de Picos met de kids

Spanje - Picos de Europa met de kids, 8 dagen Het ruige en groene Spanje als speeltuin

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Gezinstrektocht langs herbergen en camping

Combineer bergen en zee tijdens deze gezinsvakantie. Doorkruis samen met andere avontuurlijk ingestelde gezinnen het Nationale Park Picos de Europa. Klim door sprookjesbossen naar ruige kalkmassieven en struin door de diepe Cares-kloof. Ontmoet herders met schaapskuddes en overnacht in een spectaculair gelegen berghut. Sluit de vakantie af op een leuke camping bij het strand met een multi-activity-programma.

Uniek aan deze reis

 • Bergexpeditie voor gezinnen
 • Camping bij zee
 • Deskundige lokale berggids op dag 4-5
 • Individuele vrijheid en voordelen van een groep
 • Kanoën, surfen of biken
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 8 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep: Op avontuur in de bergen; zelf fietsen met een tas achterop; of in een kano die spannende rivier af. En het liefst samen met andere kinderen. Groepsreizen zijn dan ook heel populair! Eenmaal op reis blijkt de natuur toch altijd veel leuker te zijn dan een beeldscherm (van een mobiel of tablet). Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Spanje - Picos de Europa met de Kids

Een echte ontdekkingstocht voor de kinderen door dit onverwacht groene en ruige stukje Spanje. Gedurende vier dagen trekken we te voet van bergdorp naar bergdorp, door rivierdalen, alpenweiden, beukenbossen en grijze kalksteen. Ontmoetingen met (andere) berggeiten en knappe koeien zijn gegarandeerd, evenals met herders, kaasboerinnen en stoere bergbeklimmers. De wandelingen (3,5 tot 4,5 uur) zijn prima te doen voor kinderen vanaf acht jaar. Je loopt in je eigen tempo, met per gezin een eigen routebeschrijving. ’s Middags is er nog genoeg tijd om te spelen. Op de ruigere bergtochten is een lokale berggids mee. De bagage wordt vervoerd door landrovers. Soms hobbelen we een stukje mee, dwars door het oudste Nationale Park van Spanje.

Na een eerste overnachting in een hotel in Cabrales doorkruisen we de beroemde Cares-kloof. Dan verblijven we twee nachten in familieherbergen in gezellige bergdorpjes om tot slot de lakenzak uit te rollen in de berghut Vega de Urriellu, gelegen in een maanlandschap op tweeduizend meter hoogte. Voor deze ene avond gaan de slaapzak, tandenborstel en pyjama mee in de rugzak, want de berghut is alleen te voet bereikbaar.

Aan het einde van deze minitrek rijden we noordwaarts naar een kleine camping pal aan de kust. Dat wordt genieten van de hoge golven in de Atlantische Oceaan en van (optionele) activiteiten zoals kanoën, surfen, fietsen, of wandelen langs brullende ‘bufones’, de zogenoemde slecht-weergeisers, die worden veroorzaakt door golfslag in onderaardse grotten. Op de camping overnachten we in ruime piramidetenten (met een of twee slaapruimtes), voorzien van luchtbedden voor de kids en veldbedden of bedbanken voor de ouders.

Daar waar nodig zijn de maaltijden inbegrepen; daar waar het kan heb je zelf de vrijheid een leuk restaurantje te zoeken. Op de camping ontbijten we gezellig samen onder de luifel, waarna ieder zijn eigen plan kan trekken. Op de laatste avond houden we een feestelijk slotdiner in een lokale sidrería, nadat we eerst (met water) de speciale uitschenk-techniek hebben geoefend: zo hoog mogelijk!

Deze groepsreis biedt een optimale mix van individuele vrijheid, met waar nodig extra ondersteuning van onze Nederlandse lokale reisagent en een lokale berggids. Onze reisagent houdt op de dag van aankomst een welkomstmeeting waar het programma en de begeleiding worden uitgelegd. De reis is zo een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemde gezinnen die graag een eigen plan trekken, maar toch de gezelligheid en de voordelen van een groep willen hebben. Op de minitrek naar de berghut gaat een deskundige lokale natuur- en berggids mee die veel over het gebied kan vertellen en de juiste en verantwoorde route vindt.

Dag 1

Aankomst in Arenas de Cabrales, in een rustig gelegen en comfortabel hotel, waar we overnachten op twee- tot vierpersoonskamers voorzien van privé-badkamer. Aan het einde van de middag komt onze Nederlandse contactpersoon kennismaken en nemen we alle details van het programma met de deelnemers door. Daarna gaan we gezamenlijk uit eten in een restaurant niet ver van het hotel.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 2

Na een korte transfer beginnen we aan een van de meest populaire en spectaculaire wandelingen in de Picos, door de Cares-kloof. Elf kilometer pad werd hier een eeuw geleden uitgehouwen in de rots voor de aanleg van een kleine waterkrachtcentrale. We volgen dit pad dwars door de kloof tot aan het dorpje Caín. Dan rijden we verder per landrover door het Nationale Park. Onderweg houden we halt bij een oude wolvenval voordat we onze intrek nemen in een gezellige, ruime herberg in het dorpje Espinama. 's Middags is er tijd om te zwemmen in het (mini)zwembad van het hotel.
Wandelduur 3,5-4 uur, 400 m klimmen, 150 m dalen.

Overnachting in

Espinama - Albergue Briz

Dag 3

Vandaag gaan we de hoogte in! Na een wandeling van krap een uurtje door de bossen, nemen we in Fuente Dé de kabelbaan omhoog en staan dan opeens in een maanlandschap van steen en gras op 1835 meter hoogte. We lopen nog een stukje verder omhoog het berglandschap in en passeren een gierenrots, waar tegen die tijd de eerste exemplaren de ochtendthermiek uitproberen. Zo van dichtbij zijn ze wel héél groot. Dan dalen we af naar het berghotel van Aliva (koffie, ijs, mooi uitzicht). De vale gieren en alpenkauwen scheren over onze hoofden, terwijl we genieten van het uitzicht over de enorme zomerweides. We lopen verder naar beneden over een moreen uit de ijstijd. Aan het einde van de middag bereiken we de Vegas de Sotres, waar we nog tijd hebben om te spelen in de rivier, voordat landrovers ons oppikken en vervoeren naar Sotres. In dit hoogste bergdorp van de Picos overnachten we in een familieherberg.

Wandelduur 4,5 uur, wandelafstand 12 km, 275 m klimmen en 875 m dalen.

Overnachting in

Sotres de Cabrales - Albergue Peña Castil

Dag 4

Vandaag gaan we vergezeld van een deskundige berggids de hoogte in! Na een transfer van twintig minuten naar de bergpas Pandébano beginnen we aan een spannende klim naar de berghut Vega de Urriellu, gelegen op 1960 meter hoogte aan de voet van de kale bergtop Picu de Urriellu. Onderweg hebben we een grote kans om gemzen te zien. In de middag is er tijd om te glijden op de ijsvelden of te spelen bij de hut. Geen mooiere bekroning van de minitrek dan het uitzicht vanaf de berghut in de avond, wanneer de zon de toppen oranje kleurt en de rest van de wereld onder de wolken is verstopt. We overnachten op kamerbrede stapelbedden in slaapzalen in de berghut, waar om 5 uur 's ochtends de echte klimmers al opstaan! 

Wandelduur 3,5-4 uur, 7 km, 875 m klimmen.

Overnachting in

Berghut Vega de Urriellu - Refugio Vega de Urriellu

Dag 5

In de ochtend lopen we samen met onze gids op ons gemak terug naar Pandébano, waar de lunch al klaar staat. Dan stappen we nog één keer in de landrover en rijden in een half uur naar Arenas de Cabrales, van waar ieder in eigen auto verder reist naar de camping in Vidiago. ’s Avonds kunnen we onder de blote sterrenhemel onze maaltijd nuttigen.
Wandelduur 3 uur, wandelafstand 7 km, 50 m klimmen en 900 m dalen.

Overnachting in

Vidiago - Camping la Paz

Dag 6

De camping is een prima plek om de hele dag door te brengen. We staan op een schaduwrijk plekje aan de ‘achterkant’ van waaruit je in vijf minuten naar de schitterende baai loopt. De zee is er onstuimig (met lekker hoge golven) en bij laag water blijven er kleine poeltjes achter met kleine visjes en krabbetjes. Spannend zijn de overhangende rotspartijen, waar mosselen, zeeanemonen en drakenpootachtige ‘percebes’ aan de wand hangen. Op de camping zijn frisbees, badmintonrackets, schepjes, emmers, body boards en ander speelgoed voor op het strand. Wie zich toch verveelt, kan over het autovrije kustpad naar het dorpje Pendueles lopen. Lunch en avondmaaltijd verzorg je vandaag zelf.

Overnachting in

Vidiago - Camping la Paz

Dag 7

De ochtend is opnieuw vrij te besteden. Je kunt een (optionele) kanotocht over de nabijgelegen rivier de Deva maken, surfles nemen of een bezoek brengen aan het middeleeuwse vissersdorpje Llanes. Aan het begin van de avond lopen we in een kwartier over het kustpad naar het dorpje Vidiago, om in een sidrería een feestelijk afscheidsmaal te nuttigen. Cider is de volksdrank van Asturias, op geheel natuurlijk wijze bereid, zonder toevoeging van koolzuur. Door het hoog uit te schenken op de rand van een breed glas gaat het toch nog bruisen, maar je moet er wel even voor oefenen! Bij de cider worden allerlei tapas geserveerd, dus dat wordt smullen.

Wandelduur 30 minuten.

Overnachting in

Vidiago - Camping la Paz

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Heb je geen eigen (huur-)auto, dan reis je met een taxi naar het nabijgelegen Llanes (12 km), van waar je een bus naar  Bilbao of Santander kunt nemen (deze bussen zijn ook bij te boeken, zie onder 'Extra's').Vanuit Bilbao of Santander neem je dan de stadsbus naar het betreffende vliegveld.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gesteld.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De Picos de Europa is een nog relatief ongerept natuurgebied met een beperkt aanbod aan kleinschalige accommodaties. Tijdens deze reis breng je 4 nachten door in eenvoudige accommodaties in de bergen en 3 dagen in trekkerstenten op een camping. De eerste accommodatie is een pension met privé badkamer op elke kamer. De overige drie accommodaties zijn herbergen met familiekamers of ‘lagers’ en gedeeld sanitair.
Het hostal in Arenas de Cabrales beschikt over twee- tot vierpersoonskamers met privébadkamer. De herbergen in Espinama en Sotres beschikken over meerpersoonsslaapruimtes met gemeenschappelijk sanitair (incl. warme douches). De berghut Vega de Urriellu heeft ook meerdere slaapruimtes (met kamerbrede stapelbedden), een ruime eetzaal en simpel sanitair (wc en wastafels met alleen koud water). De maaltijden worden in de accommodaties of nabijgelegen restaurants (op loopafstand) geserveerd. Op de camping verblijft je in ruime piramidetenten van het merk Sibley model 450 Ultimate. Voor gezinnen met meer dan 4 personen zijn de tenten wat groter: model 500-ultimate. Er wordt een binnentent meet 1 of 2 slaapcompartimenten ingehangen.  De kinderen slapen op luchtbedden, de ouders op veldbedjes of een bedbank.
Slaap- en eventueel lakenzakken dien je zelf mee te nemen; in de herbergen zijn lakens en handdoeken aanwezig, maar in de berghut en op de camping niet. De camping heeft goed sanitair met warme douches, een kleine winkel en een bar-restaurant. We overnachten op een groen en rustig hoekje aan de ‘achterkant’ van de camping, vlak bij zee. Je kunt het verblijf op de camping in de SNP-tenten op aanvraag verlengen.

Over de maaltijden

Het ontbijt is steeds inbegrepen en omvat koffie, thee of melk, geroosterd brood, boter, jam, vleeswaren, kaas en soms ook zoete broodjes, vruchten(sap) en/of yoghurt. De  lunches zijn inbegrepen gedurende de trektocht van dag 2 t/m 5. De diners op dag 1, 4 en 7 zijn ook inclusief. Op de andere dagen kun je zelf een leuke plek uitzoeken om te gaan eten. Op dag 7 is een feestelijk slotdiner gepland, in een plaatselijke 'sidrería'. De avondmaaltijden bestaan uit typisch Spaanse driegangenmenu’s en de lunches worden verzorgd (brood, beleg, fruit, yoghurt etc.). Water, drankjes, extra fruit of snacks voor bij de lunch of onderweg koopt u zelf 's ochtends vroeg of onderweg in de dorpjes.
Op de dagen 1, 4 en 7 eten we gezamenlijk in een restaurant; op dag 5 en 6 (op de camping) zorgt u zelf voor het diner. U kunt gebruikmaken van de aanwezige kookuitrusting of in een restaurant gaan eten. Er is een winkel en restaurant op de camping en er zijn restaurantjes in de omgeving. Ook voor de lunches op dag 6 en 7 staat de kookuitrusting tot uw beschikking. Alles is aanwezig, van pannen tot borden, mokken en bestek. Er zijn op de camping klapstoeltjes en er is een luifel zodat u ook droog zit. U hoeft dus zelf niets mee te nemen.

Inbegrepen

 • Transfers en bagagevervoer volgens programma, vanaf vertrek van hotel in Arenas de Cabrales op dag 2 t/m terugkeer in dezelfde plaats op dag 5, inclusief ritje per kabelbaan op dag 3.
 • 1 overnachting in hotel op 2- tot 4-persoonskamer met privébadkamer, 3 overnachtingen in herbergen en berghut op slaapzalen met gemeenschappelijk sanitair, 3 overnachtingen in piramidententen op camping.
 • 7x ontbijt
 • 4x lunch (dag 2, 3, 4, 5)
 • 3x diner (dag 1, 4, 7)
 • Gebruik van SNP-trekkerstenten (met 2 of 3 slaapruimtes), slaapmatten en kookuitrusting op de camping.
 • Gebruik van buitenspeelmateriaal op het strand (bal, rackets, vlieger, frisbee, bodyboards etc.).
 • Engelstalige berggids op dag 4 en 5
 • Nederlands en/ of Engelstalige logistieke ondersteuning gedurende de hele reis
 • SNP Family Specials informatiepakket met Nederlandstalige wandelroutebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Transfer van Arenas de Cabrales naar camping op dag 5
 • Lunches op dag 6 en 7
 • Diners op dag 2, 3, 5 en 6
 • Slaapzakken en lakens
 • Verzekeringen
 • Optionele kanotocht, surfles of fietshuur op dag 6 of 7
 • Transfers (per trein of taxibusje) naar optionele excursies op dag 6 of 7
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maken we wandeltochten van 3,5 tot 4,5 uur (7 tot 12 km) door bergachtig terrein, voornamelijk over stenige voet- en veepaden, waarbij tussen 200 en 900 m wordt geklommen en/of gedaald. Ofschoon de paden breed zijn, voeren ze soms langs diepe afgronden. Op dag 4 en 5 maken we een spannende tweedaagse trektocht naar een berghut, onder begeleiding van een lokale gids. Onze reisleider waarschuwt op deze dagen steeds bijtijds wanneer de kinderen (extra) goed in de gaten gehouden moeten worden, maar de verantwoordelijkheid ligt te allen tijde bij de ouders of volwassen reisgenoten van de kinderen!! Enige ervaring met bergwandelen is daarom wenselijk. Goed schoeisel (stevige schoenen met profiel en steun in de enkels) is absoluut noodzakelijk. Het kan ook handig zijn om (uitschuifbare) wandelstokken mee te nemen. Ze bieden houvast tijdens afdalingen door stenig terrein en voorkomen knieblessures.

Over de groepssamenstelling

Op deze reis ontmoeten jullie andere gezinnens die net als jullie graag samen dit avontuur beleven en van bergen, natuur en plezier houden. De ervaring leert dat dit altijd een reisgezelschap oplevert dat heel goed met elkaar overweg kan en waarbij gezelligheid en ondernemingslust centraal staan. Daarnaast blijft er, zeker gedurende de laatste dagen op de camping, alle ruimte over om spontaan met je vrienden en vriendinnen wat leuks te ondernemen.

Extra's

Transfers

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 248,- per boeking)

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 171,- per boeking)

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 127,- per boeking)

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Lijnbus van Bilbao naar Unquera (vanaf € 16,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Bilbao naar Unquera.

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Lijnbus van Santander naar Unquera (vanaf € 10,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Santander naar Unquera.

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Transfer van Unquera naar Arenas de Cabrales (vanaf € 50,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het busstation in Unquera naar  Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 6 personen.

Transfer van Vidiago naar Llanes (vanaf € 34,- per boeking)

Optionele taxitransfer van de laatste accommodatie in  Vidiago naar Llanes.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Lijnbus van Llanes naar Bilbao (vanaf € 18,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Llanes naar Bilbao

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Lijnbus van Llanes naar Oviedo. (vanaf € 24,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Llanes naar Oviedo

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Lijnbus van Llanes naar Santander (vanaf € 13,- per persoon)

Busreservering voor de lijnbus van Llanes naar Santander

Voorwaarden: De reservering en prijs is voor één persoon.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

U ontmoet de groep in Hostal Naturaleza in Arenas de Cabrales. In het centrum van Arenas neemt u de AS 264 richting Sotres.  Na 600m (net na de 2e brug en in een haarspeldbocht naar rechts)  linksaf. Het hostal ligt meteen aan de rechter hand.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Arenas de Cabrales is ca. 1570 km. U kunt uw auto daar gratis parkeren voor de duur van de wandeltrek. Op dag 5 reist u dan met de eigen auto naar de laatste accommodatie in Vidiago. Eventuele overtollige bagage, die u tijdens de trek niet mee wilt nemen,  kunt u achterlaten bij het eerste hotel.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Santander of Oviedo.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vlucht op Bilbao (BIO) :
U neemt de bus (of taxi) naar het centrale busstation (Terminal de Autobusses Garellano) van Bilbao. Van daaruit vertrekken heel regelmatig bussen naar Unquera (de laatste vertrekt om 18.00 uur, reistijd ca. 3 uur, reserveren sterk aanbevolen). In Unquera neemt u de taxi naar Arenas de Cabrales (33 km).
U kunt eventueel een taxitransfer reserveren voor deze laatste etappe of voor de hele reis van vliegveld naar het hotel in Arenas.

Vlucht op Santander (SDR):
Idem als vanuit Bilbao. Santander ligt tussen Bilbao en de Picos. De busreis is ca. 2 uur.

Vlucht op Oviedo (OVD) :
Vliegt u op Oviedo, dan neemt u eerst een bus naar het centrale busstation van Oviedo (57 km, reistijd ca. 50 min, bij voorkeur reserveren). Van daaruit vertrekken bussen naar Arenas de Cabrales (reistijd ca. 2 uur, hoeft niet gereserveerd te worden).
U kunt eventueel een taxitransfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie reserveren.

Aan het einde van uw arrangement reist u per taxi naar Llanes (enkele km) en van daar per bus naar het vliegveld van Oviedo, Bilbao of Santander.

U kunt de buskaartjes zelf kopen via www.alsa.es of laten reserveren en betalen via SNP (met een toeslag). Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is raadzaam hiervan gebruik te maken aangezien de bussen vaak vol zitten.

De maand juli is een prima wandelmaand in Noord-Spanje. De temperaturen zijn doorgaans aangenaam, maar het hoogseizoen is nog niet begonnen, zodat het lekker rustig is op de paden en in de dorpjes. Kans op een bui of mistig weer is er altijd in de Picos. De nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een wisselvallig klimaat en relatief hoge vochtigheidsgraad van de lucht. Maar er zit ook voortdurend beweging in het weer, een dag die is begonnen in de mist, kan eindigen onder een stralend blauwe lucht (of omgekeerd ...). Omdat we verschillende dalen bezoeken, zowel aan de zuid- als noordkant van de waterscheiding, is de kans op zonneschijn groot.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Gelegenheid om geld op te nemen is er op deze reis alleen op dag 1 en 5 (in Arenas de Cabrales) en op dag 3 bij de kabelbaan van Fuente Dé. Het is dus zeker handig om voor de duur van de trek voldoende contant geld mee te nemen.

Reist u met eigen auto, dan wordt u op dag 1 aan het einde van de middag verwacht in Arenas de Cabrales, waar de auto voor de duur van de minitrek geparkeerd kan worden. Reist u per vliegtuig, dan kunt u vanuit Bilbao, Santander of Oviedo per bus naar resp. Unquera of Llanes reizen of via SNP een transfer boeken in taxi-busjes.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Slaapzak voor op de camping
 • Lakenzak en sloop voor in de berghut
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Handdoeken
 • Uitschuifbare wandelstok(-ken)

Tijdens de wandeltrek wordt uw bagage per taxi vervoerd, zodat u heel ontspannen van de ene accommodatie naar de andere wandelt. U neemt alleen wat proviand, water en extra kleding mee in uw dagrugzakje. De uitzondering is dag 4, als u ook lakenzak, tandenborstel, handdoek en pyjama mee moet nemen voor de overnachting in de berghut. Uw dagrugzak mag dan ook niet te klein zijn en moet minimaal 30 liter inhoud hebben.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

15-6-21: Het programma kan uitgevoerd worden zoals op de site vermeld. Omdat de berghut Urriellu als Corona maatregel een verlaagde capaciteit heeft ingesteld zijn er naast de hut ingerichte tenten opgezet. Het kan dus voorkomen dat je in een van de tenten wordt ondergebracht. Je kunt dan wel gebruik maken van het sanitair en de eetzaal. In berghut is het gebruik van eigen lakens, slaapzak en slippers verplicht, maar de meeste zaken heb je toch al voor de rest van de reis nodig).

Deze groepsreis is in feite een individuele reis met extra ondersteuning; een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemde gezinnen die best zelf een SNP routebeschrijving kunnen volgen of een maaltijd kunnen bestellen in een restaurant, maar niet te veel willen nadenken over alle andere logistieke details. Daarvoor werkt SNP al 15 jaar samen met de Nederlandse  Marieke Knaapen (onze agent in Spanje) en haar man Rufino López (natuurgids bij het Nationale Park Picos de Europa). Zij zijn verantwoordelijk voor het bagagevervoer, de lokale transfers, het verblijf op de camping, de reserveringen in de accommodaties en de picknicks tijdens de wandeldagen. Beiden zullen er voor zorgen dat u elke dag steeds goed geïnformeerd bent over het programma, voor zover dat al niet in detail is uitgelegd in het reisprogramma dat ieder gezin van te voren krijgt thuis gestuurd. En zij zijn altijd aanspreekbaar voor de oplossing van kleine problemen. Op de dag van aankomst is er ook een welkomstbijeenkomst met uitleg gepland. De eerste twee wandelingen uit het programma doet u op eigen gelegenheid. Op dag 4 en 5 krijgt u gezelschap van een lokale (Engelstalige) berggids, als u naar de hut aan de voet van de Picu Urriellu wandelt.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

spannende_bergexpeditie.jpg

Spanje - Picos de Europa met de kids

Het ruige en groene Spanje als speeltuin

Gezinstrektocht langs herbergen en camping

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten