar je aan het eind van de dag kunt ontspannen. De laatste 2 nachten breng je door in het op 12km van Dresden gelegen Schloss Pillnitz.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. De lunch koop je onderweg zelf in. Voor het diner kan je terecht in de accommodatie of in een restaurant. Kies je voor de SNP selectie dan is het diner in een goed restaurant in Litomerice ook inbegrepen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer
 • toeristenbelasting
 • fietsroutes in SNP Reis App
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • fietshuur (bij te boeken)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Het eerste traject loopt langs de Moldau, de rest van de route volgt grotendeels de loop van de Elbe. De route is vrij vlak, je klimt per dag max. 200m (optioneel 375m op dag 4). De ondergrond is hier en daar hobbelig door kinderkopjes en onverharde stukken, die bij nat weer behoorlijk glibberig kunnen zijn. Hiervoor zijn alternatieve routes beschikbaar. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kunt tijdens de comfort-variant overal een extra (rust)dag boeken. Het is zeer de moeite waard om aan het einde van de reis langer in Dresden te blijven. Bij de SNP selectie kun je i.v.m. de vaste startdag alleen vooraf verlengen in Praag of achteraf in Pillnitz. Als je de auto tijdens de reis parkeert in Pillnitz kun je ook overwegen vooraf een extra nacht in Pillnitz te boeken

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Ringhotel Residenz Alt Dresden (Dresden)

Ringhotel Residenz is een rustig gelegen 4-sterrenhotel. Via het fietspad langs de Elbe peddel je in een kwartier naar het centrum van Dresden. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en terras. De kamers zijn ruim en beschikken alle over een eigen badkamer. 

Transfers

Dresden - Praag (vanaf € 264,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Dresden naar de eerste accommodatie in Praag. Handig als je met de auto bent gekomen. Je eigen fiets kan mee.

Voorwaarden:

De prijs geldt voor een gezelschap van min. 2 tot max. 8 personen. 

Je kunt kiezen voor een transfer om 8:30 of 16:00. Geef bij boeking aan welk tijdstip je wenst.  Indien je met eigen auto komt en deze parkeert op eindpunt Dresden, geef dan bij boeking duidelijk aan dat je deze transfer aan het begin van de reis wilt.

Dresden - Vrchlabi (vanaf € 341,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Dresden naar de eerste accommodatie van de eerste etappe, in Vrchlabi. Alleen van toepassing indien je beide etappes fietst. Handig als je met de auto bent gekomen. Je eigen fietsen kunnen mee.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan ons door. De prijs geldt voor een gezelschap van min. 2 en max. 8 personen.

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer exclusief

Bij deze reis is standaard bagagevervoer inbegrepen. Je kunt er voor kiezen dit weg te laten en zelf je bagage op de fiets te vervoeren. Voordeel: je krijgt korting en én het is duurzamer.

Voorwaarden: Geef bij boeking aan dat je geen gebruik wilt maken van bagagevervoer.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 83,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 21 versnellingen, bagagedrager met fietstassen, kaarthouder, fietspomp, reparatiesetje, slot en verlichting. Kinderen onder de 18 jaar zijn verplicht een helm te dragen.

Voorwaarden: Aan het einde van het arrangement lever je de fiets in Dresden in.

E-bike (vanaf € 165,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike met 7 versnellingen, 500Wh accu, schijfremmen, bagagedrager, fietspomp, reparatiesetje, slot, verlichting, kaarthouder en fietstassen (achter). De accu van de fiets is afneembaar, zodat je deze op je hotelkamer kunt opladen. Kinderen onder de 18 jaar zijn verplicht een helm te dragen.

Voorwaarden: Aan het einde van het arrangement lever je de fiets in Dresden in.

Aanvullende opties

Parkeerplaats Dresden (comfort variant)

Indien je met je eigen auto komt kun je een parkeerplaats reserveren in de garage van het hotel in Dresden, het eindpunt van de fietsreis.

Voorwaarden: Je dient dit bij boeking aan te geven. Je betaalt ter plaatse, ca. EUR 12,- per dag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

We raden aan de auto te parkeren op het eindpunt van de fietsreis: Dresden (comfort-variant) of Pillnitz (SNP selectie). De afstand Utrecht - Dresden is ca. 720km. Je kunt gratis parkeren aan de straat bij het hotel in Dresden (comfort variant) of je reserveert vooraf  een plekje in de parkeergarage van het hotel. Ook bij Schloss Pilnnitz (SNP selectie) kun je vooraf een parkeerplaats reserveren, zie extra's. We kunnen tevens een kamer voor je boeken in het hotel in Dresden / Pillnitz of je reist dezelfde dag nog door per trein van Dresden naar Praag. Je bent 2 tot 2,5 uur onderweg. Het meenemen van de fiets in de trein is beperkt mogelijk. Je kunt ook een transfer reserveren (zie extra's).

Combinatie etappe 1 & 2
Fiets je beide etappes dan parkeer je de auto op het beginpunt van etappe 1: Vrchlabi. Aan het eind van etappe 2 reis je vanuit Dresden per trein terug naar Vrchlabi. Houd er rekening mee dat je een flink deel van de dag zoet bent met deze treinreis (6 - 7 uur). Je kunt via ons ook een transfer reserveren van Dresden naar Vrchlabi (zie extra's)

Klik hiervoor de dienstregeling van de trein van Dresden naar Praag.

Treinreis

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf het station in Praag reis je per tram naar het hotel. Aan het eind van de reis neem je vanuit het hotel in Dresden (comfort-variant) de tram naar het treinstation van Dresden. Vanuit Pillnitz (SNP selectie) reis je per bus, tram of boot naar het treinstation in Dresden (12km).

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam (CS) – Praag      09:00 - 21:36 1
Dresden– Amsterdam (CS)  09:10 - 19:00 1

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst reis je per bus en metro naar het hotel in Praag.

Aan het einde van de reis neem je de trein of bus naar het vliegveld van Dresden.

Je kunt de comfortvariant dagelijks starten in de periode half april - eind september. De SNP selectie variant start je op dinsdag of woensdag in de periode eind april - eind september. Als je de SNP selectie variant wilt combineren met Elberadweg - etappe 1 (reiscode 707010), houd dan rekening met de vaste startdagen van de SNP selectie variant.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Elberadweg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.
In Tsjechië is het dragen van een fietshelm voor fietsers jonger dan 18 jaar wettelijk verplicht.

Ga je binnenkort op reis naar Tsjechië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/tsjechie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/tsjechie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in de Dolomieten

Tsjechië, Duitsland - Elberadweg etappe 2

Fietsen van Praag naar Dresden

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.