Maak een bijzondere natuurreis door groen Roemenië

Roemenië - West-Roemenië & Karpaten, 8 dagen De woeste natuur van Roemenië

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Natuurreis langs dorpshuis, natuurhuis en schuilhut

Unieke natuurreis door het groene westen van Roemenië en de ruige bergen in het hart van het land. Filantropen en natuurbeschermers kochten in de Karpaten een gebied van 200 duizend hectare met bossen, bergen en rivieren met als doel om het natuurgebied te beschermen. Dit enorme natuurpark moet uitgroeien tot het Yellowstone van Europa. Het hoogtepunt van de reis is een overnachting in schuilhutten, hoog in het Fagaras gebergte. Een ruig gebied waar we met een beetje geluk beren, wilde zwijnen, vossen en edelherten zullen zien. We starten onze reis in het onontdekte westen van het land. Hier, aan de voet van het Tarcugebergte, is een bijzonder rewilding project gestart. We maken kennis met de lokale bevolking en leren dierensporen te 'lezen'.

Uniek aan deze reis

  • 1 overnachting in schuilhut
  • uniek verblijf in lokale gemeenschap in West-Roemenië
  • fraaie wandelingen in de bergen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Roemenië - Natuurreis

In het kort ziet ons programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst Timisoara, transfer naar Armenis, overnachting Armenis
  • Dag 2-3: acticiteiten WeWilder Armenis, overnachting Armenis
  • Dag 4: transfer naar Karpaten, overnachting Valea Vladului
  • Dag 5: wandeling Dambovitavallei, overnachting Valea Vladului
  • Dag 6: naar Fagarasbergen, overnachting schuilhut
  • Dag 7: naar Sibiu, overnachting Sibiu
  • Dag 8: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Na aankomst in Timisoara worden we in de loop van de middag naar Armenis gebracht, gelegen aan de voet van het Tarcugebergte. Onderweg bezoeken we een 'dam removal' locatie in Carasova. Er liggen 4 dammen die op de nominatie staan om in 2026 verwijderd te worden. Verouderde dammen vormen een grote bedreiging voor de lokale biodiversiteit en verstoren de natuurlijke stroming van rivieren. Na een kort bezoek aan de locatie rijden we door naar de WeWilder campus van WWF, waar we de komende drie nachten te gast zijn. Op deze bijzondere plek worden mensen in contact gebracht met wilde natuur in een woest landschap met een kleine 200 vrij rondlopende bizons. Dit prachtige dier was verdwenen uit de Zuidwestelijke Karpaten maar is in 2014 met een speciaal programma geherintroduceerd. De gezonde populatie levert een grote bijdrage aan het 'rewilden' van het gebied. In WeWilder werkt WWF samen met de lokale bevolking in 4 bergdorpen om de lokale economie te ontwikkelen en tegelijkertijd de wilde natuur te herstellen voor toekomstige generaties. 

Overnachting in

Armenis - WeWilder

Dag 2

We worden wakker in een prachtige omgeving. Na het ontbijt gaan we op pad met een lokale gids voor een cursus spoorzoeken voor volwassenen. Met behulp van het Cybertracker programma leren we de natuur te decoderen door sporenonderzoek te doen. We leren op een heel andere manier naar de natuur te kijken en genieten tegelijkertijd volop van de ongerepte omgeving.

Overnachting in

Armenis - WeWilder

Dag 3

WeWilder is een bijzondere plek. Je bent niet zomaar een hotelgast, maar maakt een paar dagen onderdeel uit van een lokale gemeenschap. Vandaag helpen we de locals een handje met werk waar het seizoen om vraagt. In de zomer is dit bijvoorbeeld helpen hooien. Een dankbare taak met volop kans op bijzondere ontmoetingen met mensen uit het dorp.

Overnachting in

Armenis - WeWilder

Dag 4

Roemenië is een groot land en dat zullen we vandaag merken. We zeggen de mensen in Armenis gedag en vertrekken richting het hart van de Karpaten. In zo'n 7 uur rijden we met de bus om de bergen heen. Onderweg stoppen we een aantal keer, zoals voor de lunch en WC-bezoek. In Rucar stappen we in jeeps voor het laatste, onverharde deel (2 uur rijden). We laten onze hoofdbagage achter in Rachita en nemen spullen voor 3 nachten mee in de jeeps. De hoofdbagage zien we weer op dag 7, op weg naar Sibiu. De komende twee nachten zijn we te gast in Cabana Valea Vladului. Het is een afgelegen, maar sfeervolle hut. 

Overnachting in

Cabana Valea Vladului

Dag 5

Vanuit de hut maken we een wandeling door de Fagarasbergen. Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar dierensporen, bijzondere paddenstoelen en planten. Onze lokale gids weet er genoeg over te vertellen. We bezoeken diverse natuurherstelprojecten. Op het verste van de wandeling hebben we mooi uitzicht op een gletsjerdal. Via dezelfde route keren we terug naar onze gezellige hut.

Overnachting in

Cabana Valea Vladului

Dag 6

We trekken te voet dieper de Zuidelijke Karpaten in. Na ongeveer 4 uur wandelen (10 km) over een onverharde weg wordt de groep voor vannacht in tweeën gesplitst. We overnachten in twee schuilhutten, hoog in de Fagarasbergen. De helft van de groep verblijft in de Comisu hut, nog anderhalf uur wandelen verderop; de andere helft van de groep klimt nog 20 minuten steil omhoog naar de Bunea hut. De hutten zijn speciaal op deze afgelegen plek gebouwd om wilde dieren te observeren. In de Roemeense Karpaten leven zo'n 6000 bruine beren, de grootste berenpopulatie van Europa. We maken kennis met de unieke natuur in een groot privéreservaat waar gewerkt wordt aan natuurherstel. Vanuit onze schuilhutten kijken we uit op loodrechte bergwanden van grijs kalksteen en donkergroene valleien zonder paden of wegen. De kleuren van de zonsondergang zijn hier vaak spectaculair en als de avond valt hebben we kans beren, wilde zwijnen, vossen en edelherten te zien.
Wandeling: 5 - 5.5 uur (je kunt de eerste 4 uur van de wandeling evt. overslaan door mee te rijden met de jeep, maar houd er rekening mee dat deze rit over een onverharde weg van slechte kwaliteit voert)

Overnachting in

schuilhut

Dag 7

Vandaag komen we als groep weer bij elkaar en kunnen we ervaringen uitwisselen over het bijzondere landschap en wilde dieren die we hopelijk hebben gespot. Vanuit de schuilhutten dalen we 's morgens weer af het dal waar we worden opgepikt door de auto's. Met de jeeps rijden we in 1 uur naar de plek waar we de rest van onze bagage hebben achtergelaten en bezoeken een beverdam. Vervolgens rijden we in een uur of 3 naar Sibiu. De stad doet qua bouwstijl nogal Duits aan. Het is één van de zeven steden van de Siebenbürgen en herbergde in de middeleeuwen een grote Saxische gemeenschap. Vandaag de dag heeft Sibiu een aangenaam flaneercentrum met een aantal goede restaurants en leuke cafés.
Wandeling vanaf schuilhut: ca. 4km, 450m dalen

Overnachting in

Sibiu - Hotel Craft Inn

Dag 8

De bus brengt ons naar het vliegveld van Sibiu voor de terugvlucht.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden in de diverse gebieden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Armenis verblijven we drie nachten op de WWF-locatie WeWilder, gelegen in de natuur en vlakbij de lokale dorpsgemeenschap Armenis. We slapen in opgeknapte, traditionele dorpshuizen op twee- en driepersoonskamers. De kamers zijn verspreid over meerdere huizen. In sommige gevallen deel je de badkamer. 
Daarna vertoeven we twee nachten in een natuurhuis in de Karpaten. We hebben het hele huis, met twee gedeelde badkamers, voor onszelf. Eén nacht brengen we hoog in de Fagarasbergen door in een schuilhut. Faciliteiten als een receptie, restaurant of fitnessruimte hoef je hier uiteraard niet te verwachten, maar een overnachting in de schuilhut is een onvergetelijke ervaring en een hoogtepunt van de reis. We slapen in twee zespersoonshutten die niet op wandelafstand van elkaar liggen. Voor deze nacht word de groep dus opgesplitst.
De laatste nacht slapen we in een hotel in het stadje Sibiu op kamers met eigen badkamer.

Tijdens de overnachting in de schuilhut slaap je met maximaal 4 personen op 1 kamer met stapelbedden. In de andere overnachtingsplekken slaap je op twee- tot driepersoonskamers. Tegen betaling van een toeslag kun je een éénpersoonskamer boeken in WeWilder in Armenis en in het hotel in Sibiu. In Cabana Valea Vladului en de schuilhut verblijf je altijd op een gedeelde kamer.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Iedere dag krijgen we een stevig ontbijt. 's Avonds worden we getrakteerd op een lekkere Roemeense maaltijd. De lunch is meestal in de vorm van een picknick in de natuur. 

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • 6 x lunch
  • alle diners
  • transfers volgens programma
  • diensten 2 WWF-reisleiders
  • diensten lokale gids dag 2-3 en 5-6

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel bij te boeken)
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis op natuurbeleving. We maken enkele korte wandelingen. Tijdens de wandeling naar en van de schuilhut in de Fagarasbergen komen we meer te weten over natuurherstel in het Carpathia reservaat. De schuilhut is niet bereikbaar voor voertuigen. Voor deze overnachting neem je dus je spullen mee in je rugzak. De rest van de bagage zie je de volgende dag weer.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Timisoara.

Vlucht informatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Lufthansa heen naar Timisoara, terug vanaf Sibiu, beide met overstap. 

Vluchtschema
LH 2301 Amsterdam - München vertrek om 08.45 aankomst 10.10 uur
LH 1656 München - Timisoara vertrek om 11.00 aankomst 13.25 uur
LH 1665 Sibiu - München vertrek om 14.05 aankomst 14.50 uur
LH 2310 München - Amsterdam vertrek om 20.05 aankomst 21.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Het binnenland van Roemenië heeft een continentaal of landklimaat. De winters zijn er lang, koud en vochtig. De lente en herfst duren er kort. De zomers zijn aanmerkelijk warmer en droger dan in Nederland. We organiseren deze reis in de vroege zomer en in de vroege herfst. In de vroege zomer is de sneeuw in de bergen gesmolten en staan de hellingen vaak vol bloemen. Het kan in juni in de bergen nog fris zijn, in het dal is de temperatuur aangenaam. De tweede helft van de zomer en de vroege herfst worden gekenmerkt door lange periodes van stabiel droog en warm weer. In de herfst kleuren de bosrijke hellingen in de Zuidelijke Karpaten prachtig goud, geel en rood.
Een regenbui kan je natuurlijk altijd verwachten in het gebergte.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Over het algemeen kom je een heel eind met 200 Lei (ca. EUR 50), hoewel dat uiteraard afhangt van je uitgavenpatroon. Je kunt geld pinnen op het vliegveld van Timisoara en in Sibiu (maar hier komen we pas aan het eind van de reis). Verder zijn er tijdens de reis weinig tot geen mogelijkheden om geld te pinnen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis eventueel wat wandelingen, om je voeten en schoenen (weer) aan elkaar te laten wennen.

Verpak je bagage in een zachte tas, zodat deze gemakkelijker vervoerd kan worden in de jeeps in de Karpaten. Op dag 4 laten we onze hoofdbagage onderweg achter in Rachita. We zien deze op dag 7 weer terug, op weg naar Sibiu. Voor de drie overnachtingen in de Karpaten (dag 4 t/m 6) stop je je spullen in een aparte rugzak. Deze neem je op dag 4 mee in de jeep die ons naar Cabana Valea Vladului brengt. Naar de schuilhut is bagagevervoer niet mogelijk. Voor deze overnachting (dag 6) draag je je rugzak zelf tijdens de wandeling naar de hut en de volgende dag weer naar beneden. Voor de maaltijden in de schuilhut doet de lokale organisatie inkopen. Deze etenswaren worden verdeeld over de groep. Houd hiervoor ook een plekje vrij in je rugzak.
Neem het volgende mee op reis:

  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • (Berg)wandelschoenen met stevige zool
  • Warme en luchtige kleding
  • Regen- en winddichte kleding (bijv. Gore-Tex jack, fleecevest, muts)
  • Zonnebrandcreme, zonnebril en zonnehoedje
  • Dagrugzak met ruimte voor een warm kledingstuk, drinkfles, regenkleding, snacks, toiletspullen en evt. fotocamera
  • Grote drinkfles (minimaal 1,5 liter) voor koude dranken
  • Zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • Zaklamp / hoofdlampje voor overnachting in schuilhut
  • Evt. wandelstokken
  • Fotocamera
  • Enige EHBO-benodigdheden: bv pijnstillers, sporttape

De WWF-reis van mei-juni wordt begeleid door twee WWF-gidsen. De septembergroep wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze SNP-reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Op dag 2, 3 en 5 en 6 krijgt de Nederlandstalige reisleiding ondersteuning van een lokale, Engelstalige gids.

Ga je binnenkort op reis naar Roemenië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/roemenie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/roemenie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische verzorging voldoet in Roemenië nog niet aan de Europese normen. In het bijzonder is de toestand in de lokale staatsziekenhuizen van tweederangs steden of grotere dorpen is zorgwekkend. De bekwaamheid van de behandelende of onderzoekende arts is goed, maar de kwaliteit van infrastructuur en verplegend personeel laat te wensen over. Private ziekenhuizen zijn heel wat beter uitgerust.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Medicijnen zijn in alle steden verkrijgbaar. De apotheken zijn verbazingwekkend goed voorzien van alle grote internationale merkproducten, identiek maar soms onder een andere benaming. In de dorpen daarentegen vind je weinig of niets.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak gaande. Het LCR adviseert voor kinderen van 6 tot 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met Tuberculose, Rabiës (Hondsdolheid), Mazelen, de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene adviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Roemenië is een veilig land. Terroristen zijn er (voorlopig) niet, er zijn geen gewelddadige bankovervallen, bomaanslagen of dergelijke. Er is natuurlijk criminaliteit, maar meestal de gewone delicten zoals diefstal, passionele misdaad of misdaad volgend op dronkenschap. Diefstal op het platteland komt nauwelijks voor – er is in elk dorp een vorm van sociale controle.
Pas wel op voor zakkenrollers op stations of in en bij toeristische trekpleisters. Roemenen behandelen toeristen nog altijd met groot respect en georganiseerde misdaad die zich op toeristen concentreert, bestaat er nauwelijks.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Maak een bijzondere natuurreis door groen Roemenië

Roemenië - West-Roemenië & Karpaten

De woeste natuur van Roemenië

Natuurreis langs dorpshuis, natuurhuis en schuilhut

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).